Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Valmieras puikas taisa revolūciju

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Valmieras puikas taisa revolūciju
"Valmiera/ORDO": LBL regulārās sezonas uzvarētāji
Foto: BK "Valmiera"

"Valmiera/ORDO" uzvara regulārajā sezonā nozīmē, ka pirmo reizi 19 sezonu laikā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas finālā nenotiks Rīgas un Ventspils klubu duelis.

Valmieras panākums – lielā iespēja arī Liepājai un Jūrmalai

No 1997. gada rudens līdz 2015. gada pavasarim līdz cīņai par LBL zeltu tika vienīgi divu pilsētu komandas. BK “Ventspils” finālā spēlēja 16 reizes, “VEF Rīga sešas reizes, “Barons” piecas reizes, “ASK/Brocēni/LMT” četras reizes, BK “Skonto” trīs reizes un “ASK Rīga” – divas reizes.

Kurzemes superklubs minētajā laikā izcīnīja tieši pusi titulu, pēc septiņu triumfu sērijas (2000-2006) papildinot trofeju plauktu arī 2009. un 2014. gadā. “VEF Rīga” ar savu “three-peat” izcēlās 2011.-2013. gadā, bet pērn pievienoja ceturto titulu.

Rīgā bāzētie klubi izcīnīja arī pārējos piecus titulus. Pa divām reizēm uz pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa “ASK/Brocēni/LMT” un “Barons/LMT” komandas, savukārt ambiciozā Rīgas ASK komanda pirmo un vienīgo čempionu kausu virs galvām cēla 2007. gadā.

Neskaitot pārsvarā no rīdziniekiem veidotos “bročus”, LBL finālā pavisam spēlējušas četru Latvijas pilsētu komandas. Talsu “Metropole” līdz zelta sērijai tika 1996. gadā, kad finālā ar 2-4 zaudēja “ASK/Brocēni/LMT”, bet Liepājas “Baltika” nākamajā pavasarī cieta sakāvi četrās spēlēs.

Šogad būs savādāk – Rīga vai Ventspils nebūs pārstāvēta finālā. Uz otro ceļazīmi pretendē “Liepāja/Triobet”, kā arī divas potenciālās debitantes “Valmiera/ORDO” un “Jūrmala/Fēnikss”. Aiz borta palikuši divkārtējie čempioni “Barons/LDz” un divkārtējie bronzas īpašnieki BK “Jēkabpils”.

80% uzvaru pret "Top 4" komandām

Paskatoties atpakaļ, lielākie nopelni revolūcijā ir valmieriešiem. Roberta Štelmahera trenētā komanda, kuras uzvaru saraksta līdzautori ir arī Ainars Zvirgzdiņš un Gatis Melderis, sezonu pabeidza ar 13 uzvarām pēc kārtas, finiša spurtā apsteidzot titulētos ventspilniekus.

“Valmiera/ORDO” sezonas atklāšanas spēlē uz Olimpiskā sporta centra dēļiem nogāza čempionus “VEF Rīga”. Turpinājumā “Top 4” komandu apspēlēšana kļuva par normu. Valmiera savstarpējās cīņās iekrāja bilanci 8-2. Sarakstā 2-0 pret VEF, 3-1 pret Liepāju un Ventspili.

Konkurentiem atlika tikai noskatīties. Ventspils bilance pret četrinieka komandām bija 5-5 (pret VEF 1-1, pret Liepāju 3-1). “VEF Rīga” uz pusēm dalīja sērijas pret Liepāju un Ventspili, summā iekrājot 2-4. “Liepāja/Triobet” uzvarēja pa vienai spēlei pret katru konkurentu, tiekot pie 3-7.

Valmieras sniegums sevišķi iespaidīgs bija no janvāra vidus. “Štelmahera” ērā komandas uzvaru un zaudējumu attiecība sasniedza atzīmi 18-1, bet sezonas otrajā pusē valmierieši izcēlās ar pārliecinoši labāko bilanci 17-1. Vienīgais klupiens 12. februārī mājās pret “Valka/Valga” – 75:76.

Pagātne, tagadne, nākotne

Kluba panākumam Jāņa Daliņa un Māra Štromberga pilsētā ir daudz sastāvdaļu. Groza bumbas tradīcijas, sākot no 1936. gada. Attīstīta jaunatnes basketbola sistēma puišiem un meitenēm. Lielisks darbs sabiedrisko attiecību veidošanā. Kluba vadības entuziasms. Un, pats galvenais, daudz līdzjutēju.

