Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

"Kentucky" antirasisti pieprasa pārdevēt leģendārā trenera Rupa arēnu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Kentucky" antirasisti pieprasa pārdevēt leģendārā trenera Rupa arēnu
"Kentucky" treneris Džons Kalipāri 2019. gada 28. decembrī. Foto: USA Today/Scanpix

"Kentucky" afroamerikāņu studiju fakultātes darbinieki aicinājuši universitātes prezidentu Īlaju Kapiluto (Eli Capilouto) pārdēvēt "Rupp Arena", jo leģendārā basketbola trenera vārds "saistās ar rasismu" un "atsvešina tumšādainos studentus, fanus un skatītājus".

“African American” un “Africana” studiju programmas (AAAS) darbinieki ceturtdien, 23. jūlijā, publicētajā vēstulē aprakstīja arī tālākos soļus, kurus jāsper “Kentucky” vadībai, lai universitātes kampusā atbrīvotos no rasisma.

Pirmais solis – Ādolfa Rupa (Adolph Rupp) vārda izņemšana no lielākās basketbola arēnas nosaukuma. Nākamais – “paverdzinātāju, konfederātu atbalstītāju un citu balto varmāku” vārdu aizvākšana no kampusa ēkām.

“Ādolfa Rupa vārds saistās ar rasismu un izstumšanu Kentakī sporta programmā (UK athletics). Tas atsvešina tumšādainos studentus, līdzjutējus un apmeklētājus,” teikts AAAS vēstulē. “Arēnas un konferenču centra pārbūve piedāvā iespēju nomainīt vārdu pret daudz iekļaujošāku nosaukumu, piemēram, “Wildcat arena”.”

Universitātes vadība uzrakstīja pieklājīgu atbildi. “Fakultātes darbinieki un studenti, kuri pauduši savas bažas, ir augstu vērtēti mūsu kopienas locekļi. Pateicamies viņiem par viņu aizrautību un apņēmību sekmēt vienlīdzību Kentakī universitātē. Vecākās amatpersonas tiekas ar viņiem, lai izrunātu sistēmiskā un institūcionālā rasisma radītās bažas, kuras mums pārdomāti un nekavējoties jāizvērtē.”

Rupa arēna nesen tika pie vārda sponsora un atrodas renovācijā, kuras izmaksas sasniedz 275 miljonus ASV dolāru. Jaunais nosaukums: “Rupp arena at Central Bank Center”. Renovācija jāpabeidz līdz 2021. gada rudenim.

Ādolfs Rups nomira 1977. gadā, būdams 76 gadus vecs. Viņš trenēja “Wildcats” 41 sezonu (1930-1972). Rupa komandas uzvarēja 82,2% spēļu un viņš ar 876 panākumiem ir sestais uzvarām bagātākais treneris NCAA pirmās divīzijas vēsturē.

Rups palīdzēja “Kentucky” četras reizes uzvarēt NCAA čempionātā, klāt pievienojot neticamus 27 titulus “Southeast Conference” regulārajā sezonā. Treneris 1969. gadā tika uzņemts Basketbola Slavas zālē.

Tikai no baltajiem spēlētājiem sastāvošā “Kentucky” komanda 1966. gada NCAA čempionāta finālā zaudēja Dona Haskinsa trenētajai “Texas Western” vienībai (tagad UTEP), kuras starta piecinieks sastāvēja no tumšādainiem spēlētājiem. Trīs gadus vēlāk Rups piesaistīja pirmo afroamerikāņu spēlētāju, 215 centimetrus garo Tomu Peinu no Luivilas.

Rupa arēna tika atklāta 1976. gada rudenī Leksingtonas pilsētas centrā. Tā veidoja daļu no 53 miljonus dolāru vērtā Leksingtonas kompleksa, kurā ietilpst izstāžu centrs, lielveikals un viesnīca. “Kentucky” 2019. gada sezonā bija otrā apmeklētākā vīriešu basketbola komanda NCAA ar vidēji 21 695 skatītājiem spēlē.

“Wildcats” sporta direktors Mičs Barnharts 2020. gada janvārī teica tā: “Tai jābūt Rupa arēnai. Kad sarunā spēlētājus, kad komandas atbrauc uz šejieni un cilvēki atnākt, tā ir Rupa arēna. Tā atšķiras no visām citām vietām. Tā bijis gandrīz 50 gadus un tas nevar mainīties.”

'Kentucky" sporta radio aptaujā 79% dalībnieku uzskata, ka arēnai jāsaglabā pašreizējais nosaukums.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/mens-college-b...

     [+] [-]

, 2020-07-25 00:01, pirms 4 gadiem
paldies MĀRI, lielisks raksts & info!