Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kitija Laksa: "Šis bija viens no smagākajiem lēmumiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kitija Laksa: "Šis bija viens no smagākajiem lēmumiem"
Kitija Laksa un Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs. Foto: Gints Jankovskis

"Rehabilitācija norit veiksmīgi, ar pakāpenisku progresu. Jūtos labi – kad ārsti atļaus, atgriezīšos laukumā," piektdien, 26. jūlijā, Rātsnamā parakstot pirmo profesionālo līgumu, teica basketbola kluba "TTT Rīga" uzbrucēja Kitija Laksa.

TTT galvenais treneris Mārtiņš Zībarts preses konferencē nosauca pirmās piecas spēlētājas, kuras oficiāli iekļautas sastāvā 2020. gada sezonai. Spēkā esošs līgums ir Aijai Klakockai (agrāk Brumermane), jauna vienošanās noslēgta ar Kati Krēsliņu.

Trīs jaunpienācējas jau agrāk spēlējušas TTT sistēmā. Kitija Laksa kluba krāsas aizstāvēja 2012.-2015. gadā, centra spēlētāja Zenta Meļņika 2015.-2016. gadā, bet uzbrucēja Paula Strautmane 2013.-2015. gadā pārstāvēja “TTT juniores”, aizvadot pāris cīņas arī lielās komandas sastāvā.

Kitija Laksa, TTT spēlētāja

“Pārnākt mājās vienmēr ir patīkami. Paldies TTT par iespēju atgriezties, īpaši trenera Mārtiņa Zībarta vadībā. Vēlos palīdzēt komandai sasniegt visus mērķus un izcīnīt skaistas uzvaras.

Par nākamo soli domāju ļoti ilgi. Process bija ilgs un smags. Šis bija viens no smagākajiem lēmumiem, taču esmu priecīga par iespēju atgriezties mājās un spēlēt TTT. Esmu gatava darbam.

Varu teikt, ka Eirolīgai esmu sekojusi visu dzīvi. Tā ir Eiropas labākā līga, kuru var salīdzināt ar WNBA. Zinu sacensību norisi vismaz no skatītājas viedokļa. Priecājos, ka varēšu pati to pieredzēt un būt daļa no tā.”

Mārtiņš Zībarts, TTT galvenais treneris

“Vasarā paveikts ļoti intensīvs darbs, ģenerālmenedžeri, valdi un Rīgas domi ieskaitot, lai varētu turpināt pagājušajā gadā iesākto ceļu. Vēlamies izmantot startu Eirolīgā kā unikālu iespēju spēlētāju un komandas attīstībai.

Veidot jaunu komandu ir izaicinājums. Prieks, ka vienojāmies ar Kitiju – viņa piekrita mūsu piedāvājumam un TTT kļūs par pirmo klubu viņas profesionālajā karjerā. Treneriem būs liels izaicinājums palīdzēt Kitijai sasniegt komandas un viņas pašas augstos mērķus.

Mērķis – cīņa par uzvaru katrā spēlē. Ja izdosies, tēmējam uz atkārtotu iekļūšanu Eirolīgas izslēgšanas spēlēs. Plāns B – finišs piektajā vai sestajā vietā grupā, lai sezonu turpinātu Eiropas kausa ceturtdaļfinālā.

Esam vienojušies ar Paulu Strautmani – viņa, tāpat kā Kitija, mājās atgriezusies pēc četru gadu studijām ASV un pievienojusies klubam, kurā spēlēja pirms tam. Kristīnes Vītolas vietā piesaistījām Latvijas izlases centra spēlētāju Zentu Meļņiku.

Pagarinājām līgumu ar Kati Krēsliņu, komandā paliek Aija Brumermane (Klakocka). Turpinās sarunas ar vairākām latviešu spēlētājām. Būs trīs ārzemnieces pirmā, trešā un ceturtā/piektā numura pozīcijā.

Runājot par Kitijas atgriešanos, neko nesasteigsim. Viņa turpinās strādāt individuāli. Brīdī, kad jutīs, ka ir gatava nākt laukumā un spēlēt pieci-pret-pieci, pievienosies pamatsastāvam.

