Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: PK izspēles formāts un olimpiskās (kvalifikācijas) ceļazīmes

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Skaidrojam: PK izspēles formāts un olimpiskās (kvalifikācijas) ceļazīmes
Dairis Bertāns. Foto: LBS

Jau šodien Latvijas vīriešu basketbola izlase piedzīvos debiju FIBA Pasaules kausa finālturnīrā, aizvadot H apakšgrupas maču pret Libānu. Grupā spēlēs arī Francija un Kanāda, bet cīņu par medaļām turpinās divas labākās komandas. Pasaules kausa finālturnīrs kalpo arī kā atlases sacensības nākamā gada Parīzes olimpiskajām spēlēm un to kvalifikācijai. Šajā rakstā skaidrosim, kāda ir Pasaules kausa izspēles sistēma un kā garantēt dalību olimpiskajās spēlēs vai to kvalifikācijas turnīrā.

Sacensību formāts

FIBA Pasaules kausa finālturnīrā piedalās 32 valstsvienības, kas aprīlī notikušajā izlozē tika sadalītas astoņās apakšgrupās pa četrām katrā.

Pirmajā apakšgrupu fāzē komandas aizvadīs apļa turnīru grupas ietvaros, pret katru pretinieku spēlējot vienu reizi. Divas labākās apakšgrupas vienības turpinās cīņu par 1.-16. vietu, bet divas vājākās sacentīsies par 17.-32. vietu.

Grupu turnīra otrajā fāzē A un B, C un D, E un F, G un H apakšgrupu komandas apvienosies I, J, K un L apakšgrupās un aizvadīs pa vēl divām spēlēm katra – pret otras grupas divām spēcīgākajām komandām. Pēc otrās grupu fāzes divas labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, bet pārējās komandas atbilstoši turnīra noteikumiem tiks sarindotas no devītās līdz 16. pozīcijai.

Savukārt pirmā grupu turnīra apakšgrupu divas vājākās pēc tādas pašas sistēmas turpinās cīņu M, N, O un P grupās par 17.-32. vietu. Vienīgā atšķirība – visām minēto apakšgrupu komandām pēc otrās grupu fāzes turnīrs noslēgsies, tālākas cīņas par konkrētām vietām neaizvadot. Pozīciju sadalījums tiks noteikts pēc FIBA turnīru nolikuma.

Astoņas no 16 spēcīgākā zara komandām sasniegs ceturtdaļfinālu. Tajā, gan arī pusfinālā un finālā uzvarētājs tiks noskaidrots vienā mačā.

Ceturtdaļfinālā I grupas pirmā vieta spēlēs pret J grupas otro vietu, bet K grupas pirmā vieta eksaminēs L grupas otro vietu, noskaidrojot pusfināla pretinieces. Otrā ceturtdaļfināla zarā J grupas uzvarētāja sacentīsies pret I grupas otrās vietas ieguvēju, un L apakšgrupas līdere spēkosies pret K grupas otro vietu, šo divu dueļu uzvarētājām sastādot otru pusfināla pāri.

FIBA Pasaules kausā tiek aizvadīta arī bronzas medaļu spēle. Tajā sacentīsies pusfināla spēļu zaudētāji.

Visas spēles, sākot no ceturtdaļfināla fāzes, plānots aizvadīt Manilā, ''Mall of Asia'' arēnā.

Olimpiskās ceļazīmes un kvalifikācijas nodrošināšana

2024. gada vasarā Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīsies 12 valstsvienības. Šobrīd skaidri zināma ir tikai viena – rīkotājvalsts un Latvijas pretiniece H apakšgrupā Francija.

Pēc Pasaules kausa finālturnīra beigām ceļazīmi uz nākamā gada Parīzes spēlēm būs sarūpējušas vēl septiņas komandas, kas ieņems attiecīgi augstākās vietas konkurencē ar sava reģiona vienībām – divas spēcīgākās no Eiropas, divas vadošās no Amerikām, pa vienai stiprākajai no Āfrikas, Āzijas un Okeānijas.

