Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kitija Laksa: ""Fenerbahce" fanu mīlestība ir neaprakstāma"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kitija Laksa: ""Fenerbahce" fanu mīlestība ir neaprakstāma"
Kitija Laksa un Silvija Domingesa 2023. gada 15. jūnijā Telavivā. Foto: EuroBasket Women

"Ļoti forši, ka sāksim ciklu Francijā – arī agrāk pirmajā spēlē esam uzveikuši lielus pretiniekus. Var nostrādāt pārsteiguma efekts. Ja pienācīgi sagatavosimies, viss būs kārtībā," pirmdien, 6. novembrī, sarunā ar žurnālistiem teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības uzbrucēja Kitija Laksa.

Rīta treniņa noslēgumā zālē valda pozitīva atmosfēra. Spēlētājas, sadalījušās divās grupās, piešauj Olimpiskā sporta centra grozus – arī no laukuma centra un atmuguriski. Kitiju gaida mediju karuselis – pirmais rindā stāv LTV žurnālists Matīss Timofejevs.

Brīdi vēlāk, atbildot uz kolēģa Māra Berga jautājumu, spēlētāja atklāj, ka nesatraucas par atšķirīgo spēles laiku Stambulas “Fenerbahce” – Turcijas lielākajā klubā. “Katru gadu esmu spēlējusi citur. Jaunā vietā jābūt pacietībai – vairāk nestresoju par (minūtēm konkrētajā spēlē).”

Spēlēšana superklubā jāvērtē pēc citas mērauklas. “Tā ir “Fenerbahce”. Pastāv iemesls, kāpēc komanda kļuva par Eirolīgas čempioni, kāpēc tai atvēlēts liels budžets un sapulcētas augstākā līmeņa spēlētājas. Prieks būt vienai no viņām. Cīnos, daru savu darbu un izmantoju iespējas. “

“Kanārijputniņus” raksturo 116 gadu vēsture un vēriens. “Jā, “Fenerbahce” ir vareni atbalstītāji. Zālē vienmēr valda liels troksnis. “Fenerbahce” fanu mīlestība ir neaprakstāma – to jāredz un jāizbauda. Spēlējam lieliskā atmosfērā. Esmu priecīga būt tādā organizācijā un – turpinu strādāt.”

Kitija var pamatoti lepoties ar nonākšanu elitē. “Sekotāji zina, kādu spēli rādām. Līdz šim neesam zaudējuši nevienā spēlē un...neplānojam. Vai izdosies, nezinu, taču mērķi izvirzīti visaugstākie. “Fenerbahce” ir klubs ar milzīgām ambīcijām – prieks, ka esmu nonākusi tik augstā līmenī.”

Snaipere vasaras sākumā iemeta uzvaras metienu pret Spāniju, tiesa, Eiropas čempionāts Izraēlā un Slovēnijā nebeidzās, kā cerēts. Uzvara pār Melnkalni – apvienojumā ar Spānijas panākumu pret Grieķiju – automātiski atvērtu “Top 8” vārtus, taču 18. jūnija spēle beidzās ar sāpju asarām.

Nākotne sākas šodien. “Ar izanalizētu skatu – paņemot labo un apvienojot (uzkrāto) informāciju. Nav tā, ka Eiropas čempionātā viss bija slikti, taču atmiņā palikušas lietas, kurām negribētos vēlreiz iet cauri. Meitenes atgriezušās, “jauns” treneris, jauna sistēma – ejam cīnīties tālāk.

Kitija otro reizi spēlēs Mārtiņa Gulbja vadībā – pirmā sadarbība bija no 2019. gada rudens līdz 2021. gada sākumam. “Trenera otro piegājienu vērtēju ļoti pozitīvi – apsveicu. Cienu Latvijas Basketbola savienības lēmumu – daru savu darbu, tāpat kā citi.”

Rīgas Franču liceja absolventei īr īpašas atmiņas par Žannas d`Arkas zemi. “Francijā 2013. gadā bija mans pirmais Eiropas čempionāts. Atceros pirmo spēli pret Francijas izlasi piesmakušā, jaunā zālē deviņos vakarā. Lielas emocijas – pirmie iespaidi man kā mazam bērnam bija tiešām iespaidīgi.”

Pirmo sajūsmu nomainījusi mērķtiecība. “Šobrīd tā vairs nejūtos (kā mazs bērns). Forši pēc 10 gadiem atgriezties Francijā ar izlasi, bet mērķi ir citi. Otrās spēles pārcelšana nemaina neko – kad varēsim, izspēlēsim. Jebkurā scenārijā šobrīd gatavotos pirmajai spēlei.”

Kitijai ir labas paziņas starp nākamajām pretiniecēm. Leģendārā Sandrine Gruda – divreiz spēlējusi Eiropas čempionātos Latvijā – bija latvietes komandas biedre Itālijas klubā “Famila Schio”. Jaunā centra spēlētāja Iliana Rupēra kopā ar Laksu lauza leģionāres maizi Boloņas “Virtus” rindās.

“Ļoti patīkami cilvēki, ar kuriem patīkami atkal saredzēties,” Kitija raksturoja bijušās kolēģes. “Francijas izlase neprasa komentārus – individuāli meistarīgas spēlētājas, kurām valstsvienībā izdevies gūt daudzus sasniegumus. Uzticēsimies treneru darbam un spēlēsim kā komanda.”

Stambulas “Fenerbahce” galvenā trenere 24. augustā Manilā tika uzņemta FIBA Slavas zālē. Valerī Garnjē 2004.-2006. gadā un 2012.-2013. gadā bija Francijas sieviešu valstsvienības asistente, savukārt no 2013. līdz 2021. gadam veica galvenās treneres pienākumus.

“Man šajā spēlē nekas individuāli nav pierādāms, taču motivācija ir liela. Trenere veiksmi pret Franciju nenovēlēja – lai viņa gaida spēles rezultātu. Pieļauju, ka “Fenerbahce” treneri kopīgi skatīsies spēli,” Kitija sarunu pabeidza ar smaidu.

Izmantotie resursi:
Basketbolistēm traks ceļš uz Franciju

     [+] [-]

, 2023-11-06 18:38, pirms pusgada
Pastāvīgas uzvaras ir garlaicīgas un apnicīgas!

     [+] [-]

, 2023-11-10 08:58, pirms pusgada
Mīlestība ir laba lieta,bet kā ar basketbolu? Drīz jau nelaidīs pat zālē.