Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Boguts pēc 13 sezonām NBA atgriezīsies dzimtenē, pievienosies Sidnejas "Kings"

Andrejs Siliņš

Boguts pēc 13 sezonām NBA atgriezīsies dzimtenē, pievienosies Sidnejas "Kings"
Endrjū Boguts
Foto: AFP / Scanpix

2005. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta pirmais numurs Endrjū Boguts pēc 13 sezonām Ziemeļamerikā nolēmis atgriezties dzimtenē Austrālijā un nākamajā sezonā pārstāvēs Sidnejas "Kings" klubu.

200. gada jūnija beigās Jūtas universitātē divas sezonas pavadījušais Boguts tika izvēlēts ar pirmo drafta numuru, 213 centimetrus garajam centram kļūstot par pirmo Austrālijas basketbolistu, kurš draftēts ar pirmo kārtas numuru. Kopš tā laika viņam šo godu nācies dalīt, jo 2016. gadā ar pirmo numuru Fiuladelfijas "76ers" izvēlējās Benu Simonsu.

Starp citu, arī Bostonas "Celtics" superzvaigzne Kairijs Ērvings, kuru ar pirmo numuru 2011. gadā draftēja "Cavaliers", dzimis Austrālijā, taču Kairija vecāki ir amerikāņi un viņš izvēlējies starptautiskajā arēnā pārstāvēt ASV.

Boguts NBA nospēlēja 13 sezonas, pirmās septiņas no tām pavadot Milvoki "Bucks", kur kļuva par "double-double" spēlētāju (vismaz desmit punkti un desmit bumbas trijās sezonās) un vienu no līgas labākajiem metienu bloķētājiem. 2012. gada pavasarī Bogutu aizmainīja uz Goldensteitas "Warriors" (togad lokauta dēļ maiņas darījumu termiņš bija pagarināts). Četras sezonas pavadījis Ouklendā, Boguts 2015. gadā izcīnīja arī savu vienīgo NBA čempiontitulu.

2016. gada vasarā Boguts maiņas rezultātā nonāca Dalasas "Mavericks", taču februārī tika aizmainīts uz "Sixers". Filadelfijas organizācija austrālieti atbrīvoja, un Boguts parakstīja līgumu ar titula pretendenti "Cavaliers", taču jau debijas spēlē salauza kāju. Pirms aktuālās sezonas Boguts pievienojās Losandželosas "Lakers", tomēr tika izmantots ļoti maz un janvārī klubs spēlētāju atbrīvoja.

Martā Boguts paziņoja, ka nākamajā sezonā NBA nespēlēs, jo vēlas būt savā dzimtenē kopā ar sievu, kas gaida bērniņu. Tagad kļuvis zināms, ka Bogutu tomēr laukumā redzēsim, jo basketbolists parakstījis līgumu ar Sidnejas "Kings" klubu, kas cīnās Nacionālajā Basketbola līgā (NBL) - Austrālijas spēcīgākajā čempionātā. Aizvadītajā sezonā "Kings" izcīnīja 11 uzvaras 28 mačos un palika priekšpēdējā septītajā vietā. Oktobrī "Kings" pārbaudes spēlē pirmoreiz vēsturē tikās ar NBA komandu, piekāpjoties Jūtas "Jazz". Ļoti iespējams, ka Boguta pievienošanās Sidnejas komandai liks NBA atkal ieplānot kādas komandas pārbaudes spēli pret "Kings". Nākamā būs Sidnejas kluba 30. jubilejas sezona.

33 gadus vecais Boguts allaž bijis arī Austrālijas izlases seja un viens no līderiem, pārstāvot komandu trīs olimpiskajās spēlēs, vienā Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā un vienā Okeānijas čempionāta finālturnīrā. NBA karjeras laikā Boguts nopelnījis gandrīz 115 miljonus dolāru.

Izmantotie resursi:
Sydney Kings | Official