Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Acis saprot it kā visu, bet ne sirds

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Acis saprot it kā visu, bet ne sirds
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Sen zināms, ka dziesmā ir liels spēks (Renārs Kaupers teica, ka "liels spēks ir arī mūsos") un, domājot par pēdējā laikā notikušo basketbolā, neviļus viņvakar saklausīju zemtekstus kādā no Latvijas Mūzikas Kanāla topa dziesmām, kas sasaucas ar nesenajiem notikumiem. Un ja konkrētāk, tad par jau otro latvieti, kurš izvēlējies doties uz it kā pēc spēka krietni zemāku līgu, nekā mums visiem šķiet, ka viņam vajadzētu spēlēt - Sanda Valtera pāreja no Rīgas ASK uz Imolas "Ageta".

"Tas tak nav zelts, tā nav pat bronza"

Palasot pirmās cilvēku atsauksmes (teikšu atklāti, nemēdzu iedziļināties, lai izlasītu visus komentātus, tāpēc pievēršu uzmanību tikai pirmajiem) pie ziņas par Valtera aizbraukšanu uz Itāliju, protams, pārsteigums nebija nekāds – nospiedošais vairākums bija vai nu neizpratnē, vai šokā, vai vienkārši nosodīja spēlētāju par aizbraukšanu. Tāpat kā tas bija pie ziņas par Kristapa Janičenoka līgumu otrajā itāliešu līgā.

Skaidrs ir viens – tas, ka spēlētais basketbols tur ir citā līmenī. Tomēr pavisam līdz ar zemi norakstīt līgu arī nevajadzētu. Pirmkārt, tāpēc, ka jau eSports.lv piedāvātajā video redzējām, ka pat mūsu "Eirolīgas līmeņa spēlētājam" (kā viņu grib saukt vairums pašmāju basketbola mīļotāju) nekāda pastaiga tur nesanāk. Otrkārt, tāpēc ka aptuveni zināmas summas, par kādām mūsējie tur spēlējuši. Un tie ir skaitļi, kas rakstāmi ar labiem sešiem cipariem (ja ņemtu vērā vienas sezonas laikā nopelnīto) un ne jau tikai mūsu abiem jaunākajiem pārstāvjiem līgā, bet arī nu jau bijušajiem(-am). Protams, līgumos nav sanācis ielūkoties, tomēr ir zināmi avoti, kas vieš uzticību. Un galu galā tās summas jau nenokrīt no zila gaisa un visām ir kaut kāds pamats, kā jau minēja kolēģis "Sporta Avīzē".

Teiksit, ne jau nauda visu nosaka? Jā, nevar nepiekrist, taču jāpiemetina vecais labais teiciens "Kam ir nauda, tas pasūta mūziku" – ja italijāno var atļauties maksāt mūsu spēlētāju ambīcijām atbilstošu atalgojumu, tātad nauda tur ir. Nereti dzirdēts viedoklis, ka nauda tur ir pat vairāk nekā pirmajā līgā... Pie tam ne jau itālieši būs tik dumji, ka ņems un nekādam spēlētājam maksās lielo kāpostu. Otrā līga paliek otrā līga, bet ne jau pēc tā vien varam spriest par to. Piemērs, Somijas otrā līga (tāda vispār eksistē?) piegādāja valmieriešiem vienu no rezultatīvākajiem Baltijas līgas Elites divīzijas spēlētājiem Ronalda Klārka personā. Gribat teikt, ka Somijas otrā līga ir labāka par Itālijas otro līgu? Negribētos ticēt. Varbūt drīzāk jāpadomā tādā plāksnē: vai Baltijas līga un mūsu pašu LBL ir tik spēcīgas, kā mēs tās gribam uzskatīt...

