Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jaunups pabeidz 13 gadu darbu, nosauc VEF finanšu situāciju par ļoti labu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jaunups pabeidz 13 gadu darbu, nosauc VEF finanšu situāciju par ļoti labu
Edgars Jaunups un "VEF Rīga": septiņi Latvijas tituli 13 gados. Foto: VEF

"VEF Rīga" budžets 2021. gada sezonā būs apmēram viens miljons eiro, trešdien, 16. septembrī, preses konferencē "Vest" kafejnīcā teica bijušais basketbola kluba prezidents Edgars Jaunups. Viņš kluba vadībā atradās 13 gadus.

Edgars Jaunups, “VEF Rīga” prezidents līdz 2020. gadam

“Šī būs četrpadsmitā sezona pēc kluba atjaunošanas. Kluba budžets būs par 20-25% mazāks nekā pērn, taču jūtamies diezgan stabili. Cenu kritums basketbolā ļauj prognozēt, ka sportiskajā ziņā necietīsim – sākam mierīgi un pārliecināti par savu varēšanu.

Man ir prieks iepazīstināt Gati Jahoviču kā jauno “VEF Rīga” prezidentu. Atceros spilgtu epizodi no 2011. gada LBL finālsērijas septītās spēles. Ventspilnieks Efedžuku izskrēja pret grozu, bet Gatis šķietami bezcerīgā situācijā metās pretiniekam pakaļ un spēja viņu nobloķēt. Kluba valdes loceklim Ivaram Bērziņam toreiz teicu, ka piedāvāšu šim džekam amatu kluba vadībā.

Neskaitot to dienu, pievienojām vēl sešus Latvijas titulus. Gatis bijis ar mums gandrīz visu laiku, neskaitot vienu sezonu Liepājā. Izgājis gandrīz visus pakāpienus kluba sistēmā – bijis spēlētājs, trenējis bērnus VEF skolā, bijis skolas vadītājs, bet pēdējos divus gadus pavadījis administratīvā darbā.

Aizvadītajās 13 sezonās neesam palaiduši garām nevienu iespēju muļķības, neizdarības vai attieksmes dēļ. Pārdzīvojām divas lielas finanšu krīzes. Tagad koncentrēšos pamatdarbam politikā – priekšā divas vēlēšanas divos gados (pašvaldību vēlēšanas 2021. gadā, Saeimas vēlēšanas 2022. gadā). Mana līdzdalība kluba procesos saglabāsies – turpināšu līdzdarboties finanšu piesaistē.

Pirms gada izvirzīju mērķi – sapulcēt 100 atbalstītājus, kuri sezonas laikā piešķirtu ap 10 tūkstošiem eiro. Līdz 2020. gada pavasarim atsaucās 23 personas, Ja nenotiks nekas slikts, projekts turpināsies. Gatis būs pastāvīga figūra, kas atbildēs par kluba turpmāko attīstību.

Rīgas dome, jūlijā lemjot par budžeta grozījumiem, piešķīra pa 150 tūkstošiem eiro gan VEF, gan TTT. Parasti pašvaldības ikgadējais finansējums bija 150 tūkstoši eiro – 300 tūkstoši vienā gadā ir izņēmums. Neesam vēl saņēmuši šos līdzekļus – tie ieplānoti oktobra un novembra tēriņiem.

Kāpēc biedrības “VEF Rīga” gada pārskatos parādījās summas 1,7-1,8 miljonu apmērā? No budžeta “varenajiem gadiem” palikušas saistības – atsevišķi atbalstītāji aizdeva naudu. Neraugoties uz to, ir laba sajūta – kluba finanšu situāciju vērtēju kā ļoti labu. Pēdējās sezonas bija sarežģītas – pirms diviem gadiem neuzskatīju, ka varētu aicināt kādu savā vietā.

Praktiskā dzīve rāda, ka nav bijusi neviena sezona, kad būtu izdevies iekļauties vasarā plānotajā budžetā. Reālie izdevumi vienmēr ir par 10-15% lielāki. To nosaka izmaiņas komandā un inflācija. Parakstām līgumus uz rokas, bet visas nodokļu izmaiņas sedzam uz kluba rēķina. Arī viesnīcu un lidojumu izmaksas brīžiem strauji pieauga.

Manuprāt, būtu loģiski, ja Rīgas pašvaldība atbalstītu divas komandas, kurām pamatturnīrs risinās Eiropas Savienībā (VEF – Basketbola Čempionu līga, TTT – FIBA Eirolīga). Ja Jūrmala, Liepāja, Valmiera savām komandām spēj piešķirt 150-250 tūkstošus, nemaz nerunājot par vienu Rietumkrasta pilsētu, tad būtu loģiski, ja Rīga atļautos piešķirt vismaz 300 tūkstošus eiro. Visu naudu apgrozām tepat – tas ir efekts, nevis defekts.

Ideja par “basketbola mājām” nav jauna. Ceru, ka projekts par basketbola centru Krišjāņa Barona ielā – aiz Rīgas Centra humanitārās vidusskolas – tiks realizēts. Tas nāks par labu gan Latvijas, gan Rīgas basketbolam, nodrošinās kvalitatīvus darba apstākļus bērniem un nacionālajām izlasēm.

Ja runājam par otro halli profesionālajam sportam – tai jābūt Pārdaugavā. Mums jādomā, kur dzīvo basketbola apmeklētājs. Manuprāt, Pierīgā. Tādās apkaimēs kā Āgenskalns, Mārupe, Ziepniekkalns, Bieriņi. VEF pārcelšanās uz “basketbola mājām” – tas nav risinājums pēc būtības un ilgtermiņā.

