Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Sāremā salā Tallinas "Kalev/Cramo" devīto reizi izcīna Igaunijas kausu

Emils Ozerinskis

Sāremā salā Tallinas "Kalev/Cramo" devīto reizi izcīna Igaunijas kausu
Ārons Menzīss cīņā ar Mikhaelu Kirvesu. Foto: Delfi.ee

Igaunijas lielākās salas Sāremā lielākajā pilsētā Kuresārē šovakar norisinājās Igaunijas kauss basketbolā. Bez latvieša Jāņa Bērziņa komandas spēles pieteikumā par uzvarētājiem kļuva Tallinas "Kalev/Cramo", kas ar 76:68 pārspēja Gundara Vētras trenēto "Tartu Universitāti".

Ceļā uz finālu Tallinas "Kalev/Cramo" ar rezultātu 114:78 astotdaļfinālā pieveica Igaunijas pēc spēka otrā līmeņa komandu "Tere Kadrina Karud". Arī pusfinālā "Viimsi" vienība Igaunijas flagmanim grūtības nesagādāja, galvaspilsētas klubam uzvarot ar 102:58. Pusfināla spēlē Jānis Bērziņš bija iekļauts spēles pieteikumā, bet no rezervistu soliņa piecelts netika.

"Tartu Universitāte" uz finālu devās ar astotdaļfināla panākumu 79:61 pār "Keila/Coolbet", savukārt pusfināla stadijā Rinalds Mālmanis guva astoņus punktus un izcīnīja tikpat atlēkušās bumbas uzvarā pār Ervīna Jonāta pārstāvēto "Pērnavas Ostu" - 70:55.

Šīs dienas agrajā spēlē Ervīns Jonāts guva septiņus punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, palīdzot pērnaviešiem spēlē par trešo vietu ar 87:80 pārspēt "Viimsi".

Kuresārē finālcīņā Bonis nebija Tallinas vienības pieteikumā. Arī "Tartu Universitāti" nupat kā papildinājušais Dāvis Rozītis nebija pieteikts dalībai Igaunijas kausa spēlēs. Tādēļ no potenciāli trīs iespējamajiem Latvijas basketbolistiem laukumā devās tikai Rinalds Mālmanis.

Pēc pirmajām desmit spēles minūtēm Tallinas basketbolisti bija priekšā ar piecu punktu pārsvaru. Arī otrajā ceturksnī nekur tālu Igaunijas flagmanis neaizbēga, puslaika atpūtā dodoties pie 42:36.

Trešajā ceturtdaļā Lēmeta Beklera trīs punktu gājiens panāca "Kalev/Cramo" spēles lielāko pārsvaru +14. Tartu komanda gan nelūza un līdz perioda izskaņai uz pusi samazināja atstatumu - 52:59. Lai kā "Tartu Universitāte" centās notvert savus pretiniekus, tomēr Tallinas vienība allaž atrada atbildi un noturējās pie vadības grožiem, kļūstot par Igaunijas kausa ieguvējiem ar rezultātu 76:68.

Somu basketbolists Svere Kaukiains bija uzvarētāju rezutlatīvākais spēlētājs ar 21 gūtu punktu. Čīlietis Menijs Svaress guva 13 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. 11 punktus guva Miks Jurkatamms.

"Tartu" vienībā 25 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Marta Rozentāla izpildījumā. Rinalds Mālmanis laukumā pavadīja pusstundu, gūstot četrus punktus (2p. 1/4, 1p. 2/4), izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas un pieļāva arī sešas kļūdas.

"Kalev/Cramo" - "Tartu Ulikool" 76:68 (20:15, 22:21, 17:16, 17:16)
Kalev: Kaukiainens 21, Svaress 13, Jurkatamms 11, Kirvess 9 (9 atl.b.),Hermets 5, Dorbeks 5, Kurbass 4, Beklers 3, Nurgers Šungu 2.
Tartu: Rozentāls 25 (12 atl.b.), Ēlamē 10, Heriss 9, Šundels 8, Kivi 7, Mālmanis 4 (7 atl.b.), Kitsings 3, Veidemans 2, Menzīss.

Kopumā šī bija Tallinas "Kalev/Cramo" devītā uzvara Igaunijas kausā. Pēdējos gados talliniešu rindās par titula ieguvējiem kļuvuši tādi Latvijas spēlētāji kā Mārtiņš Meiers, Zigmārs Raimo, Jānis Kaufmanis, kā arī treneri Roberts Štelmahers un Akselis Vairogs. Savukārt pirms divām sezonām Igaunijas kausā uzvarēja treneris Nikolajs Mazurs, kura trenētajā "Tartu Univeristātē" spēlēja Edmunds Elksnis.

Līdz šim vienīgais latvietis, kurš kļuvis par Igaunijas kausa MVP balvu ir Māris Ļaksa, kurš 2012. gadā aizveda līdz uzvarai Rakveres "Tarvas" komandu. Kopā ar Ļaksu uzvaru Igaunijas kausā svinēja arī viņa komandas biedrs Juris Umbraško.

Igaunijas kausu ieguvušie latvieši

GadsKomandaUzvarējušie latvieši
2013.Rakvere TarvasMāris Ļaksa (MVP) / Juris Umbraško
2016.Kalev/CramoRolands Freimanis
2021.Kalev/CramoJānis Kaufmanis / Roberts Štelmahers / Akselis Vairogs
2022.Tartu ÜlikoolEdmunds Elksnis / Nikolajs Mazurs
2023.Kalev/CramoMārtiņš Meiers / Zigmārs Raimo
2024.Kalev/CramoJānis Bērziņš

Izmantotie resursi:
https://www.basket.ee/et/meeste-kar...