Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Astma atzīta par veselības izņēmumu, Čārlza izlaidīs WNBA sezonu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Astma atzīta par veselības izņēmumu, Čārlza izlaidīs WNBA sezonu
Tīna Čārlza: 10 sezonas WNBA. Foto: Washington Mystics/USA Basketball

"Washington Mystics" centra spēlētāja Tīna Čārlza piektdien, 17. jūlijā, paziņoja, ka izlaidīs 2020. gada WNBA sezonu, jo saņēmusi veselības izņēmumu astmas dēļ. Līgas norīkota ārstu komisija iepriekš liedza izņēmumu "Mystics" spēlētājai Elenai Dellei Donnei, kura slimo ar Laima slimību.

Pateicoties veselības izņēmumam, Čārlza saņems pilnu algu par šo šezonu. Tā būtu viņas pirmā sezona galvaspilsēta kluba rindās – “Mystics” 15. aprīlī ietirgoja viņu no Ņujorkas “Liberty”. Čārlza izlaidīs pirmo WNBA sezonu 11 vasaru laikā pēc spēlēšanas Konektikutas “Sun” (2010-2013) un “Liberty” (2014-2019) rindās.

“Mystics” spēlētāja Delle Donne vēl nav paziņojusi par savu lēmumu – piedalīties sezonā vai nē. Līgas un spēlētāju arodbiedrības nolīgtā neatkarīgā ārstu komisija liedza divkārtējai WNBA vērtīgākajai spēlētājai veselības izņēmumu. Vašingtonas galvenais treneris Maiks Tibo reaģēja, 16. jūlijā paziņojot, ka klubs samaksās Dellei Donnei pilnu atalgojumu arī nespēlēšanas gadījumā.

“Mystics” 2019. gadā pirmo reizi uzvarēja WNBA čempionātā. Divas spēlētājas no čempionu sastāva jau iepriekš paziņoja par nespēlēšanu. Aizsardze Nataša Klauda informēja, ka pievērsīsies sociālā taisnīguma jautājumiem, bet Sandersa atteicās spēlēt ģimenes un veselības apsvērumu dēļ. Abas saņēma pirmos divus algas čekus (1. un 15. jūnijā), bet nesaņems naudu sezonas turpinājumā.

Čārlza piektdien publicēja rakstu “The Players Tribune”, pastāstot, ka astma saasinājusies pirms pieciem gadiem – pēc spēlēšanas Ķīnā. “Nebiju apsvērusi gaisa kvalitātes un smoga ietekmi. Pilnībā neapzinājos to iespaidu uz elpceļu sistēmu līdz kādam vakaram 2016. gada janvārī.

Spēlētāja nav varējusi paelpot īsu brīdi pēc spēles sākuma un atgriezusies uz soliņa, lai tiktu pie skābekļa. Elpošana atjaunojusies, taču pēc atgriešanās Ņujorkā viņai noteikta diagnoze “ārējā astma” (extrinsic asthma), kura piespiež imūnsistēmai “reaģēt uz lipīgām saslimšanām vai jebkuru alergēnu un rada antivielu, kura izraisa elpceļu iekaisumu, pārbagātību”.

“Lai gan esam sarūgtināti, ka Tīna šovasar nebūs ar mums, pilnībā saprotam viņas veselības izņēmuma iemeslu un ceram, ka viņa nākamsezon pievienosies komandai,” teica Maiks Tibo. “Atkal, iemesls ir mūsu spēlētāju veselība. Šajā sezonā nekas nav kā ierasts, taču esam gatavi spēlēt ar Floridā pieejamo sastāvu.”

WNBA 24. sezona sāksies 25. jūlijā “IMG Academy” teritorijā Breidentonā, Floridā. Komandas izspēlēs saīsinātu regulāro sezonu (22 spēles), bet astoņas labākās vienības kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

Ņujorkiete Čārlza studiju gados pārstāvēja “UConn” komandu, kļūstot par divkārtēju NCAA čempioni (2009, 2010). WNBA karjeras laikā viņa vidēji guvusi 18,1 punktu spēlē un vienreiz atzīta par līgas vērtīgāko spēlētāju (2012). Čārlzas alga šovasar ir 175 tūkstoši ASV dolāru.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...