Kā vērtēt valdības lēmumu – noteikt pašizolācijas režīmu pēc atgriešanās no Igaunijas? Profesionālajam sportam ir izņēmums – atgriežoties no ārzemēm, nav jāievēro 14 dienu pašizolācija. Tas vairāk ietekmē kopējo situāciju – palielina trauksmes un depresijas līmeni. Jārēķinās, ka jaunā situācija var ietekmēt arī nākamo sezonu. Dod Dievs, lai nākamajā rudenī mēs varētu atgriezties situācijā, kāda tā bija pirms 2020. gada pavasara."

Gatis Jahovičs, “VEF Rīga” prezidents

“Klubā nospēlēju piecus gadus – tas ir diezgan ilgs laiks spēlētāja karjerā. Toreiz vēl nezināju, ko darīšu tālāk, taču bija kluss sapnis – vadīt basketbola klubu. Prieks, ka izdevies to īstenot. VEF jāiegulda liels darbs, lai noturētu komandu esošajā līmenī. Jāturpina strādāt, lai sasniegtu arvien augstākus mērķus.

Pirmdien runāju ar FIBA pārstāvjiem – Čempionu līga vēl nav pieņēmusi vadlīnijas jaunajai sezonai. Sagatavoti vairāki scenāriji – rīkotāji nogaida un pēta situāciju dalībvalstīs. Prognozēju, ka vadlīnijas varētu parādīties divas nedēļas pirms regulārās sezonas sākuma – tātad septembra beigās."

Jānis Gailītis, “VEF Rīga” galvenais treneris

“Prieks, ka izdevies noturēt komandu pēdējo gadu līmenī. Tas ir labs kluba vadības un menedžmenta darbs – viņi projektu uztver kā dzīvesveidu. Pašreizējā situācijā, kad ir tik daudz neskaidrību, tas rada uzticību. Gatis ir vēl viens cilvēks, kurš spēs veiksmīgi strādāt.

Atradām un piesaistījām latviešu spēlētājus, kuri bijuši izlases tuvumā. Artis Ate, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols. Aicinājām – parādiet, ka varat uzvarēt. Aiz muguras – smuka jaunatne. Puikas, kuri gatavi pieklauvēt pie izlases durvīm – Kristers Zoriks, Verners Kohs.

Lielajā komandā ienākuši VEF skolas audzēkņi Emīls Krūmiņš un Pēteris Salmiņš. Tālāk nāk ļoti talantīgi sešpadsmitgadnieki – varēsim ilgi dzīvot ar pašu izaudzinātajiem kadriem. Sastāvā ir interesanti ārzemnieki – māk domāt, spēlēt, ietriekt bumbu grozā no augšas. Madsens savedis kārtībā veselību. Lielāko daļu spēlētāju ceram redzēt pie mums divus gadus.”

Aigars Šķēle, “VEF Rīga” spēlētājs

“Pirmā sezona VEF rindās (2014-2015) neizdevās, kā gribētos – arī savainojumu dēļ. Tagad esmu atgriezies dzimtajā pilsētā, būdams pārliecināts, ka šis gads mums būs daudz labāks. Visi esam jauni, gatavi, labi trenējušies. Mums ir labi treneri, labi fizioterapeiti. Pusgads bez basketbola ir kā pēc nopietna savainojuma – atgriezties nav viegli. Centīsimies izbaudīt katru spēli.”

  -2 [+] [-]

, 2020-09-16 13:39, pirms 4 gadiem
Hm... Ko tagad cilvēki lamās un vainos, kad Jaunupa nebūs?

  +2 [+] [-]

, 2020-09-16 13:59, pirms 4 gadiem
Jaunups tagad bīdīs "savas lietas" Rīgas domē. Nebūs laika basītim.😄😄😄

  -1 [+] [-]

, 2020-09-16 14:23, pirms 4 gadiem
Gatim - visu cieņu, veiksmi!
Ja tiešām finansējums nepazudīs, tad sportiskajā ziņā būs labāk.
Ja vien tas nav smalks laicīgs Edgara uzmetiens.

bet par "visu naudu apgrozām tepat". ko? 75% ar leğionāriem sizplūst prom, izņemot ko bāros te atstāj..

  +2 [+] [-]

, 2020-09-16 14:30, pirms 4 gadiem
Real Rebel rakstīja: Hm... Ko tagad cilvēki lamās un vainos, kad Jaunupa nebūs?
Kā tad nebūs, rakstu neizlasīji? Izlasi 4 rindkopu no viņa teksta.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-16 14:40, pirms 4 gadiem
Real Rebel rakstīja: Hm... Ko tagad cilvēki lamās un vainos, kad Jaunupa nebūs?
HĀ, HĀ, HĀ, HĀ, HĀ - pārsmējos!

  -3 [+] [-]

, 2020-09-16 14:41, pirms 4 gadiem
placis rakstīja: Kā tad nebūs, rakstu neizlasīji? Izlasi 4 rindkopu no viņa teksta.
Tas praktiski nozīmē, ka viņš ne sūda tur nedarīs

  +1 [+] [-]

, 2020-09-16 15:32, pirms 4 gadiem
Ka valterens sito kadru nosauca,ja nemaldos pirmais burts bija p

     [+] [-]

, 2020-09-16 17:54, pirms 4 gadiem
forcer rakstīja: Jaunups tagad bīdīs "savas lietas" Rīgas domē. Nebūs laika basītim.😄😄😄
Cerams nākamgad būs sakasījis vismaz +30% budžetu Vefam. Nākamos 5 gadus cels un būvēs pa labi un kreisi. Kasierim labs laiks.