Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Kā "Bruins" ielaida sešus vārtus

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kā "Bruins" ielaida sešus vārtus
Brendona Sāda un Endrjū Ferensa cīņa Tūkas Raksa vārtu priekšā
Foto: AFP/Scanpix

Latviešu uzbrucēja Kaspara Daugaviņa pārstāvētais Nacionālās hokeja līgas klubs Bostonas "Bruins" Stenlija kausa otrajā kārtā piecās spēlēs ielaida desmit vārtus pret Ņujorkas "Rangers". Trešajā kārtā divi vārti četrās spēlēs pret uzbrukumā vareno Pitsburgas "Penguins". Lai gan fināls pret Čikāgas "Blackhawks" tika sākts ar četriem zaudētiem vārtiem sešos periodos, nākamajos divos mačos zaudēti tikai vieni vārti. Bet šonakt... Bet šonakt - sešas ielaistas ripas 70 minūtēs. Kas notika?

"Nespēlējām pietiekami labi, lai nopelnītu uzvaru. Tika pieņemti neskaitāmi nepareizi lēmumi, komandas biedru piesegšana nestrādāja, un tāpēc veidojās bīstami pretuzbrukumi. Tāpat spēle neitrālajā zonā - nedarbojāmies agresīvi, ļāvām pretiniekam domāt. Mūsu spēle daudzos rādītājos bija vidēja, taču vidēja šajā sezonas posmā nav pietiekami laba," pēcspēles preses konferencē atzina Bostonas "Bruins" galvenais treneris Klods Žuljēns. Viņa vadītā komanda nupat 70 minūtēs bija ielaidusi sešus vārtus, lai gan iepriekšējās 130 minūtēs bija nosargājusi Tūkas Raska sargāto cietoksni neieņemtu. Atliek uzdot jautājumu: kas notika?

Pirmie vārti. Bostonas "Bruins" nav komanda, kura labprātāk izvēlētos pretuzbrukumus, nevis pozicionālu spēli aizsardzībā. Tailers Segins trīs sezonās to laikam nav iegaumējis - viņš vairākumā uz sāncenšu zilās līnijas bez cīņas zaudēja ripu Čikāgas "Blackhawks" debitantam Brendonam Sādam. Tik viegli atdot ripu nedrīkst arī aiz pretinieku vārtiem. Sāds teicamās ātruma īpašības nodemonstrēja jau regulārajā sezonā, bet šoreiz vairāk jāizceļ vārtus guvušais slovāks Mihals Handzušs - viņš tika vaļā no Patrīsa Beržerona. No Beržerona, kurš kopā ar "Blackhawks" kapteini Džonatanu Teivsu tiek uzskatīts par labāko uzbrucēju aizsardzībā visā līgā. Panākumi uzliek atbildību. Taču komandai atvainošanos parādā ir tikai Segins.

Čikāgas "Blackhawks" kapteinim Džonatanam Teivsam regulārā sezona izdevās lieliska - 47 spēlēs viņš sakrāja 48 rezultativitātes punktus, turklāt balsojumā par labāko uzbrucēju aizsardzībā viņš apsteidza pagājušās sezonas uzvarētāju Beržeronu un izcīnīja panākumu. Taču Stenlija kausā 20 spēlēs bija tikai viens vārtu guvums, iepriekšējā mačā viņš zaudēja astoņus no desmit iemetieniem pret Beržeronu. Tas nozīmēja, ka Čikāgas vadošajam virknējumam bija jāsāk ar ripas atņemšanu.

Jau no spēles sākuma "Blackhawks" treneri izvēlējās Teivsu laist kopā ar Patriku Keinu (par viņu savstarpējām attiecībām - noteikti noskatieties video pašā apakšā) un Zdeno Hāram problēmas veidojošo Braienu Bikelu. Tieši šis virknējums otrās trešdaļas ievadā atjaunoja "Blackhawks" vadību. Izcēlās tieši Teivss, kurš mainīja Mihala Rozsīvala no distances raidītās ripas trajektoriju. Ir divi "Bruins" spēlētāji, kuru darbību šajā epizodē gribētos izcelt. Vispirms Neitans Hortons, kurš ļāva izdarīt metienu. Un Milans Lučičs, no kura Teivss atbrīvojās ar vienu kustību. Kad "Blackhawks" panāca 2:1, Teivss bija vairāku metru attālumā no Lučiča.

