Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Dita Rozenberga: "Grūtības paredzētas stiprākajiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Dita Rozenberga: "Grūtības paredzētas stiprākajiem"
Dita Rozenberga
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde bija mani paraugi – cilvēki, uz kuriem skatījos un gribēju līdzināties. Brīnišķīgi, ka varu spēlēt kopā ar viņām," uzbrucējas Ditas Rozenbergas motivācija, pārstāvot valstsvienību, ir spēlēt un uzvarēt kopā ar Latvijas labākajām basketbolistēm.

“Juglas” audzēkne turpina paplašināt personīgos basketbola apvāršņus. Pērn Rozenberga no Itālijas otrās līgas pārcēlās uz Beļģijas virslīgu, savukārt šosezon pārstāv flāmu un valoņu zemju titulētāko klubu “Belfius Namur Capitale”, kā arī pirmo reizi spēlē Eiropas kausa izcīņā.

Rozenberga ir viena no piecām Namūras kodola spēlētājām. Uzbrucējas rēķinā Eiropā vidēji 29,3 minūtēs ir 9,0 punkti (otrais rādītājs komandā) un 2,7 atlēkušās bumbas. Rozenbergas enerģiju labi raksturo viens fakts – viņa nopelnījusi tiesības izpildīt 17 no 40 komandai piešķirtajiem soda metieniem.

Beļģijā spēlē otro gadu. Jāsāk mācīties franču valodu?
Namūrā bija piedāvājums mācīties franču valodu. No otras puses, treniņu un spēļu grafiks ir tik spraigs – komanda spēlē arī Eiropas kausa izcīņā, ka citām nodarbēm daudz laika nepaliek. Pamatlietas saprotu, bet pati nerunāju.

Saziņu jau tas nekavē?
Galvenais treneris un visas meitenes runā angliski. Valsts franciski runājošā daļā (Valonijā) cilvēki māk runāt angliski, bet parasti to nedara, jo vēlas runāt franču valodā. Beļģijas ziemeļos cilvēki runā flāmu valodā, tāpat kā holandieši.

Esi pārņēmusi kādu lietu no franciskā dzīvesveida?
Valonijā runā franciski, bet viņi ir savādāki nekā franči. Nosacīti aukstāki. Galvenais treneris pagājušajā gadā viesojies Latvijā, aicinu braukt arī komandas biedres.

Vai šogad spēlē spēcīgākā komandā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu “Spirou Monceau” rindās?
Neteiktu, ka šobrīd komanda būtu spēcīgāka. Namūrai trūkst līdzvērtīgu spēlētāju. Slodze gulstas uz 5-6 meitenēm. Pārējās var uznākt laukumā, taču nevar pastiprināt spēli. Namūras sastāvu papildināja Senegālas spēlētāja, tomēr viņa 15. novembrī tika atskaitīta (saruna notika 17. novembrī). Pašreizējā sastāvā grūti piepildīt mērķi izkļūt no Eiropas kausa grupas.

Spēlē gan par trešo, gan ceturto numuru?
No viens līdz četri. Par pirmo numuru spēlēju, kad pretinieki izmanto presingu vai cilvēks-cilvēks aizsardzību pa visu laukumu. Man jāpārved bumba pāri centram, jānosauc kombināciju un jāizdara pirmo piespēli. Tālāk darbojas saspēles vadītāja.

Teici, ka komandas mērķis ir iekļūt Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs.
Lai tiktu tālāk, Eiropas kausā jāuzvar trīs spēlēs pēc kārtas. Vispirms izbraukumā Sicīlijā jāspēlē pret Raguzu, mājās pret Nanti un Nimburku. Nekas nav neiespējams. Kluba vadība sola pastiprinājumus. Šobrīd esam divas ārzemnieces – es un spāniete Gomesa.

Beļģijā šobrīd ir piecas vai sešas spēkos līdzīgas komandas?
Profesionālas komandas ir piecas vai sešas – protams, ieskaitot jaunās spēlētājas, taču neteiktu, ka pārējās vienības tālu atpaliek no profesionālēm. Esmu pārliecinājusies, ka basketbolu šobrīd māk spēlēt visur. Atslābināties nevaram nevienā spēlē.

Namūras mērķi ir visaugstākie. Klubs būvēts, lai sasniegtu augstus mērķus. Jāiet soli pa solim. Pagaidām plānotais nav izdevies. Rezervistu – jauno spēlētāju – pienesums, īpaši Eiropas kausā ir mazs. Vienā spēlē pirmais piecinieks guva 54 no 60 punktiem jeb 90%. Ja citās komandās ir 10 līdzvērtīgas spēlētājas, priekšrocības ir viņu pusē.

Vai esi priecīga spēlēt Namūrā?
Ir grūti, taču cenšos, lai viss būtu kārtībā. Grūtības paredzētas stiprākajiem.

”Namur” basketbolistes no 1991. līdz 2016. gadam 17 reizes uzvarējušas Beļģijas čempionātā, 15 reizes izcīnījušas Beļģijas kausu un 28. sezonu pēc kārtas startē Eiropas kausa izcīņā. Foto: Namur

Dita Rozenberga Namūrā spēlē ar 44. numuru

Dita Rozenberga cīņā ar Baltkrievijas spēlētāju Tatjanu Ļihtaroviču. Foto: Romāns Kokšarovs

Dita Rozenberga un Baltkrievijas spēlētāja Tatjana Troina

Dita Rozenberga pārbaudes spēlē pret Baltkrieviju

Latvijas valstsvienības atjaunotais sastāvs maijā divas reizes pieveica Baltkrieviju – komandu, kura ar trīs papildus spēlētājām jūnijā kvalificējās Rio spēlēm

Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā Tev izveidojies labs kontakts ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu.
Labs kontakts izveidojies ar visām meitenēm, taču spēlēt kopā ar Aneti un Guntu Baško-Melnbārdi ir sapņa piepildījums. Viņas bija mani paraugi – cilvēki, uz kuriem skatījos un gribēju līdzināties. Ja varu spēlēt ar viņām kopā un viņas turpina spēlēt – tas ir brīnišķīgi. Esmu laimīga būt izlasē, spēlēt un palīdzēt, cik varu. Galvenais, lai komanda uzvar.

     [+] [-]

, 2016-11-23 04:10, pirms 7 gadiem
Grūtības paredzētas stiprākajām!