Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Obama 008

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Obama 008
Obama spēlē basketbolu
Foto: nbcsports.msnbc.com

2009. gada 20. janvārī kenijiešu izcelsmes amerikānis, Havaju salās uzaugušais Baraks Huseins Obama kļūs par četrdesmit ceturto ASV prezidentu un, iespējams, Baltajā namā tiks ierīkota vieta basketbola grozam.

Vai Obama brauks uz Kopenhāgenu?
Sarežģītajā un ātrajā 21. gadsimtā jaunā prezidenta prioritātes būs tālu no sporta. Pirms nedēļas sarunā ar CNN apskatnieku Volfu Bliceru (Blitzer) Obama par savu galveno darbu pēc finanšu krīzes pārvarēšanas nosauca enerģētisko neatkarību – naftas, gāzes patēriņa samazināšanu, piegāžu diversifikāciju un jaunu enerģijas nesēju ieviešanu. Jautājums, kuram jākļūst arī par Latvijas prioritāti.

Tiktāl par politiku, taču ir vismaz divi apstākļi, kāpēc Obamas vārds tiek un tiks locīts sporta kontekstā.

Basketbols - viena no Obamas mūža mīlestībām
Pirmkārt, viena no Obamas mūža mīlestībām ir basketbols (skatīt zemāk pievienoto video). Vidusskolas gados jaunais Obama pavadīja veselas dienas basketbola laukumos. Vienā rokā nesot grāmatas, otrā basketbola bumbu, viņš driblēja bumbu visu dienu, pirms mācībām, pusdienu pārtraukumā, pirmais nāca uz treniņiem, viens no pēdējiem devās prom, atceras Honolulu pilsētas Punahou vidusskolas treneris Kriss Maklohlans. Pie basketbola viņš atgriezās koledžas gados un vēlēšanu kampaņas laikā.

Martā un aprīlī Ilinojas senators divreiz vilka kājās sporta apavus un jūras kājnieku korpusa T-kreklu, lai piedalītos basketbola spēlēs Ziemeļkarolīnā un Indianā. Obama pierādīja, ka nav aizmirsis basketbolista iemaņas, gūstot punktus caurgājienos un no perimetra. Spēli Indianā tiesāja Pekinas Olimpiskā čempione, WNBA pieckārtējā „All Star” dalībniece Tamika Kečingsa, savukārt Obama bijis redzams savas pārstāvētās pilsētas Čikāgas komandas „Sky” spēlēs. Nemaz nav jāatgādina, ko Vēju pilsētā Čikāgā nozīmē NBA vienība „Bulls” un Maikls Džordans. Tāpēc nebūs pārspīlēti teikt, ka pirmo reizi par Ovālās istabas saimnieku kļūs basketbolists.

Otrkārt, Obamas ģimenes līdzšinējā mītnes pilsēta Čikāga pavasarī kļuva par vienu no četrām pilsētām, kas sacentīsies par 31. Olimpiādes spēļu rīkošanu 2016. gadā (pārējās trīs ir Tokija, Riodežaneiro un Madride). 6. jūnijā Obama, piedaloties Čikāgas kandidatūras apstiprināšanas svinībās, uzsvēra, ka „Pilsētai, kas strādā” jākļūst par „Pilsētu, kas iedvesmo”.

"Jā, mēs varam"
Obamas atslēgvārdi „Yes we can” un „Change” – Jā, mēs varam un Pārmaiņas – jau kļuvuši par mūsdienu klasiku. Tagad, pēc vēsturiskās uzvaras 4. novembra vēlēšanās, par „Obamas faktoru” jau satraukušies Tokijas pārstāvji. Japānas Olimpiskās komitejas prezidents Cunekazu Takeda trešdien savas valsts medijiem pauda bažas par jaunā ASV prezidenta ietekmi Olimpiskās cīņas iznākumā. Pirms stundas, ieslēdzot televizoru, minēto jautājumu tiešraidē apsprieda CNN žurnālisti.

Obama, atšķirībā no dažu citu valstu vadītājiem, visticamāk, nebrauks uz Starptautiskās Olimpiskās Komitejas sesiju 2009. gada oktobrī Kopenhāgenā, Dānijā, kur balsojumā tiks izlemta nākamo Olimpisko spēļu rīkotājpilsēta (par sesijas rīkošanu ar Kopenhāgenu sacentās Rīga, taču nācās atzīt dāņu pārākumu). Taču skaidrs, ka spēku samērā notikušas izmaiņas. Obamas pirmā prezidentūras termiņa sekmes un Čikāgas uzvara Olimpiskajā sacensībā radīs lieliskus priekšnoteikumus pasaules mēroga svētku sarīkošanai 2016. gadā. Nebūs jāskumst arī, ja pasaules lielākais sporta notikums ceļos uz Madridi vai Riodežaneiro.

