Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kžiževskis pēc Rio atstās ASV izlases galvenā trenera amatu

Andrejs Siliņš

Kžiževskis pēc Rio atstās ASV izlases galvenā trenera amatu
Maiks Kžiževskis
Foto: AP/Scanpix

ASV vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Maiks Kžiževskis atklājis savu nodomu pēc Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm atstāt savu amatu, kurā būs nostrādājis jau pēdējos desmit gadus pēc kārtas.

Kad amerikāņi 2002. gadā izstājās mājās notiekošā pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, bet divus gadus vēlāk izcīnīja tikai bronzas medaļas Atēnu olimpiskajās spēlēs, kam sekoja vien ceturtā vieta 2005. gada FIBA Amerikas čempionātā, izlases vadība lēma, ka ir laiks pārmaiņām. Par galveno pārmaiņu veicēju tika iecelts Maiks Kžiževskis, kurš sāka izlasi vadīt 2006. gadā.

Kžiževska vadībā amerikāņi atguvuši nevienam neapšaubāmas līderpozīcijas pasaulē - treneris aizvedis komandu līdz vienai pasaules bronzai, diviem zeltiem, diviem olimpiskajiem čempiontituliem un vienu FIBA Amerikas titulu. Tagad Kžiževskis nolēmis, ka pēc desmit gadu darba cikla ir laiks nodot komandu kāda cita speciālista rokās: "Domāju, laiks doties tālāk. Šīs sezonas laikā tiks pieņemti vairāki lēmumi saistībā ar sastāvu un treneru štābu. Jāveido turpinājums, plānots turpinājums ar labiem cilvēkiem, lai iesāktā programma varētu turpināties."

68 gadus vecais Kžiževskis jau 35 gadus ir Dūka universitātes galvenais treneris un šajā laikā piecas reizes izcīnījis NCAA čempiontitulus. Pirmā saskaršanās ar ASV izlasi poļu izcelsmes amerikāņu trenerim bija 1979. gadā, kad kā asistents palīdzēja izcīnīt "Pan American" titulu. °

Piecus gadus vēlāk asistenta lomā Kžiževskis uzvarēja olimpiskajās spēlēs, bet kā galvenais treneris pie izlases stūres startēja 1987. gada "Pan American" spēlēs (sudrabs) un 1990. gada pasaules čempionātā (bronza). 1992. gadā Kžiževskis bija Sapņu komandas jeb "Dream Team" asistents, palīdzot izcīnīt vēsturisko olimpisko zeltu.

Izmantotie resursi:
ESPN