Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ainārs Čukste: "TTT kadetēm ir lielākas iespējas progresēt"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ainārs Čukste: "TTT kadetēm ir lielākas iespējas progresēt"
Kate Aizsila uzvarā pār Cēsīm 62:59 guva 20 punktus
Foto: Mārtiņš Sīlis

"Juniores ir pārākas fiziskajā spēkā, kadetēm vērojams lielāks sportiskais niknums un kopumā viņas ir uzņēmīgākas," pēc pirmā apļa spēlēm Latvijas Sieviešu basketbola līgā meiteņu sniegumu vērtē divu virslīgas komandu "TTT juniores" un "TTT kadetes" galvenais treneris Ainārs Čukste.

Sezonas pirmajās deviņās spēlēs abas komandas izcīnījušas vietu LSBL labāko komandu piecniekā. “TTT juniores” (bilance 5-4, ceturtā vieta) sezonu sāka ar zaudējumu pret “RTU/Merks” 51:60, ar konkurentēm netiekot galā arī otrajā tikšanās reizē 43:61. Sīvā cīņā zaudēts LU 59:64, bet apspēlētas visas otrā četrinieka komandas – TTT kadetes, Daugavpils, Liepāja un Cēsis.

Kadetēm (4-5, piektā vieta) pagaidām grūti klājas pret pirmā četrinieka komandām (0-4), taču pret pārējām vienībām sasniegti atzīstami rezultāti (4-1). Pirmās trīs uzvaras kadetes izcīnīja izbraukumos Cēsīs, Liepajā un Daugavpilī, mājās zaudējot Daugavpilij un uzvarot Cēsis.

TTT juniores un TTT kadetes

RādītājsVieta līgā
Bilance5-4 (4) vs 4-5 (5)
Gūtie punkti58.7 (4) vs 54.4 (7)
Zaudētie punkti59.3 vs 65.0
Atlēkušās bumbas40.2 (3) vs 38.9 (4)
Bumbas aizsardzībā27.2 (4) vs 27.3 (3)
Metienu %32.9 (5) vs 29.1 (8)
Piespēles11.3 (5) vs 7.7 (8)
Kļūdas21.0 (1) vs 16.7 (6)

“TTT kadetēm treniņi notiek agrāk nekā juniorēm, kurām ir lielāka slodze skolās,” teica Čukste, norādot, ka kļūdu skaitu spēlēs ietekmē biežās sastāva maiņas. “Junioru rotācija ir plašāka, tādējādi biežāk rodas sajukums, nav nostabilizēts sastāvs. Kadetēm divpadsmitnieks ir skaidrs. Ņemot vērā, ka JSBL startē U16 komanda, sastāvā paliek pārsvarā 1994. gadā dzimušās spēlētājas. Pāris meitenes dzimušas 1995. gadā.”

Sastāva stabilitāte vidējā termiņā nes labākus rezultātus, atgādina treneris un salīdzina komandas. “Kadetes zina, ka maiņu nebūs. Viņām vērojams lielāks sportiskais niknums, dažos elementos meitenēm ir labāka tehnika un kopumā viņas ir uzņēmīgākas. Juniores pagaidām skatās viena uz otru, gaida, finišā vienam ir jāuzņemas iniciatīva. Kadetes, būdamas jaunākas, zaudē fiziskajā spēkā. To varēja labi redzēt savstarpējā spēlē, taču kā komandai “TTT kadetēm” iespēja sezonas laikā progresēt ir lielāka.”

No sezonas sākuma abām komandām tiek nodrošināti fiziskās sagatavotības treniņi, kuri ļāvuši samazināt savainojumu skaitu. “Olimpiskā sporta centra manēžā reizi nedēļā notiek fiziskās sagatavotības treniņi. Lekšana, skriešana, daļēji fiziskā sagatavotība tiek iegūta arī vispārējos basketbola treniņos. Ir treneri, kuri uzskata, ka sezonas laikā atsevišķas fiziskās nodarbības nav nepieciešamas, paļaujoties uz pareizi saplānotām slodzēm zālē. Labā ziņa ir, ka, atšķirībā no iepriekšējām sezonām, izdevies iztikt bez nopietniem savainojumiem. Bijuši potītes un īkšķa savainojumi, taču tie nav apdraudējuši sezonu kopumā.”

Tehnisku iemeslu dēļ ziemas mēnešos koptreniņu ir mazāk, nekā varētu būt, teica Čukste. “Šobrīd gatavošanās procesu ietekmē “Rīdzenes” zāles remonts, tāpēc kopējie treniņi notiek tikai pirmdienās, bet pārējā laikā meitenes trenējas katra savā sporta skolā. Tuvākā mēneša laikā junioru komandas sastāvā notiks vairākas izmaiņas. Līga Šurkusa pāries uz TTT, jaunajā gadā uz ārzemēm brauc Inga Borodavko.”

Divkārtējais Eiropas jaunatnes čempionātu medaļnieks (Brno 2005, Gdiņa 2009) uzskata, ka daudzas pašreizējās kadetes jau nākamvasar varētu spēlēt U18 izlasē. Astoņdesmit procenti 1994. gadā dzimušo meiteņu var kandidēt uz vietu U18 izlases sastāvā, plus visas 1993. gadā dzimušās spēlētājas. Viņu iespējas ir līdzīgas, par atlasi izlems treneris.”