"Tač katrs zin, kā labāk vajag"

Protams, vēl jau pastāv jautājums, vai attiecīgi spēlētāji ir vērti tās naudiņas, ko grib saņemt. Par to gari un plaši sīkāk tas pats kolēģis tai pašā "Sporta Avīzē" jau izteicās, tāpēc mēģināšu nedublēties. Piebildīšu vien, ka šobrīd pasaulē, Eiropā un ļoti īpaši Latvijā ir ekonomiskā krīze (ja nu kāds nebija pamanījis), līdz ar to arī tas ir faktors, kas jāņem vērā. Lietotājs "Jurchiks_pe4o" rakstīja: "Nu kā var nepietikt ar 6 štukām mēnesī?", pamatojoties uz savā rīcībā esošo informāciju, ka ASK Valteram maksā tik, cik lietotājs minēja. Uz to "Kas Jauns?" atbildēja: "Kāpēc Tu nevarētu to pašu darbu darīt par 3x lielāku summu citur? Kāpēc jāspēlē būtu ASK, ja citur maksā vairāk? KĀPĒC??"

Šeit var piekrist otrajam viedoklim, taču jāņem vērā vēl kāds iespējams faktors. Proti, tas, vai ASK patiešām arī maksāja kaut vai tos pašus sešus? Vai maksāja vispār? Dzirdēts, ka tāpat kā vēl kādos klubos, arī ASK nav izmaksātas algas, lai gan, protams, tikai dalos pārdomās par dzirdēto, jo nevienu algas izmaksu atskaiti neesmu redzējis. Pie tam tāpat dzirdēts, ka klubam atkal radušās problēmas ar nodokļu nomaksu, kas to jau piemeklēja vasarā, kad atnāca staltais varonis "Parex" un izglāba organizāciju no lielām nepatikšanām. Kāpēc spēlētājam, kuram draud čakarēšanās kluba neizdarības dēļ, palikt un gaidīt brīnumus?

Tad ir daļa tādu, kas varonīgi apgalvo, ka aiziets uz Itālijas otro līgu tikai naudas dēļ. Bet vai kāds patiešām zina, kādi vēl varianti bija gan Valteram, gan Janičenokam? OK, zinām, ka Latvijas čempioni gribēja savā komandā dabūt Janičenoku. Nesanāca (klubs nevēlējās maksat prasīto). Zinām, ka Valteram bija iespējams variants Ukrainā. Nesanāca (klubam pašam sanāca līdzīga rakstura problēmas kā Rīgas "armijai"). Kas vēl? Kur tad bija visi tie Eirolīgas klubi ar saviem piedāvājumiem, kas, atsaucoties uz basketbola līdzjutēju domām, ir atbilstoša līmeņa tādam spēlētājam kā Janičenoks?

Vēl jāņem vērā arī faktors, ka šobrīd ir jau puse sezonas aiz muguras un atrast klubu šādā ekonomiskajā situācijā augstā līmenī ir ļoti sarežģīti. Neviens nav muļķis un nemētājas ar naudu, kad tās esamība vai neesamība var neparedzamā kārtā kļūt par nedēļu vai dienu jautājumu. Klubi vairāk vai mazāk cenšas pieturēties pie modeļiem, ko izveidojuši sezonas sākumā, un, ja arī veic izmaiņas (meklē papildinājumu), tad patiešām nozīmīgas (raugoties uz spēlētāju līmeni). Tāpat ikvienam skaidrs, ka pagājušajā vasarā ne Janičenoks, ne Valters nebūtu noslēguši līgumus Itālijas otrajā līgā. Iespējams, kāds latvietis patiešām spēlētu Eirolīgā un kāds varbūt vienā no dienvidu kaimiņu grandiem (negrimstošajiem).

"Brēc uz rokām plātās baigi"

Ar šo aicinu vēlreiz pārdomāt, vai patiešām mūsējie ir tik labi, kā mēs viņus gribam pataisīt un vai patiešām pašu mājās spēlētais basketbols ir tik ļoti labāks nekā līgās, ko nopeļam, lai gan neesam redzējuši pat ne divas spēles. Atceramies, ka videoapskati ir slidena lieta – pirmkārt, tā ir tikai viena spēle. Otrkārt, videorullīti var sataisīt, kā kurš vēlas un, piemēram, spēlē, kurā kāds iemet 20 punktus, neparādīt tos desmit metienus, kas lidoja garām grozam, vai tās izšķirošās kļūdas, kas, piemēram, nav ļāvušas izcīnīt uzvaru – metode, ko viltīgi mēģina izmantot spēlētāju aģenti.

