Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

Spēlētāji vienbalsīgi noraida MLB kolektīvā līguma piedāvājumu

Juris Miņins
Juris Miņins

Spēlētāji vienbalsīgi noraida MLB kolektīvā līguma piedāvājumu
Foto:AFP/Scanpix

Augstāko beisbola līgu spēlētāju asociācija (MLBPA) vienbalsīgi ir noraidījusi komandu īpašnieku piedāvāto kolektīvā līguma variantu, kas, iespējams, novedīs pie regulārās sezonas starta atlikšanas.

Augstāko beisbola līgu spēlētāju arodbiedrība šodien ir paziņojusi, ka vienbalsīgi noraida līgas, t.i., komandu īpašnieku piedāvāto jaunā kolektīvā līguma variantu.

Iepriekš MLB paši bija noteikuši, ka šīs dienas 17:00 pēc ASV austrumkrasta laika ir pēdējais laiks līdz kuram ir jāparaksta kolektīvais līgums, pretējā gadījumā regulārā sezona nevarēs sākties laikā. Tāpat jāpiebilst, ka komandu īpašnieki pēdējo līguma piedāvājumu nodēvēja par "labāko kādu var piedāvāt".

Šajā piedāvājumā MLB pārstāvji par pieciem miljoniem ASV dolāru palielināja īpašas bonusu sistēmas (tiktu sadalīta starp labākajiem spēlētājiem) kopējo banku, liekot galdā 30 miljonus, kas, protams, ir trīs reizes vairāk kā sākotnējais piedāvājums, taču trīs reizes mazāk kā sākotnēji prasīja MLBPA (pēdējā summa gan bija 85 miljoni, ar piecu miljonu pieaugumu ik sezonu). Tāpat līga piekrita palielināt minimālo algu līdz 700 tūkstošiem dolāru, lai arī spēlētāji prasīja 775 tūkstošus.

MLB klubu īpašnieki savu nemainīja savu nostāju algu budžeta, jeb "algu griestu" jautājumā, paliekot pie tā, lai komandas tuvākajās trīs sezonās drīkstētu tērēt ne vairāk kā 220 miljonus (2021. gada sezonā šī summa bija 210 miljoni), pēc tam katru pārtērēto dolāru apliekot ar īpašu nodokli. Spēlētāju prasībās šī robeža bija noteikta 238 miljoni ASV dolāru.

Tāpat pie kopsaucēja abas puses nevarēja nonākt arī citos jautājumos.

Pašlaik vēl nav zināms kādas sekas būs tam, ka spēlētāji līdz līgas noteiktajam "dedlainam" neapstiprināja tās piedāvāto kolektīvo līgumu, taču, kā tika ziņots jau iepriekš, spēlētāju arodbiedrība saviem biedriem jau pašlaik ir izmaksājusi "pabalstus" piecu tūkstošu ASV dolāru apmērā un, ja sezona nesāksies laikā, plāno līdzīgas izmaksas veikt arī turpmāk, palielinot to summas.

Savukārt MLB vadība, lai izdarītu spiedienu uz spēlētājiem, vēl pirms šodienas kolektīvā līguma piedāvāšanas neoficiālā līmenī izplatīja ziņu, ka ir gatava upurēt regulārās sezonas pirmo mēnesi, lai panāktu sev labvēlīgu sarunu iznākumu.

Jāatgādina, ka vēl 2020. gadā, kad sezona nesākās laikā dēļ Covid-19 pandēmijas, MLB un spēlētāju arodbiedrība risināja ļoti spraigas sarunas par sezonas sākšanu un piekāpties nevēlējās neviena no pusēm, kas noveda pie pamatīgi saīsināta sezonas.

Izmantotie resursi:
https://www.thescore.com/