Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

PK gaitā portāla lasītāji par izlases līderiem atzinuši Žagaru un Gražuli

Emils Ozerinskis

PK gaitā portāla lasītāji par izlases līderiem atzinuši Žagaru un Gražuli
Andrejs Gražulis. Foto: FIBA

FIBA Pasaules kausa izcīņa, kas norisinājās Manilā, Džakartā un Okinavā nu vairs palikusi tikai siltās atmiņās. Piekto vietu turnīrā ieguvušie Latvijas basketbolisti ar lielu atbalstītāju pulku pirmdien tika sagaidīti pie Brīvības pieminekļa, bet šodien portāls Sportacentrs.com atklās turnīra gaitā veikto lasītāju balsojumu apkopojumu.

Pasaules kausa labākā trenera Lukas Banki vadītā Latvijas izlase savā debijas čempionātā planētas meistarsacīkstēs aizvadīja astoņas spēles. Tika izcīnītas sešas uzvaras, vienīgos zaudējumus piedzīvojot grupu turnīra pirmajā fāzē pret bronzas medaļnieci Kanādu un ceturtdaļfinālā pret Pasaules kausā triumfējušo Vāciju.

Pēc katras no Latvijas izlases spēlēm portāls Sportacentrs.com "nomērīja temperatūru" skatītāju attieksmē par basketbolistu parādīto sniegumu. Tā kā kopumā tika aizvadīts lielisks čempionāts, arī saņemtās atzīmes izlases vadošajiem spēlētājiem bija visai augstas.

Līdzjutēju balsojumi norādīja uz tendenci, ka turnīra gaitā visspilgtākās individuālās spēles aizvadīja saspēles vadītājs Artūrs Žagars un centra porzīciju turnīra gaitā ieņēmušais Andrejs Gražulis. Abu basketbolistu vidējās atzīmes astoņās aizvadītajās spēlēs sasniedza 8,8 balles. Līdz 8,8 ballēm sniedzās arī izlases kapteiņa Daira Bertāna atzīme, tomēr aizsargs turnīrā piedalījās tikai divās spēlēs, jo jau pirmajā puslaikā pret Franciju izlases pieredzējušākais spēlētājs iedzīvojās savainojumā.

Ļoti nozīmīgi spēlētāji, kuri kino terminos nespēlēja nespēlēja vadošo aktieru lomas, bet bija ļoti svarīgi kvalitatīva produkta radīšanā bija cēsnieks Rodions Kurucs un valmierietis Rolands Šmits. Kuruca spēle savā laukuma pusē bija svarīgākais komandas aizsardzības spēles zobrats, palīdzot dzīt izmisumā pretinieku komandu līderus. Savukārt Šmits nereti uzņēmās uzbrukuma spēles iekustiņāšanu brīžos, kad Latvijas ofensīva bija iestigusi dubļos. Kuruca vidējais vērtējums turnīra gaitā bija 8,4 balles, kamēr Šmitam tika 8,3 ballu atzīme.

Lai gan pirms turnīra sākuma līdzjutēju spekulācijās tika spriests, ka Artūrs Kurucs varētu būt kā viens no spēlētājiem, kurš varētu tikt atskaitīts pēdējā sastāva atgriezumā, tomēr cēsniekam turnīra gaitā izrādījās ļoti svarīga loma. Pēc kapteiņa iedzīvošanās traumā, jaunākais Kurucs kļuva par pamatsastāva pirmo opciju aizsarga pozīcijā, izšaujot trejaču birumu pret Brazīliju un Lietuvu. Kurucam no spēļu skatītājiem tika 7,7 ballu vērtējums.

Lai gan Kristeru Zoriku vienmēr pierasts redzēt ar cietu seju, tieši viņa ieguldījums spēlē pret Spāniju, lika nedaudz pacelties saspēles vadītāja lūpu kaktiņiem. Duelī pret spāņiem, kad nedaudz tika ierobežots Žagars, Zoriks svilināja tīkliņus, ļaujot izcīnīt tik svarīgo uzvaru, kas palīdzēja nogāzt no čempionu troņa līdzšinējos Džeimsa Neismita trofejas turētājus. Zorikam tika 7,5 balles turnīra gaitā.

