Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Paula Strautmane: "Jebkurā lietā smagi jāstrādā un jākāpj ārā no komforta zonas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Paula Strautmane: "Jebkurā lietā smagi jāstrādā un jākāpj ārā no komforta zonas"
Paula Strautmane un Alba Torensa 2023. gada 15. jūnijā Telavivā. Foto: FIBA

"Pirmajā reizē vēlējāmies pavēstīt, ko basketbols var dot. Iedrošināt meitenes palikt sportā. Ideja – parādīt dažādus ceļus, kādus pats vari izveidot," sieviešu valstsvienības un Beļģijas kluba "Kangoeroes Basket Mechelen" spēlētāja Paula Strautmane pastāstīja par kustības "Her Take" atklāšanas pasākumu.

“Vēro” – atklāšanas dienu plkst. 16:27 iesāka bijušās “Rīdzenes” spēlētājas Elīnas Kravales dziedājums. Vairāk nekā 80 meitenes atsaucās Paulas Strautmanes, Dignas Strautmanes un Aleksas Gulbes aicinājumam piedalīties kustības “Her take” pirmajā publiskajā pasākumā 4. februārī.

Meitenes piedalījās interaktīvā aptaujā ar dažādām balvām. Sekoja Aleksas Gulbes vadīta diskusija. Viešņas – Ieva Pulvere, Luīze Skrastiņa, Anna Dreimane un Marta Jančevska – pastāstīja par savu ceļu basketbolā un tā pavērtajiem apvāršņiem savās dzīvēs – izglītībā, sportā un darba karjerā.

“Zinājām, ka gribam tikties klātienē. Veidot saites dzīvē – ar klātienes pasākumu, kurš nenotiek basketbola zālē,” piektdien, 9. februārī, pēc valstsvienības treniņa atcerējās Paula Strautmane. “Esam ļoti priecīgas. Atklāšanas pasākumu organizējām attālināti – arī pati ierados pēdējā brīdī.”

“Uzaicinājām tuvas draudzenes. Ieva Pulvere pēc dēla piedzimšanas turpina profesionāli spēlēt. Anna Dreimane strādā loģistikas uzņēmumā un spēlē no darba brīvajā laikā. Luīze Skrastiņa pārgājusi no basketbola uz pludmales volejbolu, bet Marta Jančevska ir Dailes teātra aktrise.”

Meiteņu mērotie ceļi izvērtās ļoti atšķirīgi. Ieva Pulvere izvēlējās spēlēt Latvijā un Eiropā. Anna Dreimane 2021. gadā ar “Texas A&M” iekļuva NCAA čempionāta apgabala finālturnīrā jeb “Sweet 16”, bet Luīze Skrastiņa tikai ar pašas spēkiem iekļuva NJCAA un NAIA komandās.

“Sapratām, ka pašreizējās un bijušās basketbolistes ir ļoti daudzpusīgas. Gribējām daudzveidību, lai paneļa dalībniecēm būtu atšķirīgas domas par dažādiem jautājumiem. Kopsaucējs – jebkurā lietā smagi jāstrādā un jākāpj ārā no komforta zonas. Basketbols ir brīnišķīgs veids, kā to sasniegt.”

Ieva Pulvere basketbolu sāka spēlēt Cēsīs, aizejot vecākajai māsai līdzi uz treniņu. Anna Dreimane pirmos soļus sportā spēra Alūksnē. Augumu un talantu var kompensēt ar darbu un apņēmību – Luīze Skrastiņa, līdzīgi kā Anete Šteinberga un Andrejs Gražulis, basketbolā ienāca vēlu.

Viņa parādīja netradicionālāko veidu, kā sākt spēlēt basketbolu nosacīti vēlos tīņa gados. Tam jābūt iedrošinājumam. Jebkuru sportu kā hobiju var sākt nopietnā vecumā. Luīze redzēja, ka var sasniegt panākumus, aizbraucot uz Ameriku. Tātad – nekad nav par vēlu.”

Dzīve nesākas un nebeidzas ar sportu, taču tas var kļūt par liftu uz dažādiem iespēju stāviem. Daudzi treneri cenšas ievirzīt spēlētājus tā saucamajās “vieglajās studijās”, kuras prasa mazāk laika. Paula Strautmane pati izvēlējās inženierijas studijas “Quinnipiac” universitātē.

Cilvēkiem ir svarīgi saprast – dzīves nodaļas beigsies un mainīsies. Katru reizi būs jāsāk no jauna. No tā nav jābaidās – tā ir daļa no Tava ceļojuma. Tavi mērķi var mainīties. Man bija ļoti interesanti klausīties paneļa dalībnieces, lai gan pati biju viena no rīkotājām.”

Diskusijas beigās meitenes varēja uzdot jautājumus paneļa dalībniecēm. Katra jautājuma uzdevēja saņēma “Her take” sarūpētās balvas. “Pēc pasākuma redzējām, ka savstarpējā uzticība pieaug. Apmeklējot pasākumu klātienē, meitenes nebaidās jautāt arī elektroniskajā vidē.”

