Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Turcijas basketbolu turpmāk vadīs Turkoglu

Andrejs Siliņš

Turcijas basketbolu turpmāk vadīs Turkoglu
Hedo Turkoglu
Foto: AP/Scanpix

Par Turcijas Basketbola federācijas prezidentu trešdien ievēlēts bijušais basketbolists Hedo Turkoglu, kurš savulaik pavadīja 15 sezonas Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), bet pirms vēlēšanām bija vienīgais kandidāts uz prezidenta amatu.

Iepriekš federāciju vadīja cits bijušais basketbolists Haruns Erdenajs, kurš gan šajās vēlēšanās vairs nestartēja. Vienīgais kandidāts uz prezidenta amatu bija Hedo Turkoglu, kurš iepriekš kopš pagājušā gada rudens veica izpilddirektora pienākumus federācijā. Vēlēšanās Turkoglu saņēma 113 no 143 iespējamajām balsīm, pārliecinoši triumfējot un kļūstot par jauno federācijas prezidentu.

37 gadus vecais Turkoglu pagājušajā gadā pirms darba uzsākšanas federācijā oficiāli paziņoja par spēlētāja karjeras beigšanu. Pēdējās 15 sezonas Turkoglu pavadīja NBA. 2000. gadā ar 16. numuru uzbrucēju draftēja Sakramento "Kings", bet vēlāk spēlētājs pārstāvēja arī Sanantonio "Spurs", Orlando "Magic", Toronto "Raptors", Fīniksas "Suns" un Losandželosas "Clippers" komandas.

Vidēji NBA karjerā Turkoglu 26,8 minūtēs guva 11,1 punktu, izcīnīja 4,0 atlēkušās bumbas un atdeva 2,8 rezultatīvas piespēles. Desmit reizes Turkoglu spēlēja arī izslēgšanas turnīrā, vidēji nepilnās 30 minūtēs gūstot 10,7 punktus, izcīnot 4,2 bumbas un atdodot 2,9 piespēles.

2008. gadā Turkoglu, kurš NBA karjeras laikā nopelnīja ap 82 miljoniem dolāru, tika atzīts par sezonas progresējušāko NBA spēlētāju.

Valstsvienībā Turkoglu, kurš kopš šī gada pavasara oficiāli ir arī Turcijas prezidenta Tajipa Erdogana padomnieks, lielākie panākumi bija sudrabs 2001. gada Eiropas čempionātā un sudrabs 2014. gada Pasaules kausa izcīņā, pēc kuras uzbrucējs noslēdza gaitas valstsvienībā.

Turcijas tuvākais lielākais izaicinājums ir nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīra organizēšana - izšķirošās cīņas par titulu paredzētas tieši šajā zemē.