Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gundars Vētra: "Tālākus mērķus paturēsim prātā, bet nerunāsim par tiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gundars Vētra: "Tālākus mērķus paturēsim prātā, bet nerunāsim par tiem"
Gundars Vētra 2023. gada 8. martā. Foto: Renārs Koris

"Eiropas čempionātā spēlēsim kā līdz šim – ejot soli pa solim. Izvirzīsim tuvākus mērķus. Tālākus mērķus paturēsim prātā, bet – nerunāsim par tiem," pēc "Women`s EuroBasket 2023" izlozes sarunā ar Sportacentrs.com teica Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Gundars Vētra.

Ārā pūš spēcīgs vējš un brīžiem putina, bet “OlyBet” sporta bāra telpās “Radisson Daugava” viesnīcā no ziemas nav ne vēsts. Lielajā ekrānā uz bāra sienas pavīd vasarā filmēti skati no siltās Ļubļanas un svelmainās Telavivas.

Svētā zeme iepazīta jau 2021. gada novembrī, ar patiku atceras Vētra. “Spēlēšana Izraēlā ir zināma lieta – kvalifikācijas turnīru sākām ar uzvaru Telavivā. Palikušas labas atmiņas. Izloze apliecināja, ka dažas meitenes būs ļoti priecīgas atgriezties Izraēlā.”

Klimata apstākļu ziņā galvenais treneris dotu priekšroku spēlēšanai Slovēnijā. “Nav šaubu, ka Izraēlā vasarā valda liels karstums. Domāju, ka uz viesnīcām un sporta zālēm tas neattiecas – mums nav jāklejo pa Telavivas ielām. Darīsim savu darbu.”

Pirmās pārbaudes spēles sarunātas jau pirms izlozes, savukārt pārējās – vismaz neoficiāli – varētu kļūt zināmas tuvāko dienu laikā. “Pārbaudes spēles ir vajadzīgas gan mājās, gan ārzemēs. Daudzas valstis rīkos pārbaudes turnīrus – tuvākajā laikā zināsim gatavošanās kalendāru.”

Vētra karjeras laikā strādājis vairākos Eirolīgas klubos un valstsvienībā izmanto uzkrāto pieredzi, strādājot augstākajā līmenī. Iepriekšējos kvalifikācijas ciklos latvietēm gandrīz vienmēr bija pārbaudes spēles pirms oficiālām cīņām, bet šoreiz vairāk tika domāts par spēlētāju veselību.

“Vienmēr gribas saudzēt spēlētājas, taču pirms Eiropas čempionāta pārbaudes spēles ir nepieciešamas,” Vētra atklāja vasaras ieceres. “Plānojam spēlēt vismaz trīs nedēļas nogales pēc kārtas – septiņas vai astoņas spēles.”

Oficiālā treniņnometne sāksies 15. maijā. “Pirms tam divas nedēļas būs individuālais darbs – pārbaudīsim spēlētājas, kuras valstsvienības apritē bijušas mazāk. Pirmais pārbaudes turnīrs ārzemēs plānots 26.-28. maijā. Pagaidām tas vēl nav oficiāli izziņots.”

Izlozes rezultāti ļauj labāk plānot darbu, taču tie nenozīmē izvairīšanos no tiešajiem pretiniekiem. “Nav uzstādījuma (pārbaudes spēlēs) nespēlēt pret savas grupas komandām. To var darīt nometnes sākumā. Dažreiz tas pat ir interesanti – var kādas lietas noslēpt un izlūkot.”

Divas valstsvienības spēlētājas – Paula Strautmane un Aleksa Gulbe – janvārī tika iekļautas Latvijas Olimpiskās vienības “sudraba sastāvā” startam 3x3 basketbola izlasē. Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs paredzēts 6.-7. maijā...Izraēlas kūrortpilsētā Eilatā pie Sarkanās jūras.

Galvenais treneris vēlas Paulu un Aleksu maijā redzēt sieviešu valstsvienībā. “Par šo jautājumu neesam runājuši – nav apspriesti ne datumi, ne līdzdalība kvalifikācijas turnīros. Pašreizējā situācijā prioritāte ir 5x5 basketbola komanda – vismaz man tā šķiet.”

Pagaidām nav zināms, kādos datumos gaidāma Kitijas Laksas ierašanās. Uzbrucēja pirms nedēļas noslēdza līgumu ar WNBA klubu “Dallas Wings”, bet par vasaras plāniem tiks runāts vēlāk. Zināms, ka treniņnometne sāksies 30. aprīlī, savukārt regulārā sezona – 19. maijā.

“Man bija saruna ar Kitiju. Pateicu savu redzējumu – Kitija man piekrita. Tālākos soļus noteiks vienošanās ar Dalasas klubu. Kitija ir viena no spēlētājām, kura vienmēr izteikusi vēlēšanos spēlēt. Vienmēr bijusi motivēta un “deg” par rezultātu. Domāju, ka atradīsim kopsaucēju.

