Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Vecvagars: "NKL līmenis ir līdzīgs LBL1"

Andrejs Siliņš

Vecvagars: "NKL līmenis ir līdzīgs LBL1"
Kaspars Vecvagars
Foto: FIBA Europe

Turpinot sekot aizvadītās vasaras Latvijas U-18 jeb bronzas izlases dalībnieku gaitām šajā sezonā, Sportacentrs.com sazinājās ar Kauņas "Žalgira" sistēmas 17 gadus veco audzēkni Kasparu Vecvagaru, kurš īsā sarunā pastāstīja par savām gaitām Lietuvā, mācību apvienošanu ar basketbolu, komandas gaitām Lietuvas pēc spēka otrajā līgā (NKL) un paša sniegumu tajā.

"Esmu iejuties, komandas biedri pieņēmuši," jau vairāk nekā trīs mēnešus Kauņā pavadījušais Kaspars, sazvanīts brīdī, kad skatījies Sportacentrs.com sižetu par VEF gatavošanos Eirokausa mačam, izklausās apmierināts ar dzīvi. Jau pagājušogad 191 centimetru garais aizvadīja nedēļu ilgu treniņnometni ar "Žalgira" jauno maiņu, kad gatavojās jauniešu Eirolīgas turnīram. Tiesa, no toreizējā sastāva ierindā šobrīd praktiski nav palicis neviens.

"Pirmais treniņš ir deviņos no rīta, tad ejam vai nu uz svariem vai darbojamies pie individuālās tehnikas uzlabošanas. Pēc tam seko brīvais laiks, kurā parasti paguļu un mācos, bet vakarā ap 16:30 ir komandas treniņš. Tajā vairāk uzmanības pievēršam tam, lai izpētītu nākamo pretinieku un paši sagatavotos spēlei," ar dienas režīmu, dzīvojot Kauņā, iepazīstina basketbolists. Vaicāts, kā sokas ar mācībām, 11. klases skolēns nosmej, ka tagad ir pat labākas atzīmes, nekā tad, kad visu laiku atradās Rīgā. "Divas reizes mēnesī braucu uz Rīgu, tad arī nokārtoju sakrājušās ieskaites."

"Sākums nebija tik veiksmīgs, kā es cerēju," lūgts novērtēt savu līdzšinējo sniegumu, piezemēts ir Vecvagars. Paskatoties statistikā, atliek vien piekrist - pirmajās deviņās NKL (pēc spēka otrā Lietuvas līga) spēlēs latvietis tikai divas reizes spēlējis vairāk nekā 15 minūtes, vienā mačā pat mazāk nekā septiņas. "Sapratu, ka viss nāk ar laiku un ar katru spēli kļuva arvien labāk," sezonas turpinājumu raksturo Kaspars.

Šobrīd "Žalgiris-Sabonio mokykla" ar astoņām uzvarām un pieciem zaudējumiem ieņem sesto vietu 15 komandu konkurencē. Latviešu aizsargam vidēji 16 ar pusi minūtēs 5,5 punkti un 2,5 atlēkušās bumbas. Pēdējās četrās spēlēs Vecvagars laukumā pavadījis vairāk nekā 20 minūtes, bet punktu izteiksmē veiksmīgākā spēle pagaidām bijusi pret "KK Akademija" (78:86) - pretinieku grozā salādēti četri trijnieki un kopā 16 punkti. "Līmenis varētu būt līdzīgs kā LBL pirmajā divīzijā," spēles kvalitāti raksturo Vecvagars. "Jāņem vērā, ka aizvadījām divas pārbaudes spēles pret "Zemgali", no kurām vienu uzvarējām, bet "Zemgalei" šobrīd nemaz neiet tik slikti LBL."

Kaspars teic, ka ar laiku komandā varētu notikt izmaiņas, un tās varētu nākt par labu latvietim. "Ap Jauno gadu varētu notikt izmaiņas, domāju, ka [Lietuvas U-18 izlases pamata saspēles vadītājs Vitenis] Čižausks pārcelsies uz kādu no LKL (augstākā līga - A.S.) komandām, viņš jau tagad var spēlēt tajā līmenī." Statistika apliecina latvieša teikto - 189 centimetrus garais Čižausks ir rezultatīvākais komandas spēlētājs (vidēji 16,6 punkti) un piektais labākais rezultatīvo piespēļu atdevējs līgā (4,5), tāpat arī ar aizsargam ļoti solīdu ciparu atlēkušo bumbu ailītē (5,4).

Interesanti, ka Lietuvas superkluba jauno maiņu audzina nevis kāds no lietuviešu speciālistiem, bet igaunis Prīts Vene, kura dēli arī pārstāv "Žalgira" sistēmu. Tas Vecvagaram izrādījies tikai pluss, jo treniņi notiek angļu valodā. "Dažreiz sanāk, ka es labāk saprotu, ko viņš grib nekā vietējie spēlētāji," smej Kaspars. Lai gan daļa komandas spēlētāju pārstāv Saboņa skolu arī Jaunatnes līgā, Kaspars nav to vidū. "Pagaidām man ir pietiekams spēļu skaits, katru nedēļu vismaz pa vienai. Iespējams, uz play-off es varētu pievienoties," skaidro basketbolists.

Janvārī "Žalgira" jaunā maiņa atkal spēlēs jauniešu Eirolīgas turnīrā. Pagājušā gada decembrī Romā notikušajā turnīrā "Žalgiris" ar Vecvagaru ierindā triumfēja, bet šogad piedalīsies posmā, kas risināsies Barselonā janvāra sākumā, un tas nozīmē, ka, iespējams, Latvijas U-18 izlasei Baltijas Jūras kausā varētu būt jāiztiek bez viena no saviem līderiem. "Kā viens no lielākajiem plusiem, lai parakstītu līgumu ar "Žalgiri", bija tieši spēlēšana Eirolīgā, un, tā kā šis ir pēdējais gads, kad varēšu tajā piedalīties, būtu muļķīgi šādu iespēju neizmantot," Vecvagars pauž savu nostāju.