Kas nepatika? Sirēna. Bažas raisīja arī Vīteņa Čižauska un Ainara Zvirgzdiņa atlaišana, tomēr sezonas otrajā pusē pārmaiņas deva vajadzīgo rezultātu. Neiztika bez sāpīgiem klupieniem Baltijas Basketbola līgas medaļu spēlēs, taču kopumā klubs pelnījis uzslavas.

Labā bija pārliecinoši vairāk. Līgas kolorītākā spēlētāja Armanda Šķēles spilgtie garāmgājieni. LBL tālmetienu čempiona Mārtiņa Laksas uzplaiksnījumi. Artūra Bērziņa un Akseļa Vairoga pieredze. Ervīna Jonāta iespaidīgais sniegums sezonas sākumā.

Jāņa Kaufmaņa “slepkavas instinkts”. Dāvja Rozīša veiksmīgās spēles pēc Losandželosā un Havaju salās iegūtā rūdījuma. Valstsvienības soliņa “motora” Haralda Kārļa atbalsts komandai. Aigara Šķēles pienesums. Laura Blaus un Kvameina Mičela veiksmīgā pāreja. Un vēl, un vēl.

Ko vēl var vēlēties? Pirmo Latvijas finālu. Pirmo uzvaru finālā. Pirmo čempionu titulu. Ceļazīmi uz Eirokausiem. Pilnas tribīnes arī izbraukuma spēlēs. Sieviešu komandu virslīgā. Kluba audzēkņu regulāru atgriešanos dzimtajā pilsētā. Valmieras spēlētājus jaunatnes izlasēs un valstsvienībā.

Maijā valmieriešiem nebūs jāsāk no nulles. Viņiem nodrošināts mājas sienu atbalsts visās izslēgšanas spēļu kārtās.

Revolūcijas sākas no sapņiem.

1 2 46 komentāri

  +3 [+] [-]

, 2016-04-26 17:01, pirms 8 gadiem
Veiksmi, Valmierai

 +11 [+] [-]

, 2016-04-26 17:09, pirms 8 gadiem
Valmiera labākā! Latviešu spēlētāji taisa rezultātu nevis katru gadu citi melnie... Vajag noturēt šo latviešu kodolu uz nākamajām sezonām un būs rezultāts! Nevar ko daudz vinnēt kad katru gadu tik maina visādus meļņus un viss darbs jāsāk no jauna katru gadu... piemēram VEF..

  +2 [+] [-]

, 2016-04-26 17:12, pirms 8 gadiem
Par Valmieras un Ventspils finālu!!!

  +6 [+] [-]

, 2016-04-26 17:13, pirms 8 gadiem
Paldies Novikam par rakstu lai veicas Valmierai, būs karsts pavasaris
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-04-26 17:18, pirms 8 gadiem
LAbs raksts! Paldies Novikam! Valmiera rulle!!

  -3 [+] [-]

, 2016-04-26 17:19, pirms 8 gadiem
Šaubos vai Valmierai būs tik liels kāposts, bet kas to zin, varbūt kāda nevalmjeras firma atver maciņu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-04-26 17:22, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Ja Valmiera tiek finālā, tad jebkurā gadījumā būs iespēja tikt eirokausiem, jo otrā vieta ies uz kvalifikāciju čempionlīgai....
Un ja finalaa tiek Vefs,kura uzvaras gadijuma ,iespējams, atsakas no cempionligas,jo izvelas par labu VTB..Saubos,ka vini pavilks tris turnirus(VTB,LBL,CL)

  -1 [+] [-]

, 2016-04-26 17:24, pirms 8 gadiem
Jūtu līdz Valmieras līdzjutējiem, kad valmierieši apstāsies pret Liepāju 1/2. Prieks, ka valmiera paņēma 1 pļeķi sezonā.!!!!

