Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Dončičs rezultatīvākais PK pirmajā kārtā, Žagars starp piespēlētāju "Top 10"

Rolands Eliņš

Dončičs rezultatīvākais PK pirmajā kārtā, Žagars starp piespēlētāju "Top 10"
Artūrs Žagars: 22 punkti uzvarā pār Franciju. Foto: FIBA

Pasaules kausa izcīņā basketbolā noslēgusies pirmā grupu fāze, kurā pārliecinoši rezultatīvākais spēlētājs bija Luka Dončičs no Slovēnijas izlases. Latvijas izlase otro kārtu tikmēr sasniedza bez tik spilgti izteikta individuālā līdera, taču starp labākajiem piespēlētājiem atrodams Artūra Žagars vārds, kamēr Dairis Bertāns, kuram turnīrs noslēdzies priekšlaicīgi traumas dēļ, sevi pieteica ar lielisku tālmetienu precizitāti (otrā vieta turnīrā).

Latvijas izlase savu debiju Pasaules kausā atzīmēja ar divām uzvarām apakšgrupu turnīrā, pieveicot Franciju un Libānu, kamēr pēc tam pret Kanādu sekoja zaudējums, kas gan neliedza iekļūt otrajā kārtā un piektdien turpināt cīņu par izslēgšanas spēlēm. Tieši Kanāda bija grupu turnīra rezultatīvākā komanda, vidēji mačā iemetot 108 punktus. Vēl virs simta vidēji iemeta arī ASV un Serbija, kamēr Latvija 90.7 punktiem vidēji spēlē bija devītā rezultatīvākā komanda, praktiski uz viena sliekšņa ar savām nākamajām pretiniecēm Spāniju (91.7 punkti) un Brazīliju (89.0 punkti).

Ierasti patīkams skats bija tālmetienu precizitātē, kur Latvija grupu turnīrā bija sestā labākā ar 39.6% precizitāti. Latvijas izlase kopumā trāpīja 42 tālmetienus no 106, kas bija lielākais rādītājs turnīrā. Lukas Banki vadītā izlase uzņēmusi tempu izmest vienu tālmetienu gandrīz katrā spēles minūtē - vidēji 40 minūšu laikā izmesti 35.3 tālmetieni.

Salīdzinot ar pārbaudes spēļu ciklu, Latvijas izlase nedaudz uzlabojusi savu soda metienu precizitāti (līdz 71.8%), taču vietas izaugsmei joprojām pietiek - šis rādītājs ir tikai 20. labākais Pasaules kausā. Savukārt vēl zemāk Latvijas izlase ir cīņā zem groziem, kur vidēji mačā savāktas tikai 30 atlēkušās bumbas, kas ir trešais sliktākais rādītājs grupu turnīrā, tikai aiz Meksikas un Libānas, turklāt lielākās problēmas bijušas pie sava groza, kamēr uzbrukumā izcīnīto atlēkušo bumbu ziņā Latvija ir jau pieklājīgākā 22. vietā turnīrā.

Nespēlējot Kristapam Porziņģim, šajā izlases modelī nav vienas izteiktas zvaigznes, un tikai Rolandam Šmitam ir vairāk nekā desmit metieni vidēji spēlē (10.7). Noteikti vērts atzīmēt, ka grupu turnīra statistikā uzreiz seši (!) Latvijas spēlētāji atzīmējušies ar vidēji vismaz 10 gūtiem punktiem ar Šmitu (15.7) un Dairi Bertānu (14.0) priekšgalā.

Diemžēl Dairim turnīrs aprāvās pēc mača pret Franciju gūtās traumas dēļ, jo viņš Pasaules kausu sāka lieliski. Dairis trāpīja desmit no 13 metieniem un astoņus no 11 tālmetieniem. Viņa tālmetienu precizitāte (72.7%) ir otra labākā šajā turnīrā.

Vēl ar augstvērtīgu tālmetienu precizitāti atzīmējies Kristers Zoriks (septiņi trāpīti trejači ar 46.7% precizitāti), kamēr neizmantotas rezerves vēl noteikti palikušas Dāvim Bertānam - vēl nesen par vienu no labākajiem NBA snaiperiem sauktais spēlētājs šajā PK iemetis septiņus no 24 tālmetieniem.