“Pirms tam neklātienē jautāja tikai pašas drosmīgākās – tās, kurām ir liela pārliecība, ka viņas var spēlēt augstākajā līmenī. Tagad mūs uzrunā meitenes, kurām interesē spēlēšana jebkurā līmenī. Meitenes, kurām svarīgākas ir mācības,” Paula Strautmane par notikušo stāsta ar lielu aizrautību.

“Mērķis ir šādas ziņas saņemt arvien vairāk, jo vēlamies palīdzēt, lai meitenēm rodas uzticība un drošības sajūta. Raugāmies gan Baltijas valstu, gan Skandināvijas virzienā. Iesim soli pa solim. Mums ir daudz ideju – vēlamies palīdzēt jebkurai meitenei sākt no sākuma.”

Paula aicina meitenes nebaidīties un sazināties ar “Her take” dibinātājām. “Nav jākautrējas prasīt padomu vai palīdzību. Vēlamies meitenes iedrošināt – palīdzēt atrast savu vietu sporta pasaulē. Nākamais klātienes pasākums varētu notikt jau pavasarī – atkarībā no mūsu ierašanās laika.”

Sešiem latviešiem NCAA gaitās izdevies sasniegt nacionālā čempionāta apgabala finālturnīru jeb “Sweet 16”. Paula Strautmane to spēja paveikt retā un īpašā veidā – viņas pārstāvētā “Quinnipiac” komanda turnīru sāka ar divām uzvarām pār daudz augstāk izsētām vienībām.

Latviešu iekļūšana “Sweet 16”

DienaSpēleRezultāts
24.03.2008#2 Texas A&M – Hartford #1063:39Katrīna Limbaha
24.03.2009#2 Texas A&M – Minnesota #1073:42Katrīna Limbaha
20.03.2017#12 Quinnipiac – Miami #485:78Paula Strautmane
24.03.2019#4 Texas A&M – Marquette #578:76Anna Dreimane
21.03.2021#15 Oral Roberts – Florida #781:78Francis Lācis
24.03.2021#4 Indiana – Belmont #1270:48Aleksa Gulbe
24.03.2021#3 Arizona – Brigham Young #1152:46Māra Mote
24.03.2021#2 Texas A&M – Iowa State #784:82 PAnna Dreimane

Šobrīd Paula piekto sezonu spēlē profesionāli. Vienai sezonai ar TTT sekoja gads Ungārijas klubā “PEAC Pecs” un divas sezonas katalāņu klubā “Sedis Basquet”. Pērn viņas komanda sasniedza Eiropas kausa 1/4 finālu, kur zaudēja Ievas Pulveres un Aijas Jurjānes pārstāvētajai “Galatasaray”.

“Nākamais lielais notikums būs Beļģijas kausa fināls. Mūsu mērķis ir uzvarēt gan Beļģijas līgā, gan kausa izcīņā. Eiropas kausā gribējās tikt vēl vienu kārtu tālāk, taču kā jauna komanda nospēlējām ļoti cienījami – sarežģītā grupā uzvarējām gan Stambulas “Bešiktaš”, gan Atēnu “Panathinaikos”. Izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā nokļuvām pret spēka ziņā līdzīgu komandu – bijām tuvu uzvarai.”

Beļģijas sieviešu valstsvienība 2023. gadā pirmo reizi triumfēja Eiropas čempionātā. Pirms nedēļas “kaķi” sasniedza nacionālo sieviešu sporta apmeklētības rekordu – uz spēli pret ASV izlasi Antverpenes “Sportpaleis” ieradās 13 700 skatītāju. Nacionālajā čempionātā “Kangoeroes” ir stipras pretinieces – latvietēm labi zināmā “Castors Braine” un titulētā “Belfius Namur Capitale”.

“Priecājos, ka mums ir laiks trenēties. Braucu uz Beļģiju mācīties basketbolu. Reāli trenējos, nevis tikai gatavojos spēlēm. Kļūstu labāka. Šogad esmu citā lomā – vēlos kļūt par daudzpusīgāku spēlētāju. Gribēju atgriezties jaunatnes mentalitātē – tieši no mācīšanās viedokļa.

“Katrai spēlētājai var trāpīties sezona ar smagu kalendāru – kā iepriekšējos divos gados Spānijā. Tu atjaunojies un iepazīsties ar skautingu. Viss, pārējā laikā jāspēlē. Uzlabot savu spēli var tikai starpsezonā. Mehelenā varam skatīties video, trenēties individuāli un kā komanda. Paspēju aizmirst, ka man tas ļoti patīk.”

Izmantotie resursi:
”Her take” mājas lapa
”Her take” lapa Facebook
Digna Strautmane: “Latvijas basketbols mums daudz devis – jādod atpakaļ”
Paula Strautmane: “Digna ir stiprākais cilvēks, kuru pazīstu"
Aleksa Gulbe: “Vīrs un vārds? Ar mūsu treneri tā nenotika”