Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Elīna Bērziņa un Vineta Bīriņa: "Gribam spēlēt finālā!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Elīna Bērziņa un Vineta Bīriņa: "Gribam spēlēt finālā!"
Vineta Bīriņa: pirmā vieta Eiropas čempionāta B divīzijā cīņā par atlēkušajām bumbām
Foto: Romualds Vambuts

"Vasara bija laba, tikai nedaudz palikusi nepadarīta darba sajūta. Uzskatu, ka U18 izlase varēja izcīnīt trešo vietu. Varbūt pietrūka veiksmes, taču mums bija jābūt trijniekā," izcīnot bronzas medaļas Eiropas jaunatnes basketbola līgā, uz basketbola vasaru un tās turpinājumu atskatījās Rīgas 3. Bērnu un jaunatnes sporta skolas basketbolistes Elīna Bērziņa un Vineta Bīriņa.

Centra spēlētāja Vineta Bīriņa augustā kļuva par labāko atlēkušo bumbu savācēju Eiropas U18 čempionātā B divīzijā. Septiņās spēlēs viņa savāca 81 atlēkušo bumbu, vidēji to paveicot 11,6 reizes. Spēlētāja visās spēlēs izcīnīja vismaz 9 bumbas, turklāt pēdējās piecās sacensībās savāca 10 un vairāk bumbas. Bīriņas rēķinā ir otrs lielākais savākto bumbu skaits aizsardzībā (vidēji 7,1) un piektais uzbrukumā (4,4).

Uzbrūkošā aizsardze Elīna Bērziņa jaunatnes čempionātā spēlēja trešo reizi, vidēji 18,1 minūtē gūstot 4,7 punktus un izprovocējot 2,1 piezīmes. EYBL spēlēs viņas nozīme pieauga, vidēji spēlē atzīmējoties ar 12,2 punktiem un 2,4 rezultatīvām piespēlēm. Bīriņas vidējie rādītāji – 14,4 punkti un 8,2 atlēkušās bumbas (spēles garums 4x8 minūtes).

Ja nekļūdos, Rīgas 3. BJSS komandai šī bija debija Eiropas līgā.
Elīna Bērziņa: Spēlējām pirmo reizi. Par pretiniecēm nebija nekāda priekšstata. Atpazinu Zviedrijas spēlētāju Annu Lundkvistu, kura Rīgā ieguva MVP balvu.
Vineta Bīriņa: Nācies spēlēt pret atsevišķām meitenēm. Eiropas čempionātos esmu redzējusi pa vienai vai divām spēlētājām no katras komandas. Piemēram, somieti ar devīto numuru (Elina Koskimies) un Ukrainas garo spēlētāju.

Nojautāt, kas sagaida?
Elīna: Bija labi sajust pretestību spēlēs. Ieraudzījām savus mīnusus un zinām, pie kā būs jāpiestrādā. Nespēlējām pilnā sastāvā. Sezonas turpinājumā mums pievienosies Ieva Spīgule un Linda Skulme
Vineta: Trenere atgādināja, ka nākamreiz būs papildinājums un varēsim nospēlēt labāk. Ieva jau atsākusi trenēties.

Spēlē par trešo vietu bija divi izrāvieni 11-0 un kritumi. Komanda varēja nospēlēt vienmērīgāk?
Elīna: Varbūt nebijām kārtīgi noskaņojušās. Dažreiz iegāž kļūdas, pēc kurām seko maiņas un laukumā nāk citas spēlētājas. Labi, ka uzvarējām.
Vineta: Trenere teica, ka turpina meklēt labāko sastāvu, kas varētu prātīgi nospēlēt no zvana līdz zvanam.

Cik bieži tiekaties U19 komandas sastāvā?
Vineta: Vienai otru sanāk redzēt gandrīz tikai spēlēs.
Elīna: Kopā ar Vinetu, Sindiju un Anniju trenējamies “TTT juniorēs”. Laurai (Grabei) sākušies treniņi U16 izlasē.
Vineta: Juniorēm ir daudz treniņu un spēļu. Sporta skolai atliek mazāk laika.

Piecas sekundes pirms spēles beigām Elīnai izdevās 2+1 gājiens, taču trenere neslēpa neapmierinātību.
Elīna: Mums nevajadzēja tik ātri izmest. Šķita, ka spēles laiks jau ir beidzies. Ar Aneti nedaudz patizlojāmies, taču mums ļoti paveicās, jo bumba iekrita atpakaļ rokās. Ja tā nenotiktu, nezinu, kā viss būtu beidzies.

Ko trenere teica pēc spēles?
Elīna: Ka esam malači. Ka parādījām raksturu un spējām saņemties, jo spēles sākumā mums ļoti negāja. Viņa mūs uzmundrina.
Vineta: Uzsvēra, ka Ievas Spīgules atnākšana pastiprinās komandu un labāka snieguma gadījumā varēsim tikt finālā.

Kāds noslogojums ir “TTT juniorēs”?
Elīna: Treniņi ir pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās. Pēdējā laikā bija daudz spēļu – gan sestdienās, gan svētdienās. Praktiski visu laiku dzīvojāmies pie juniorēm. Trešdienās Olimpiskajā sporta centrā notiek fiziskās sagatavotības treniņi, taču nesanāk bieži tos apmeklēt. Diezgan liela slodze.
Vineta: Pārsvarā izdodas savienot, taču bija uznācis brīdis, kad gribējās padoties. Saņēmos.

Kā izbraukājat no Pārdaugavas uz “Rīdzeni” un OSC?
Elīna: Nav tik traki. Varu bez pārsēšanās pusstundas laikā aizbraukt no zāles līdz mājām.
Vineta: Mani izvadā vecāki. Brālis spēlē hokeju un tēvs nemitīgi atrodas kustībā.

Kur mācāties?
Elīna: Mācos Rīgas 69. vidusskolā.
Vineta: Mana skola ir Āgenskalna Valsts ģimnāzija.

Ko šosezon novēlēt?
Elīna: Nepadoties pie mazākajām grūtībām.
Vineta: Komandai cīnīties līdz galam.

Eiropas U20 čempionāts notiks Itālijā, savukārt U18 meitenes spēlēs Rumānijā. Kādas ir domas par spēlēšanu jaunatnes izlasēs?
Vineta: Nepatīk čempionātu norises datumi. Pārāk tuvu viens otram. 2013. gada vasara bija laba. Nedaudz palikusi nepadarīta darba sajūta. Uzskatu, ka U18 izlase varēja izcīnīt trešo vietu. Varbūt pietrūka veiksmes, taču mums bija jābūt trijniekā. Ko nepaveicām šogad, jāmēģina izdarīt nākamgad.