Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Porziņģis: "Jaunieši Liepājā mutēm vaļā klausījās Rika Kārlaila teiktajā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Porziņģis: "Jaunieši Liepājā mutēm vaļā klausījās Rika Kārlaila teiktajā"
Kristaps Porziņģis uzrunā "Basketball without borders" astoņpadsmitā Eiropas nometnes dalībniekus. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Jau kādu laiku varu brīvi trenēties – spēlēt 5-pret-5, darīt visu, ko vēlos. Nevaru sagaidīt oficiālo atgriešanos laukumā," svētdien, 9. jūnijā, tiekoties ar žurnālistiem "Basketball without borders" nometnes atklāšanā, teica latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis.

Deviņi no rīta. Sešdesmit četri 2002.-2003. gadā dzimuši jaunieši, apsēdušies uz “Elektrum” Olimpiskā centra grīdas, uzmanīgi klausās atklāšanas uzrunās. Viņiem pretī divās improvizētās tribīnēs sasēdušies viesi – pa labi astoņi NBA un WNBA spēlētāji, pa kreisi treneri ar “Dallas Mavericks” stūrmani Riku Kārlailu priekšā.

Pirmajam kontaktam ar medijiem atvēlētas nepilnas 20 minūtes. Līdzīgi kā ASV izlasē un dažkārt NBA ģērbtuvēs, intervijas uzmana “Basketball without borders” personāls. “Lūdzu, uzdodiet jautājumus par nometni!”

Pirmā diena “Basketball without borders” nometnē. Šī ir nometņu nedēļa?
Dalība nometnēs ir viens no veidiem, kā varu dot atpakaļ un nest savu pienesumu Latvijas basketbolam. Nupat atbraucu no savas nometnes Liepājā, kurā piedalījās 14-15 gadus veci bērni. Rīgā ieradušies 16-17 gadus vecie talanti – interesanti salīdzināt. Ļoti patīk sekot līdzi jauniešu gaitām – ieraudzīt, kā viņi izskatīsies pēc pāris gadiem.

Ko Tev vislabāk patīk darīt nometnēs?
Pavadīt laiku kopā ar džekiem. Parunāt un pamācīt. Jauniešiem šī ir laba iespēja redzēt, kā strādāju. Tas ir svarīgi – vērot spēlētāju darbībā, apmainīties domām. “Basketball without borders” nometnē centīšos pavadīt pēc iespējas vairāk laika. Varbūt arī pats iemācīšos jaunas lietas.

Ko “Mavericks” trenerim Rikam Kārlailam parādīji Liepājā?
Viņš pievienojās “KP6” nometnes treniņiem – pamētāja, parunāja. Domāju, ka 14-15 gadus veciem jauniešiem ir liels gods pavadīt laiku kopā ar treneri kā Riks. Manuprāt, lielākā daļa klausījās mutēm vaļā. Tādas tikšanās dod motivāciju iet uz priekšu.

Februārī Dalasā sāki spēlēt 5-pret-5. Kāds progress?
Man vairāk nav nekādu ierobežojumu. Jau kādu laiku varu brīvi trenēties – spēlēt 5-pret-5, darīt visu, ko vēlos. Nevaru sagaidīt oficiālo atgriešanos laukumā. Skaitu dienas līdz nākamajai sezonai.

Jūnija beigās jābūt Dalasā?
Pagaidām nezinu. Jūnija plāni vēl procesā.

”Latvijas Radio” jautājums: ko centra spēlētājam jāmācās šādās nometnēs? Kas palicis atmiņā no pirmajiem elementiem, kurus tev iemācīja?
Ļoti svarīgi ir nekļūt uzreiz par centru. Jāmēģina iemācīties lietas, ko dara citu pozīciju spēlētāji – metiens un apspēlēšana no perimetra, apspēlēšana ar seju pret grozu. Mūsdienās tas jāmāk arī garajiem spēlētājiem. Galvenais ir metiens.

”Latvijas Radio” jautājums: cik soda metienu jāizmet jaunajam spēlētājam?
Nav noteikta cipara, cik jāiemet, lai būtu labs sodu metējs – viss atkarīgs no paša. Svarīgi, cik koncentrējies esi nodarbības laikā. Ja stundām darīsi visu “peldot”, tas nenāks par labu. Koncentrējies un mērķē uz rezultātu!

LNT jautājums: kā vērtē iespēju Latvijā rīkot šādu nometni? Ko tas nozīmē mūsu jauniešiem un treneriem?
Tā ir lieliska iespēja gan Rīgai, gan Latvijas basketbolam. Būt kopā ar augsta līmeņa treneriem un spēlētājiem. Mums jāturpina palīdzēt mūsu jaunajiem basketbolistiem – tad viss būs labi. Iespēja pavadīt laiku kopā ar NBA spēlētājiem un treneriem – tā ir fantastiska pieredze. Šajās dienās jāmēģina iegūt pēc iespējas vairāk.