Šāds spēlētāja lēmums arī ir pilnīgi saprotams, jo, pirmkārt, jāņem vērā, ka Jūras kausa izcīņa ir tikai viens no pārbaudes turnīriem sezonas vidū, kurā pavisam noteikti lietderīgāk būtu pārbaudīt kādu mazāk zināmu spēlētāju un, otrkārt, Kaspars šajā laikā nesīs Latvijas vārdu krietni vien prestižākā turnīrā, kurā "Žalgiris" pavisam noteikti būs starp galvenajiem favorītiem.

  -4 [+] [-]

, 2010-11-23 16:19, pirms 13 gadiem
Muļķības

  +2 [+] [-]

, 2010-11-23 16:32, pirms 13 gadiem
NIPEM rakstīja: Muļķības
Kas tieši? Ka līmeņi ir līdzīgi? Laikam pats esi kapajis abās līgās, ka tik drosmīgi izdari secinajumu/-s

  +5 [+] [-]

, 2010-11-23 16:55, pirms 13 gadiem
veiksmi Vecvagaram junioram

  +6 [+] [-]

, 2010-11-23 16:57, pirms 13 gadiem
Pizonis rakstīja: Kas tieši? Ka līmeņi ir līdzīgi? Laikam pats esi kapajis abās līgās, ka tik drosmīgi izdari secinajumu/-s
viņš ir???

  +2 [+] [-]

, 2010-11-23 17:15, pirms 13 gadiem
Pizonis rakstīja: Kas tieši? Ka līmeņi ir līdzīgi? Laikam pats esi kapajis abās līgās, ka tik drosmīgi izdari secinajumu/-s
es neesmu speeleejis ne armeenijas basketbola liigaa, ne NBA, net atlaushos apgalvot ka NBA ir labaaka.

  +4 [+] [-]

, 2010-11-23 17:17, pirms 13 gadiem
Vispār, šai Lietuvas komandai nebūtu nekādas izredzes pret Ventspili, Vefu, Liepājas lauvām. Kā var teikt, ka līmenis līdzīgs?
Tik pat labi Zemgale var uzvarēt arī jebkuru no Lietuvas pirmās līgas komandām, izņemot Žalgiri, Lietuvas Rytas un iespējams arī Šauļus.

  +5 [+] [-]

, 2010-11-23 17:26, pirms 13 gadiem
Jau pagājušogad 191 centimetru garais aizvadīja nedēļu ilgu treniņnometni ...

Viņam jauna iesauka- garais? Nav vairs vecais, būš garais

  -1 [+] [-]

, 2010-11-23 17:26, pirms 13 gadiem
Nu jauneklis mazliet ir kaut ko sajaucis par tiem spēku samēriem jo Jelgava jau nu pagaidām nebūs tā ar kuru mērīt cik stipra LBL.

  +5 [+] [-]

, 2010-11-23 17:28, pirms 13 gadiem
anvārī "Žalgira" jaunā maiņa atkal spēlēs jauniešu Eirolīgas turnīrā. Pagājušā gada decembrī Romā notikušajā turnīrā "Žalgiris" ar Vecvagaru ierindā triumfēja

Vai tad Vecvagars tad jau bija Žalgirī??

  -1 [+] [-]

, 2010-11-23 17:40, pirms 13 gadiem
Ļoti patika, kā šis jaunais džekiņš spēlēja U18 čempī! Čalim iekšā ir: nepiekāpīgs, centīgs, ātrs, ass, utt. Es gan labprātāk Vecvagaru junioru redzētu šobrīd Lauvu rindās!
Lai veicas un izdodas kļūt par augstas klases saspēles vadītāju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2010-11-23 18:02, pirms 13 gadiem
Vecvagars jau nespēlēja LBL1, kā viņš var salīdzināt

  -1 [+] [-]

, 2010-11-23 18:15, pirms 13 gadiem
Western rakstīja: Vecvagars jau nespēlēja LBL1, kā viņš var salīdzināt
"Līmenis varētu būt līdzīgs kā LBL pirmajā divīzijā," spēles kvalitāti raksturo Vecvagars. "Jāņem vērā, ka aizvadījām divas pārbaudes spēles pret "Zemgali", no kurām vienu uzvarējām, bet "Zemgalei" šobrīd nemaz neiet tik slikti LBL."

Lūdzu izlasi un tad dirs!

  +2 [+] [-]

, 2010-11-23 20:14, pirms 13 gadiem
Vecvagars pārstāvēja Žalgiri jauniešu turnīrā, lai gan tad viņam līguma ar Saboņa skolas komandu vēl nebija. Taču tāds viņš nebija vienīgais - spēlēja vēl virkne spēlētāju no Marčuļoņa skolas (Viļņa).

Ja runājam par līmeni, tad VEF, Barons, Ventspils noteikti ir cita līmeņa komandas, taču ar pārējām pacīnīties Saboņa skola varētu. Daži spēlētāji ir ar pieredzi LKL, kur pat izcēlušies ar diezgan labu statistiku. Tā Čepukaitis pirms nedēļas pārgāja uz LKL klubu Juventus un jau pirmajā spēlē kļuva par labāko spēles basketbolistu, palīdzēdams komandai uzvarēt Sakalai

  +2 [+] [-]

, 2010-11-23 23:25, pirms 13 gadiem
Vāja statistika priekš u-18 līdera....