Divas minūtes pēc Teivsa vārtiem "Blackhawks" pirmo reizi sērijā ieguva vadību ar divu vārtu pārsvaru - 3:1 panāca Keins. Čikāgai iepriekšējos trīs mačos bija problēmas ar ieiešanu sāncenšu aizsardzības zonā. Piemēram, Keins - viņš mēģināja ar ripu izlavīties starp trim "Bruins" hokejistiem (neveiksmīgi), nevis to iemest laukuma stūrī un doties cīņā.

Šoreiz viņš ar apstāšanos pie zilās līnijas atbrīvojas no Bostonas aizsarga Endrjū Ferensa, un, kamēr klāt nav piesteidzies Kriss Kellijs, viņš izdara piespēli. Parasti ar to viss beidzas - "Bruins" hokejisti pie laukuma apmalēm ir vairākumā un uzvar lielāko daļu divcīņu. Bet ne šoreiz. Atkal seko spēcīgs Rozsīvala metiens no zilās līnijas, atlēkušā ripa, vēl viena atlēkušā ripa, Keins atstājis Kelliju aiz muguras un iemet tukšajos Raska sargātajos vārtos.

Atkal jāpieskaras Žuljēna pieminētajai komandas biedru piesegšanai. "Bruins" nespēlē viens pret vienu - ja pretinieks tiek galā ar aizsargu, ceļā stājas nākamais Bostonas spēlētājs. Taču šajā situācijā ar atlēkušajām ripām izveidojas haoss, Kellijs pozicionāli zaudē bez ierunām un viņam palīgā neviens nepaspēj.

Ceturtie vārti. Pretuzbrukums, un Markusam Krugeram vienu no divām iespējām pārspēt Rasku izdevās izmantot. Kā izveidojās pretuzbrukums. Pirmā pāra aizsargs Deniss Zeidenbergs ar 2:0 uzvarētajā iepriekšējā mačā bija "Bruins" labākais spēlētājs. Šoreiz viņš nospēlēja pārāk pārgalvīgi - nevis steidzās aizsardzībā, kā to darīja Zdeno Hāra, bet pazuda "Blackhawks" zonā. Deivs Bolands izdarīja elementāru piespēli gar apmali un "nogrieza" Zeidenbergu. Un vai Breds Maršāns izdarīja visu iespējamo?

"Blackhawks" vairākums iepriekšējās spēlēs nebija vairākums. Līdz ceturtajai spēlei bija izniekotas 18 iespējas pēc kārtas. Jā, regulārajā sezonā Čikāga ar realizētiem 16,7% bija tikai 19. vietā, bet šoreiz runa nav tikai par statistiku - "Blackhawks" ar grūtībām iekļuva sāncenšu zonā, par momentu radīšanu nemaz nerunājot. Nepilnas deviņas minūtes pirms pamatlaika beigām Patrikam Šārpam gan izdevās melno sēriju pārtraukt.

Par "Bruins": zaudēt vārtus mazākumā ir loģiski - nevienai komandai bez tā nav izdevies iztikt. Par šo ielaisto ripu vajadzētu satraukties vismazāk. Tomēr vai bez tā varēja iztikt? Neatdot savu vārtu priekšu un nepalikt tur mazākumā, lai uzvarētu cīņu par atlēkušajām ripām - pirmais nosacījums. Trijatā to izdarīt ir grūti, ja ne neiespējami.