Valstsvienību pauze nemainīs mūsu darba plānus un netraucēs pamatmērķim. Tā ir viena nedēļa, 10.-18. novembris. Šajā laikā individuāli strādāsim ar spēlētājām, kuras nebūs aizņemtas izlasēs.”

Egils Lūsis, TTT ģenerālmenedžeris

“Prieks, ka preses konferencē varam paziņot lieliskus jaunumus. Pagājušajā gadā sakrājām pietiekami daudz punktu, lai otro gadu pēc kārtas startētu Eirolīgas pamatturnīrā. Tas nodrošina garu un interesantu sezonu ar daudzām spēlēm un zvaigznēm, tai skaitā mūsu komandas sastāvā.

Paldies kluba dibinātājiem, kuri, reaģējot uz iepriekšējās valdes termiņa beigām, iecēluši jaunu valdi. Pirmā valdes sēde 26. jūlija rītā bija ļoti produktīva. Paldies iepriekšējai valdei – pateicoties tai, spērām vairākus soļus mūsu izaugsmē un spējām iekļūt Eirolīgā.

Turpināsim īstenot vienu no mūsu stratēģiskajiem mērķiem, saglabājot junioru un kadetu komandas, kurās spēlē labākās Rīgas sporta skolu audzēknes. Viņu paveiktais vasarā atspoguļojas jauniešu izlasēs.

Īpašs prieks, ka spēlētājas atgriežas klubā pēc studijām ASV. Piemēram, Kitija Laksa atgriezusies pēc četriem teicamiem gadiem studentu basketbolā. Tas vieš cerības sasniegt panākumus un, kā teica Kitija, mēģināt tikt augstāk nekā iepriekšējā sezonā.

Šejas Pedijas naturalizācijas process bija necaurskatāms. Kopā ar kolēģi sēdēju Saeimas komisijā, skaidrojot, ko naturalizācija varētu dot Latvijas basketbolam. Jūnijā tika plānota nākamā sēde, uz kuru spēlētāja atlidoja no ASV, lai nodemonstrētu savu pārliecību un atklātu mērķus.

Beigās saņēmām informāciju no medijiem, ka sēde notikusi bez mūsu klātbūtnes, tāpēc uzskatām procesu par necaurskatāmu un nekorektu. Ko tas mainīja? Spēlētāja atzina, ka bijusi iespēja līgumu turpināt, taču, ņemot vērā procesa norisi, daļēji zaudēja ticību mūsu kluba un valsts stratēģijai.

Šeja pēc divām veiksmīgām sezonām izvēlējās spēlēt citur – Turcijas klubā ar daudz lielākām finanšu iespējām. Kopā izcīnījām lielas uzvaras, nevaram neko pārmest. Laiks jautājumam pielikt punktu un koncentrēties jauniem mērķiem.

Kluba budžets 2020. gada sezonā nav nodrošināts par 100%. Priekšā vēl liels darbs, taču ielikti labi pamati. Līdzās labiem sportiskajiem rezultātiem mums bija viena no labākajām apmeklētībām Rīgas komandu vidū, skatītāju atbalsts un lieliski televīzijas reitingi. Jūlijā nekad nav bijis pilns budžets.

TTT budžets būs nedaudz mazāks kā iepriekšējā sezonā, jo nespēlēsim Eiropas sieviešu basketbola līgā (EWBL). Pagājušajā sezonā tai pieteicāmies, jo spēlējām Eirolīgas kvalifikācijā un nezinājām, kādu spēļu skaitu varēsim nodrošināt. Spēlētāju atalgojuma ziņā atšķirība ir tikai niansēs.

Pērn cīnījāmies trīs frontēs – sezonas otrajā pusē tas radīja lielu spiedienu, jo komanda daudz ceļoja un, gūstot mikrotraumas, klājās fiziski grūti. Šogad Eirolīga būs mūsu pamatturnīrs, bet Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līga kalpo kā sekundārs turnīrs.

Junioru un kadetu komandu spēlētājas ziemā progresē – vasarā to redzam izlašu spēlēs. Astoņos vai deviņos mēnešos ieliekam nepieciešamo bāzi, lai meitenes varētu spīdēt. Abas komandas uzrādīja lieliskus rezultātus Latvijas un Igaunijas līgā. Saglabāsim abas vienības, bet par niansēm domāsim.

