Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Kristaps Pļavnieks: "VEF sastāvā man sevi jāpierāda katrā treniņā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kristaps Pļavnieks: "VEF sastāvā man sevi jāpierāda katrā treniņā"
Kristaps Pļavnieks Eiropas U18 čempionāta spēlē Liepājas Olimpiskajā centrā
Foto: Mārtiņš Sīlis/FIBA

"Pusdienlaikā visi tikāmies un runājām par gaidāmo spēli. Treneris atgādināja par tradīcijām, sakot, ka viņš un visa skola no mums sagaida tikai vienu," saņēmis VEF Rīgas skolu superlīgas vērtīgākā spēlētāja balvu, Rīgas 49. vidusskolas basketbola komandas aizsargs aizsargs Kristaps Pļavnieks atskatījās uz ziemā noieto ceļu.

Rīgas 49. vidusskola tradicionāli ir skolēnu turnīra galvenā favorīte gan meiteņu, gan zēnu konkurencē. Direktors Juris Liepiņš savā paspārnē pulcē daudzus jaunatnes izlašu kandidātus, kuri Superlīgas laikā uz brīdi tiek atrauti no savām sporta skolu vai klubu komandām. Ceturtdien četrdesmit devītie skolas trofeju plauktu papildināja ar diviem jauniem kausiem, bet Kristaps Pļavnieks un meiteņu komandas centra spēlētāja Paula Tomsone nopelnīja MVP balvas.

Jelgavnieks, kurš ikdienā trenējas “VEF Rīga” sastāvā, finālspēlē pret Rīgas 64. vidusskolu sameta 27 punktus, izcīnīja četras atlēkušās bumbas un izdalīja 8 no 14 komandas rezultatīvajām piespēlēm. Pļavnieks, tāpat kā pretinieku līderi Ervīns Mežnieks un Armands Ginters, izprovocēja deviņas piezīmes, taču bija vienīgais kurš spēja iemest desmit metienus no spēles (10/25, Mežnieks 9/22, Ginters 9/29).

Cik reižu trenējies ar komandu pirms ceturtdienas spēles?
Sezonas sākumā, kad Superlīga vēl nebija sākusies, tikāmies katru trešdienu pēc stundām. Parasti izpildījām trenera Jura Liepiņa uzdevumus. Finālos jau bijām labi saspēlējušies.

Šonedēļ arī trenējāties?
Pēdējā laikā regulāri treniņi vairāk nenotika. Pats apmeklēju tikai spēles, taču fināls parādīja, ka tas nebija šķērslis uzvarēt.

Kristaps Pļavnieks un “VEF Rīga” prezidents Māris Martinsons. Foto: Renārs Buivids

Paula Tomsone (RSU/Merks) un Kristaps Pļavnieks (VEF Rīga). Foto Renārs Buivids

Rīgas 49. vidusskolas basketbolisti un direktors Juris Liepiņš. Foto: Renārs Buivids

64. vidusskolas līderis Ervīns Mežnieks pirmajā puslaikā sameta daudzus tālmetienus. Kādu taktiku komanda centās izmantot?
Zinājām, ka iemest var gan Ervīns, gan Armands Ginters. Abi var aiziet garām, palīdzēt, principā – izdarīt visu. Viņus sedzām visvairāk, neļāvām saņemt palīdzību un atļāvām izmest tikai grūtus metienus. Pat tos viņi spēja iemest.

Kas notika pirms spēles? Direktora uzruna? Četrdesmit devītajiem ir tradīcijas – uzvarēts gandrīz katru gadu.
Pusdienlaikā visi tikāmies un runājām par gaidāmo spēli. Treneris atgādināja par tradīcijām, sakot, ka viņš un visa skola no mums sagaida tikai vienu.

Prasītais tika izdarīts. Pats trenējies un spēlē VEF. Kā Tev izdodas savienot treniņus un mācības?
VEF trenējas divreiz dienā, bet rīta nodarbības man ir atļauts neapmeklēt. Pirmajā dienas pusē mana prioritāte ir mācības. Izbraukumu laikā sanāk tās nedaudz iekavēt, taču kopumā visu apvienot izdodas sekmīgi.

Vai zini iepriekš, kad jābrauc līdzi izbraukumos? Bijis tā, ka pasaka tikai iepriekšējā dienā?
Komanda izveidojusi izbraukumu grafiku, tāpēc varu visu saplānot laicīgi. Skolā zina, kad nevarēšu ierasties uz stundām.

Direktors palīdz izkārtot mācību un treniņu plānu?
Varu pateikt direktoram lielu paldies par viņa plašo palīdzību.

Ko pats vēlies izdarīt līdz sezonas beigām?
Galvenais ir neatlaidīgi trenēties. Man ir uzdevums pierādīt sevi katrā treniņā un pēc iespējas labāk izmantot atvēlēto spēles laiku. Otrkārt, jāgatavojas vasarai.

Gaidi vasaru, lai spēlētu U20 izlasē?
Vasarā būs vienkāršāk, jo treniņus nevajadzēs apvienot ar mācībām. Pašreizējā režīmā patērēju daudz enerģijas, kuru ir grūtāk atjaunot. Varēšu nodoties tikai basketbolam. Gaidu vasaru arī tāpēc, ka patīk spēlēt izlasē. Protams, vispirms vajadzēs iekļūt sastāvā.

Kristaps Pļavnieks un Anžejs Pasečņiks. Foto: Romāns Kokšarovs

Kristaps Pļavnieks pret lietuvieti Domantu Saboni (Unicaja Malaga)

Eiropas junioru čempionāta ceturtdaļfināla spēlē pret Lietuvu

Kristaps Pļavnieks Eiropas U18 čempionāta pusfinālā pret Horvātiju

Kā Tu raksturotu 49. vidusskolas komandu?
Salīdzinot ar pagājušo gadu, komandai pievienojās daudz jaunu spēlētāju tieši no VEF skolas, piemēram, Rodions Kurucs. Mums visiem ir katram savas priekšrocības. Tās apvienojot, ieguvām vajadzīgās emocijas. Manuprāt, ir ļoti svarīgi, ka komanda spēj pati radīt emocijas!

Komandai ir sauklis vai dziesma?
Viens skolēns uzrakstīja komandai himnu, taču citu īpašu paražu nav. Sešdesmit ceturtos sauc par “lāčiem”, mēs esam vienkārši četrdesmit devītie.

Kurš ir Tavs pirmais treneris?
Jelgavā sāku trenēties pie Pētera Lagzdiņa, vēlāk arī pie Jāņa Vītola. Pēdējos gados pārsvarā trenējos pie Nikolaja Mazura. Tieši no šiem trijiem treneriem esmu ieguvis visvairāk.

Kristaps Pļavnieks

Pozīcija: saspēles vadītājs.
Dzimšanas diena: 1995. gada 11. aprīlis.
Sporta skola: Jelgava un VEF skola.
Jaunatnes izlases: U16 (Melnkalne 2010 – četrpadsmitā vieta, Čehija 2011 – sestā vieta), U18 (Latvija 2013 – ceturtā vieta)
LBL 2014: astoņās spēlēs vidēji 14:03 minūtēs gūti 3,4 punkti un izdarītas 2,0 piespēles

     [+] [-]

, 2014-02-28 17:39, pirms 10 gadiem
Ja viss ies pec grafika, tad jau U-20 bus Zelts!