Izmantotie resursi:

1 2 37 komentāri
Slēpts komentārs: Meric

 +33 [+] [-]

, 2009-02-02 16:23, pirms 15 gadiem
Viena lieta, ko mums LV vajadzētu izskaust ir superanonimitāte - neviens neko nezin, cik kurš pelna, cik kuram klubam budžets un tad nu visi ceļ gaisa pilis, ņemtu aizokeāna principu - visi zin cik klubam oficiālais budžets, cik spēlētājiem ir algas un vairs nerastos lieki un pilnīgi nevajadzīgi strīdi par to, cik kurš pelna, jo man šķiet, ka tas ir tikai pie mums...nedod dies' , ka citam labāk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2009-02-02 16:25, pirms 15 gadiem
Nu tā viņš ir, nav ko nopelt spēlētājus.
neviens nevēlas strādāt par velti vai uz goda vārda ka samaksās...
labāk izvēlas piedāvājumu kas šobrīd ir labākais, ganjau nakamsezon Sandis un Janičēnoks dabūs labākus klubus, kā nekā tik pus sezona palikusi...

 +18 [+] [-]

, 2009-02-02 16:27, pirms 15 gadiem
labs raksts
Nu nevar nepiekrist autora viedoklim. Manuprāt, gan Sandis, gan Janičenoks izdarīja izvēli, kas viņiem likās pareiza. Protams, daudziem tas arī bija pārsteigums, ka tieši otrā Itālijas līga, bet nu pārmest viņiem mēs nevaram pilnīgi neko. Tagadējos apstākļos gan Lv, gan tieši ASK klubā, Sandis veica loģisku soli, jo neviens jau pa brīvu negrib spēlēt, algas aizkavējās, summa uz algas čeka tika apgriezta krietni, lai neteiktu vairāk un šāds solis ir loģisks. A tiem sprēgātājiem, kas saka, ka Sandis nodevējs un tādā garā, varu pajautāt, ja jums kādus 2 mēnešus netiktu izmaksāta alga, pēc tam paziņotu, ka jūsu summa uz algas čeka tiktu samazināta aptuveni 3x, gribētu redzēt, ja pie normāla, pat diezgan laba piedāvājuma paši netītu makšķeri uz citu darba vietu
Tā kā, paldies Sandi, par pavadīto laiku ASK un veiksmi Itālijā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-02-02 16:37, pirms 15 gadiem
Mazs kukainīt's pa jūru peld un negrimst dibenā, un negrimst dibenā! Tas labā nozīmē par ASK, ceru, ka viņi spēs atrisināt visas lietas un nenogrims problēmās vēl dziļāk! Par lielu ASK!

  +1 [+] [-]

, 2009-02-02 16:57, pirms 15 gadiem
Katrs pats ir savs laimes kalējs!
Uzskau, ja man nav šeit droši un nav garantijas (par nodokļiem) un piedāvā tieši to pašu algu, kapēc gan ne Itālija 2 līga ... !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-02-02 17:43, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: Jā, par to, kāpēc Valteram jāpaliek ASK, ja tur arī šobrīd neizmaksā algas, arī vakar gribēju bļaut, bet bija jāskrien prom. Viņš pēdējo mēnesi ir nospēlējis bez algas, kur garantija, ka nākotnē ASK nekļūs maksātnespējīgs un daļa algas (kaut no tiem 6k) nepaliks gaisā? Labāk zīle rokā, nekā mednis kokā.

