Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Divas Nadala uzvaras aizved Spāniju uz pusfinālu pret britiem

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Divas Nadala uzvaras aizved Spāniju uz pusfinālu pret britiem
Rafaels Nadals. Foto: EPA/Scanpix

Mājiniece Spānija sestdienas naktī sasniedza Madridē notiekošā Deivisa kausa finālturnīra pusfinālu, ar rezultātu 2:1 pieveicot Argentīnu. ATP ranga līdera Rafaela Nadala pārstāvētās komandas nākamā pretiniece būs Lielbritānija, kas ar Endiju Mareju līdzjutēja lomā uzvarēja Vāciju (2:0).

Spānijas komanda pēc grupu turnīra zaudēja savu otro numuru Roberto Bautistu Agutu (#9), kurš izlasi pameta tēva nāves dēļ. Līdzvērtīga aizvietotāja problēmas spāņiem nebija, jo komandas sastāvā ir bijušais Top 10 spēlētājs Pablo Karenjo Busta, kurš pirms diviem gadiem bija 10. vietā, bet šobrīd atrodas 27. pozīcijā.

Karenjo Busta Argentīnas otro numuru Gido Pellu (#25) bija uzveicis abos iepriekšējos dueļos, no kuriem pēdējais bija pirms dažiem mēnešiem "US Open" (spānim uzvara ar 6:3, 4:6, 7:6(2), 6:3), bet piektdienas vakarā Madridē uzvarēt nespēja.

Karenjo Busta pie rezultāta 5:4 ar setbumbu neizservēja setu, bet vēlāk taibreikā no 1:3 uzvarēja sešās izspēlēs pēc kārtas. 2. setu pie rezultāta 5:4 nemācēja izservēt Pella, kuram turklāt bija trīs setbumbas, taču šoreiz argentīnietis uzvarēja taibreikā.

Karenjo Busta pēkšņi salūza 3. seta ceturtajā geimā, kur servi zaudēja no 40:0 pārsvara. Pella ieguva breikbumbu un tās izspēlē laimīgi trāpīja uz gala līnijas, pretiniekam nespējot atbildēt precīzi – trāpījums tīklā. Karenjo Busta no 1:1 finišēja ar piecu pēc kārtas zaudētu geimu sēriju, Spāniju nostādot nepatīkamā situācijā ar nepieciešamību uzvarēt nākamajās divās spēlēs.

Pasaules pirmais numurs Rafaels Nadals ar 6:1, 6:2 sagrāva Djēgo Švarcmanu (#11), savstarpējo maču rēķinos esot vadībā ar perfektu 9:0. Rafa žiglajā mačā bija gandrīz perfekts punktos ar pirmo servi (22/23), bet ar otro zaudēja tikai piecās izspēlēs (10/15), pretiniekam nedodot nevienu breika iespēju.

Spāņiem vajadzēja krietni nopūlēties, lai uzvarētu dubultspēlē, kad Nadals un Marsels Granoljerss gandrīz divarpus stundas ilgā cīņā (2:25) ar rezultātu 6:4, 4:6, 6:3 pieveica Maksimo Gonsalesu un Leonardo Maijeru, mačam beidzoties neilgi pēc vieniem naktī. Spānija Argentīnu pieveikusi visās piecās tikšanās reizēs.

Lielbritānija ar Vāciju tika galā bez Endija Mareja palīdzības. Bijušais pasaules pirmais numurs, kurš šobrīd rangā ir 126. vietā, trešdien 2:51 stundas ilgā mačā ar rezultātu 6:7(7), 6:4, 7:6(5) izmocīja uzvaru pret Nīderlandes tenisistu Tallonu Grīksporu (#179), kurš 3. setā nenosargāja 4:1 pārsvaru un ar tādu pašu atrāvienu bija priekšā arī taibreikā. Mareju gan grupu turnīra pēdējā mačā pret Kazahstānu, gan piektdien pret Vāciju sekmīgi aizvietoja Kails Edmunds (#69), kurš ar 6:3, 7:5 uzvarēja Filipu Kolšraiberu (#79).

Lielbritānija šonedēļ grupu turnīrā abos mačos zaudēja otrajā vienspēlē, kur neveiksmīgi uzstājās Daniels Evanss (#42). Viņš ar trešo mēģinājumu guva uzvaru, apspēlējot reitingā septiņus pakāpienus augstāk esošo Janu-Lenardu Štrufu – 7:6(6), 3:6, 7:6(2). Pēdējā setā breikbumbas bija tikai vācietim (divas ceturtajā geimā), bet taibreikā viņš trīs reizes zaudēja savas serves izspēlēs. Evanss pirmo minibreiku ieguva jau taibreika sākumā, kad sekmīgi uzbruka no labās puses.

Lielbritānijas un Vācijas cīņa bija vienīgais ceturtdaļfināls, kurā mača uzvarētājs bija zināms jau pēc abām vienspēlēm. Briti šovakar plkst. 18:30 otrajā pusfinālā tiksies ar Spāniju, bet pirmo pusfinālu plkst. 11:30 sāks Kanāda un Krievija.