Nebūs nekāds brīnums, ja Dairis turnīra beigas sagaidīs arī kā lietderīgākais Latvijas izlases spēlētājs. Viņš atzīmējās ar +/- rādītāju plus 14 vidēji spēlē, kamēr otrs labākais komandas gūto un zaudēto punktu ziņā, kamēr spēlētājs ir laukumā, bija Artūrs Žagars (+6.7), kuram sekoja Šmits ar +5.7. Skaidrs, ka statistikā par tik mazu spēļu skaitu, turklāt divas no šīm spēlēm bija lielas sagrāves uz vienu vai otru pusi, universālu patiesību nevajadzētu meklēt, taču kailie skaitļi liecina, ka sliktākais +/- rādītājs grupu turnīrā bijis Zorikam (-4.0), Anžejam Pasečņikam (-1.7, turklāt nespēlējot sakāvē pret Kanādu) un Aigaram Šķēlem (-1.7).

Starp turnīra individuāli sekmīgākajiem spēlētājiem galvenajās kategorijās atrodams tikai Žagars, kurš ir dalītā desmitajā vietā rezultatīvo piespēļu ziņā, un Andrejs Gražulis, kurš vidēji spēlē pārtvēris 2.3 bumbas (piektā vieta turnīrā).

Rezultatīvāko spēlētāju sarakstā Šmits grupu turnīrā bija 30. vietā. Tas gan neko daudz īsti neizsaka, jo, piemēram, arī ASV izlases rezultatīvākais spēlētājs Entonijs Edvardss šajā sarakstā ir tikai 26. vietā. Savukārt no "Top12" labākajiem punktu guvējiem tikai pieci turpinās cīņu par medaļām.

Grupu turnīrā vismaz 20 punktus vidēji spēlē iemeta septiņi spēlētāji, un divi no viņiem spēlēja pret Latviju (Furnjē un Gildžess-Aleksandrs). Ļoti rezultatīvi bija Džordans Klārksons un Rondajs Holiss-Džefersons, taču tas neglāba viņu Filipīnu un Jordānijas komandas no pēdējās vietas grupā, kamēr pārliecinoši rezultatīvākais bija Luka Dončičs. Viņš vidēji spēlē iemeta tieši 30 punktus, proti, gandrīz punktu katrā minūtē (viņš vidēji nospēlēja 31.2 minūtes). Dončičam arī vidēji 8.0 atlēkušās bumbas un 7.0 rezultatīvas piespēles, arī šajos rādītājos esot starp labākajiem turnīrā.



Grupu turnīra rezultatīvākie spēlētāji

V.SpēlētājsValstsPunkti
1.Luka DončičsSlovēnija30.0
2.Rondajs Holiss DžefersonsJordānija27.7
3.Džordans KlārksonsFilipīnas24.0
4.Džošua HokinsonsJapāna23.3
5.Šejs Gildžess-AleksandrsKanāda22.0
6.Evans FurnjēFrancija21.7
30.Rolands ŠmitsLatvija15.3

Grupu turnīra labākie cīnītāji par atlēkušajām bumbām

V.SpēlētājsValstsAtl.b.
1.Džošua HokinsonsJapāna12.0
1.Edijs TavaressKaboverde12.0
3.Nikola MilutinovsSerbija10.3
4.Jons ValančūnsLietuva10.0
5.Džordžs KonditsPuertoriko9.7
6.Goga BitadzeGruzija9.3
28.Rodions KurucsLatvija6.0

Grupu turnīra labākie piespēlētāji

V.SpēlētājsValstsRez.p.
1.Tremonts VoterssPuertoriko8.7
2.Stefans JovičsSerbija8.3
3.Pols StollsMeksika8.0
4.Šea IliJaunzēlande7.7
4.Karliks DžounssDienvidsudāna7.7
4.Tomass ValkupsGrieķija7.7
10.Artūrs ŽagarsLatvija6.7

Precīzākie tālmetienu izpildītāji grupu turnīrā

V.SpēlētājsValstsTālm.%
1.Dušans RističsSerbija83.3%
2.Dairis BertānsLatvija72.7%
3.Duts Juks KacuolsDienvidsudāna68.8%
4.Nikola JovičsSerbija66.7%
4.Džordans NgatajsJaunzēlande66.7%
6.Viktors KlaversSpānija62.5%

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/basketb...

Noderīgas saites:

PK 2023 JAUNUMI
PK 2023 KALENDĀRS UN REZULTĀTI
PK 2023 TURNĪRA TABULAS
PK 2023 PROGNOŽU SPĒLE
SKATIES SPĒLES KLĀTIENĒ “OLYBET” SPORTA BĀROS

     [+] [-]

, 2023-08-31 19:25, pirms 9 mēnešiem
Kurā mačā Dāvis rādīs savas snaipera dotības? Nebūtu Dairim trauma....