P.S. Rakstu jau trešo reizi - līmenis pie mums, Baltijā, ir krities šosezon katastrofāli, tāpēc nebrīnītos, ja Itālijas otrajā līgā līmenis būtu gluži tāds pats, ja ne vēl augstāks.
vovo, es ar nesaprotu tos cilvēkus, kas bļauj par to, ka vajadzēja pieņemt tos 6000 un palikt ASK. Kāda vispār ir garantija, ka klubs spēs samaksāt arī jaunā līguma summa. Tā kā varu piekrist, ka Sanda rīcība ir tikai un vienīgi normāla. Lai arī cik tas būtu nepatīkami, bet tāda ir realitāte

  -4 [+] [-]

, 2009-02-02 17:47, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: nav gadienā itāļi, nevis itālieši?
Ir.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-02-02 18:45, pirms 15 gadiem
Ir kāda speciaali atveeleeta vieta kur var padiskukteet par jauno espots.lv dizainu??
Jums patīk???

  -3 [+] [-]

, 2009-02-02 18:51, pirms 15 gadiem
Siliņ piedod, bet man tas tev jāpasaka! Tava latviešu valodas rakstība ir briesmīgā līmenī. Man pašam nav labāka, taču autoram jau nu būtu jādomā kā pareizi uzrakstīt!

  +4 [+] [-]

, 2009-02-02 19:00, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: nav gadienā itāļi, nevis itālieši?
nav
itāļi ir latīņu tauta, kas dzīvoja vairākus tūkstošus gadu atpakaļ un sen jau ir izmiruši
un tāda vārda kā gadienā arī NAV
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-02-02 19:24, pirms 15 gadiem
Gustavo diezgan neveiklas kustibas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-02-02 19:43, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: nav gadienā itāļi, nevis itālieši?
Nav gadijumā gadijumā, neviss gadienā?
Bet tev taisnība par itāļiem...

  -1 [+] [-]

, 2009-02-02 20:00, pirms 15 gadiem
aspms1 rakstīja: Beigu beigās sanāca, ka pašam autoram nekāda viedokļa nav
It kā turpinja avīzes stiliņu, bet tad bišķi atapās

  +4 [+] [-]

, 2009-02-02 20:01, pirms 15 gadiem
+ autoram par prāta vētras iesaisti, viņi toč eirolīgas cienīgi

  -3 [+] [-]

, 2009-02-02 20:42, pirms 15 gadiem
otrajā itāliešu līgā.

labi zini autor,ka sekmīgi pabeidzi 9.klasi? nav tādas tautas Itālieši

opā.kamēr Es te domāju kā stulbāk uzrakstīt, autors beidzot sapratis savu kļūdu un izlabojis,nevajag gramatiku mācīties no tv. un tad nebūs jālabo

  -1 [+] [-]

, 2009-02-02 21:05, pirms 15 gadiem
Kinston STRĀDĀ lai nākam sezon Sandis būtu atpakaļ !!!!!!!

  +2 [+] [-]

, 2009-02-02 21:08, pirms 15 gadiem
Labs joks ,Vidzemniek !

  +2 [+] [-]

, 2009-02-02 22:13, pirms 15 gadiem
rēcīgs teksts, sasaistot ar PV, bet taisniba un labi

  +1 [+] [-]

, 2009-02-02 22:30, pirms 15 gadiem
Tak beidziet Noviku piesaukt, it kā cits cilvēks nevarētu oriģinālu, piesaistošu rakstu uzrakstīt... Bez maz jau vai kā sērga tāpat kā kautiņi te starp faniem pirms un pēc spēlēm.

     [+] [-]

, 2009-02-03 07:02, pirms 15 gadiem
valters nav tik lielas algas verts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-02-03 09:05, pirms 15 gadiem
lauks rakstīja: valters nav tik lielas algas verts
un nekad nav bijis un nebūs

     [+] [-]

, 2009-02-03 10:24, pirms 15 gadiem
Vienīgais un pareizais variants, ko jau vairākus gadus mēģina pausts Valters vacākais, vajag izveidot vienu super klubu apvienojot Baronu, ASK, Ventspils - apvienojot tos budžetus, bet kas pie mums tikai plēšanās savā starpā....

  -1 [+] [-]

, 2009-02-03 13:55, pirms 15 gadiem
nu bušins atrada augsta limena klubu, a janicenoks nevareja?... nelogiski
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 37 komentāri