Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Laura Audere: "Brīžiem izskatās, ka dzīvojam kosmosā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Laura Audere: "Brīžiem izskatās, ka dzīvojam kosmosā"
Laura Audere cīņā ar Lieni Priedi
Foto: Zigismunds Zālmanis

"Komandu pavilku, tikai žēl, ka spēli nācās beigt ar piecām piezīmēm. Pēdējās astoņas minūtes sēdēt uz soliņa bija grūtāk, nekā atrasties laukumā. Spēlēt ir vieglāk," gūstot pirmo panākumu Baltijas Sieviešu basketbola līgā, uzvaras emocijās dalījās "RSU/Merks" līdere Laura Audere. Piecās spēlēs viņas rēķinā ir 99 punkti un pirmā vieta BWBL snaiperu sarakstā.

Sportā nav nekā labāka par personisko piemēru. Palīdzība var atnākt un neatnākt, taču tikai individuāla gatavība uzņemties iniciatīvu un izdarīt vairāk nekā prasīts šķir uzvarošas komandas no neveiksminiecēm.

Uzbrucējai Laurai Auderei piemīt uzvarētājas psiholoģija. Nedēļas nogalē viņa to apliecināja, dodot izšķirošo ieguldījumu “RSU/Merks” uzvarās pār Kauņas “Hoptrans Sirenos” un Borisovas “Berezina RCOR” komandām. Vēl viens zaudējums un izredzes iekļūt “Top 8” atgrieztos teorijas līmenī. Situāciju sarežģīja apstāklis, ka Daina Lazdeniece un Asnāte Fomina cīnījās ar savainojumiem, bet pārējās meitenes nebija gatavas uzņemties līderes lomu.

Audere darīja, nevis domāja par variantiem. Spēlē pret Lietuvas vicečempionēm viņa līdz ceturtās ceturtdaļas sākumam guva pusi no komandas punktiem, nodrošinot divus svarīgākos izrāvienus spēlē un atstājot laukumu ar 30 punktiem. Svētdien viņa turpināja graut pretinieču aizsardzību, 28 punktiem pievienojot 14 atlēkušās bumbas, bet galotnē uzvaras grozu guva Kate Aizsila.

“Par pirmajām pretiniecēm zināju tikai faktu, ka viņas ir Lietuvas vicečempiones. Pēc pirmā puslaika nodomāju – Lietuvas vicečempiones. Kur viņas ir? Nav atbraukušas. Turpinājumā viņas pārgāja uz zonas aizsardzību. Mēs pilnībā apjukām. Nespējām tikt ar sevi galā. Gaidīju daudz lielāku pretestību. Cīņasspars viņām bija, taču iepriekš iedomājos, ka Kauņas basketbolistes spēlēs labāk,” pēc pirmās uzvaras teica Audere.

Sestdienas cīņas noslēgumā četras “RSU/Merks” spēlētājas atstāja laukumu ar piecām piezīmēm un rezervistu vairs nebija. Audere domā, ka tiesāšana Baltijas līgā bijusi pārāk piekasīga. “Nezinu, vai tā var teikt, taču izskatījās, ka tiesneši atbraukuši no Lietuvas. Manuprāt, viņi svilpa nedaudz par smalku. Gāju runāt un viens no tiesnešiem atzina, ka viena svilpe bijusi nevietā. Svarīgā spēlē sīki nosvilpta piezīme rada lielu starpību. Cīņa nebija tādu rupjību, lai tiesātu tik bargi.”

Laura puslaikā guva 24 punktus, nodrošinot mājiniecēm – spēle notika Olimpiskā centra Zaļajā zālē – divdesmit punktu pārsvaru. Trešās ceturtdaļas beigās lietuvietes pietuvojās divu punktu attālumā, taču divi Auderes tālmetieni atjaunoja plus astoņi. “Puslaikā vienojāmies, ka laukumā atgriežamies tā, it kā rezultāts tiktu skaitīts no nulles. Bez iemesla priekšlaikus sapriecāties, taču tā notika. Protams, pretinieces pamainīja aizsardzību, savukārt mēs nespējām adekvāti rīkoties. No plus divdesmit palika tika dažu punktu pārsvars. Labi, ka savācāmies un nenokļuvām iedzinēju lomā.”

Jaunajām spēlētājām jāiemācās koncentrēties visām 40 spēles minūtēm, norāda Audere. “Brīžiem izskatāmies, it kā dzīvotu kosmosā. Apjūkam. Kritumi un kāpumi gadās visiem, taču vajadzētu labāk apzināties situāciju, saprast, kur esam. Realitātē mēdzam pazust. Aukstums? Zālē bija zemāka gaisa temperatūra nekā parasti, taču uzskatu, ka tā var patraucēt vienīgi, nākot laukumā no soliņa. Visu laiku spēlējot, aukstumu neizjūt. Tas tieši atsvaidzina, nav pārāk karsti.”

BWBL kopvērtējums 19. novembrī (tālāk tiks 4 komandas)

#KomandaU-ZP
1Tim-Scuf3-39
2Hoptrans-Sirenos4-19
3Eclex Tallinn/11823-28
4Udominate Basket3-17
5RSU/Merks2-37
6Berezina RCOR0-55

Izspēles kārtība

Baltijas līgas divdesmitajā sezonā sacenšas desmit klubi no sešām valstīm. Pirmajā kārtā sešas komandas – “RSU Merks” (Latvija), Kauņas “Hoptrans-Sirenos” (Lietuva), Tallinas ECLEX (Igaunija), Kijevas “Tim-Scuf” (Ukraina), Borisovas “Berezina-RCOR” (Baltkrievija) un “Umea Basket” (Zviedrija) – no 19. oktobra līdz 2014. gada februārim izspēlē divu apļu turnīru, sacenšoties mājās un izbraukumā. Četras labākās komandas iekļūs nākamajā kārtā.

Ievas Krastiņas pārstāvētās Lietuvas čempiones “Kibirkštis” un trīs spēcīgākās Baltkrievijas komandas – Minskas “Horizont” un “Cmoki Minsk”, kā arī pašreizējā čempione Grodņas “Olimpija” – turnīrā iesaistīsies no otrās kārtas, kur astoņas vienības tiks sadalītas divās apakšgrupās. “Četru Fināls” notiks 2014. gada 18.-20. aprīlī.

”RSU/Merks” spēles otrajā aplī: 29. novembrī plkst. 16:00 Hanzas vidusskolā pret Kijevas “Tim Scuf”, 30. novembrī plkst. 13:00 pret “Tim Scuf”, 15. decembrī viesos pret “Udominate Basket” (-21), 21. decembrī izbraukumā pret “Hoptrans Sirenos” (+5), 2014. gada 12. janvārī Minskā pret “Berezina” (+1).