  +2 [+] [-]

, 2016-04-26 17:27, pirms 8 gadiem
Cāļus skaita pavasarī! Vēl ir tikai ziema! Liepāja vai Jūrmala uzvilks tos revolucionārus un viss būs bumbās

     [+] [-]

, 2016-04-26 17:32, pirms 8 gadiem
Valmiera neapšaubāmi ir šogad Latvijas komanda Nr.1 un Baltijas top4. Cepuri nost par to, kas līdz šim ir izdarīts. Līdzīgi bija ar ASK, kad sezonas ievadā 2006.gadā tika uzveiks Lietuvos Rytas Arēnā Rīga, bet sezonas beigās LBL čempiontituls. Kas notika tālāk, visi atcerās. Šobrīd Valmierai ir jāmāk noturēties un domāt ilgtermiņā.
Play-Off vēl nav sācies un var notikt vis kaut kas, arī medaļu neiegūšana...

     [+] [-]

, 2016-04-26 17:32, pirms 8 gadiem
Ziile rakstīja: Valmiera labākā! Latviešu spēlētāji taisa rezultātu nevis katru gadu citi melnie... Vajag noturēt šo latviešu kodolu uz nākamajām sezonām un būs rezultāts! Nevar ko daudz vinnēt kad katru gadu tik maina visādus meļņus un viss darbs jāsāk no jauna katru gadu... piemēram VEF..
Liigumi uz nakaaamo sezonu cik zinu ķešā ir ar Aigaru Š,Jonatu,Berzinu arcu,Kauchu,Haraldu Karli...noteikti vel japatur Skele Armands,Laksa un Blauss..Tad vel Berzins mazais no Vef bus atpkal,un cerams,ka ari Elksni piesaistis,kurs plosaas Jurmaala..Par Freimi ir baumas,bet nepavilks finanses tik labam spilerim...

  -2 [+] [-]

, 2016-04-26 17:33, pirms 8 gadiem
Vesais18 rakstīja: Jūtu līdz Valmieras līdzjutējiem, kad valmierieši apstāsies pret Liepāju 1/2. Prieks, ka valmiera paņēma 1 pļeķi sezonā.!!!!
kaaartejais pesimists...

     [+] [-]

, 2016-04-26 17:35, pirms 8 gadiem
Kas tad tas par tādu formātu ka plejofiem vēl nesākoties jau zināms ka abi spēcīgākie valsts klubi nespēlēs finālā... bet lai jau tiek kāds prieciņš arī citiem, būs tikai interesantāk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-04-26 17:37, pirms 8 gadiem
Vesais18 rakstīja: Jūtu līdz Valmieras līdzjutējiem, kad valmierieši apstāsies pret Liepāju 1/2. Prieks, ka valmiera paņēma 1 pļeķi sezonā.!!!!
Ko gan citu liepājnieks var darīt, ja ne cerēt, es pie pretējas situācijas būtu rakstījis tā pat.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-04-26 17:40, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Kāpēc Tu esi tik pārliecināts, ka Bērziņš ies uz Valmieru? Visu laiku skandini
Ir info..un vajag ari vairak vietejos Valmeiras klubam,jo Iljins ar roziti bus prom,un paliek tik kaucha...tapat ari cerams elksni pieastis atpakal,jo Jurmala ir pacelis savu limeni ...bet par vinu interesejas ari vef cik zinu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-04-26 17:41, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Priekš Bērziņa tā nebūtu tā labākā izvēle
tavuprat palikt Vefa un spelet pie tuksam tribinem butu labak??
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2016-04-26 17:46, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Bērziņam labāk būtu doties uz ārzemēm, VTB labi sevi ir parādījis un ja vēl tagad LBL PO labi nokapās, tad domāju, ka normālā komandā varētu tikt
Un kas sliktaks butu spelet Ordo 20 minutes,un turpinat slipet meistaribu,ja vel Ordo kapas CL tad vispaar...un lbl stati neko nedod,to pat Galvanovskis teica studijaa

  +3 [+] [-]

, 2016-04-26 17:57, pirms 8 gadiem
diplomaats rakstīja: Liigumi uz nakaaamo sezonu cik zinu ķešā ir ar Aigaru Š,Jonatu,Berzinu arcu,Kauchu,Haraldu Karli...noteikti vel japatur Skele Armands,Laksa un Blauss..Tad vel Berzins mazais no Vef bus atpkal,un cerams,ka ari Elksni piesaistis,kurs plosaas Jurmaala..Par Freimi ir baumas,bet nepavilks finanses tik labam spilerim...
Par Jonātu ir daudz jautājumi.Jo ja paliek Štelmahers,tad īsti viņu paturēt neredzu jēgu,jo Robis nav viņa treneris.Un ja Valmiera spēlē arī eiropas turnīros, tad 4 pozīcijai uz maiņu Artūrs Bērziņš ir ok,bet pamatā vajadzētu kko jaudīgāku.Par parējiem piekrītu.Tevis nosauktie un vel divi-trīs jaudīgi leģi būtu super(1,4,un 5 pozīcijā)Bet Jānis Bērziņš brauks kkur uz ārzemēm,un par Freimani beidz sapņot..