"Basketball without borders", 9.-12. jūnijs

Dalībnieku vidū ir astoņi Latvijas jaunie basketbolisti – Kristiāna Kulačkovska (Saldus), Madlēna Ģērķe (Jugla), Marta Daniela Leimane, Vanesa Jasa (Kolibri), Līna Loceniece (Liepāja), Krišs Helmanis (DSN/Joventut), Rodijs Mačoha (Liepāja/Fuenlabrada) un Toms Skuja (Rīdzene/Fuenlabrada).

Nometnes darbā piedalās WNBA čempione Anete Jēkabsone-Žogota un ilggadējā Itālijas valstsvienības līdere Rafaela Mašadri (Rafaella Masciadri, spēlējusi “Los Angeles Sparks”), kā arī Latvijas izlases ģenerālmenedžere Gunta Baško.

Rīgā ieradušies seši NBA spēlētāji, tai skaitā visi četri latvieši: Kristaps Porziņģis (Dallas Mavericks), Dāvis Bertāns (San Antonio Spurs), Dairis Bertāns (New Orleans Pelicans) un Rodions Kurucs (Brooklyn Nets). Viņiem pievienojās Sems Dekers (Sam Dekker) no “Washington Wizards” un Džonatans Aizeks (Jonathan Isaac) no “Orlando Magic”.

Treneru vidū ir NBA kluba “Dallas Mavericks” galvenais treneris Riks Kārlails (Rick Carlisle), galveno treneru asistenti Džamals Mozlijs (Jamahl Mosley; “Dallas Mavericks”) un Pablo Pridžioni (Pablo Prigioni; “Brooklyn Nets”).

Tāpat ierindā atrodas NBA spēlētāju attīstības treneri Kamerons Hodžs (Cameron Hodges; “San Antonio Spurs”) un Maikls Rafins (Michael Ruffin; “New Orleans Pelicans”). Nometnes fiziskās sagatavotības treneris ir Keisijs Smits (Casey Smith; “Dallas Mavericks”).

     [+] [-]

, 2019-06-09 17:42, pirms 5 gadiem
a varbūt bērni vienkārši nesaprata, ko tas onkuls tur angļu mēlē tarkšķ

  +2 [+] [-]

, 2019-06-09 17:52, pirms 5 gadiem
Neticami butu kaut ko tadu pieredzet sava jauniba. Lielisks laiks but sikajam. Kapec ir tik maz no Latvijas?

  -3 [+] [-]

, 2019-06-09 19:26, pirms 5 gadiem
Chelubejs rakstīja: a varbūt bērni vienkārši nesaprata, ko tas onkuls tur angļu mēlē tarkšķ
Nu ja 16-17 gadīgie nesaprot,tad tās ir viņu problēmas

  +3 [+] [-]

, 2019-06-09 22:40, pirms 5 gadiem
Bostonietis rakstīja: Nu ja 16-17 gadīgie nesaprot,tad tās ir viņu problēmas
Ou... Tev šķiet, ka visi 16-17 gados TEKOŠI spēj saprast, ko angliski runājošie mauc vaļā? Uz galvošanu, ka 50% angļu valodas skolotāju Latvijā pat visu nesaprastu...
+mums tālu nav jāmeklē pašu čaļi, kas draftā nespēj lāga salikt kopā dažus vārdus!?

  -2 [+] [-]

, 2019-06-09 23:45, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Ou... Tev šķiet, ka visi 16-17 gados TEKOŠI spēj saprast, ko angliski runājošie mauc vaļā? Uz galvošanu, ka 50% angļu valodas skolotāju Latvijā pat visu nesaprastu...
+mums tālu nav jāmeklē pašu čaļi, kas draftā nespēj lāga salikt kopā dažus vārdus!?
Runāšana un klausīšanās nav viena un tā pati lieta

     [+] [-]

, 2019-06-10 00:24, pirms 5 gadiem
Tā kā gudrs suns - visu saprot, bet nerunā.

     [+] [-]

, 2019-06-10 03:47, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Ou... Tev šķiet, ka visi 16-17 gados TEKOŠI spēj saprast, ko angliski runājošie mauc vaļā? Uz galvošanu, ka 50% angļu valodas skolotāju Latvijā pat visu nesaprastu...
+mums tālu nav jāmeklē pašu čaļi, kas draftā nespēj lāga salikt kopā dažus vārdus!?
pirms gadiem 30 varbut ta bija tagad musu jaunatne protams latvieshuvalodigajas gjimenes ap 90% saprot labi angliski un labi ja 20% saprot ko vietejie bomari apkart plurkst krievu mele