Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

U17 meitenes atspēlē 16 punktus, taču galotnē zaudē Japānai

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

U17 meitenes atspēlē 16 punktus, taču galotnē zaudē Japānai
Japānietes priecājas par uzvaru
Foto: fiba.com

Latvijas U17 meiteņu basketbola izlase trešdien, 22. jūnijā, FIBA Pasaules čempionāta pirmajā spēlē Saragosā atspēlēja 16 punktu starpību, taču galotnē zaudēja Japānai ar rezultātu 71:77.

Starta piecinieki

Latvija: Kļaviņa, Mote, Šepte, Rozentāle, Gulbe
Japāna: Jamamoto, Haruki Takahara, Mima, Fujinaga, Okoje

Māra Mote otrās minūtes beigās iemeta tālmetienu, gūstot Latvijai pirmos trīs punktus pasaules čempionātā – 3:0. Nākamās astoņas minūtes izvērtās kļūdām bagātas un savādākas, nekā varēja gaidīt. Trīs japāņu spēlētājas – Jamamoto un abas Takaharas – ļoti droši spēlēja Latvijas soda laukumā, tiekot līdz metieniem no groza apakšas vai nopelnot brīvmetienus. Turpretī Latvijas garās spēlētājas pirmos punktus guva tikai ceturtdaļas vidū. Otrkārt, japānietes daudz labāk pārgāja no aizsardzības uzbrukumā, ātri liekot sāncensēm aizelsties. Situāciju glāba nevainojamā precizitāte tālmetienos. Smirnova, Salceviča un Lipe realizēja visus mēģinājumus, taču ceturtdaļas pēdējā sekundē japānietes trāpīja no laukuma centra – 19:20.

Nepatīkamāka par starta neveiksmēm soda laukumā bija uzbrucēju piezīmju problēma. Janeta Rozentāle un Luīze Šepte ļoti ātri tika pie trīs piezīmēm, tādēļ mainījās komandas rotācija. Vienu lietu izdevās sakārtot. Sarkanbaltsarkanās agresīvāk gāja pakaļ bumbām, izcīnīja atkārtotas iespējas uzbrukumā un sāka gūt otrās iespējas punktus. Labi turpināja veikties tālmetienos, taču arī japānietes meta arvien precīzāk. Viņu ātrās pārejas un precīzie metieni radīja lūzumu. Divdesmitā minūte sanāca katastrofāla. Jamamoto un Takahara iemeta divus tālmetienus, bet puslaika pēdējā uzbrukumā japānietes guva divus punktus ātrajā pretuzbrukumā – 35:48.

Japānietes pirmajā puslaikā guva piecas reizes vairāk punktu ātrajos izrāvienos (4-20) un par trešdaļu vairāk punktu soda laukumā (12-18). Ļoti nelabvēlīga bija arī brīvmetienu attiecība (2/10 pret 13/19). Situācija mainījās trešās ceturtdaļas sākumā, kad sarkanbaltsarkanās sāka spēlēt ātrāk un atcerējās, ka var pieveikt pretinieces viens pret vienu. Sākumā pretinieču pārsvars pieauga līdz 16 punktiem (36:52), taču Luīzes Šeptes uzņemšanās un Sindijas Smirnovas stabilais sniegums ļāva doties pretuzbrukumā – 47:52. Ātrāka spēle piespieda japānietes biežāk pārkāpt noteikumus. Dvdesmit astotajā minūtē pēc Gulbes un Kļaviņas cīnīšanās “krāsā” Latvija izvirzījās vadībā – 55:54. Japānietes atbildēja ar diviem tālmetieniem pēc kārtas, bet Šepte līdz galam cīnījās groza apakšā un guva otrās iespējas punktus – 57:60. Pusstundas izskaņā Sabīne Lipe izcīnīja pāris bumbas uzbrukumā, taču grozu gūt neizdevās.

Izšķirošā ceturtdaļa sākās ar Janetas Rozentāles gūtajiem otrās iespējas punktiem – 59:62. Nākamajā uzbrukumā Aleksa Gulbe guva divus punktus, tiesa, brīvmetienu pievienot neizdevās – 61:62. Rozentālei izdevās sekmīgs garāmgājiens, bet japānietes iemeta kārtējos trīs tālmetienus – 63:71. Nākamajos garāmgājienos nesekmējās un divarpus minūtes pirms pamatlaika beigām pretinieces atjaunoja divciparu pārsvaru – 65:75. Gulbe un Rozentāle pēc cīņas soda laukumā atjaunoja cerības – 69:75. Palika 112 sekundes. Sekoja neveiksmīgas uzbrukumu apmaiņas, bet japāniešu gūtais grozs 13 sekundes pirms finālsvilpes dzēsa cerības uz atspēlēšanos.