Nākamajā gadā gaidāmajos kvalifikācijas turnīros piedalīsies 24 komandas, kas tiks sadalītas četros turnīros pa sešām komandām. Katra turnīra uzvarētāja garantēs dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Šobrīd zināmas piecas kvalifikācijas dalībnieces, kas pie ceļazīmes tika nule kā notikušajā priekškvalifikācijā – Polija, Horvātija, Bahamas, Bahreina un Kamerūna. Atlikušās 19 kvalifikācijas dalībnieces noskaidrosies Pasaules kausa finālturnīrā.

Aiz divām tiešo olimpisko ceļazīmju ieguvējām no Eiropas garantētu vietu Vecā kontinenta pārstāvēm kvalifikācijā nav, bet Āfrikas, Ameriku un Āzijas reģiona pirmās aiz olimpiskās strīpas palikušās komandas automātiski garantēs vietu kvalifikācijā.

Tāpat pie iespējas spēlēt olimpiskajā kvalifikācijā tiks 16 nākamās komandas, kas ierindosies kā nākamās labākās aiz automātiskās ceļazīmes ieguvušajām vai pie kvalifikācijas vietas kvotu dēļ tikušajām komandām.

Diezgan reāli var izveidoties situācija, kurā kāda komanda tiek pie kvalifikācijas ceļazīmes, esot priekšā pēc ieņemtās vietas kādai no cita reģiona biļeti uz Parīzi vai spēļu kvalifikāciju ieguvušajām valstsvienībām.

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/basketb...
https://olympics.com/en/news/how-to...

Noderīgas saites:

PK 2023 JAUNUMI
PK 2023 KALENDĀRS UN REZULTĀTI
PK 2023 TURNĪRA TABULAS
PK 2023 PROGNOŽU SPĒLE
SKATIES SPĒLES KLĀTIENĒ “OLYBET” SPORTA BĀROS

  +4 [+] [-]

, 2023-08-25 08:32, pirms 9 mēnešiem
Tāds virsraksts tāds virsraksts,bet izskaidrot ņem visas pirmā posma rezultātus līdzi uz otrā posmu grupu ,vai tikai vienu spēli vai vispār otrais posms pa nullēm sākas,to jau neienāk prātā izcilam rakstu autoram?!

  +2 [+] [-]

, 2023-08-25 08:46, pirms 9 mēnešiem
Nav saprotams vai uzvaru un zaudejumu bilancei ir nozime otraja posma...

     [+] [-]

, 2023-08-25 09:01, pirms 9 mēnešiem
Sanāk, ja esam ārpus 16ieka, cerību tikt uz OS nekādas?

  +2 [+] [-]

, 2023-08-25 09:10, pirms 9 mēnešiem
Kas ir pateikts pēdējā rindkopā?!? :0

     [+] [-]

, 2023-08-25 09:14, pirms 9 mēnešiem
cobham rakstīja: Sanāk, ja esam ārpus 16ieka, cerību tikt uz OS nekādas?
Nē.Uz OS tiek Francija, kā rīkotāja, pieņemsim, ka 2 labākās Eiropas Slovēnija Vacija, 2 Amerikas komandas būs ASV un Kanāda, no Āfrikas Dienvidsudāna, no Āzijas Filipīnas un no Okeānijas Austrālija. Uz OS kvali tad tiek 16 labākās PK komandas neskaitot šīs 8 izlases un neskaitot3 izlases, kurām tiks reģionālā kvota uz OS kvali. Tas var nozīmēt, ka var pietikt ar top27, bet tas atkarīgs, kā nostartē Āfrikas un Āzijas komandas, līdz ar to es teiktu, ka droši OS kvalis būs ar vismaz 23. vietu.

