Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Mediju dzīve Džakartā: mediju tribīne otrajā stāvā un nemainīga ēdienkarte

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Mediju dzīve Džakartā: mediju tribīne otrajā stāvā un nemainīga ēdienkarte
Indonēzijas arēna no āras. Foto: MNC Portal Indonesia

Šodien ar pēdējām spēlēm noslēdzas pirmais grupu posms 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā basketbolā. To atspoguļo arī žurnālisti no visas pasaules, ieskaitot Latvijas. Portāls ''Sportacentrs.com'' sniedz nedaudz plašāku ieskatu, kādi ir žurnālistu darba apstākļi Indonēzijas pilsētā Džakartā.

2023. gada Pasaules kausa izcīņā šodien noslēgsies pirmais apakšgrupu posms. To veiksmīgi aizvadījusi Latvijas vīriešu izlase, kas H grupā trijos mačos izcīnīja divas uzvaras, tādējādi kvalificējoties labāko 16 vienību pulkā. Nākamā spēle tai paredzēta 1. septembrī pret Spāniju. Pasaules kausu, kas norit trijās valstīs (Indonēzija, Filipīnas un Japāna) uz vietas atspoguļo arī mediju pārstāvji, portālam ‘’Sportacentrs.com’’ sniedzot plašāku ieskatu par to dzīvi Indonēzijas pilsētā Džakartā.

Kārtība
Lai varētu strādāt no Pasaules kausa norieses vietas, strādājošajiem mediju pārstāvjiem jāiegūst akreditācija. Tai varēja pieteikties savlaicīgi, šo rindu autoram apstiprinājumu par saņemto iespēju apmeklēt spēles iegūstot jūlija vidū. Kopumā no Latvijas uz turnīru atbraukuši ap desmit cilvēkiem no tādiem medijiem kā LETA, Delfi, Tvnet, LTV, Latvijas radio, TV3 un Go3 Sport, kā arī Sportacentrs.com. Latvijas izlases spēļu komentētāji, Kaspars Dvinskis un Guntars Jonāns, komentē no Džakartas.

Pirms tik liela turnīra kā Pasaules kausa FIBA izstrādāja bukletu ar visu svarīgāko informāciju, kurā varēja uzzināt, ka mediju pārstāvji izlašu treniņus varēs apmeklēt piecas minūtes pirms to beigām. Tieši tad arī tiem ir iespēja gan filmēt, gan fotografēt laukumā notiekošo. Savukārt desmit minūtes pēc treniņa beigām izveidotajā mikszonā iespējams intervēt iepriekš pieteiktus komandas pārstāvjus.

Treniņi notiek ‘’Indonesia Arena’’, taču divās zālēs. Galvenajā arēnā, kuras ietilpība ir ap 16 ar pusi skatītāju, parasti komandas aizvada pirmsspēles metienu treniņu, kas ierasti norit spēles dienas rītā. Ja komandai ir agrais mačs, tad rīta treniņš ir ap plkst. 9:30 vai 10:30 pēc vietējā laika. Ja vēlā spēle, tad pirmsspēles nodarbība norit vai nu 11:30 vai 12:30. Dienu pirms spēles ierasti treniņi paredzēti vakarā pēc vietējā laika un nevis spēļu hallē, bet gan treniņu zālē. Tā atrodas ‘’Indonesia arena’’ otrajā stāvā. Līdz šim treniņu hallē Latvijai treniņi bijuši 21:00 pēc vietējā laika (17:00 pēc Latvijas).

Medijiem ir izveidota darba telpa, kurā vietas pietiek visiem un kurā iespējams veikt savus pienākumus. Ja arī pirmajā stāvā vietu grūtāk atrast, tad to iespējams arī meklēt otrajā stāvā. Ja gadās vakara spēle plkst. 20:30 pēc vietējā laika, tad preses konference noslēdzas ap plkst. 23:00 un arēnu iespējams pamest krietni pēc pusnakts.