Viskrasākās vērtējumu svārstības turnīra gaitā piedzīvoja Dāvis Bertāns, kura vērtējumi lielā mērā bija atkarīgi no trejaču precizitātes. Bertāns kļuva par turnīra gaitā visvairāk tālmetienu izpildījušo spēlētāju, viņa vidējam vērtējumu rādītājam sasniedzot 7,5 balles. Tāds pats vidējais vērtējums tika arī centram Anžejam Pasečņikam, kurš gan lielāko un turnīra galveno daļu noraudzījās no rezervistu soliņa, iznākot laukumā tika trīs spēlēs, lielā mērā centra atzīmi sastādot cīņas pēdējām minūtēm pret Libānu, kurās Pasečņiks sabēra desmit punktus jau izšķirtā spēlē.

Vienam no aizsargu rotācijas spēlētājiem Aigaram Šķēlem vidējā atzīme turnīra gaitā sasniedza septiņas balles, kamēr uzbrucējs Artūrs Strautiņš saņēma 6,6 ballu vērtējumu. Vismazākā vidējā atzīme tika Klāvam Čavaram, kurš taktisku apsvērumu dēļ spēlēja visai mazu spēles laiku. Trenera Banki plāna ietilpa Čavara izmantošana pret masīviem pretspēlētāju centriem, tomēr klasisks smagais centrs Latvijas izlasei pretī nāca tikai turnīra izskaņā Lietuvas komandas rindās. Tādēļ Čavaram uz kolēģu fona tika samērā pieticīgās 5,9 balles.

Latvijas basketbolistu vidējās atzīmes Pasaules kausā

BasketbolistsSp.Vērt.BasketbolistsSp.Vērt.
Artūrs Žagars88.8Kristers Zoriks87.5
Andrejs Gražulis88.8Dāvis Bertāns87.5
Dairis Bertāns28.8Anžejs Pasečņiks37.5
Rodions Kurucs88.4Aigars Šķēle87.0
Rolands Šmits88.3Artūrs Strautiņš86.6
Artūrs Kurucs87.7Klāvs Čavars75.9

Arī atsevišķās spēlēs galveno varoņu lomas pienācās Gražulim un Žagaram. Koknesis saņēma ļoti augstus novērtējumus pret Itāliju un Brazīliju, kad garā gala spēlētājs uzbrukumā bija neatrisināma mīkla saviem sedzējiem. Tikmēr Žagara spilgtākās spēles bija 17 piespēļu mačā pret Lietuvu un izcilajā turnīra ievadspēlē pret Franciju, kas izsita ambiciozos francūžus no godalgu pretendentēm.

Artūram Kurucam spožākā spēle bija turnīra izskaņā pet leišiem, kamēr viņa brālis Rodions visiespaidīgākais bija pret Spāniju. Rolandam Šmitam visaugstākā konkrētas spēles atzīme tika pret Franciju, kamēr Dairis Bertāns zibeņoja turnīra atklāšanas mačā pret Libānu. Dāvis Bertāns 8,6 balles saņēma gan pret Franciju, gan Vāciju.

Kristera Zorika augstākais nevērtējums nāca pret Spāniju ar 8,9 ballēm, kamēr Aigaram Šķēlem tika divreiz pa astotniekam gan pret Itāliju, gan Lietuvu. Pret Lietuvu labākais novērtējums nāca arī Artūram Strautiņam ar 8,2 ballēm. Anžejam Pasečņikam tika 8,3 balles pret Libānu, bet Klāvs Čavars saņēma 8,3 balles pret Lietuvu.

Lielāko neapmierinātību līdzjutēji izrādīja zaudētajā grupu turnīra spēlē pret Kanādu, kad tika uzrādīti turnīra zemākie vērtējumi, sešus trejačus garām nometušajam Dāvim nokrītot līdz 3,8 ballēm, bet Čavaram un Strautiņam paliekot uz četrinieka soliņa.