Esam nonākuši līdz "Blackhawks" uzvaras vārtiem pagarinājuma desmitajā minūtē. Finālā Čikāga nokļuva, pateicoties aizsarga Brenta Sībruka uzvaras vārtiem septītās spēles pagarinājumā pret Detroitas "Red Wings". Arī pret "Bruins" viņš nodemonstrēja prasmes izšķirt mača likteni. Zeidenbergam neizdevās ripu raidīt ārpus aizsardzības zonas (viņu apsteidza Keins), Sībruks tika vaļā no veterāna Jaromira Jāgra, un 4:3. Pozicionālā spēle aizsardzībā, kas līdz šim bija "Bruins" spēcīgākais trumpis, vienā vakarā kļuva par ļaunāko ienaidnieku.

Kā to labot. Bostonas "Bruins" hokejistus tagad sagaida garas stundas istabā ar projektoru un momentiem no aizvadītā mača. Kļūdas ir jālabo, un ne mirkli nešaubos, ka tas tiks izdarīts - "Bruins" nemēdz aizvadīt divas sliktas spēles pēc kārtas. Bostona nevienu reizi mača laikā nebija noteicēja pār notikumiem laukumā - viss sākās ar 0:5 metienos pēc pirmajām piecām minūtēm. Izskatījās, ka bostonieši spēlētu tā, it kā varētu atļauties zaudēt. Tagad viņi to pavisam noteikti nevar.

Katrā vārtu zaudējumā iespējams sazīmēt kādu acīmredzami vainīgo. Nav apstākļu sakritības, bet ir rupjas kļūdas savā zonā, neitrālajā zonā un arī uzbrukuma zonā.

No spēles var paņemt arī pozitīvo: "Bruins" pat ar tādu sniegumu zaudēja tikai pagarinājumā. Bostona 60 minūtēs pēdējo reizi zaudēja pirmajā raundā pret Toronto "Maple Leafs".

Un jau pieminētais video par Teivsu un Keinu:

Seko Twitter: @UlvisBrozhe

Slēpts komentārs: aigarstarvids

  -3 [+] [-]

, 2013-06-20 17:40, pirms 11 gadiem
17:39 sāku lasīt
17:40 ā, Brožes blogs par kārtējo finālspēli..doooooh. Nu cik var?!
17:40 laikam nelasīšu
17:41 atcerējos, ka šodien neesmu iznesis miskasti. Man jāskrien

  +4 [+] [-]

, 2013-06-20 17:53, pirms 11 gadiem
Patika kā visi gremoja nabadziņu Daugaviņu pēc pieļautās kļūdas, bet skatoties visu šo..... Pat Daugaviņš šito visu redzot nobāl. Nākamajā spēlē Daugavai pirmais punkts

 +10 [+] [-]

, 2013-06-20 17:53, pirms 11 gadiem
āris spāre rakstīja: 17:39 sāku lasīt
17:40 ā, Brožes blogs par kārtējo finālspēli..doooooh. Nu cik var?!
17:40 laikam nelasīšu
17:41 atcerējos, ka šodien neesmu iznesis miskasti. Man jāskrien
Es domāju pasaulei no tava paziņojuma interesantāk nekļuva, bet ja nu tu tomēr vēlies demonstrēt savu stulbumu uz priekšu! Iznesot miskasti pie reizes apskaties vai tur kaut kur jaunas smadzenes nemētājas, jo tās būs točna labākas par tām kas tava galvā ir šobrīd!

  +3 [+] [-]

, 2013-06-20 17:56, pirms 11 gadiem
Bostona ta' Bostona , bet kā Kraufords salaida golus cimda pusē !

     [+] [-]

, 2013-06-20 17:58, pirms 11 gadiem
MVP šodien Teivzs.
Pretinieku vārtu priekša piederēja viņam, pat Haru tur vinnēja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-06-20 19:04, pirms 11 gadiem
Ja nākamo spēli bruini zaud, tad ir sūdi...

     [+] [-]

, 2013-06-20 19:10, pirms 11 gadiem
Nu patiesiba Daugavins bija pelnijis vairak minutes speles laika...Dazus tiesamvajadzeja nosedinat mala...Domaju ka nakmaja spele bus izmainas sastavos,jo sita spelet jau nu nevar...Ja vismaz atspele 5 golus tad jauzvar...