Garantēta spēlēšana Eirolīgā ir ļoti būtisks faktors ārzemju spēlētāju piesaistē un ļauj ietaupīt budžeta līdzekļus. Katrā komandā ir tikai divas vietas ārpus Eiropas spēlētājām – kopā 32 vietas. Daudzas spēlētājas ir gatavas samazināt finanšu prasības par 20-40%, lai spēlētu Eirolīgā.

Slēpts komentārs: žurnaļuga

  +7 [+] [-]

, 2019-07-26 18:41, pirms 5 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Lūsi, neesi tuins! Jautājumā par Pediju varēja izmantot skaisto ideju - paklusēt. Turklāt nav nosaukts sastāvs, piecas plus trīs pediņas ir tikai astoņi. Lai godam nopelnītu ģenerālmenedžera titulu, vajadzīgs kas vairāk par tukšām pīlītēm.
Kāpēc viņam būtu jāklusē? Visu pareizi pateica, bet politiķi-āmurgalvas beigās iezāģēja ne tikai mūsu valsts izlasei, kas aizvadīja neveiksmīgu EČ, bet arī TTT. Sporta nelabvēļi un kaitnieki, lai neteiktu vēl sliktākus vārdus!
..........
Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijas sastāvā ir priekšsēdētājs Andrejs Judins, priekšsēdētāja biedrs Ritvars Jansons, sekretārs Armands Krauze. Deputāti: Dagmāra Beitnere-Le Galla, Raimonds Bergmanis, Jānis Butāns, Jānis Iesalnieks, Nikolajs Kabanovs, Ieva Krapāne, Janīna Kursīte, Regīna Ločmele-Luņova, Vladimirs Ņikonovs, Evija Papule, Artūrs Toms Plešs, Mārtiņš Šteins, Evita Zālīte-Grosa. Pēc neoficiālas informācijas par Pedijas uzņemšanu pilsonībā bija vienīgi "Saskaņas" un "Attīstībai"/"Par!" Saeimas frakcijas. Avots: Saeimas komisija noraida iespēju piešķirt...

  +4 [+] [-]

, 2019-07-26 18:52, pirms 5 gadiem
kāpēc smags lēmums,nemaz negribēja spēlēt TTT komandā?

  -4 [+] [-]

, 2019-07-26 18:58, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Kāpēc viņam būtu jāklusē? Visu pareizi pateica, bet politiķi-āmurgalvas beigās iezāģēja ne tikai mūsu valsts izlasei, kas aizvadīja neveiksmīgu EČ, bet arī TTT. Sporta nelabvēļi un kaitnieki, lai neteiktu vēl sliktākus vārdus!
..........
Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijas sastāvā ir priekšsēdētājs Andrejs Judins, priekšsēdētāja biedrs Ritvars Jansons, sekretārs Armands Krauze. Deputāti: Dagmāra Beitnere-Le Galla, Raimonds Bergmanis, Jānis Butāns, Jānis Iesalnieks, Nikolajs Kabanovs, Ieva Krapāne, Janīna Kursīte, Regīna Ločmele-Luņova, Vladimirs Ņikonovs, Evija Papule, Artūrs Toms Plešs, Mārtiņš Šteins, Evita Zālīte-Grosa. Pēc neoficiālas informācijas par Pedijas uzņemšanu pilsonībā bija vienīgi "Saskaņas" un "Attīstībai"/"Par!" Saeimas frakcijas. Avots: http://sportacentrs.com/basketbols/damas/06062019-saeimas_komisija_noraida_iespeju_pieskirt
Pedijas spēlēšana negarantētu labāku sniegumu, tikpat labi varētu būt tikai sliktāk - ja jau klīst runas, ka ne visas (ne tikai Šteinberga) bija par Pediju izlasē. + nekur nav garantiju, ka saņemot līgumu WNBA Pedija paliktu Eiropā.

  +5 [+] [-]

, 2019-07-26 19:04, pirms 5 gadiem
Smags lēmums pēc smagas traumas pievienoties Eirolīgas komandai Dzimtenē ?!.........kur tad vēl tik labi........

  -1 [+] [-]

, 2019-07-26 19:05, pirms 5 gadiem
Vai šogad pie LAT un EST sieviešu līgas nāk klāt arī Lietuva?

