Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Latvijas basketbola leģendas aicina saglabāt sporta skolas

Jānis Pārums

Latvijas basketbola leģendas aicina saglabāt sporta skolas
Atklāto vēstuli parakstījusi arī leģendārā Uļjana
Semjonova (no kreisās). Foto: Romualds Vambuts

Pazīstami Latvijas basketolisti, treneri un tiesneši atklātā vēstulē Rīgas mēram Nilam Ušakovam, viņa vietniekam Aināram Šleseram, kā arī Rīgas domes deputātiem aicinājuši saglabāt sporta skolas. Publicējam pilnu vēstules tekstu.

"Ar lielu satraukumu un neizpratni uztvērām ziņu, ka Latvijas galvaspilsētā līdz nākamā gada sākumam plānots likvidēt četras un reorganizēt piecas Rīgas sporta skolas. To skaitā ir vairākas basketbola skolas, kas jau pusgadsimtu ilgā laika periodā ir pierādījušas savu lietderību un apliecinājušas, ka spēj piesaistīt savām nodarbībām ļoti lielu bērnu un jauniešu skaitu (kopskaitā vairāk nekā pusotrs tūkstotis), nerunājot nemaz par meistarīgu sportistu sagatavošanu visa vecuma Latvijas izlasēm.

Iecerēts, ka līdz ar 2010. gada 1. janvāri kā juridiskas personas pārstās eksistēt Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola, Bērnu un jaunatnes sporta skola „Jugla” un TTP basketbola skola – tradīcijām bagātas sporta mācību iestādes. Atgādinām, ka TTP basketbola skolā savus pirmos soļus šajā sporta veidā spērusi leģendārā Latvijas basketboliste, divkārtējā olimpiskā un trīskārtējā pasaules čempione, pasaules basketbola slavas zāles nominante un Ginesa rekordu grāmatas dalībniece Uļjana Semjonova. Savukārt VEF basketbola skolas viens no dibinātājiem 1961. gadā bija mūsu valsts basketbola leģenda Alfrēds Krauklis.

Vēl vairākas sporta skolas paredzēts reorganizēt, pievienojot tās zem vienas – basketbola skolas „Rīga” – jumta. Vienlaikus paredzēts, ka jaunās basketbolistes un jaunie basketbolisti profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu basketbolā turpmāk varēs īstenot vienā – bērnu un jauniešu basketbola skolā „Rīga”.

Sporta skolu apvienošanas plāna, kura iniciators ir Rīgas domes priekšsēdētāja ārštata padomnieks jaunatnes sporta jautājumos Guntis Šēnhofs, kurš turklāt ir galvenais apvienošanās ieguvējas basketbola akadēmijas „Rīga” prezidents un basketbola skolas „Rīga” direktors, rezultātā galvaspilsētā tiks izveidota viena, ļoti liela un ļoti grūti pārvaldāma sporta mācību iestāde. Grūti noticēt, ka G. Šēnhofs ar dažiem palīgiem spēs pārvaldīt skolu, kurā trenētos vairāk nekā 3000 bērnu un strādātu vairāk nekā 60 treneru.

Protams, mēs apzināmies, ka valstī un Rīgā krīzes situācijā ir radušās problēmas atbalstīt jauniešu sportu līdzšinējā apjomā, tomēr, mūsuprāt, šajā pārveidošanas variantā nav ievēroti nedz finansiālie, nedz Latvijas basketbola vēsturiskie, nedz ģeogrāfiskie, nedz, pats svarīgākais, jaunatnes patriotiskie un sportiskie principi. Vēršam jūsu uzmanību uz to, ka pastāv arī cits priekšlikums kā optimizēt basketbola skolu sistēmas darbību. Ir izstrādāts alternatīvs, pašreizējai situācijai atbilstošs basketbola skolu izdzīvošanas plāns, kas paredz uz laiku no astoņām Rīgas basketbola skolām saglabāt trīs. Tādējādi izdotos saglabāt gan vēsturiskās vērtības, gan tradicionālos nosaukumus, gan, kas ir ļoti svarīgi, arī sportisko konkurenci. Turklāt, kas ir ļoti būtiski šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā, veiktie aprēķini liecina, ka šādā veidā budžetā izdotos ietaupīt 114 459 latu jeb 43,88% no iepriekšējā finansēšanas apjoma. Savukārt Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Sporta pārvaldes priekšnieka Kārļa Villeruša pašreiz piedāvātais reorganizācijas plāns paredz tikai 83 000 latu ietaupījumu. Tātad – arī materiālais ieguvums būtu lielāks.