A grupa, 22. jūnijs, Saragosa

Latvija – Japāna 71:77 (19:20, 16:28, 22:14, 14:15)
Latvija: Gulbe 13 (6ab, 5pp), Kļaviņa 10 (5ab), Rozentāle 10 (8ab), Šepte 10, Salceviča 9, Smirnova 8, Lipe 7 (11ab), Mote 3, Kārkle 1, Ozola, Meldere, Nulle. Galvenā trenere Līga Alilujeva.
Japāna: Jamamoto 30 (4ab, 4rp), Haruki Takahara 15 (12ab), Kabašima 12 (4rp), Leila Takahara 11, Abe 4, Mima 2, Hašiguči 2, Fujinaga 1, Okoje, Fudžimoto; Nasu, Okujama. Galvenais treneris Šiničiro Hajaši.
Tiesneši: Tiffany Bird, Igor Mitrovski, Abdelaziz Abassi.
Komisārs: Charles David Saunders.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-22 17:17, pirms 8 gadiem
noskatījos spēli un vienīgais pozitīvais moments tajā bija mūsu trenere
ja nopietni, tad tā nedrīkst spēlēt.
japāniete sēdoša suņa augumā pilī troikas vienu pēc otras, izmet no krūtīm saliekusies un pietupusies un neviena mūsējā nespēj to nobloķēt...
pašas iziet zem groza, kas loģiski, ņemot vērā augumu attiecības, bet iemest nejēdz, tāpat sodiņi īsta bēdu ieleja.
kopumā palika iespaids, ka japānietes ir meistarīgākas.

  +2 [+] [-]

, 2016-06-22 17:23, pirms 8 gadiem
Atvainojiet, bet treneri kuri sagatavoja šo komandu ir jāpadzen ar sūd.a.inu mietu. Spilgti izpaudās ne tikai meiteņu zemā individuālā sagatavotība, bet arī kombināciju nepārzināšana un vispārējais disciplīnas trūkums. Spēlētāju darbībā novērojams: ļoti tehniski slikti izpildīts dribls, nepareiza pozīcijas ieņemšana un attiecīgi kāju darbība aizsardzībā, nespēja iemest no groza apakšas (ļoti nestabils metiens), tas pats attiecināms uz soda metieniem, neprasme apspēlēt 1 pret 1, visas darbības tiek veiktas ļoti lēnu.

  +6 [+] [-]

, 2016-06-22 17:47, pirms 8 gadiem
PuLVeris rakstīja: Atvainojiet, bet treneri kuri sagatavoja šo komandu ir jāpadzen ar sūd.a.inu mietu. Spilgti izpaudās ne tikai meiteņu zemā individuālā sagatavotība, bet arī kombināciju nepārzināšana un vispārējais disciplīnas trūkums. Spēlētāju darbībā novērojams: ļoti tehniski slikti izpildīts dribls, nepareiza pozīcijas ieņemšana un attiecīgi kāju darbība aizsardzībā, nespēja iemest no groza apakšas (ļoti nestabils metiens), tas pats attiecināms uz soda metieniem, neprasme apspēlēt 1 pret 1, visas darbības tiek veiktas ļoti lēnu.
izlases treneri nemāca spēles pamatus un neatbild par spēlētāja individuālo meistarību. tas tā, starp citu.

     [+] [-]

, 2016-06-22 17:48, pirms 8 gadiem
zaudēt japānai?

  +3 [+] [-]

, 2016-06-22 17:50, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: izlases treneri nemāca spēles pamatus un neatbild par spēlētāja individuālo meistarību. tas tā, starp citu.
Ko Tu vari bezdēt, tie vēl ir bērni!!!

     [+] [-]

, 2016-06-22 17:51, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: zaudēt japānai?
Zaudēt Japānai (Japāna jāraksta ar lielo burtu!)? Tu doma, ka mūsu meitenes ir superzvaigznes? Japāna izradījas meistarīgāka un lasot komentārus par mūsu meitenem, tad pelnīts zaudējums!