Obama spēlē basketbolu, HBO video

1 2 36 komentāri

 +16 [+] [-]

, 2008-11-07 21:14, pirms 16 gadiem
Mūsu Zatlers meta sodiņus

  +1 [+] [-]

, 2008-11-07 21:14, pirms 16 gadiem
Krievi spēles nopirka, kapēc amīši nevarētu ''izlīst tikai'' ar pasaules prezidentu. Bet domāju viņam ir svarīgākas lietas kas darāmas

  -3 [+] [-]

, 2008-11-07 21:15, pirms 16 gadiem
Obamu uz Latviju

  +6 [+] [-]

, 2008-11-07 21:15, pirms 16 gadiem
baigaispelmenis rakstīja: noviks
jaa tāds ir Mārim uzvārds!

  +5 [+] [-]

, 2008-11-07 21:16, pirms 16 gadiem
Lai kaads latvijas klubs noslēdz ar vinju liigumu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-11-07 21:21, pirms 16 gadiem
Obamu uz Valmieru, tik šoreiz to darba atļauju vajag uzreiz nokārtot!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: gothz
Slēpts komentārs: karliss

  +4 [+] [-]

, 2008-11-07 21:26, pirms 16 gadiem
Ljoti interesanta lasaamviela! Tnq! Obama!!!

 +14 [+] [-]

, 2008-11-07 21:26, pirms 16 gadiem
Sis ir reaals calis. Man vins patiik, ( tikai nepaarprotiet. )
Slēpts komentārs: kegums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-11-07 21:37, pirms 16 gadiem
Obama varētu spēlēt Liepājas Lauvās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-11-07 21:48, pirms 16 gadiem
ASV prezidents bijušais basketbolist , arī Latvijas , kura nākošā?

  +1 [+] [-]

, 2008-11-07 21:51, pirms 16 gadiem
+ arī no manis par to, ka atbildejhi uz jautajumu.

Vienkārši domāju, ka ne tikai Māris Noviks liek rakstu (interesantu) par ASV prezidenta iznākumu, bet arī citi portāli. Daudzi aktivizējušies.

Jo būtībā šīs sižets ir līdzīgi psiholoģīski veidots kā Vecais mazkustīgais Jeļcins=> Jaunais kustīgais slepotājs Putins. Saja gadījuma Vecais Makeins pret Jauno un aktīvo Obamu.
Hempo rakstīja: Šis ir blogs un katrs savā blogā var likt ko grib(protams,ne visu ko grib )
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2008-11-07 22:14, pirms 16 gadiem
edgarito rakstīja: neko īpašu tur neredzēju! devatik piespēles! un iedod Nēģerim tik varu.....o, vellos! Novik, beidz rakst't mēslus, beidz rīt tabletes!
tu muļķis esi

  +4 [+] [-]

, 2008-11-07 22:21, pirms 16 gadiem
edgarito rakstīja: neko īpašu tur neredzēju! devatik piespēles! un iedod Nēģerim tik varu.....o, vellos! Novik, beidz rakst't mēslus, beidz rīt tabletes!
kāda vaina tam,ka tumšādainais nācis pie varas ASV?tāds pats cilvēks kā baltie vien ir

  -1 [+] [-]

, 2008-11-07 22:33, pirms 16 gadiem
gothz rakstīja: Cik ironiski, ka Obamas otrais vārds ir Huseins
Vēl ironiskāk ir tas, ka nomainot vienu uzvārda burtu sanāktu Huseins Osama

  +4 [+] [-]

, 2008-11-07 22:34, pirms 16 gadiem
k.ASK.a rakstīja: baigi feinais chalis tomeer.. basketbola iemanjas diezgan apbriinojamas, tikai neizskatijaas, ka tie jaunie chalji speeleetu ar pilnu atdevi, galu galaa galvenais prezidenta kandidaats
A par taam veeleeshanaam, taa diezgan stulbi ir, ka visi melnie balso par ''saveejo'' nevis labaako valstij, kas diezgan ticami vareetu buut Makkeins, bet nu nav jau mana dariishana
Pastāsti, lūdzu, kādā ziņā Mccain ir labāks variants valstij? Ja viņš izturētu abus prezidenta termiņus uz to beigām viņam būtu 80 gadi. Un Tu vispār redzēji viņa vicaprezidenta kandidāti?? ASV melnādaino ir krietni mazāk nekā balto, tas nozīmē, ka arī lielākā daļa balto balsoja par Obamu, saprotot, ka tas ir prātīgākais variants.