Lai spertu pareizus un pārdomātus soļus šajā Latvijas valstij grūtajā situācijā, vispirms ir rūpīgi jāizvērtē visi aspekti – gan finansiālie, gan vēsturiskie, gan patriotiskie, gan sportiskie. Un tikai tad jāpieņem lēmums. Gribam atgādināt, ka Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola, Bērnu jaunatnes sporta skola „Jugla”, TTP basketbola skola, Bērnu jaunatnes sporta skola „Rīdzene” pastāv jau gandrīz 50 gadus. Ir jāsaprot, ka pienāks brīdis, kad finansiālā situācija valstī atkal uzlabosies, bet, šobrīd uz visiem laikiem likvidējot tradīcijām bagātas sporta basketbola skolas kā juridiskas personas, Latvijas valsts un galvaspilsēta neiegūs neko. Turklāt tiks izsētas un pazaudētas vēsturiskās un patriotiskās vērtības.

Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola dibināta 1961. gadā kā kompleksā sporta skola ar četriem sporta veidiem. Savukārt no 1985. gada tā ir basketbola skola tikai zēniem. Nesen arēnā „Rīga” notikušajā pārbaudes spēlē starp Latvijas un Lietuvas valstsvienībām trīs Latvijas izlases spēlētāji, divi treneri, divi starptautiskās kategorijas tiesneši, kā arī valstsvienības menedžeris ir trenējušies un pirmās basketbola iemaņas guvuši tieši šajā skolā. Turklāt kopš 1992. gada Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola katru rudeni rīko Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīru basketbolā zēnu komandām, kas ir kļuvis par vienu no labākajiem turnīriem Baltijas jūras valstīs.

Mēs, apakšā parakstījušies, kategoriski esam pret TTP basketbola skolas, Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas, Bērnu un jaunatnes sporta skolas „Jugla” kā juridisko personu likvidāciju. Ceram, ka, pieņemot svarīgo un atbildīgo lēmumu par sporta skolu reorganizāciju Rīgā, tiks uzklausīti visu ieinteresēto pušu viedokļi, ņemts vērā mūsu viedoklis un pieņemts ekonomiski pamatots, uz vēsturiskajām tradīcijām un sportiskās konkurences pamata balstīts lēmums. Tas ļautu turpināt Latvijas un Rīgas pilsētas basketbola tradīcijām bagāto vēsturi.

Ar patiesu cieņu un cerībā uz izpratni:
Divkārtējā olimpiskā čempione basketbolā, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Uļjana Semjonova
Divkārtējais olimpiskais vicečempions basketbolā Cēzars Ozers
Olimpiskais vicečempions basketbolā Juris Kalniņš
Eiropas čempions basketbolā Oļģerts Jurgensons
Ilggadējais Latvijas basketbola izlašu treneris, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Armands Krauliņš
TTT Dāmu kluba vārdā – prezidente Silvija Skulme
Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, bijušais Latvijas valstsvienības spēlētājs,
basketbola treneris Jānis Laksa
Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, Starptautiskās kategorijas basketbola tiesnesis Oskars Lucis
Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, Starptautiskās kategorijas basketbola tiesnesis Oļegs Latiševs
Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas absolvents, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārcis Maņjakovs
Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas senāta priekšsēdētājs, Latvijas Basketbola savienības padomes loceklis, Latvijas Olimpiskās akadēmijas prezidents Uldis Grāvītis
Latvijas basketbola veterāni: Kārlis Strēlis, Jānis Jaunzems, Eduards Mežmalis, Uldis Ļebedevs, Imants Kuzma, Juris Kalniņš (juniors), Bruno Drāke, Juris Merksons, Egīls Pāns, Modris Fridvalds, Jānis Miglinieks, Edgars Miglinieks, Māris Āns, Juris Kalinka, Andris Svirido, Andris Fišers, Ivars Plitkins, Jānis Pomerancis, Francis Donalts.
Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas 268 audzēkņu vecāku padomes vārdā – Juris Gludītis

  +4 [+] [-]

, 2009-08-31 19:32, pirms 15 gadiem
Vēstule laba tikai diez vai tas kaut ko mainīs.Šenhofs jau batonus politiķiem sabāzis un visu pārveidojis.