     [+] [-]

, 2023-08-25 09:43, pirms 9 mēnešiem
Pat ja spēlējam par 17.-32. vietu, tad vajadzētu sasist āfrikāņus, ierindoties kādā 17.-22. vietā un baigi nestresot

     [+] [-]

, 2023-08-25 09:52, pirms 9 mēnešiem
Peecis30 rakstīja: Kas ir pateikts pēdējā rindkopā?!? :0
Teiksim LV ir priekšā šajā PK vietu sadalījumā kādai no Āfrikas valstīm, kas brauks uz Olimpiādi, taču LV tiks pie kvalifikācijas.

     [+] [-]

, 2023-08-25 09:54, pirms 9 mēnešiem
WOW! No tās raksta bildes ar Dairi reāli var jau orgasmot! Šausmas cik viņš seksīgs ir! Kā tas ir iespējams?

  -3 [+] [-]

, 2023-08-25 09:58, pirms 9 mēnešiem
Varbūt nedaudz bez lirikas - Uzvara, zaudējums, zaudējums, uzvara un uzvara ( pēdējie divi Irāna un Ziloņkaula krasts) un Latvija reāli tiek 16mitniekā un gatavojas atlasei. Visi ir laimīgi, Cipruss dala intervijas

     [+] [-]

, 2023-08-25 10:04, pirms 9 mēnešiem
Bujumbura rakstīja: Varbūt nedaudz bez lirikas - Uzvara, zaudējums, zaudējums, uzvara un uzvara ( pēdējie divi Irāna un Ziloņkaula krasts) un Latvija reāli tiek 16mitniekā un gatavojas atlasei. Visi ir laimīgi, Cipruss dala intervijas
ja sākumā ir uzvara, zaudējums, zaudējums, tad augstāk par 17.vietu nesanāk.

  +3 [+] [-]

, 2023-08-25 10:10, pirms 9 mēnešiem
Īsos vārdos sakot, uz kvalifikāciju grūtāk netikt nekā tikt, pat ja netiek grupas divniekā, tikai nevajag pašiem visu sačakarēt.

  +1 [+] [-]

, 2023-08-25 10:32, pirms 9 mēnešiem
fjurers33 rakstīja: Tāds virsraksts tāds virsraksts,bet izskaidrot ņem visas pirmā posma rezultātus līdzi uz otrā posmu grupu ,vai tikai vienu spēli vai vispār otrais posms pa nullēm sākas,to jau neienāk prātā izcilam rakstu autoram?!
viss tiek ņemts līdzi

     [+] [-]

, 2023-08-25 10:33, pirms 9 mēnešiem
rneilands rakstīja: Nav saprotams vai uzvaru un zaudejumu bilancei ir nozime otraja posma...
liela nozīme, nosaka galīgo vietu

     [+] [-]

, 2023-08-25 10:39, pirms 9 mēnešiem
Protams, ka daudziem ir bijis jautājumi, par to kādu vietu Latvijai būtu jāieņem, lai tiktu uz OS kvalifikāciju.
Bet atkal no vienas puses nepatīk, ka tiek rēķinātas kaut kādas vietas jau pirms spēlēm. Reāli jācīnās par iespējami augstāku vietu un viss.
Bet OS kvalif. izskatās tīri reāla, tas būtu kā minimālais mērķis šim turnīram.

     [+] [-]

, 2023-08-25 11:43, pirms 9 mēnešiem
#MēsVisiParBKVentspils rakstīja: Protams, ka daudziem ir bijis jautājumi, par to kādu vietu Latvijai būtu jāieņem, lai tiktu uz OS kvalifikāciju.
Bet atkal no vienas puses nepatīk, ka tiek rēķinātas kaut kādas vietas jau pirms spēlēm. Reāli jācīnās par iespējami augstāku vietu un viss.
Bet OS kvalif. izskatās tīri reāla, tas būtu kā minimālais mērķis šim turnīram.
Kvalifikācijā būtu jātiek viegli, bet jāņem vērā, ka kvalifikācijā arī nekādi pastalnieki nebūs. Ja pieņem, ka no Eiropas ceļazīmi saņem kāda Serbija un Spānija, tur vēl paliek pāri kaudze ar top izlasēm, ko sadalīs pa tām grupām. Latvija savā kvalifikācijas turnīrā noteikti nebūs top izlase.

