Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

WNBA spēlēs piecas Latvijas čempiones

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

WNBA spēlēs piecas Latvijas čempiones
Anete Jēkabsone-Žogota: trešā sezona WNBA
Foto: Mercury

Piektdien, 16. maijā, Vašingtonā, Konektikutā, Atlantā, Čikāgā un Sietlā sāksies Nacionālās Sieviešu basketbola asociācijas 18. sezona. Divpadsmit WNBA komandu sastāvos ir pieteiktas sešas basketbolistes, kuras pārstāvējušas Latvijas klubus.

WNBA treniņnometnes sākās 30. aprīlī. Regulārajai sezonai katrs klubs var pieteikt 12 spēlētājas (iepriekšējos gados – 11), kuras jānosauc līdz 15. maijam. Spēlētājas ar garantētajiem līgumiem sastāvā tiek iekļautas automātiski, savukārt pārējām jācīnās par atlikušajām vietām.

2014. gada sezonā līgā startēs sešas basketbolistes, kuras karjeras laikā ir pārstāvējušas Latvijas klubus. Šajā sarakstā ir Anete Jēkabsone-Žogota (Phoenix Mercury), Tana Vaita (Minnesota Lynx), Dženifera Leisija (Tulsa Shock), Tamera Janga (Chicago Sky), Sidnija Kārtere (Indiana Fever), un Esence Kārsone (New York Liberty).

Piecas spēlētājas (5 no 144 jeb 3,47%) karjeras laikā virs galvām ir cēlušas Latvijas čempionu kausu. Anete Jēkabsone-Žogota to paveica 1999. gadā, pārstāvot “TTT/Rapa” komandu. Finālsērijā līdz trīs uzvarām Maijas Kubliņas trenētā komanda pārspēja Latvijas Universitāti ar 3-2.

Desmit gadus vēlāk par Latvijas čempioni SK “Cēsis” sastāvā kļuva Tamera Janga. Pārējās trīs basketbolistes titulu ieguva, pārstāvot “TTT Rīga” komandu. Tana Vaita un Dženifera Leisija zelta medaļas nopelnīja 2010. gadā, savukārt Sidnija Kārtere triumfēja 2014. gadā.

WNBA klubu sastāvos ir pieteiktas 17 ārzemnieces. Divas no viņām – Spānijas pavalstniece Sančo Litla un ukrainiete Inga Orehova – ir absolvējušas ASV augstskolas. Senvisentas un Grenadīnu pārstāve Sofija Janga-Malkolma (Baylor) 2011. gada 2. septembrī kļuva par ASV pilsoni un vairāk netiek pieskaitīta viesspēlētājām.

Divas vai vairāk ārzemnieces ir pieteiktas piecos klubos – Atlantā, Fīniksā, Losandželosā, Vašingtonā un Mineapolē. “Dream” vadība rēķinās ar piecu viesspēlētāju palīdzību, uzticoties Litlai, Orehovai, brazīlietēm Kulhadu un Souzai, kā arī Francijas valstsvienības saspēles vadītājai Selīnai Dumerkai.

Ievērojams ārzemnieču bastions izveidojies “Mercury” nometnē. Galvenā trenere Sendija Brondello uzaicinājusi latvieti Aneti Jēkabsoni-Žogotu, polieti Evelīnu Kobrinu un austrālieti Erinu Filipsu. Trešā austrāliete Penija Teilore komandu pārstāv jau trīspadsmito gadu.

Izmantotie resursi:
WNBA.com