Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Izdota Latvijas vēsturē pirmā grāmata par sporta tiesībām

Jānis Celmiņš

Izdota Latvijas vēsturē pirmā grāmata par sporta tiesībām
Foto: Kaspars Teilans

Izdota Latvijas vēsturē pirmā grāmata – zinātniskā monogrāfija par sporta tiesībām “Sporta tiesības. Aktuālās problēmas, izaicinājumi un jaunākās tendences”. Grāmatā, kuras autores ir Ekonomikas un kultūras augstskolas asociētās profesores Dr. Marina Kameņecka-Usova un Dr.Karina Zalcmane, skatītas aktuālās problēmas, izaicinājumi un jaunākās tendences sportā tiesībās, ārvalstu pieredze un aktualitātes Latvijā.

“Sports var mainīt pasauli. Tas iedvesmo. Tas apvieno cilvēkus veidā, kas nepiemīt nevienam citam. Tas runā ar jauniešiem viņiem saprotamā valodā,” savulaik, sporta balvas “Laureus” dibināšanā teicis Nelsons Mandela. Tas iedvesmojis arī grāmatas autores. “Sportam ir nozīme. Sportam ir ietekme un spēks veicināt pozitīvas sociālās pārmaiņas. Politikas veidotāji visā pasaulē uzskata, ka sports veicina daudzu ideālu iedzīvināšanu, piemēram, cieņu, sociālo integrāciju, starpkultūru pieņemšanu un pat strīdu miermīlīgu izšķiršanu,” norāda autores.

“Pēdējo gadu notikumi liecina, ka augsto sasniegumu sportā regulāri rodas situācijas, kas prasa to juridisku regulējumu. Sporta loma starptautiskajā, sabiedriskajā un pat politiskajā dzīvē pēdējo desmitgažu laikā ir ļoti pieaugusi. Starptautiskās Olimpiskās komitejas un starptautisko federāciju, piemēram, FIFA, ietekme dažkārt ir salīdzināma ar valstu ietekmi politiskajā sfērā,” grāmatas nozīmi komentē futbolists, futbola kluba “RFS” ģenerāldirektors Māris Verpakovskis.

Grāmatā analizēts arī jēdziens “sportistu atbildība”, kā arī fakts, ka šobrīd Latvijā spēkā esošais Sporta likums regulē tikai daļu no sporta subjekta savstarpējām attiecībām, faktiski atstājot sportista tiesību un interešu aizsardzību sporta federāciju ziņā. Autores, analizējot vadošo Latvijas sporta federāciju statūtus un dokumentus, konstatējušas, ka tikai neliela daļa no tām ir pieņēmušas iekšējos normatīvos aktus, kas atbilst labas pārvaldības principam.

Komentējot grāmatu, Eiropas Džudo savienības Galveno tiesnešu komisijas direktors Aleksandrs Jackēvičs norādījis, ka “grāmata nostiprina pārliecību par to, ka sporta tiesību aktu izstrāde atsevišķi tieši sporta nozarei ir ļoti svarīga, lai nodrošinātu taisnīgumu, godprātību un vienlīdzīgus konkurences apstākļus sportistiem.”

Grāmatā papildus aplūkoti arī līgumatbildības, civiltiesiskās atbildības, administratīvās atbildības un kriminālatbildības aspekti sportā. Īpaši inovatīva ir nodaļa par sporta kriminoloģiju. Darbā liela uzmanība veltīta sporta strīdiem, to veidiem un strīdu izšķiršanai. Autores norāda, ka sporta strīdi būtu jārisina miermīlīgā ceļā, ātri un konfidenciāli.

Zinātniskā monogrāfija saņēmusi vērtīgas pozitīvas atsauksmes no Starptautiskās sporta tiesību asociācijas pārstāvjiem, izceļot tās zinātnisko vērtību Latvijai. Grāmatas atklāšanas svētki notiks 1. novembrī plkst. 14.30 Ekonomikas un kultūras augstskolas telpās (Pērnavas ielā 62, Rīgā).

Papildu informācija:
Ekonomikas un kultūras augstskola
Nāc studēt - Ekonomikas un Kultūras augstskola