  +5 [+] [-]

, 2008-11-07 22:46, pirms 16 gadiem
Nu, manuprāt, abi labi, jo pie ASV vēlēšanu sistēmas nemaz slikts profesionālis nevar kļūt par prezidentu. Obama - uzvarēja, labi. Obama būtu zaudējis - arī labi, bet nav labi tas, ka ASV un visā pasaulē ir baigi safanojušies par Obamu, ka nu tik nāks mesija un visu mainīs, bet tā jau nesanāks un daudzi vilsies... Jo nav iespējams, ka atnāk viens cilvēks un hops - pārveido ASV. Nedomāju, ka četros gados var izdarīt ko tādu par ko daudzi teiktu - wow, tas nu gan bija ātri un forši, tagad viss mainās... Tas pats, starp citu, Latvijā, kur cilvēki nesaprot, ka NAV iespējams tagad un uzreiz atrast naudu visiem kam vajag, bet vaino pie tā Godmani, lai gan reāli pie vainas ir 20 % latviešu ievēlēties TP.

     [+] [-]

, 2008-11-07 22:52, pirms 16 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Nu, manuprāt, abi labi, jo pie ASV vēlēšanu sistēmas nemaz slikts profesionālis nevar kļūt par prezidentu. Obama - uzvarēja, labi. Obama būtu zaudējis - arī labi, bet nav labi tas, ka ASV un visā pasaulē ir baigi safanojušies par Obamu, ka nu tik nāks mesija un visu mainīs, bet tā jau nesanāks un daudzi vilsies... Jo nav iespējams, ka atnāk viens cilvēks un hops - pārveido ASV. Nedomāju, ka četros gados var izdarīt ko tādu par ko daudzi teiktu - wow, tas nu gan bija ātri un forši, tagad viss mainās... Tas pats, starp citu, Latvijā, kur cilvēki nesaprot, ka NAV iespējams tagad un uzreiz atrast naudu visiem kam vajag, bet vaino pie tā Godmani, lai gan reāli pie vainas ir 20 % latviešu ievēlēties TP.
Pilnīgi Tev piekrītu par Godmani un TP!
Bet ASV sakarā uzkatu, noteikti, ka Obama bija labākais variants, lai arī Mccain noteikti būtu bijis labāks par Bušu, bet tik un tā domāju, ka republikāņi daudz maz turpinātu savus iesāktos darbus Irākā, kas arī noveda pie šīs krīzes. Un Mccain riktīgi iegāza tas, ka viņš par VP amata kandidāti izvēlējās pilnīgi stulbo Sarah Palin.

     [+] [-]

, 2008-11-07 22:54, pirms 16 gadiem
karliss rakstīja: Kas viņš par basketbolistu, pat platas bikses nevalkā
varbuut vinjam vēl bīfu saakt ar 50cent? ierakstiit kādu dissu.m? āpsi.
ja tu esi basketbolists,tas nenosaka to,cik platas bikses tev jāvalkā

  +1 [+] [-]

, 2008-11-07 22:58, pirms 16 gadiem
Jāni, nevar noliegt, ka haips par Obamu ir sacelts pārāk liels, bet tas tomēr ir ASV pirmais melnādainas prezidents, kas skatoties uz viņu vēsturi ir liels notikums. Un viņš tomēr ir ari sasodīti gudrs, un domāju, ka noteikti ekonomiski būs arī uzlabojumi, līdzīgi kā tas bija Klintona laikos.

  +1 [+] [-]

, 2008-11-07 22:59, pirms 16 gadiem
Dude88 rakstīja: Pastāsti, lūdzu, kādā ziņā Mccain ir labāks variants valstij? Ja viņš izturētu abus prezidenta termiņus uz to beigām viņam būtu 80 gadi. Un Tu vispār redzēji viņa vicaprezidenta kandidāti?? ASV melnādaino ir krietni mazāk nekā balto, tas nozīmē, ka arī lielākā daļa balto balsoja par Obamu, saprotot, ka tas ir prātīgākais variants.
Zini, Tavs komentars man lika apskatites ASV rasu sastavu. 80% ir baltie, bet tie % ietver arii visus metisus un meksikaanjus. Eiropas izcelsmes baltie ir 52% no siem 80 %.