  +1 [+] [-]

, 2016-06-22 17:53, pirms 8 gadiem
PuLVeris rakstīja: Ko Tu vari bezdēt, tie vēl ir bērni!!!
kāds tam sakars ar tavu bezdēšanu? nekur,nekad izlases treneris nav atbildīgs par to, ko tavs īstais treneris nav iemācījis. Izlases treneris nosaka sastāvu, mēģina savākt labākos pieejamos spēlētājus. nevis macīt driblēt, mest pa grozu, to dara jaunatnes komandu treneri.

     [+] [-]

, 2016-06-22 17:55, pirms 8 gadiem
PuLVeris rakstīja: Atvainojiet, bet treneri kuri sagatavoja šo komandu ir jāpadzen ar sūd.a.inu mietu. Spilgti izpaudās ne tikai meiteņu zemā individuālā sagatavotība, bet arī kombināciju nepārzināšana un vispārējais disciplīnas trūkums. Spēlētāju darbībā novērojams: ļoti tehniski slikti izpildīts dribls, nepareiza pozīcijas ieņemšana un attiecīgi kāju darbība aizsardzībā, nespēja iemest no groza apakšas (ļoti nestabils metiens), tas pats attiecināms uz soda metieniem, neprasme apspēlēt 1 pret 1, visas darbības tiek veiktas ļoti lēnu.
no šī visa tevis uzskaitītā izlases treneris var būt atbildīgs tikai par kombināciju nezināšanu un disciplīnas trūkumu.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-22 18:04, pirms 8 gadiem
Domāju, ka bērni pirmo reizi laukumà un varbūt pat savā dzīve redzēja dzīvus aziātu spēlētàjas....būs skola, no šà nemirst un karjera ar nav vējà .

  +3 [+] [-]

, 2016-06-22 18:11, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: kāds tam sakars ar tavu bezdēšanu? nekur,nekad izlases treneris nav atbildīgs par to, ko tavs īstais treneris nav iemācījis. Izlases treneris nosaka sastāvu, mēģina savākt labākos pieejamos spēlētājus. nevis macīt driblēt, mest pa grozu, to dara jaunatnes komandu treneri.
Lūk, šiem izlases treneriem būtu jāstrādā ciešā kontaktā ar ikdienas treneriem un jānodod pilnīga informācija par sagatavotības trūkumiem. Kopīgi jāizstrādā vingrinājumu komplekss individuālās meistarības pilnveidošanai, utt.. Citādi stulbi sanāk, izlases treneriem nepieciešami sagatavoti spēlētāji, bet nodot informāciju par aktualitātēm pasaules basketā un katra padotā novērtējumu ir apgrūtinoši. Jāsaka paldies federācijai, ka šo 25 gadu laikā ir izmanījusies treneru uztvere, no visgudrīšiem uz daudz maz attīstīties gribošiem treneriem, bet joprojām ir pozīcijas kuras var un vajag pilnveidot. Principā, katrā sporta skolā būtu jāstrādā individuālās sagatavotības trenerim un skautam, kuri ikdienas pārraudzītu padoto audzēkņu un treneru darbu, sniegtu konsultācijas un kopā ar citiem skolas treneriem veiktu nepieciešamās korekcijas gan ikdienas treniņdarbā, gan katra spēlētāja individuālās sagatavotības plānā.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-22 18:21, pirms 8 gadiem
PuLVeris rakstīja: Lūk, šiem izlases treneriem būtu jāstrādā ciešā kontaktā ar ikdienas treneriem un jānodod pilnīga informācija par sagatavotības trūkumiem. Kopīgi jāizstrādā vingrinājumu komplekss individuālās meistarības pilnveidošanai, utt.. Citādi stulbi sanāk, izlases treneriem nepieciešami sagatavoti spēlētāji, bet nodot informāciju par aktualitātēm pasaules basketā un katra padotā novērtējumu ir apgrūtinoši. Jāsaka paldies federācijai, ka šo 25 gadu laikā ir izmanījusies treneru uztvere, no visgudrīšiem uz daudz maz attīstīties gribošiem treneriem, bet joprojām ir pozīcijas kuras var un vajag pilnveidot. Principā, katrā sporta skolā būtu jāstrādā individuālās sagatavotības trenerim un skautam, kuri ikdienas pārraudzītu padoto audzēkņu un treneru darbu, sniegtu konsultācijas un kopā ar citiem skolas treneriem veiktu nepieciešamās korekcijas gan ikdienas treniņdarbā, gan katra spēlētāja individuālās sagatavotības plānā.
būtu, jā, bet mums pat vīriešu basketbolā joprojām klibo individuālā sagatavošana bērnu, jaunatnes līmenī, tad par sieviešu basketbolu es kaut kā pārāk nebrīnos. lai gan, līdz šim galvenais iespaids vienmēr ir bijis, ka mūsu meitenes, lai nu ko, bet mest prot baigi labi. labāk par puikām noteikti.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-22 18:22, pirms 8 gadiem
vispār, sieviešu basketbols tomēr ir grūtāk paredzams, sevišķi jaunatnes līmenī. tur var jebkura komanda izgāzt kādu atsevišķu spēli pret jebkuru komandu.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-22 18:59, pirms 8 gadiem
tādsnesportists rakstīja: būtu, jā, bet mums pat vīriešu basketbolā joprojām klibo individuālā sagatavošana bērnu, jaunatnes līmenī, tad par sieviešu basketbolu es kaut kā pārāk nebrīnos. lai gan, līdz šim galvenais iespaids vienmēr ir bijis, ka mūsu meitenes, lai nu ko, bet mest prot baigi labi. labāk par puikām noteikti.
Vēl Latvijas sabiedrībai un LBS būtu jāpamaina izpratne par profesionālajiem sportistiem un treneriem. Lai cik tas banāli neizklausītos, bet tie kuri strādā ārzemēs ir īstākā eksportprece, jo savu nopelnīto naudu ārzemēs viņi tērē un iegulda Latvijā. Tas nozīmē, jo vairāk tiks sagatavoti tāda līmeņa spēlētāji kā Porziņģis, brāļi Bertāni, Biedriņš, u.c., jo vairāk līdzekļu ieplūdīs Latvijas ekonomikā, t.sk. basketbolā. Tīrākais piemērs, Lietuva. Sabonis un Marčuļonis bija pirmie, kuri savus ārzemēs nopelnītos miljonus iepludināja LT bērnu un jaunatnes basketā.

