Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vētra: "Pirms spēles meitenēm teicu, ka šovakar nevaram zaudēt – varam tikai iegūt"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vētra: "Pirms spēles meitenēm teicu, ka šovakar nevaram zaudēt – varam tikai iegūt"
Latvijas basketbolistes līksmo pēc uzvaras pār Spāniju. Foto: FIBA

"Ticam viens otram – spēlētājas tic mums un treneri tic spēlētājām. Esam laba komanda, kura ir gatava cīņai," ceturtdien, 15. jūnijā, pēc Telavivā izcīnītās uzvaras pār Spāniju preses konferencē teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Gundars Vētra.

Eiropas čempionāta pirmajā dienā “Shlomo Group” arēnā trīs no četrām spēlēm tika izšķirtas pēdējā minūtē. Latvija izcīnīja spilgtāko uzvaru, pirmo reizi finālturnīrā apspēlējot četrkārtējo Eiropas čempioni Spāniju – 67:63.

“Pirmkārt, vēlos apsveikt savas spēlētājas. Viņas aizvadīja ļoti labu spēli pret lielisku komandu ar teicamām basketbolistēm,” teica Vētra. “Metieni ne vienmēr iekrita, taču noturējāmies cīņā ar savu aizsardzību. Mūsu spēlētājas paveica lielisku darbu – labs turnīra sākums!”

“Mūsu fani vienmēr mūs atbalsta. Dod mums enerģiju un dzen uz priekšu. Brīnišķīgi, ka tribīnēs ir mana ģimene. Līdzjutēji bija lieliski – viņi liek mums justies kā mājās. Paldies, jo šodien viņu atbalsts mums ļoti palīdzēja,” treneri papildināja Kitija Laksa.

Trīs Latvijas spēlētājas sameta vismaz 14 punktus katra, bet uzbrucēja uzsvēra visu spēlētāju veikumu. “Teiktu, ka uzvaras atslēga bija aizsardzība. Izdarījām visu nepieciešamo, gājām palīgā vienai otrai. Manuprāt, parādījām tiešām labu komandas darbu aizsardzībā.”

Spānija arī pirms diviem gadiem Valensijā piedzīvoja neveiksmi pirmajā spēlē, tāpēc izjuta lielāku slogu, atzīmēja Vētra. “Patiesībā uz mums negūlās spiediens. Pirms došanās laukumā meitenēm teicu, ka šajā spēlē nevaram neko zaudēt – varam tikai iegūt. Mums bija laba treniņnometne pirms finālturnīra. Esam labā formā, lai tiktu galā ar mentālo un fizisko spiedienu.”

“Spānija ļoti profesionāli spēlēja pret mūsu saspēles vadītājām, izdarot uz viņām lielu spiedienu. Skatīsimies, kā būs nākamajās spēlēs. Visi it kā saprot, ka šobrīd mums tā ir nosacīti vājākā pozīcija. Paldies meitenēm, viņas parādīja, ka spēj kontrolēt spēli,” treneris pateicās Ilzei Jākobsonei un Ievai Pulverei – spēlētājām, kuru lomas laukumā šajā vasarā ir pamainījušās.

Latvija pret ātro un mobilo Spāniju vienmēr izvēlējusies spēlēt aizsardzības basketbolu. Pirmā uzvara pār “Sarkano fūriju” tika izcīnīta tieši tādā veidā, neļaujot spānietēm spēlēt viņām izdevīgu spēli. “Ne viss izskatās skaisti, taču tas nav galvenais. Mums ir svarīgi dabūt bumbu pozīcijās, kurās spēlētājas spēj pabeigt uzbrukumus.”

“Neesmu starp treneriem, kuri aicina visu uzmanību veltīt basketbolam, “ turpināja Vētra. “Šodien izcīnītais panākums prasa nedaudz pamainīt koncentrēšanos turnīra turpinājumā. Meitenes, jūs tiešām varat kaut ko izdarīt – mēģināsim tam veltīt galveno uzmanību. Bez jebkādiem zemtekstiem, taču labprāt redzētu uzlabojumus dienas plānojumā.”

Piektdien jāspēlē pret Grieķiju, kura pirmo spēli turnīrā pabeidza deviņas stundas ātrāk. “Otrā diena vienmēr ir nedaudz vieglāka, tai skaitā spiediena ziņā. Tāda uzvara meitenēm vairo pārliecību. Viņas ir profesionāles un zina, kā rīkoties. Atbildība gulstas uz jebkuru komandu. Šovakar parādījām, ka esam gatavi turnīram.”