Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

"Strasbourg": Eirolīgas pieredze, treneris - Eiropas čempions

Andrejs Siliņš

"Strasbourg": Eirolīgas pieredze, treneris - Eiropas čempions
"Strasbourg" galvenais treneris Vensāns Kolē
Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien noskaidrojās, ka Latvijas vicečempiones Rīgas VEF pirmā pretiniece ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā būs Francijas vicečempione "Strasbourg", kas pagājušajā sezonā jau spēlēja prestižākajā Eiropas klubu turnīrā.

Īsa vēsture

"Strasbourg" klubs dibināts pirms 85 gadiem - 1929. gadā, bet pirmo reizi Francijas augstākajā līgā spēlēja deviņus gadus vēlāk. Kopš 2000. gada "Strasbourg" spēlējis tikai Francijas augstākajā jeb ProA līgā. Lielākais sasniegums panākts jau mūsdienās - 2005. gadā "Strasbourg" izcīnīja Francijas čempiontitulu un pirmo reizi Eirolīgā nonāca 2005. gada rudenī. Pirmais piegājiens beidzās ar trim uzvarām 14 spēlēs un palikšanu priekšpēdējā 7. vietā A grupā, apsteidzot vien Atēnu AEK.

Otro reizi pie iespējas spēlēt Eirolīgā klubs nonāca pagājušajā vasarā. Toreiz Francijas čempionāta finālsērijā tika atzīts "Nanterre" pārākums, tomēr pie vietas Eirolīgā izdevās tikt ar "wilrd card". Krasnodaras "Lokomotiv Kuban" C licenci, uzvarot Eiropas kausā, nomainīja ar B licenci kā VTB līgas labākā komanda aiz Maskavas CSKA (A licence), poļu "Asseco Prokom" vairs ne laukumā, ne finansiālajā ziņā nespēja pierādīt piederību Eirolīgai un organizatori atņēma klubam A licenci, savukārt Itālijas vicečempione Romas "Acea Virtus" nevarēja nodrošināt nepieciešamo finansējumu dalībai Eirolīgā un nesaņēma B licenci. Trīs atbrīvotās vietas nonāca Kijevas "Budivelnik", Minhenes "Bayern" un franču "Strasbourg" rīcībā.

Pagājusī sezona - viduvēja, bet Eirolīgā

Aizvadītajā sezonā "Strasbourg" Eirolīgā izcīnīja trīs uzvaras desmit mačos, paliekot pēdējā sestajā vietā B grupā. Labāk neveicās arī Eiropas kausa izcīņas Last32 turnīrā, kur divas uzvaras sešos mačos un pēdējā vieta N grupā, kas nozīmēja starptautiskās sezonas noslēgumu Strasbūras komandai jau 19. februārī.

Vietējā čempionātā izdevās izcīnīt 20 uzvaras 30 spēlēs un pabeigt regulāro sezonu pirmajā vietā. Pirmajā izslēgšanas spēļu turnīra kārtā pretī stājās "Chalon-sur-Saone", ko sērijā izdevās pieveikt ar 2-1. Pusfināla sērijā bija nepieciešamas visas piecas spēles (3-2), lai uzveiktu "SLUC Nancy", bet finālsērijā atbildes pret bijušā "Barona" spēlētāja Dž.P. Batistas pārstāvētās "Limoges" ieročiem nebija - 0-3 sērijā un otro gadu pēc kārtas bija jāsamierinās ar sudrabu. Vietai Eirolīgas kvalifikācijā gan ar sasniegto pietika.

Sastāvs: zvaigznes noturēt neizdodas

Aizvadītajā sezonā lielākā komandas zvaigzne bija 26 gadus vecais Francijas izlases centrs Aleksis Ažensā. 218 centimetrus garais basketbolists klubā spēlēja kopš 2011. gada beigām, bet pagājušās sezonas vidū, kad "Srasbourg" nespēja izkļūt no savas Eirolīgas grupas, atkārtoti devās pāri okeānam, pievienojoties Ņūorleānas "Pelicans" klubam. Neraugoties uz komandas vājo sniegumu, Ažensā bija viens no redzamākajiem Eirolīgas centriem - vidēji 17,1 punkts un 5,4 atlēkušās bumbas.

Neviens cits spēlētājs nespēja vidēji gūt vismaz desmit punktus. Eiropas kausa līmenī labāk iejutās pieredzējušais amerikāņu aizsargs Luiss Kempbels (12,8 punkti, 3,7 piespēles), franču centrs Romēns Duports (12,7 punkti, 5,5 bumbas) un 36 gadus vecais amerikāņu aizsargs Mārviss Torntons (11 punkti, 3,8 bumbas). Francijas čempionātā labākais punktu guvējs bija pieredzes bagātais austrāliešu centrs Deivids Andersens, kuram 13,1 punkts un piecas bumbas. Francijas izlases aizsargs Antuāns Dio pievienoja 10,8 punktus, 5,3 piespēles un 3,3 atlēkušās bumbas.

Līdzšinējā starpsezonā "Strasbourg" vadība pagaidām nav īpaši izcēlusies ar skaļiem paziņojumiem, kas ir tikai normāli šajā tirgus laikā, kad visupirms augstākā līmeņa spēlētāji gaida superklubu komplektācijas noslēgšanos un tikai tad izskata otrā ešalona komandu piedāvājumus.

