Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Baiba Eglīte: "Aprīlis ir visu vai neko laiks!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baiba Eglīte: "Aprīlis ir visu vai neko laiks!"
Baiba Eglīte spēlē pret "RSU/Merks"
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Galvenā ir tikai katra nākamā spele un tās iznākums nosaka, kā gatavoties tālāk. Nebūs tā, ka viens turnīrs paliks otrajā plānā un gatavosimies tikai Latvijas "play-off" spēlēm," noslēdzot regulāro sezonu, aprīļa virzienā apņēmīgi skatās basketbola kluba "TTT Rīga" aizsardze Baiba Eglīte.

TTT basketbolistes regulāro sezonu pabeidza ar 19 uzvarām 22 spēlēs. Gandrīz 70% spēļu – 15 no 22 – tika aizvadītas pret “Top 6” komandām, vienīgos zaudējumus piedzīvojot pret SK “Cēsis”.

Baiba Eglīte izcēlās, “Top 6” turnīra spēlēs pārķerot visvairāk bumbu (27), vidēji to paveicot 2,7 reizes. Šosezon aizsardze atzīmējusies ar stabilu spēli, vidēji gūstot 11,3 punktus, izcīnot 3,9 atlēkušās bumbas un izdarot 2,9 rezultatīvas piespēles. Baibas +/- rādītājs 13,0 ir labākais komandā. Sarunu sākām ar īsu ieskatu NCAA studentu basketbola sacensībās, jo Baiba četrus gadus aizvadīja Teksasas vienības “UTEP Miners” rindās.

Kristīne Vītola pagājušajā nedēļā piedzīvoja zaudējumu “Conference USA” čempionāta pusfinālā. Vai sekoji līdzi viņas gaitām?
UTEP gaitām sekoju regulāri. Varu secināt, ka komandai izdevās laba sezona, diemžēl konferences čempionāta pusfinālā otro gadu pēc kārtas nācās piedzīvot sāpīgu zaudējumu. Taču, vērtējot kopumā, šis bija labs gads gan Kristīnei, gan visām meitenēm.

Komandu skaits konferencē šosezon pieauga līdz 16 vienībām, kas ir neparasti, zinot, ka lielākajā daļā turnīru piedalās 10-12 komandas.
Konferencei pievienojās daudzas jaunas skolas, tādējādi pastiprinot konkurenci. Manuprāt, tas padarīja sezonu grūtāku, jo pretī nāca komandas, kuras piecu gadu laikā nebija izdevies iepazīt. No otras puses, čempionāts kļuva interesantāks.

Nordea līgas regulārā sezona ir beigusies. Kā Tev patika “Top 6” turnīrs?
Patika, ka komandas tika sadalītas nosacīti stiprākajā un vājākajā grupā. Spēles kļuva līdzīgākas. Samazinājās tādu cīņu skaits, kurās komandas jau iepriekš zināja, ka zaudēs mums vai Cēsīm ar lielu starpību. Parādījās intriga otrajā grupā, jo virknei komandu radās iespējas pacīnīties par iekļūšanu “Top 6”.

TTT pieauga spraigo spēļu skaits. Mājās pret “RSU/Merks” un izbraukumā pret ECLEX komanda pēdējā ceturtdaļā atspēlēja mīnusus, savukārt pret Cēsīm tas neizdevās.
Mums ir rezerves fināliem. Viss izšķirsies aprīļa spēlēs un nekas vēl nav zaudēts. Esam zaudējušas tikai regulārās sezonas spēlēs.

Priekšā būs divi “play-off” turnīri. Gudras komandas pieeja būtu domāt tikai par vienu turnīru?
Tādiem principiem cenšamies sekot arī regulārajā sezonā. Gatavojamies katrai spēlei atsevišķi, nepieļaujot domu, ka šī spēle varētu būt vieglāka. Galvenā ir tikai katra nākamā spele un tās iznākums nosaka, kā gatavoties tālāk. Nebūs tā, ka viens turnīrs paliks otrajā plānā un gatavosimies tikai Latvijas “play-off” spēlēm. Mūsu mērķis ir izcīnīt zelta medaļas abos turnīros.

Pēdējās nedēļās komandai pievienojušās vairākas meitenes. Tas nozīmē, ka visos treniņos iespējams spēlēt pieci pret pieci.
Ieguvumi ir divi. Pirmkārt, treniņi kļuvuši kvalitatīvāki. Otrkārt, varam labāk pielāgot sadarbības spēles situācijām. Komandas rotācija kļuvusi labāka, kas mums neapšaubāmi dod priekšrocības. Pretiniecēm dzīve ir apgrūtināta, jo viņas nezina, no kura cilvēka var sagaidīt lielākās briesmas. Vairāk nav jāspēlē septiņu cilvēku sastāvā.

Ar tādu rotāciju TTT var saglabāt tempu visas spēles garumā.
Varam izdarīt vairāk maiņu, spēlētājas biežāk tiek pie atpūtas un metienu precizitātei tas nāk par labu. Jārēķinās, ka lielāka slodze precizitāti samazina, bet pēc atpūtas tiekam pie dažādiem ieguvumiem. Gan spēlējam ātrāk, gan uzlabojas metienu precizitāte. Pēdējās spēlēs tieši tā ir noticis.

Kā pati jūties?
Spēlēju un trenējos ar vienu mērķi. Regulārā sezona noslēgusies un palikušas tikai svarīgākās spēles. Sezonas pēdējais mēnesis ir visu vai neko laiks. Dienas un spēles, kad neko nevar atlaist. Jāatdod visi spēki, jo nav, kam taupīties. Par izturēšanu līdz beigām jādomā sezonas sākumā, nevis otrādi. Kad paliek pēdējais mēnesis, jālaiž darbā visas rezerves. Jāiet un jācīnās!