LBS ar šobrīd esošiem profesionāliem spēlētājiem un treneriem, kā arī bērniem un jauniešiem (viņu vecākiem) varētu noslēgt vienošanos un veidot fondu, kurā LBS algotie darbinieki, profesionālie spēlētāj un treneri ik gadu varētu ieskaitīt 0,5-1% no savas gada algas šajā fondā, tur pat var ieskaitīt mērķziedojumus un ar šīs naudas palīdzību apmaksāt seminārus, klīnikas, aicināt augsti kvalificētus bērnu un jauniešu trenerus, iepirkt analītiskās tehnoloģijas, utt.. Tam visam apakšā būtu sagatavota attīstības programma, ar konkrētiem termiņiem, izpildāmiem darbiem, kontroles mehānismiem, u.c . vitāli nepieciešamajām lietām, soļiem un darbiem, kas ļautu spert kvalitatīvi jaunu soli Latvijas basketbola attīstībā.

  -1 [+] [-]

, 2016-06-22 19:19, pirms 8 gadiem
...un PulVeris par šī fonda prezidentu, jo citi jau to naudu nodzers, nošņauks vai sapirksies glaunus auto utt

  -4 [+] [-]

, 2016-06-22 20:29, pirms 8 gadiem
kāds arī zin,cik meitenēm bija pārbaudes spēļu? Visi pārmetumi savienībai,kura neparūpējās noorganizēt normālas spēles. Jāpriecājas vispār,ka nezaudēja ar kādu graujošu rezultātu. Un nav ko meitenēm pārmest,ja esat visi tik gudri,kāpēc paši nespēlējat,bet tikai di......

     [+] [-]

, 2016-06-23 17:44, pirms 8 gadiem
Viss logiski, japānietes nevarēja spēlēt uz groza apakshu, tad nu meta trīnīshus un njēma uz ātrumu, raujoties tuvāk grozam. Latvietēm neizdevās izmantot savas auguma prieksrocības.. Par to zhēl, bet bumbas vinjas vāca vareni. Precizitātes pietrūka un intensitātes aizsardzībā. Gan jau vēl būs labas spēles