Dažas dienas pēc Francijas finālsērijas noslēguma parādījās ziņas, ka Strasbūras klubam, visdrīzāk, neizdosies noturēt sastāvā Deividu Andersenu. Tika vēstīts, ka trīskārtējam Eirolīgas čempionam Andersenam bijusi lielākā alga Francijas basketbolā, kas, nespēlējot Eirolīgā, esot pārlieka greznība klubam. Uz izslēgšanas spēlēm komandai bija pievienojies amerikāņu atlētiskais spēka uzbrucējs O.D.Anosike, kurš "Pesaro" komandas rindās Itālijā aizvadīja spožu debijas sezonu profesionāļos (14,4 punkti un 13,4 bumbas). Strasbūras komandas rindās gan viņa pienesums bija krietni piezemētāks (4,7 punkti un 3,3 bumbas), bet līgums ar klubu beidzies, un Anosike šobrīd mēģina iekļūt NBA, plecu pie pleca spēlējot vasaras līgā ar Dairi Bertānu Bostonas "Celtics" komandā.

Jau februārī klubu personiski iemeslu dēļ pameta veterāns Rikardo Grīrs. Amerikānis neatgriezīsies "Strasbourg" vienībā, kur spēlēja kopš 2010. gada, arī nākamsezon, jo noslēdzis līgumu ar citu Francijas vienību.

Pirmais spēlētājs, kas klubam šajā starpsezonā oficiāli pievienojies, ir 203 centimetrus garais amerikāņu uzbrucējs Mets Hovards. 25 gadus vecais basketbolists pagājušajā sezonā spēlēja vācu "ratiopharm Ulm", Eiropas kausā vidēji gūstot 8,8 punktus, izcīnot 5,3 bumbas un atdodot 2,0 piespēles. 2011. gadā profesionāļa karjeru Hovards sāka Grieķijas superklubā "Olympiacos", bet Francijā spēlējis arī 2012./2013. gada sezonā, pārstāvot "Chorale Roanne" krāsas.

Jaunākās vēstis liek domāt, ka drīzumā "Strasbourg" paziņos nākamo papildinājumu sastāvam. Proti, klubs ir tuvu līguma noslēgšanai ar 32 gadus veco amerikāņu uzbrūkošo aizsargu Entoniju Dobinsu. 196 centimetrus garais aizsargs Francijā spēlē jau ilgu laiku un pagājušajā sezonā pārstāvēja "JDA Dijon Basket" rindas. Trīs reizes, pie tam divas no tām pēdējās divās sezonās pēc kārtas, Dobinss saņēmis labākā Francijas līgas aizsardzības spēlētāja balvu. Laukumā pavadot vidēji 32 minūtes, Dobinss aizvadītajā sezonā guva 10,3 punktus, izcīnīja 6,8 bumbas un pārtvēra 1,4 bumbas.

Treneris - Eiropas čempions

Komandas galvenais treneris ir 51 gadu vecais vietējais speciālists Vensāns Kolē. 18 gadu ilgo spēlētāja karjeru Kolē noslēdza 1998. gadā, bet jau divus gadus vēlāk tika pie pirmā darba kā galvenais treneris. Kolē sešas sezonas vadīja "Le Mans" komandu, ar ko savulaik (1982) izcīnīja vienīgo Francijas titulu kā spēlētājs. Jau pirmajā sezonā tika atzīts par Francijas labāko gada treneri. Šādu apbalvojumu Kolē saņēma vēlreiz 2004. gadā. 2004. gadā Kolē aizveda komandu līdz Francijas kausam, 2006. gadā līdz Francijas Līderu kausam un Francijas čempiontitulam.

2008. gadā Kolē atgriezās trenera darbā un nākamās divas sezonas vadīja Lionas ASVEL. 2009. gadā Kolē aizveda ASVEL līdz pirmajam čempiontitulam kopš 2002. gada.

2009. gada martā, kad Francijai bija jāgatavojas papildu kvalifikācijas turnīram uz Eiropas čempionātu, Kolē tika iecelts valstsvienības galvenā trenera amatā. Ja pirms Kolē Francija gandrīz pat neiekļuva finālturnīrā, tad pēc Kolē atnākšanas izlase izmainījās pilnībā. 2009. gada Eiropas čempionātā Kolē aizveda Franciju līdz piektajai vietai, ar ko bija gana, lai tiktu uz Pasaules kausu. Divus gadus vēlāk Lietuvā jau izrādīja pretestību Spānijai, saņemot sudraba godalgas. Pagājušā gada rudenī Ļubļanā Kolē un Francija spēra atlikušo soli, finālā ar 80:66 pieveicot Lietuvu un tiekot pie Eiropas zelta pirmo reizi vēsturē.

Kolē būs jāvada komanda arī šī gada Pasaules kausa izcīņā, un tas nozīmē, ka galvenais treneris "Strasbourg" komandai varēs pievienoties tikai nedēļu pirms 23. septembrī Beļģijas pilsētā Ostendē paredzētajam Eirolīgas kvalifikācijas turnīram, kur pirmajā kārtā jātiekas ar Rīgas VEF.

Kā VEF veiksies Eirolīgas kvalifikācijā?

  • 64

  • 16

  • 3

  • 25


  -1 [+] [-]

, 2014-07-10 16:40, pirms 10 gadiem
Cik lielam muļķim un fanātam jābūt, lai spiestu uz - Uzvarēs un tik Eirolīgā?!

     [+] [-]

, 2014-07-10 16:51, pirms 10 gadiem
cik lielam lūzeram jābūt, lai norakstītu dienu, no rīta pamostoties?

  +1 [+] [-]

, 2014-07-11 14:23, pirms 10 gadiem
Kapēc nav variants - Uzvarēs Eirolīgā!