Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvijas basketbols atgriežas Sanfrancisko – Marianna Kļaviņa pievienojas "Dons"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas basketbols atgriežas Sanfrancisko – Marianna Kļaviņa pievienojas "Dons"
Marianna Kļaviņa
Foto: FIBA

"TTT junioru" uzbrūkošā aizsardze Marianna Kļaviņa (Rīdzene, 175/05.01.1999) nākamos četrus gadus pārstāvēs NCAA pirmās divīzijas basketbola komandu "University of San Francisco Dons".

Kļaviņa ir viena no piecām Latvijas spēlētājām, kuras piedalījās 2016. gada Pasaules U17 kausa izcīņā Spānijā un 2017. gada Pasaules U19 kausa izcīņā Itālijā. Vēl “lieliskajā pieciniekā” ir Luīze Šepte, Māra Mote, Janeta Rozentāle un Sabīne Lipe.

Aizsardze jaunatnes izlasēs spēlē no 2013. gada, turklāt pēdējos divos gados, neskaitot Pasaules kausa komandas, startējusi arī Latvijas U18 izlasē. Kļaviņas pārstāvētās U16 un U18 komandas divus gadus pēc kārtas kvalificējās pasaules čempionātiem, bet šovasar nosargāja vietu A divīzijā.

“Rīdzenes” audzēkne ir basketboliste, kuras ietekme komandas sniegumā ir lielāka par statistikas skaitļiem, lai gan arī tie nav mazi – 79 spēlēs jaunatnes izlasēs gūti 368 punkti. Kļaviņa ir komandas spēlētāja, kura sniedz lielu atbalstu partnerēm un cenšas motivēt jebkurā situācijā.

“San Francisco” komanda pastāv kopš 1976. gada. "USF Dons" no 1985. gada spēlē "West Coast Conference" – līgā, kura apvieno 10 augstskolas no Kalifornijas (San Francisco, Saint Mary`s, Pacific, Santa Clara, Pepperdine, Loyola Marymount, San Diego), Oregonas (Portland), Vašingtonas (Gonzaga) un Jūtas (Brigham Young) pavalstīm.

“San Francisco” basketbolistes ir četrkārtējas “West Coast Conference” čempiones un četras reizes piedalījušās NCAA čempionātā (1995, 1996, 1997, 2016). Labākais sasniegums – 1996. gadā pārvarētas pirmās divas kārtas un iekļūts reģiona finālturnīrā jeb “Sweet 16”.

Universitāte izvietojusies 22 hektāru platībā Sanfrancisko centrā netālu no Zelta Vārtu tilta (Golden Gate bridge) un Zelta vārtu parka, tajā mācās 11 tūkstoši studentu. Skolā ir 15 sporta spēļu komandas – septiņas vīriešiem, astoņas sievietēm.

“Dons” vīriešu basketbola komanda ir divkārtēja NCAA čempione (1955, 1956). Slavenākais absolvents – vienpadsmitkārtējais NBA čempions, pieckārtējais NBA vērtīgākais spēlētājs un divpadsmitkārtējais zvaigžņu spēles dalībnieks, "Boston Celtics" centrs Bils Rasels (William Felton Russell). Viens no septiņiem spēlētājiem, kurš kļuvis par NCAA, NBA un Olimpisko čempionu.

“San Francisco” galvenā trenere no 2016. gada rudens ir Mollija Gūdenbūra (Molly Goodenbour). Studiju gados aizsardze kļuva par divkārtēju NCAA čempioni (1990, 1992), turklāt otrajā reizē tika atzīta par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju (Most Outstanding Player). Profesionāles gaitās spēlēja Zviedrijā, Amerikas basketbola līgā (1996-1998) un WNBA (Sacramento Monarchs 1999-2000).

Gūdenbūra 2008.-2012. gadā trenēja “University of California Irvine” komandu, tai skaitā ceturtajā sezonā strādāja ar Aneti Klintsoni. Latviešu aizsardze 2012. gada janvāra sākumā tika atzīta par “Big West” konferences nedēļas vērtīgāko spēlētāju. Vēlāk Klintsone kopā ar Gūdenbūru strādāja NCAA otrās divīzijas komandā “Cal State Dominguez Hills”.

“Dons” 2017. gada sezonu pabeidza ar bilanci 18-13. “West Coast Conference” regulārajā sezonā komanda ar uzvaru un zaudējumu attiecību 11-7 ierindojās ceturtajā vietā.

Kļaviņas pāreja notiek sadarbībā ar “SportSmarts” – NCAA oficiāli atzītu organizāciju, kas palīdz jaunajiem sportistiem uzsākt studijas ASV augstskolās, kā arī sniedz profesionālus skautinga pakalpojumus šo augstskolu treneriem un personālam.