Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Lomačenko vēl viena iespēja ieiet boksa vēsturē

Jānis Pārums

Lomačenko vēl viena iespēja ieiet boksa vēsturē
Gerijs Rasels juniors un Vasīlijs Lomačenko
Foto: Naoki Fukuda / RingTV

Svētdienas rītā ap plkst. 5:00 (pēc Latvijas laika) vēsturisku panākumu mēģinās atkārtot ukraiņu bokseris Vasīlijs Lomačenko (1-1, 1KO), kurš cīņā pret amerikāni Geriju Raselu junioru (24-0, 14KO) centīsies tikt pie vakantā WBO pasaules čempiona titula svarā līdz 57.2 kilogramiem.

Divkārtējais pasaules un olimpiskais čempions Lomačenko, kurš tiek uzskatīts par iespējamo labāko amatieru bokseri, kāds jebkad ir bijis (amatiera bilance 396-1), profesionāļa karjeru uzsāka pērn oktobrī, kad ar nokautu ceturtajā raundā pieveica Hosē Ramiresu. Lai gan ambiciozais ukrainis par kādu no prestižajiem tituliem gribējis cīnīties jau pirmajā cīņā, šāda iespēja viņam tikusi otrajā piegājienā, kad šī gada martā viņš cīnījies pret WBO čempionu Orlando Salido (41-12-2, 28KO).

Lomačenko šajā cīņā bijis izteikts favorīts bukmeikeru kantoros, taču vairums ekspertu norādījuši, ka nemaz tik viegli viņam neklāsies. Pārsvarā tika norādīts uz ukraiņa pieredzes trūkumu profesionāļos, Salido sīkstumu un pieredzi. Ringā tas izpaudās diezgan izteikti un iznākums nebija Lomačenko labvēlīgs – viens tiesnesis gan atdeva uzvaru ukrainim (115:113), bet pārējie divi priekšroku devu Salido (115:113, 116:112), kurš tādējādi kļuva par uzvarētāju. Salido gan no sava titula šķīrās, jo pirms cīņas nespēja iekļauties svara kategorijas robežās.

Tituls kļuva vakants, bet ātri vien kļuva zināms, ka Lomačenko tiks dota vēl viena iespēja cīnīties par titulu. Par viņa oponentu tika nosaukts WBO obligātais titula pretendents Gerijs Rasels juniors. 26 gadus vecais Lomačenko vienaudzis itin veiksmīgi cīnījies amatieru līmenī, lai gan, protams, ar tik izciliem panākumiem, kādi ir ukrainim, amerikānis palepoties nevar.

Ar boksu nodarboties Rasels sācis septiņu gadu vecumā (Lomačenko – jau četros gados), bet 16 gadu vecumā 2004.gadā kļuvis par ASV atlētikas savienības olimpiādes uzvarētāju. Gadu vēlāk sekojis lielākais panākums amatieru līmenī – bronza pasaules čempionātā. Rasels salīdzinoši viegli aizkļuva līdz pusfinālam, kur piekāpās tadžiku izcelsmes Vācijas bokserim Rustamam Račimovam. 2007.gadā Rasels pasaules čempionātu iesācis ar uzvaru, taču pēc tam piekāpies nākamajam uzvarētājam krievam Sergejam Vodopjanovam. Starp citu, ar Vodopjanovu amatieros cīnījies arī Lomačenko, un uzvarējis.

Profesionāļa karjeru Rasels uzsāka 2009.gadā, debitējot ar uzvaru ar tehnisko nokautu trešajā raundā. Līdzšinējā karjera bijusi veiksmīga – 24 uzvaras pēc kārtas, turklāt 14 – ar nokautu. Tiesa, starp Rasela pretiniekiem nav bijuši visaugstākā līmeņa oponenti un boxrec.com svara kategorijas rangā viņš ir tikai 29.vietā (Lomačenko ar divām profesionālajām cīņām – 19.), tomēr nevar noliegt arī viņa kvalitātes – viņš ir ļoti ātrs bokseris un paspējis jau krietni apbružāties profesionālajā boksā.

Līdzīgi kā Salido, arī Rasels norāda uz to, ka Lomačenko aizvien ir amatieris boksa ringā, kas aizvien nav aptvēris, kas īsti ir profesionālais bokss. Amerikānis arī vairākkārt paudis neapmierinātību ar to, ka Lomačenko ir iespēja cīnīties par titulu otrajā un trešajā profesionālajā cīņā, kamēr ir bokseri, kas šādu izdevību gaida gadiem.

"Viņš aizvien ir ļoti amatierisks. Viņš nespēj izturēt spriedzi. Viņam nav iespaidīga sitiena spēka. Lomačenko nav izpratnes, kā cīnīties ar īstu profesionāli," atzina Rasels. "Mans mērķis ir uzvarēt un paveikt to skaisti. Gatavojos šim puisim parādīt, kas viņš patiesībā ir, lai viņš beidzot saprastu pieredzes nozīmību profesionālajā boksā."

Pats Lomačenko norādījis, ka pēc zaudējuma Salido guvis labu mācību un sācis apzināties, kas ir profesionālais bokss. Viņš arī uzsvēra, ka arī Rasels, kurš tāpat kā ukrainis, ir kreilis, būs sarežģīts pretinieks.

Pēc pieredzes Rasels ne tuvu nav tik bīstams oponents, kāds bija Salido, turklāt viņam nav bijis pat nopietnu pretinieku. No otras puses - tikpat labi to varēja teikt arī par krieva Ruslana Provodņikova (23-3, 16) pretinieku Krisu Algieri (20-0, 8KO), kuram krievs negaidīti zaudēja aizvadītās nedēļas nogalē.

Lomačenko par šo cīņu saņems 631 500 ASV dolāru, bet Rasela honorārs būs 421 000 dolāru. Vairāk boksa vakarā Karsonā saņems vien bijušais pasaules čempions divās svara kategorijās Roberts Gerero, kurš cīnīsies pret Jošihiro Kamegai. Gerero tiks pie apaļa miljona.

Lai arī otrajā cīņā Lomačenko pie titula netika un nekļuva par bokseri, kurš ar vismazāko cīņu skaitu kļuvis par čempionu kādā no prestižajām versijām, rekordu viņš aizvien vēl var atkārtot. Rekords pieder taizemietim Sensakam Muangsurinam (14-6, 11KO), kurš 1975.gadā astotajā raundā nokautēja spāni Periko Fernandesu (82-28-15, 47KO), savā trešajā profesionālajā cīņā izcīnot WBC titulu svarā līdz 63.5 kilogramiem.

Lomačenko un Rasela cīņa varētu sākties ap plkst. 5:00 svētdienas rītā pēc Latvijas laika. Informācija par iespējām cīņu skatīties internetā, tiks pievienota, tuvojoties cīņai.

  +3 [+] [-]

, 2014-06-21 17:48, pirms 10 gadiem
Pilniigi nekas nav pre Lomachenko,bet kaada tur veesturee ieieshana ja vinu maagsliigi meegina padariit par chempionu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-21 21:20, pirms 10 gadiem
Ja zaudēs, būs neticams pazors un visi boksa fani sapratīs ka patiesībā no viņa profesionālā līmenī nekas prātīgs nesanāks