  +4 [+] [-]

, 2016-04-26 17:58, pirms 8 gadiem
Lasu komentarus un sokejos, sajuta tada ka jau chempi dabūjusi. Vel pus fināls priekša, kur visdrīzāk Valmierā ari paliks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2016-04-26 18:18, pirms 8 gadiem
iirulatvis rakstīja: Lasu komentarus un sokejos, sajuta tada ka jau chempi dabūjusi. Vel pus fināls priekša, kur visdrīzāk Valmierā ari paliks
Kapec domā ka paliks?? Valmiera ir favorīti jebkurā gadījumā,plus vēl mājas spēļu priekšrocības,kur šosezon zaudēts tikai vienu reizi (Valkai)...

  +1 [+] [-]

, 2016-04-26 18:25, pirms 8 gadiem
1.nr Leģionārs,Aigars Šķēle,
2.nr Armands Šķēle,Kaufmanis
3.nr Laksa,H.Karlis,
4.nr Leģionārs,A.Bērziņš
5.nr Leģionārs,Blaus,
Šis būtu mans ideālais variants par nākamās sezonas Valmiera/Ordo sastāva pamata 10nieku.Uz atlikušajām divām vietām gan jau vēl derētu kāds spēlētājs garajā galā(nav izslēgts arī Jonāts) un kāds enerģijas spēlētājs (Elksnis nav nemaz tas sliktākais variants) vai arī kāds no jaunajiem...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-04-26 18:31, pirms 8 gadiem
Redneck rakstīja: Es atvainojos, bet kur Tu skrien? Pat pirmā PO kārta un pusfināli nav notikuši, bet jau zīmē nākošās sezonas sastāvu
Tas pie nosacījuma ja Valm tiek finālā...

  +2 [+] [-]

, 2016-04-26 19:01, pirms 8 gadiem
motofans125 rakstīja: 1.nr Leģionārs,Aigars Šķēle,
2.nr Armands Šķēle,Kaufmanis
3.nr Laksa,H.Karlis,
4.nr Leģionārs,A.Bērziņš
5.nr Leģionārs,Blaus,
Šis būtu mans ideālais variants par nākamās sezonas Valmiera/Ordo sastāva pamata 10nieku.Uz atlikušajām divām vietām gan jau vēl derētu kāds spēlētājs garajā galā(nav izslēgts arī Jonāts) un kāds enerģijas spēlētājs (Elksnis nav nemaz tas sliktākais variants) vai arī kāds no jaunajiem...
Iļins,Rozītis,Jonāts, Buks, Vairogs uz kurieni viņi? Uz Jēkabpili?

     [+] [-]

, 2016-04-26 19:07, pirms 8 gadiem
kas te notiek tak sanemaas, lauj caliem nospeeleet sezonui un tad kko daliet aakstu bars. jau nakosaas sezonas sastaavu ziimeee

  +3 [+] [-]

, 2016-04-26 19:34, pirms 8 gadiem
No potenciālā finālistu trio nedaudz mazākas izredzes ir Jūrmalai, bet Valmierai un Liepājai apmēram vienādas. Nu varbūt Valmiera par kripatiņu ir favorīts.

  +3 [+] [-]

, 2016-04-26 19:39, pirms 8 gadiem
Jautākums cik ilgi dzivos šodienas Valmieras komandas modelis,zinot ka nauda nāk no Krievijas,zinot kā Krievi dara ar futbola klubiem,šodien dod naudu,bet rīt citi plāni,tapēc lai jau Valmiera izbauda šo mirkli,jo nakamo var nākties gaidīt var būt vel kādus 15.gadus!

  +1 [+] [-]

, 2016-04-26 19:52, pirms 8 gadiem
kopumā mazliet gan žēl par to, ka atlaida Zvirgzdiņu
1 2 46 komentāri