     [+] [-]

, 2009-08-31 19:32, pirms 15 gadiem
Tā pat nekas nelīdzēs.

  +2 [+] [-]

, 2009-08-31 19:33, pirms 15 gadiem
ble ahuni feini
riga paliks 2 sporta skolas :d
BK keizarmes - BS riga

  -3 [+] [-]

, 2009-08-31 19:35, pirms 15 gadiem
pietiks [cenzēt]
lielaka daļa no t.s. "slēgtajām" būs vienkārši apvienotas.

  +1 [+] [-]

, 2009-08-31 19:43, pirms 15 gadiem
Interesanti ka Uvis nav parakstījies

  +3 [+] [-]

, 2009-08-31 19:44, pirms 15 gadiem
Pilnībā pievienojos mūsu basketbola slavenībām. Kas tad tas par murgu - viena liela skola un basta. Sportā viss vienmēr balstās tikai un vienīgi uz konkurences pamata. Ja notiks neglābjamais, un Rīgā paliks tikai viena skola, tad Šēnhofs jau bez spēles var pasludināt sevi par čempionu un nekādas sacensības vairs nav jārīko... Un tad ietaupījumi būs vēl lielāki.

  +6 [+] [-]

, 2009-08-31 19:44, pirms 15 gadiem
Vispār, labāk jau laikam ir ja šīs skolas slēgtu un jaunieši savu brīvo laiku pavada savādāk, proti, nepārtraukti piedzeroties jeb darot citas, mūsdienu jaunatnei, atbilstošas lietas.

  +1 [+] [-]

, 2009-08-31 19:48, pirms 15 gadiem
Edijs Cīrulis, VZ rakstīja: Vispār, labāk jau laikam ir ja šīs skolas slēgtu un jaunieši savu brīvo laiku pavada savādāk, proti, nepārtraukti piedzeroties jeb darot citas, mūsdienu jaunatnei, atbilstošas lietas.
tieši tā, par jaunatni nevinens nedomā

bet jaunie balsos jo skolas slēdz, sporta un makslas skolas arī, tā teikt beidzot no nevajadzīgām huiņām tiek vaļā

  +3 [+] [-]

, 2009-08-31 19:58, pirms 15 gadiem
nu senhofs jau jebko pa burbuli nolaidis un pec tam gudri d***is

     [+] [-]

, 2009-08-31 20:21, pirms 15 gadiem
nesaprotu kā to villerušu neviens jau sen nav pasūtījis no domes... viens vienīgais gaisa jaucējs..
Šenhofs tagad noteikti jauniešu acīs būs ''iemīļots''

     [+] [-]

, 2009-08-31 20:57, pirms 15 gadiem
ko tur daudz rakstīt ...lai sasviež kas var sporta skolām un lieta darīta.

     [+] [-]

, 2009-08-31 22:48, pirms 15 gadiem
muris2008 rakstīja: ko tur daudz rakstīt ...lai sasviež kas var sporta skolām un lieta darīta.
Tad jau būtu labi, bet vai tad Tu nelasīji, ka Sporta skolām nevis dod, nevis sasviež, pat nevis piešpricē, bet tās vienkārši grib noslaucīt no zemes virsas.

     [+] [-]

, 2009-08-31 23:22, pirms 15 gadiem
nesaprotu ko visi te ta kliedz! visi bērni un treneri vares turpināt trenēties un strādāt kā parasti! vienkārši nebus vairs 5 direktori bet būs viens! Un vēl visi bļauj ka visur figurē ka slegs basketbola skolas ar slaveniem nosaukumiem! man liekas ka Latvijā ir arī citi sporta veidi, kuriem arī ir slaveni nosaukumi!

