Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Iļja Gromovs: "Nevaru sagaidīt Eiropas čempionātu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Iļja Gromovs: "Nevaru sagaidīt Eiropas čempionātu"
Iļja Gromovs: otrais labākais metienu bloķētājs Eiropas U18 čempionāta debijā
Foto: www.fibaeurope.com

"Nav neviena elementa, pie kura man nebūtu jāpiestrādā. Jākļūst fiziski spēcīgākam un kustīgākam, jāmācās visu, kas noder centram," sarunā pirms izbraukšanas uz Eiropas čempionātu stāsta Latvijas U20 izlases centra spēlētājs Iļja Gromovs.

Labsirdīgs – tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, domājot par Iļju. Līdzīgi kā daudzi centra spēlētāji, viņš tiecas savu spēku un jaudu izmantot laukumā, nevis ārpus tā. Par puiša sportisko varējumu liecina labākā metienu bloķētāja gods LBL izslēgšanas spēlēs, uzaicinājums uz prestižo “Adidas Eurocamp” nometni Trevīzo un sudraba medaļa Eiropas U20 čempionātā Tallinā.

2013. gada vasarā Gromovs bija trešais jaunākais Latvijas U20 izlases spēlētājs. Vēlāk par viņu piedzima divi puiši, kuru vārdi arī saistīti ar Ventspils basketbola sistēmu – Toms Leimanis un Edgars Štelmahers. Leimanim čempionāts ies secen savainojuma dēļ, taču Kurzemes basketbols Krētā būs plaši pārstāvēts tik un tā. Neskaitot nosauktos, svētdien uz Krētu izlidoja uzbrūkošais aizsargs Kārlis Lasmanis, Liepājas uzbrucējs Roberts Krastiņš un ventspilnieks Roberts Pāže.

Kādus iespaidus guvi Trevīzo?
Pārsteigts nebiju. Ieraudzīju labus garos spēlētājus, kādu mums nav 1993.-1994. gadā dzimušo puišu vidū. Gari, atlētiski, iespaidīgi danko. Sapratu līmeņa atšķirības starp Latvijas basketbola līgu un pasaules eliti.

Vai nometnē nācās izpildīt īpašas prasības?
Individuālu uzdevumu nebija vispār. Prasmes tika novērtētas spēlēs. Dalībniekus sadalīja komandās, lai spēlētu no rīta līdz vakaram. Divi pret vienu, trīs pret diviem, četri pret trijiem un pieci pret pieciem.

Visu laiku spēlēji vienā komandā?
Sastāvi nemainījās. Manā komandā no garajiem spēlēja “Fuenlabrada” centrs Musa (Moussa Diagne), Ojārs Siliņš un 1992. gadā dzimušais ukraiņu centrs Artjoms Pustovijs – 220 centimetrus garš spēlētājs. Siliņu zināju vislabāk. Pazīstams bija arī jaunākais no brāļiem Kulaginiem – Mihails. Viņš pirms diviem gadiem spēlēja Latvijā.

Pavasarī biji pieteicies NBA draftam izpētes nolūkos. Nometnē sanāca parunāties ar skautiem?
Viņi pārsvarā vēroja spēlētājus no malas. Man pienāca un uzdeva jautājumus tikai pāris reižu. Kļuva skaidrs, ko darīt tālāk. Nav neviena elementa, pie kura man nebūtu jāpiestrādā. Jākļūst fiziski spēcīgākam un kustīgākam, jāmācās visu, kas noder centram.

”Jūrmalas” sastāvā trenējies pie Ainara Zvirgzdiņa. Rezultāti liecina, ka tavas prasmes ir uzlabojušās.
Individuālais darbs ar centriem “Jūrmalā” notika rītos. Kad sāku labāk spēlēt, treneris Zvirgzdiņš uzticējās vairāk. Pēc Ervīna Jonāta savainojuma mums palika maz spēlētāju garajā galā un spēles laiks turpināja augt. Pirms tam Ventspilī daudz individuāli strādāju ar Gintu Fogelu.

Kādas bija Zvirgzdiņa prasības?
Treneris prasīja daudz spēlēt aizsardzībā, taču laika gaitā nācās pievērst arvien lielāku uzmanību uzbrukumam – pikenrolu izspēlei, blokiem, ātriem noslēgumiem.

