Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Šodien sācies FIS tramplīnlēkšanas pasaules čempionāts lidojumos

Šodien sācies FIS tramplīnlēkšanas pasaules čempionāts lidojumos
Vikersundas tramplīns sagādā fantastiskas izjūtas ne tika pašiem tramplīnlēcējiem, bet arī skatītājiem,

Šodien ar treniņu un kvalifikācijas lēcieniem jeb lidojumiem Norvēģijas pilsētā Vikersundā sākas viens no gaidītākiem Eiropas ziemas sportu notikumiem-pasaules čempionāts tramplīnlēkšanas lidojumos. Pasaules čempionāts notiks no 23. februāra līdz 26. februārim.

Visā pasaulē (īpaši Eiropā) tramplīnlēkšana ir viens no populārākiem ziemas sporta veidiem, un īpaši tās paveids-lēkšana jeb lidošana no lielgabarīta tramplīniem. FIS (International Ski Federation) pasaules čempionāts tramplīnlēkšanas lidojumos tiek rīkots reizi divos gados, un 2012. gadā šis gods ir uzticēts rekonstruētajam Vikersundas tramplīnam.

Vikersundas tramplīns šobrīd ir lielākais no šāda veida tramplīniem, un tā starptautiskais apzīmējums ir K5-K225. Tramplīnlēcēju ieskriešanās ātrums uz atspēriena galda sasniedz 110-115 kilometrus stundā, kas tiek uzskatīts par ļoti lielu ātrumu šim sporta veidam. Tramplīns 2010. gadā tika rekonstruēts, un pagāgājušā sezonā tas kļuva par mājvietu pasaules rekordam lidojumos ar slēpēm. Pašreizējais rekords ir 246,5 metri, un tas pieder norvēģu tramplīnlēcējam Johanam Remenam Evensenam. Šis pasaules čempionāts varētu kļūt arī par šī sportista „gulbja dziesmu’’, jo pēc šīs sezonas viņš ir nolēmis pamest tramplīnlēkšanas sportu.

Pasaules čempions individuāli šajā sporta veidā tiek noskaidrots pēc četru lidojumu sērijas, izdarot pa diviem oficiāliem lidojumiem dienā (24. un 25. februāris), bet komandu čempioni tiek noskaidroti divu oficiālo lēcienu sērijā (26. februāris).

Pasaules čempionāta Top 5 favorīti:

1. Andars Bardals (Norvēģija)
Pašreizējais FIS Pasaules kausa līderis, kurš spējis no līderpozīcijām izstumt ilgstoši dominējošos austriešus. Norvēģijas izlases līderis, kurš šosezon rāda stabilu sniegumu, un trīs reizes ir spējis kāpt uz FIS Pasaules kausa izcīņas goda pjedestāla augstākā pakāpiena.

Martins Kohs (Austrija)
Austriešu sportists šobrīd ir sasniedzis ļoti labu sportisko formu, jo pagājušās nedēļas nogalē spēja uzvarēt Obersdorfā (Vācija) uz līdzīga lidojumu tramplīna, un tāpēc viņš tiek automātiski pieskaitīts pasaules čempionāta favorītu pulkam.

3.Roberts Kranjecs (Slovēnija)
Sportists, kura specializācijas ir lidojumi no šāda tipa tramplīniem. Savu vienīgo uzvaru šosezon pasaules kausā ieguvis tieši lidojumus, un tas notika Badmitendorfā (Austrija).

4. Gregors Šlirencauers (Austrija)
Pašreiz pasaules talantīgākais tramplīnlēcējs, kurš vienreiz jau ir bijis pasaules čempionu godā (2008. gads; Obersdorfa). Arī šajā sezonā Gregors Šlirencauers ir piecas reizes kāpis uz Pasaules kausa izcīņas goda pjedestāla augstākā pakāpiena, tādējādi kļūdams par otro uzvarām bagātāko tramplīnlēcēju aiz soma Matti Nukanena. Tomēr sportiskās formas kritums pirms pasaules čempionāta liek piesardzīgi skatīties uz jaunā austrieša iespējām Vikersundā.

Daiki Ito (Japāna)
Japāņu tramplīnlēcējs pašreiz ir uzņēmis teicamu sportisko formu, un tas viņu liek ierindot starp Top 5 kandidātiem uz pasaules čempiona titulu. Šajā sezonā divreiz izcīnījis uzvaras Pasaules kausa posmos.

Tāpat starp favorītiem var ierindot arī Kamilu Stohu (Polija), Tomasu Morgenšternu (Austrija), Romanu Kudelku (Čehija), un, protams, pašreizējo pasaules čempionu (2010;Planica) šveicieti Simonu Ammanu, kurš veselības problēmu dēļ šosezon rāda pieticīgu rezultātu, tomēr sezonas otrā pusē jau diezgan regulāri iekļūst pasaules 10 labāko tramplīnlēcēju skaitā Pasaules kausu posmos.

Pasaules čempiona titulu tramplīnlēkšanas lidojumos, visticamāk, savā starpā izcīnīs Austrijas un Norvēģijas komandas. Tomēr vērā ņemams spēks ir arī Slovēnijas izlase, kas izcīnīja uzvaru pēdējā Pasaules kausa posmā lidojumos Obersdorfā (Vācijā). Tiesa gan, šeit pamatīgi iejaucās laika apstākļi, kas nav pēdējais panākumu faktors tramplīnlēkšanā.

Pēdējo piecu gadu FIS pasaules čempionātu tramplīnlēkšana lidojumos medaļnieki.

Individuāli:

SezonaVietaZeltsSudrabsBronza
2009/10PlanicaS.Ammans (SUI)G.Šlīrencauers (AUT)A.Jakobsens (NOR)
2007/08OberstdorfaG.Šlīrencauers (AUT)M.Kohs (AUT)J.Ahonens (FIN)
2005/06BadmitterndorfaR.Ljokelsoejs (NOR)A.Vidholts (AUT)T.Morgenšterns (AUT)
2003/04PlanicaR.Ljokelsoejs (NORJ.Ahonens (FIN)T.Kiuru (FIN)
2001/02HaračovaS.Hanevalds (GER)M.Šmits (GER)M.Hautemaki (FIN)

Komandām:

SezonaVietaZeltsSudrabsBronza
2009/10PlanicaAustrijaNorvēģijaSomija
2007/08OberstdorfaAustrijaSomijaNorvēģija
2005/06BadmitterndorfaNorvēģijaSomijaVācija
2003/04PlanicaNorvēģijaSomijaAustrija

Pasaules čempionu tituls komandām tiek izcīnīts tikai no 2004. gada.

Izmantotais resurs: Vikersund » VM 2012 » Welcome to...