     [+] [-]

, 2009-08-31 23:41, pirms 15 gadiem
nelo rakstīja: nesaprotu ko visi te ta kliedz! visi bērni un treneri vares turpināt trenēties un strādāt kā parasti! vienkārši nebus vairs 5 direktori bet būs viens! Un vēl visi bļauj ka visur figurē ka slegs basketbola skolas ar slaveniem nosaukumiem! man liekas ka Latvijā ir arī citi sporta veidi, kuriem arī ir slaveni nosaukumi!
Pirmkārt, neviens nekliedz, bet gan tikai lūdz uzklausīt viņu viedokli. Un šiem ļaudīm, kas parakstījuši vēstuli, šāda tāda saprašana basketbolā tomēr ir - to noliegt nevar. Sportā ir vienkārši likumi - ja ir tikai viens pretendents, viens sportists, viena skola - tad nav konkurences, nav sacensības, nav cīņas, nav emociju, nav intereses, nav nekā - ir tikai stagnācija, jo viens ir tikai viens. Viņš jau tāpat ir labākais, jo ir viens, un tad nav nekāda sporta, nav azarta, nav cīņas, nav spēles...
Otrkārt, izlasi rūpīgāk atklāto vēstuli. Tur taču ir skaidri teikts, ka iecerētā Šēnhofa un Villeruša apvienošana nedos lielāku līdzekļu ekonomiju kā pašu sporta skolu izstrādātā apvienošanās. Tad kāda vella pēc apvienot tā, kā nav materiāli izdevīgi?
Treškārt, ko tad Tu jaunajiem sportistiem, mudinot doties uz treniņu teiksi? Trenējies, lai kaut ko sasniegtu un kādu uzvarētu, lai tu zinātu savas skolas krāsas, lai tu būtu labāks par citas skolas pārstāvi vai Trenējies tikai tāpēc, lai tu trenētos...
Padomā rūpīgāk, pirms raksti nepārdomātus tekstus!

  -2 [+] [-]

, 2009-09-01 00:25, pirms 15 gadiem
nelo rakstīja: nesaprotu ko visi te ta kliedz! visi bērni un treneri vares turpināt trenēties un strādāt kā parasti! vienkārši nebus vairs 5 direktori bet būs viens! Un vēl visi bļauj ka visur figurē ka slegs basketbola skolas ar slaveniem nosaukumiem! man liekas ka Latvijā ir arī citi sporta veidi, kuriem arī ir slaveni nosaukumi!
Tieši TĀ!!! Basketbola skolas kā VEF, Jugla, u.c. tiks slegtas tikai juridiski, bet faktiski Tās eksistēs tikai zem cita nosaukuma, un bērni varēs trenēties pie sava trenera.. Kāda starpība kā sauks skolu - "Riga", "VEF"..

  +1 [+] [-]

, 2009-09-01 00:45, pirms 15 gadiem
neskolotajs.. rakstīja: Tieši TĀ!!! Basketbola skolas kā VEF, Jugla, u.c. tiks slegtas tikai juridiski, bet faktiski Tās eksistēs tikai zem cita nosaukuma, un bērni varēs trenēties pie sava trenera.. Kāda starpība kā sauks skolu - "Riga", "VEF"..
Nu, starpība ir diezgan liela. Tas nav profesionālais sports, kurā viena liela un spēcīga basketbola kluba izveide Rīgā būtu tikai un vienīgi apsveicama. Jauniešiem savukārt ir vajadzīga veselīga konkurence, izdevīgs ģeogrāfiskais izvietojums (skolas atrašanās tuvu pie dzīves vietas), pacietīga un ilgstoša audzināšana, zināma lokālpatriotiskā audzināšana - savas skolas vai kluba krāsas, savs nosaukums utt. Kā tas viss funkcionēs vienas skolas ietvaros? Man, piemēram, tas nav skaidrs. Turklāt, ja reiz jātaupa nauda, tad taču jāizvēlas ekonomiski visizdevīgākais variants - un skolām tāds ir. Es vismaz 114 459 latu no 83 000 latiem vēl protu atšķirt.