Latvijas Baskebola līgas “play-off” izcēlies ar sava groza sargāšanu.
Patīkami, ka metienu bloķēšanā biju pirmais LBL, taču īpaši izcelt to nav vērts. Man vēl daudz jāstrādā. Trevīzo redzēju augstāku spēles līmeni, tai skaitā blokus, kādus nebiju redzējis Latvijā.

Kas Tevi gaida nākamajā sezonā?
Ja izdosies izturēt atlasi, spēlēšu BK “Ventspils”, ar kuru man ir spēkā līgums. Pagaidām par to nedomāju. Visas domas veltu U20 izlasei.

Kāda izskatās izlase no Tava skatu punkta?
Latvijas U20 izlasei ir labs garais gals – Anžejs Pasečņiks, Rolands Šmits. Pašam visvairāk sanāk spēlēt pret Anžeju. Dažreiz labāks esmu es, citreiz viņš. Pagājušajā vasarā man klājās grūtāk. Tieši pirms U20 izlases nometnes salauzu labās rokas pirkstu. Šogad jau ir vieglāk. Sanāca visu sezonu trenēties, daudz spēlēju. Viss kārtībā!

Izlases sastāvā trenējos kopš brīža, kad atbraucu no Trevīzo. Tagad vairs nevaru sagaidīt čempionātu, jo vēlos ātrāk tikt laukumā. Manuprāt, jebkuram spēlētājam tieši spēles patīk visvairāk. Taču pirms tam ir daudz jātrenējas. Lielā izlase? Arī par to vēl nedomāju.

Kādi ir Tavi iespaidi par treneri Mazuru?
Pie viņa trenējos pirmo vasaru. Ļoti patīk ar viņu strādāt. Manuprāt, jaunie spēlētāji pie trenera Mazura var ļoti daudz iemācīties. Treneris ir prasīgs, var uzbļaut.

Vai esat apsprieduši komandas mērķus?
Visi zina, ka pagājušajā gadā Latvija izcīnīja sudrabu. Šogad gribas tikai pirmo vietu. Domājam par finālu, nevis izkļūšanu no grupas vai tikšanu tālāk.

A grupas kalendārs

DienaLaiksSpēleRezultāts
08.0719:00Grieķija – Lietuva-
08.0721:15Lielbritānija – Latvija-
09.0719:00Latvija – Grieķija-
09.0721:15Ungārija – Lielbritānija-
10.0719:00Grieķija – Ungārija-
10.0721:15Lietuva – Latvija-
11.0719:00Lielbritānija – Grieķija-
11.0721:15Ungārija – Lietuva-
12.0719:00Latvija – Ungārija-
12.0721:15Lietuva – Lielbritānija-

FIBA tiešraidēs plāno translēt 26 spēles. “Play-off” spēlēm par maksu varēs sekot mājas lapā Home | livebasketball.tv .

Iļja Gromovs 2014. gada pavasarī

Aprīlī un maijā Gromovs kļuva par labāko metienu bloķētāju LBL izslēgšanas spēlēs. Viņa rēķinā bija 20 bloķēti metieni 11 spēlēs (vidēji 1,82), kamēr Ventspils centrs Hārvejs Grants spēja bloķēt deviņus metienus 10 spēlēs. Astoņi bloki astoņās spēlēs ir “VEF Rīga” garā spēlētāja Anžeja Pasečņika rēķinā.

Gromovs 11 “play-off” spēlēs vidēji 19:43 minūtēs atzīmējās ar 9,3 punktiem un 5,8 izcīnītām bumbām zem groziem, kā arī izprovocēja 3,4 piezīmes un nopelnīja lietderības koeficientu 13,1. Izslēgšanas spēļu laikā jaunais centrs ieguva galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa uzticību un uzlaboja savu sniegumu visos rādītājos.

Aprīļa beigās Gromovs izpētes nolūkos pieteicās NBA draftam. Jūnija vidū pieteikums tika atsaukts, taču spēlētāja rīcībā ir vēl divas pieteikšanās iespējas.

Slēpts komentārs: objektiivais

  +4 [+] [-]

, 2014-07-07 18:01, pirms 10 gadiem
Pareizi jau puisis saka - jāpieliek visās lietās. Ātrumu vajag.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2014-07-07 19:56, pirms 10 gadiem
Domāju ka viņš arī nesagaidīs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-07-07 23:56, pirms 10 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: puisim vajag vairāk trenēties, nevis sauļoties , piemēri nav tālu, Timma.
Pēc bildes spriežot, Iļja sauli jau nav vairākus gadus redzējis.