Augstākie un zemākie vērtējumi turnīra gaitā

SpēlētāsPretinieksVēr.
Andrejs GražulisItālija9.8
Andrejs GražulisBrazīlija9.8
Artūrs ŽagarsLietuva9.8
Artūrs ŽagarsFrancija9.7
Artūrs KurucsLietuva9.6
Artūrs ŽagarsVācija9.6
Rolands ŠmitsFrancija9.5
Rodions KurucsSpānija9.5
Rolands ŠmitsLibāna9.3
Dairis BertānsLibāna9.3
Klāvs ČavarsSpānija5.2
Klāvs ČavarsVācija5.2
Artūrs StrautiņšKanāda4.0
Klāvs ČavarsKanāda4.0
Dāvis BertānsKanāda3.8

Sportacentrs.com lasītāju dotās atzīmes:

pret Libānupret Francijupret Kanādupret Spāniju
pret Brazīlijupret Vācijupret Itālijupret Lietuvu

     [+] [-]

, 2023-09-12 11:54, pirms 8 mēnešiem
Jānis Timma joprojām ir talantigākais spēlētājs Latvijā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2023-09-12 12:04, pirms 8 mēnešiem
un kas tiem vērtējuma licējiem bija galvā, kad Čavaram ielikts augstāks vērtējums, kā Dāvim spēlē pret Kanādu.... skaidrs, ka šim visam nav nekādas jēgas....

  +2 [+] [-]

, 2023-09-12 12:04, pirms 8 mēnešiem
Galvenie varoņi ir visi. Nav noteikti viens, jo diezgan daudz vilka. Nav korekti pret pārējiem.

  -1 [+] [-]

, 2023-09-12 12:27, pirms 8 mēnešiem
Gaidu ranga apdeitu. Varbūt kāds zina, kad būs?

Atsevišķi PK ņemot, pēc punktiem noteikti esam augstāk par 5.vietu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2023-09-12 13:14, pirms 8 mēnešiem
https://www.youtube.com/watch?v=w_f...
38:56 - 40:07
Prieks dzirdēt tādus vārdus par mūsu spēlētāju!

     [+] [-]

, 2023-09-12 13:15, pirms 8 mēnešiem
Nu re, tavs nenormalais Ritvars tika dzēsts. Malacis Ritvar!

     [+] [-]

, 2023-09-12 15:04, pirms 8 mēnešiem
Bertāns kā NBA spēlētājs pilnīgs profāns, tapēc sež rezervē un nezin ka no viņa liguma tikt vaļā

     [+] [-]

, 2023-09-12 15:16, pirms 8 mēnešiem
FIBA rangs vēl nav atjaunots, pagaidām vēljoprojām pirmā Spānija.

     [+] [-]

, 2023-09-12 15:30, pirms 8 mēnešiem
Ļaut daudz vienlīdz meistarīgu spēlētāju Latvijas izlasē... tas nav brīnums, jo praktiski visi no šiem čaliem ar sava vecuma izlasēm ir izcīnijuši medaļas Eiropas čempionātos...

     [+] [-]

, 2023-09-12 15:44, pirms 8 mēnešiem
Nav saprotams arī kāpēc Banki izvēlās visu laiku laist laukumā Čavaru pirms Pasečņiku... Pasečņiks tomēr ir Eiropas augsta līmeņa centrs... šajā čempionātā viņa statistika arī ļoti labi priekš tām mazajām minūtēm, ko viņam uzticēja... un aizsardzība viņš arī savu darbu padara...

Kas zin, kā būtu spēle ievirzījusies, ja 1. ceturtdaļā tieši viņu Čavara vietā Banki būtu sūtijis laukumā, pie rezultāta 16-3 par labu Latvijai... pēc šīs maiņas viss pārsvars bija izsēts pāris minūtēs... savādāk varbūt būtu bijuši jau 1/2 finālā...

Un ne jau Čavars ir vainīgs, ka viņu tajā brīdi uzlaida laukumā, katrs spēlētājs māk to, ko viņš prot, un tas ir trenera lēmums kad ir piemērots brīdis kādu sūtīt laukumā... lai veicas Klāvam Japānas 3. līgā !

     [+] [-]

, 2023-09-12 16:17, pirms 8 mēnešiem
Timmam vērtējums 10/10.

     [+] [-]

, 2023-09-12 16:25, pirms 8 mēnešiem
Pateicoties brāļiem Bertāniem Latvija netika uz EČ un nedabūja medaļas PK.

     [+] [-]

, 2023-09-12 16:30, pirms 8 mēnešiem
Sarēķinot sanāk, ka Latvija FIBA rangā tagad ir 9.vietā, pirma ir Vācija, tad Spānija, ASV.

     [+] [-]

, 2023-09-12 17:22, pirms 8 mēnešiem
Rīt Zalgiris pret VEF pārbaudes spēle, tur bus sagrāve VEF -30.