     [+] [-]

, 2023-08-25 14:19, pirms 9 mēnešiem
purva_velns rakstīja: viss tiek ņemts līdzi
Es sapratu, ka grupu divu pirmo vietu ieguvējas ņem līdzi tikai savstarpējā mača rezultātu, bet trešā un ceturtā vieta visus rezultus.

https://www.fiba.basketball/basketb...

     [+] [-]

, 2023-08-25 14:27, pirms 9 mēnešiem
Damokla_zobens_23 rakstīja: Es sapratu, ka grupu divu pirmo vietu ieguvējas ņem līdzi tikai savstarpējā mača rezultātu, bet trešā un ceturtā vieta visus rezultus.

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/competition-system
nē, visi ņem līdzi visu
vismaz tā bija 2019 . gadā

     [+] [-]

, 2023-08-25 14:46, pirms 9 mēnešiem
yankeezulu rakstīja: Kvalifikācijā būtu jātiek viegli, bet jāņem vērā, ka kvalifikācijā arī nekādi pastalnieki nebūs. Ja pieņem, ka no Eiropas ceļazīmi saņem kāda Serbija un Spānija, tur vēl paliek pāri kaudze ar top izlasēm, ko sadalīs pa tām grupām. Latvija savā kvalifikācijas turnīrā noteikti nebūs top izlase.
Varam paspēlēties, ja tiek ASV, Kanāda, Francija, Austrālija, Filipīnas, Dienvidsudāna, pieņemsim Serbija un Spānija. Tad paliek 4 grupas pa 6 komandām. Ja dalīs pēc FIBA ranga tad paši varam sarēķinat kas tur spīdētu pretī šobrīd
Slovenia 701.9
Lithuania 670.4
Greece 665.1
Italy 650.4
Germany 643.5
Brazil 593
Poland 591.1
Venezuela 523
Montenegro 517
Puerto Rico 455.4

Nu nav nekas neņemams, vinnēt teiksim Lietuvu un Poliju.

     [+] [-]

, 2023-08-25 14:59, pirms 9 mēnešiem
Pec kada principa sadala tad tas vietas 9-16 un17-32 ko skatas vispirms... Jo tur vairumam uzvareto zaudeto bus vienadi...

     [+] [-]

, 2023-08-25 15:39, pirms 9 mēnešiem
Maxfire133 rakstīja: Pec kada principa sadala tad tas vietas 9-16 un17-32 ko skatas vispirms... Jo tur vairumam uzvareto zaudeto bus vienadi...
skatās vietas grupās
pirmā vieta sadala 17.-20, otrā 21.- 24. Utt.
skatās uzvaras, starpību, gūtās acis utt

https://en.m.wikipedia.org/wiki/201...

     [+] [-]

, 2023-08-25 15:43, pirms 9 mēnešiem
skat noslēguma tabulu

     [+] [-]

, 2023-08-25 16:11, pirms 9 mēnešiem
Nu, bļin, sākās. Uzvērējām pastarīti un jau par olimpiskām spēlēm sāk sapņot. Mostās! Vēl būs daudz sviedru jāizlej un zilumu jāpiecieš, lai vispār izkļūtu no grupas.

     [+] [-]

, 2023-08-25 16:53, pirms 9 mēnešiem
Karalis Lauva rakstīja: Nu, bļin, sākās. Uzvērējām pastarīti un jau par olimpiskām spēlēm sāk sapņot. Mostās! Vēl būs daudz sviedru jāizlej un zilumu jāpiecieš, lai vispār izkļūtu no grupas.
lai tiktu uz os kvali, ne no kādas grupas nav jāizkļūst
pēc 3 spēlēm visus automātiski sadalīs jaunās grupās pēc rezultātiem