Mediju tribīne
Akreditēto žurnālistu sēdvietas atrodas otrajā stāvā izveidotajā mediju tribīnē. Tur katram ir jau iepriekš noteiktas vietas, taču ne vienmēr praksē šajā vietā arī izdodas vērot maču. Mediju tribīne atrodas aiz viena no groziem. Lai nokļūtu uz lejā esošo mikszonu, nepieciešamas aptuveni divas minūtes, tāpēc ceturtās ceturtdaļas izskaņā, aptuveni trīs minūtes līdz pamatlaika beigām, ir jādodas uz lejā esošo zonu, lai iegūtu pēcspēles komentārus.

Skats no mediju tribīnes

Pirmās dienas gan nesa žurnālistiem atsevišķus izaicinājumus, jo mediju tribīnē nestrādāja bezvadu internets jeb wifi. Sākotnēji par laimīgajiem sevi varēja saukt tie kolēģi, kuru datoros bija iespējams iespraust kabeli, un ar to internets strādāja bez aizķeršanām. Bezvadu internets mediju tribīnē parādījās turnīra trešajā dienā, taču tā ātrums neļauj paveikt neko diži vairāk kā atvērt FIBA lapā atrodamo spēles statistiku. Ar bezvadu internetu pirmajā dienā problēmas bija vērojamas arī mediju centrā, kuras gan laicīgi tika atrisinātas.

Tāpat jārēķinās ar dažādo gaisa temperatūru arēnas zonā. Jāmin, ka Indonēzijā katru dienu gaisa temperatūra ir ap +33 grādiem pēc Celsija, turklāt ir augsts gaisa mitrums un smogs. Līdz ar to telpās aktīvi strādā kondicionieri. Latvijas izlases pārstāvji pēc pirmā treniņa minēja, ka mitruma dēļ arēnā palūguši vairāk ieslēgt kondicionierus, bet mediju tribīnē temperatūra katru dienu bijusi atšķirīga. Brīžiem arī nepieciešams no kofera izvilkt ko biezāku, lai nebūtu par aukstu. Tas gan netraucē veikt ikdienas pienākumus.

Citi apstākļi
Akreditētajiem mediju pārstāvjiem darba laikā ir iespēja iegūt divas nodrošinātas ēdienreizes dienā – pusdienas no plkst. 12:00 līdz 16:00 un vakariņas no plkst. 18:00. Pārsvarā ēdienkarte ir nemainīga un tajā dominē rīsi, kuriem klāt tiek piedāvāti dārzeņi un dažāda veida gaļas. Kā jau Āzijā, klāt tiek iedota asā mērce, kā arī uzkodas kā vietējās kulinārijas sāļie un saldie izstrādājumi. Vakariņās pie uzkodām ir iespējams atrast arī pa kādam saldumam. Strādā arī nūdeļu stends, kurā katrs var nobaudīt izvārītas ātrās nūdeles no paciņas. Tāpat visas dienas garumā var pašapkalpoties un dzert kafiju, kā arī tēju. Visu dienu bez ierobežojumiem pieejams dzeramais ūdens.

Ēdienreize ''Indonesia arena''

Mediju pārstāvjiem iespējams arī atpūsties. Izveidota tāda kā atpūtas istaba, kurā pieejama masāžas un atpūtas krēsli. Ja kāds ļoti vēlas, tad var arī saņemt masāžu no istabā esošajiem masieriem. Pagaidām šo rindu autors atpūtas istabu apmeklējis reizi, iekāpjot masāžas krēslā uz pāris minūtēm. Dinamiskajā turnīra gaitā daudz laika domāt par došanos uz tādām ekstrām kā masāžu pagaidām nav bijis. Lielāka prioritāte ir doties apmeklēt spēles pēc iespējas plašākā skaitā, mikszonā mēģinot noķert pa kādam zināmam spēlētājam no NBA vai Latvijas nākamā pretinieka.

Noderīgas saites:

PK 2023 JAUNUMI
PK 2023 KALENDĀRS UN REZULTĀTI
PK 2023 TURNĪRA TABULAS
PK 2023 PROGNOŽU SPĒLE
SKATIES SPĒLES KLĀTIENĒ “OLYBET” SPORTA BĀROS