WNBA klubi agrāk tradicionāli “palaida” spēlētājas uz Eiropas čempionātiem, taču tagad noteikumi kļuvuši stingrāki. Jaunais “prioritātes” likums pieprasa basketbolistēm ierasties uz treniņnometnes sākumu, par katru kavēto dienu piespriežot soda naudu. Šogad vēl iespējami dažādi atvieglojumi.

Galvenais treneris piebilst, ka pārbaudāmo spēlētāju loks būs plašāks nekā kvalifikācijas spēlēs. “Skatīsimies (pēc situācijas). Pašā sākumā vairāk būs iesaistītas spēlētājas, kurām ātrāk beigsies sezona. Spēlētāju skaits nometnē saglabāsies vienāds, tikai pamainīsies sastāvs.”

Latvijas valstsvienība ielozēta A grupā kopā ar pēdējās desmitgades titulētāko komandu. “(Četrkārtējā Eiropas čempione) Spānija komentārus neprasa. Vienmēr būs viena no favorītēm, neatkarīgi no paaudžu maiņas. Viņu spēlētāju resursi ļauj nokomplektēt labu komandu.”

“Melnkalnes un Grieķijas situācija ir diezgan līdzīga mums,” turpināja Vētra. “Katrai ir zināms skaits ar augsta līmeņa basketbolistēm, tāpat arī pieredzējušām un kārtīgām melnā darba darītajām. Daudz izšķirs pieejamo veselo spēlētāju loks – viņu sportiskā forma un gatavība vasaras sākumā.”

Treneris izlozes rezultātus novērtēja pozitīvi, norādot, ka A grupā nav vairākas izteiktas favorītes. “Mūsu grupu nebūtu jāsauc par Nāves grupu. Nevar teikt, ka visas pretinieces būtu obligāti jāapspēlē, taču šīs komandas mums ir “pa zobam”.”

Pretinieču ceļi krustojušies dažādos veidos. Spānijas stūrmanis Migels Mendess pirms sezonas bija Kitijas Laksas treneris Boloņas “Virtus” rindās. Anifantis Vangelis 2011. gadā veica Latvijas izlases vingruma trenera pienākumus, bet Melnkalnes trenere Jeļena Škeroviča spēlēja Vētras vadībā.

“Jeļena sākumā spēlēja pie manis Gdiņā, savukārt vēlāk nomainīja uz komandtiltiņa. Zinām viens otra basketbola filozofiju,” Vētra ar smaidu atcerējās sadarbību Polijas klubā. “Arī mums, tāpat kā Spānijai, kvalifikācijas ciklā izdevās spēlēt bez zaudējumiem.”

Grupas uzvarētāja automātiski kvalificēsies ceturtdaļfinālam, bet otrās un trešās vietas īpašniecēm 19. jūnijā Telavivā būs jāspēlē pret B grupas otro un trešo labāko komandu. Kaimiņu grupā spēlēs Beļģija, Itālija, Čehija un Izraēla.

“Tā ir spēcīga grupa. Pagaidām nav, ko piebilst – tiksim ārā no grupas un tad skatīsimies tālāk. Pašreizējā situācija Eiropas basketbolā? Pirmās četras izliktās komandas – Spānija, Francija, Beļģija, Serbija – ir objektīvi stiprākās vienības.”

Vētra uzskata, ka finālturnīrā iespējami dažādi scenāriji. “Pārējās izlases ir spēkos līdzīgas – atsevišķās spēlēs var notikt viss. Pirmais četrinieks nav neuzvarams. Iespējams, monolītākā komanda – ar augstāko klasi – šobrīd ir Francija.”

     [+] [-]

, 2023-03-09 09:41, pirms gada
* "Anifantis Vangelis 2011. gadā veica Latvijas izlases vingruma trenera pienākumus."

Hm, ko Anifantis darīja ar meitenēm?

     [+] [-]

, 2023-03-09 13:08, pirms gada
Izlase bez Kitijas, Aleksas, Kristīnes ne uz ko lielāku par izkļūšanu no grupas pretendēt nevar. Patreiz ir situācija, diezgan, līdzīga kā pirms EČ 2009. gadā Rīgā, kad mūsējās var, ja grib, bet visas kopā. Katra, pati par sevi, gan jau kādas valsts čempione, atkarībā no kluba piederības, tai skaitā WNBA čempione ir vai būs, bet izcīnīt panākumu ar izlasi atsver un, daudzkātr, pārsver visus mazos "tituliņus" kopā. Cerams, ka visas to saprot un izvērtē šos jautājumus: " Kad tad, ja ne tagad? Kas tad, ja ne mēs?". Kitija pec 5-10 gadiem, cerībā uz "zelta paaudzi" nākotnes komandā? Maz ticams variants. Lai veicas šajā EČ!