     [+] [-]

, 2013-06-20 19:12, pirms 11 gadiem
Gūža rakstīja: Ja nākamo spēli bruini zaud, tad ir sūdi...
Nakama spele piedevam ir izbraukuma,un pec sitadas zaudes,spelet bus 2 reizes grutak...Godigi,ari Rasks nospeleja dazas epizodes skidri,atieciba uz to kadus brinumus radija ieprieksejas speles...

     [+] [-]

, 2013-06-20 19:44, pirms 11 gadiem
Video vairs neliks sc iekš daugavas epizodēm ???Vienu video ielika un salmiņš parlūza ? Varēja jau taka uz finālu visas spēles salikt ar daugavu,jo kas to zin kad mums vēl kāds kadreiz letiņš spēles finālā ...!!!

     [+] [-]

, 2013-06-20 20:02, pirms 11 gadiem
Krovs jau nekāds glābējs nebija, un vēl atrunājās, ka 99% metienu bija uz ''laveni'', un tāpēc, tikai likumsakarīgi, ka visi 5 goli ielaisti tieši kreisajā pusē. Pats, kā vārtsargs, uzskatu, ka tāda atruna nekur neder, daudz sakarīgāk būtu atbildēt, ka vienkārši nebija viņa diena, neveicās, vai jebko, kas būtu patiess; no 33 metieniem 5 metieni vārtos, visi uz laveni un pie tam 3 nebija nemaz tik bīstami - vai tā būtu atslēga uz Čikāgas vārtiem?

     [+] [-]

, 2013-06-20 21:06, pirms 11 gadiem
daksa67 rakstīja: Krovs jau nekāds glābējs nebija, un vēl atrunājās, ka 99% metienu bija uz ''laveni'', un tāpēc, tikai likumsakarīgi, ka visi 5 goli ielaisti tieši kreisajā pusē. Pats, kā vārtsargs, uzskatu, ka tāda atruna nekur neder, daudz sakarīgāk būtu atbildēt, ka vienkārši nebija viņa diena, neveicās, vai jebko, kas būtu patiess; no 33 metieniem 5 metieni vārtos, visi uz laveni un pie tam 3 nebija nemaz tik bīstami - vai tā būtu atslēga uz Čikāgas vārtiem?
Interesanti, ka sērijā ar Detroitu tas Dacjuka taurenis kā reiz bija blokersaidā virs pleca.
Kuluāros puikas jau spriež, ka uz nākamo spēli vārtos jāliek Ray Emery. Kā nekā reg. sezonā tikai viens zaudējums.
Tiesa gan, arī Raskam šī nebija pati veiksmīgākā spēle.

     [+] [-]

, 2013-06-20 22:16, pirms 11 gadiem
Leflērs rakstīja: Interesanti, ka sērijā ar Detroitu tas Dacjuka taurenis kā reiz bija blokersaidā virs pleca.
Kuluāros puikas jau spriež, ka uz nākamo spēli vārtos jāliek Ray Emery. Kā nekā reg. sezonā tikai viens zaudējums.
Tiesa gan, arī Raskam šī nebija pati veiksmīgākā spēle.
finālā reti kad tiek nomainīti vārtsargi, nākošo spēli sāks Rasks.
Tad jau varbūt Emerijs, bet diezvai.

     [+] [-]

, 2013-06-21 00:00, pirms 11 gadiem
Leflērs rakstīja: Interesanti, ka sērijā ar Detroitu tas Dacjuka taurenis kā reiz bija blokersaidā virs pleca.
Kuluāros puikas jau spriež, ka uz nākamo spēli vārtos jāliek Ray Emery. Kā nekā reg. sezonā tikai viens zaudējums.
Tiesa gan, arī Raskam šī nebija pati veiksmīgākā spēle.
Nez, uzskatu, ka Rasku smagi apspēlēja (angliski sakot - outplayed), nebija gluži viņa goli, lielākā daļa stulbi atlekušas ripas un nenosegti cilvēki.