  +4 [+] [-]

, 2019-07-26 19:11, pirms 5 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Pedijas spēlēšana negarantētu labāku sniegumu, tikpat labi varētu būt tikai sliktāk - ja jau klīst runas, ka ne visas (ne tikai Šteinberga) bija par Pediju izlasē. + nekur nav garantiju, ka saņemot līgumu WNBA Pedija paliktu Eiropā.
Ā, nu tad politiķi ir lieli malači. Viņi iedziļinājās situācijā, noskaidroja visu izlases spēlētāju viedokli un tad pieņēma izsvērtu lēmumu, lai mūsu izlase, kas mājas EČ izcīnīja tikai 1 uzvaru, nenostartētu vēl sliktāk. Tiešām, kur ir garantija, ka augsta līmeņa saspēles vadītāja pastiprinātu komandas spēli?

  +2 [+] [-]

, 2019-07-26 19:22, pirms 5 gadiem
M.Jordan rakstīja: Vai šogad pie LAT un EST sieviešu līgas nāk klāt arī Lietuva?
Jau pagājušā gadā lietuvietes spēlēja kopējā Baltijas čempionātā. Kauņas komanda tur visai ambicioza. Viļņas Kibirkštis ka jau arī saņemsies!

  +4 [+] [-]

, 2019-07-26 20:43, pirms 5 gadiem
Tā smagi skan - smags lēmums.

  +2 [+] [-]

, 2019-07-27 04:14, pirms 5 gadiem
thekurmis rakstīja: kāpēc smags lēmums,nemaz negribēja spēlēt TTT komandā?
Tiešām vajadzēja pārjautāt, kas tur tik smags? Ka tik šī nav arī ar kaut kādiem tarakāniem galvā?

  +6 [+] [-]

, 2019-07-27 06:01, pirms 5 gadiem
Vo, vo- pēc tādas traumas šis līgums Eirolīgas komandā, mājās ir normāls avanss (meistarībai gan noteikti atbilstošs), bet iemeslus, käpēc šis bijis smags lēmums derēja uzvaicāt

  +3 [+] [-]

, 2019-07-27 10:39, pirms 5 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Pedijas spēlēšana negarantētu labāku sniegumu, tikpat labi varētu būt tikai sliktāk - ja jau klīst runas, ka ne visas (ne tikai Šteinberga) bija par Pediju izlasē. + nekur nav garantiju, ka saņemot līgumu WNBA Pedija paliktu Eiropā.
Šitas Tavs seklais savārstījums neiztur nekādu kritiku. Ir nekorekti spriedelēt par to, ko Šeja būtu vai nebūtu darījusi šādā vai tādā gadījumā, bet galvenais fokuss ir uz PMSSK absolūto nihilismu un visatļautību. Kā parasti Latvijā viss notiek pa stūriem un dziļā slepenībā, kā gribēsim, tā darīsim, uzspļaujot cilvēka tiesībām likumīgi piedalīties procesā. Es pilnīgi saprotu Šejas reakciju - Lūša citāts : ''Spēlētāja atzina, ka bijusi iespēja līgumu turpināt, taču, ņemot vērā procesa norisi, daļēji zaudēja ticību mūsu kluba un valsts stratēģijai.'' Šis ir atslēgas teikums visā šajā epopejā.

     [+] [-]

, 2019-07-27 15:44, pirms 5 gadiem
thekurmis rakstīja: kāpēc smags lēmums,nemaz negribēja spēlēt TTT komandā?
Noteikti, ka bija arī finansiāli labāki piedāvājumi, bet patriotisma vārdā ttt

     [+] [-]

, 2019-08-27 21:41, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Kāpēc viņam būtu jāklusē? Visu pareizi pateica, bet politiķi-āmurgalvas beigās iezāģēja ne tikai mūsu valsts izlasei, kas aizvadīja neveiksmīgu EČ, bet arī TTT. Sporta nelabvēļi un kaitnieki, lai neteiktu vēl sliktākus vārdus!
LBS`am tas viss bija jākārto februārī un martā! Jāveido sabiedriskā doma, jāpresē politiķi, jālūdz palīgā Vējonis un citi ar basketbolu saistīti politiķi! Nevis jāuzraksta iesniegums un jāgaida, kad un ko mūsu gudrie deputāti izlems.