Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sniegbaltīte aizbraukusi, rūķīši palikuši

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sniegbaltīte aizbraukusi, rūķīši palikuši
Daina Lazdeniece un Karlīne Nīmane
Foto: Romualds Vambuts

Septiņpadsmitajā pastāvēšanas sezonā Latvijas Sieviešu basketbola līga vairāk nekā agrāk līdzinās jaunatnes čempionātam.

Par nepatīkamāko starpsezonas pārsteigumu jūnijā kļuva “TTT Rīga” atteikšanās no dalības FIBA Eirolīgā. Tādējādi par vienīgo starptautisko pārbaudi, neskaitot Austrumeiropas meiteņu basketbola līgu, Latvijas komandām palikusi dalība Baltijas Sieviešu basketbola līgā. Salīdzinot ar 2009. gada sezonu, kad Eiropas kausos startēja pat divas Latvijas komandas, noticis ievērojams regress.

No otras puses, toreizējo vērienu nebija iespējams uzturēt ilgtermiņā. To skaidri apliecināja 2008. gada novembra notikumi, kad “Parex” bankas krahs ievadīja vairāku Rīgas klubu – pirmkārt, ASK, “smago piezemēšanos”. Tagad līdzīgi satricinājumi nedraud, jo vietā nākusi realitātes apjausma, lielāku uzmanību pievēršot jaunatnes basketbola attīstībai, nevis ārzemnieču leģiona apmaksai. Diemžēl, līdz ar ārzemnieču aizplūšanu un Eirolīgas atstāšanu, arī lielākā daļa Latvijas profesionālo spēlētāju izvēlējušās spēlēt uz dienvidiem, austrumiem un rietumiem no Latvijas. Gandrīz visos gadījumos viņu izvēle ir attaisnota, jo individuālajam progresam nepieciešama konkurence.

2012. gada sezonā Latvijas Sieviešu basketbola līgu vairāk jāsauc par jaunatnes turnīru. Pieredzējušās un profesionālās basketbolistes ir Eiropā, daudzas jaunietes Amerikā, tāpēc nav brīnums, ka daudzās LSBL komandās vidējais spēlētāju vecums ir mazāks par 20 gadiem.

Līgas pozītīvais pienesums iespējams arī tādā situācijā, mērķtiecīgi gatavojot jaunatnes izlašu spēlētājas. U16 izlasē pulcētas kadetu valstsvienības spēlētājas, “TTT juniores” apvieno U18 izlases kodolu, “TTT Rīga” sastāvā ir vairākas U20 valstsvienības kandidātes. Minētās trīs vienības sacentīsies arī pārrobežu turnīros, vismaz tādā ceļā cenšoties kompensēt Eirolīgas neesamību.

13:00 U16 izlase (0-0) – TTT juniores (0-0)

Sestdien Rīgas 47. vidusskolas zālē Skaistkalnes ielā 7 tiksies Latvijas sieviešu basketbola nākotne – 1996. un 1994. gadā dzimušās spēlētājas, kuru lielākā daļā nākamvasar otro reizi startēs savas vecuma grupas Eiropas jaunatnes čempionātos. Likumsakarīgi, ka minētās komandas vada jaunatnes valstsvienību treneri Mudīte Zandere un Ainārs Čukste.

Abas vienības pirmssezonu aizvadījušas veiksmīgi. U16 meitenes, startējot zem BK “Kolibri” karoga, uzvarējušas Austrumeiropas meiteņu basketbola līgas pirmajā posmā Baltkrievijā. “TTT juniores” izcīnīja pirmo vietu Rīgas čempionātā, apsteidzot RTU 1, RTU 2, RSU, LU un Juglas komandas.

14:00 TTT Rīga (0-0) – Daugavpils Universitāte (0-0)

Starpsezonā Rīga un Daugavpils cieta zaudējumus sastāvā, vietā iesaistot jaunās spēlētājas. Tā, piemēram, Nikolajs Romaņenko uz Rīgu ved divas 14 un 15 gadus vecas meitenes. No “TTT Rīga” pavasara sastāva Anda Eibele devusies uz Šveici, Zane Jākobsone uz Spāniju un Ieva Veinberga uz Itāliju.

Rīdzinieču rindas papildinājušas U18 izlases spēlētājas Guna Lagzdiņa, Agate Geka, Katrīna Epnere un Ance Aizsila. No Latvijas Universitātes pārnākusi Ieva Krastiņa. Pirmo reizi sešu sezonu laikā komandā nav viesspēlētāju.

15:00 Liepāja (0-0) – RTU/Merks (0-0)

Spēle Liepājas Olimpiskajā centrā notiks īsi pirms LBL dueļa pirms starp “Liepājas lauvām” un “VEF Rīga”. Vēju pilsētas meiteņu trenēšanu no Līvijas Alpes-Lūkas rokām pārņēmis Armands Misus un viņš sola agresīvāku spēli. Vismaz sezonas sākumā komandai pievienojusies uzbrucēja Sabīne Niedola.

RTU/Merks lielākie ieguvumi ir Līnas Lisneres un Lauras Auderes piesaiste. Pirmā ir absolvējusi Sirakūzu universitāti ASV, kura ievērojama ar 20 000 līdzjutēju atbalstu vīriešu komandas mājas spēlēs. Laura uzkrājusi plašu un dažādu ārzemju pieredzi, kuru liks lietā Latvijas spēlēs. Komandai pievienojusiees liepājniece Kristīne Simanoviča, jaunās spēlētājas Linda Bebre un Ieva Jundase.

16:00 Cēsis (0-0) – Latvijas Universitāte (0-0)

Studentes 2011. gada sezonā Rūdolfa Rozīša un Edgara Ikstena vadībā izcīnīja trešo vietu regulārajā sezonā. Starpsezonā paliekot bez vairākām vadošām spēlētājām, LU sāk daudzas lietas no sākuma. Cēsu komandu otro gadu vadīs Ilze Ose-Hlebovicka, turklāt komandai pievienojušās vairākas basketbolistes ar ievērojamu pieredzi Latvijas un ārzemju līgās.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-08 11:59, pirms 13 gadiem
Novikam uzdevums: intervēt visas LSBL 2011./2012. spēlētājas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-10-08 23:21, pirms 13 gadiem
Sabīne ir patriote !!! ';

     [+] [-]

, 2011-10-11 17:21, pirms 13 gadiem
Sabīne nav patriote, viņu vienkārši nekur citur neņēma.