Aptuveenais % no kurienes ir nakusji Baltas rases parstavji ir apskatams te.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:White_Americans.png

Obama bija labakaa izveele no siem diviem kandidatiem, bet vispar man lielaks prieks butu par Klintoni.

     [+] [-]

, 2008-11-07 23:00, pirms 16 gadiem
Dude88 rakstīja: Pilnīgi Tev piekrītu par Godmani un TP!
Bet ASV sakarā uzkatu, noteikti, ka Obama bija labākais variants, lai arī Mccain noteikti būtu bijis labāks par Bušu, bet tik un tā domāju, ka republikāņi daudz maz turpinātu savus iesāktos darbus Irākā, kas arī noveda pie šīs krīzes. Un Mccain riktīgi iegāza tas, ka viņš par VP amata kandidāti izvēlējās pilnīgi stulbo Sarah Palin.
Varbūt, ka tieši karš Irākā arī ir galvenais iemesls kāpēc Obama ir labāks variants, jo citādi - man liekas, ka nekādas lielās atšķirības nav, turklāt abiem kandidātiem bija viens mīnuss - neviens no viņiem nav ekonomists, kas ASV šajos apstākļos būtu bijis ļoti svarīgi. Katrā ziņā prieks par Obamu ir tāds, ka ASV beidzot pārvarēja savu fobiju no melnādainajiem un ievēlēju Obamu par prezidentu. Nepatika viens tas, ka daudzi melnādainie akcentēja tieši Obamas ādas krāsu, kā galveno savas izvēles faktoru. Tas ir tas, ko Obama jau no sākuma teica - "Es esmu cilvēks, amerikānis un tikai pēc tam melnādainais." Ja godīgi Makkeinam nebija praktiski nekādu izredžu, jo priekš viņa nekas negāja tā, kā būtu vajadzējis. Kļūdas - Sāra Peilina par viceprezidenti, nepietiekamais interneta, kā balsu vākšanas līdzekļa novērtējums + Bušs, kas gan tieši nav viņa kļūda, jo ko tad viņš varēja darīt? Tāpat jau centās izvaīrīties no Buša un no tā ko viņš ir teicis / paveicis. Turklāt par sliktu arī nospēlēja viņa vecums, kā arī tas, ka ASV daudzus uzkurināja tas Obamas sauklis - par pārmaiņām.

     [+] [-]

, 2008-11-07 23:01, pirms 16 gadiem
kobergs rakstīja: varbuut vinjam vēl bīfu saakt ar 50cent? ierakstiit kādu dissu.m? āpsi.
ja tu esi basketbolists,tas nenosaka to,cik platas bikses tev jāvalkā
man jau šķiet tas tā, kā ar ironiju bija domāts, kā mājiens Latvijas "basketbolistu" virzienā

     [+] [-]

, 2008-11-07 23:05, pirms 16 gadiem
Dude88 rakstīja: Jāni, nevar noliegt, ka haips par Obamu ir sacelts pārāk liels, bet tas tomēr ir ASV pirmais melnādainas prezidents, kas skatoties uz viņu vēsturi ir liels notikums. Un viņš tomēr ir ari sasodīti gudrs, un domāju, ka noteikti ekonomiski būs arī uzlabojumi, līdzīgi kā tas bija Klintona laikos.
Es saprotu, bet man nepatīk tas, ka daudzi tagad uzskata, ka atnāks viņš un vienā dienā varēs izraisīt pārmaiņas, tam būs vajadzīgi gadi varbūt pat divi viņa prezidentūras termiņi. Katrā ziņā ledus ir sakustējies jo ASV, tagad melnādainie un baltādainie ir tik vienoti, kā nekad agrāk.

     [+] [-]

, 2008-11-07 23:13, pirms 16 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Es saprotu, bet man nepatīk tas, ka daudzi tagad uzskata, ka atnāks viņš un vienā dienā varēs izraisīt pārmaiņas, tam būs vajadzīgi gadi varbūt pat divi viņa prezidentūras termiņi. Katrā ziņā ledus ir sakustējies jo ASV, tagad melnādainie un baltādainie ir tik vienoti, kā nekad agrāk.
Tā jau tas ir vienkārši ļoti daudzi cilvēki dzīvo nepamatotās ilūzijās! Piekrītu Tev par to , ka lai izrāptos no šīs bedres vaidzēs ilgāku laiku.

Pieļauju, ka visādi redneki no dienvidu štatiem ir vēl neapmierinātāki ar melnādainajiem pēc šīm vēlēšanām.
1 2 36 komentāri