Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Handbola izlase EČ finālturnīrā - veiksme vai likumsakarība?

Handbola izlase EČ finālturnīrā - veiksme vai likumsakarība?
Foto: facebook.com/LVhandball

Latvijas handbola izlase pēc uzvaras pār Slovēniju pirmoreiz vēsturē kvalificējusies Eiropas čempionāta finālturnīram, kurā pirmoreiz piedalīsies 24 komandas. Vai dalībnieču skaita paplašināšanās ir vienīgais iemesls handbola izlases veiksmes stāstam un ko no valstsvienības varam cerēt sagaidīt finālturnīrā, kas 2020. gada janvārī risināsies Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā.

Kāpēc šoreiz izdevās kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram?

ANDRIS GULBIS, bijušais Latvijas izlases galvenais treneris:

"Laiks rit, mainās valstsvienības treneri, bet spēlētāji no gada uz gadu kļūst meistarīgāki un gudrāki, tādēļ nonāk labākos klubos. Šoreiz izlases rīcībā ar retiem izņēmumiem bija visi labākie spēlētāji. Arī treneri veiksmīgi novadīja komandu. Bet tāds handbolists kā Dainis Krištopāns Latvijā vēl nekad nav bijis. Viņš iemeta vairāk nekā pusi no komandas punktiem. No otras puses jāatzīst, ka viņš tik un tā netiek pilnībā izmantots. Taisnība ir izlases galvenajam trenerim Armandam Uščinam, kurš atzīst, ka trīs dienās komandas spēli izveidot nevar. Dainis bieži laužas vienatnē, jo trūkst komandas spēles uz viņu. Šeit ir vieta progresam. Labi, ka izdevās pierunāt Evaru Klešniku, kura devums aizsardzībā nav noliedzams. Ļoti pārsteidza vārtsargs Artūrs Kuģis, kurš deva lielu ieguldījumu panākumā. Jācer, ka viņam tā nebija pirmā un pēdējā šāda spēle. Kopumā attīstīta Latvijas handbolā notiek. Mani visvairāk priecē tas, ka jau sezonas laikā redzēju trīs četrus spēlētājus, kuri papildinās valstsvienību. Tagad mums ir jau septiņi astoņi spēlētāji, kas var spēlēt Eiropas līmenī. Ja šie jaunie vēl tiks labā treniņu režīmā, tad tikšana uz finālturnīru nebūs vienas dienas veiksmes stāsts. Vislielākais gandarījums man ir par to, ka beidzot izdevās sasniegt mūsu kopīgo mērķi, uz ko gājām visu dzīvi. Arī federācija pastrādāja, lai savāktu spēlētājus kopā un viņi noticētu vienam kopīgam mērķim."

GUNTIS CIEMATNIEKS, Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretārs:

"Pagājušajā nedēļā, tiekoties ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, teicu, ka ir jāmācās no pagātnes kļūdām. Nedrīkstējām atkārtot tās kļūdas, kuras pieļāva iepriekšējā federācijas vadība. Pirmkārt, vajadzēja savākt labāko sastāvu. Iepriekšējā vadība nespēja sasēdināt pie viena galda visus spēlētājus un iedvest viņiem kopīgu misiju un mērķi. Kad bijām tuvu tikšanai uz pasaules čempionātu un mazliet pietrūka duelī ar Baltkrieviju, izlasē bija tikai Dainis. Trūka spēlētāju, kas varētu iemest brīžos, kad viņš ir nosegts. Apakšā tam ir milzīgs darbs, cita veida komunikācija ar spēlētājiem, lai viņi gribētu uzvilkt Latvijas izlases kreklu. Ilgtermiņa rezultāti šim panākumam būs redzami tikai pēc dažiem gadiem, bet tagad tikšana uz finālturnīru atvieglos handbola prezentēšanu kabinetos, kuros visu sporta veidu vadītāji cenšas dabūt kādu kumosu. Līdz šim mums allaž uzdeva jautājumu – ko jūs esat sasnieguši? Tagad mums būs ko atbildēt. Ar nesalīdzināmi mazāku budžetu mums ir izdevies panākt to, ko neizdodas paveikt federācijām ar daudz lielākiem resursiem. Ceru, ka tas atvieglos arī sarunas ar pašvaldībām un sponsoriem, jo izlases sasniegtais uz esošo finanšu resursu fona ir Ginesa rekordu grāmatas cienīgs rezultāts."

HELMUTS TIHANOVS, bijušais Latvijas izlases vārtsargs:

"Būsim reāli - Uščins jau minēja, ka šī ir pirmā reize, kad valstsvienībā ir sapulcējušies visi labākie. Turklāt gandrīz visi ir diezgan labā formā, tikai Ingaram Dudem nesen bija savainojums. Arī mediju vidū sajutu gaisotni, kurā bija jaušama atziņa - handbolisti ar skaļām frāzēm nemētājas, bet gan iziet laukumā "kapāt". Nav tā, ka šobrīd Latvijai handbolā būtu kaut kādi zelta laiki. Izlasē ir pieredzējušie spēlētāji, kuri sapulcējušies ar mērķi tikt uz finālturnīru. Bet, kas notiks pēc gada vai diviem? Ja federācijai izdosies atrast finansējumu un ieguldīt to attīstībā, tad būs labi. Šis brīdis ir jāizmanto. Esmu drošs, ka visi no šī sastāva uz Eiropas čempionātu neaizbrauks. Vairākiem veterāniem beidzas profesionālie līgumi un viņi atgriezīsies Latvijā. Vai viņi pēc pusgada būs tādā pat līmenī? To nezinām. Tāpēc jābūt jaunajiem, kuri tiek pie labiem līgumiem Eiropā un varēs aizstāt pašreizējos izlases līderus. Bet kopumā šobrīd varam justies laimīgi, jo beidzot tas ir noticis. Iespējams, ka pirms trim gadiem uz pasaules čempionātu tikt vēl īsti nebijām pelnījuši."

Ko no Latvijas izlases varam sagaidīt Eiropas čempionāta finālturnīrā?

ANDRIS GULBIS, bijušais Latvijas izlases galvenais treneris:

"Būsim optimistiski reālisti. Tagad praktiski visās izlasēs notiek paaudžu maiņas, taču saprotams, ka lielvalstīm šis process ir mazāk sāpīgs, jo ir vairāk spēlētāju, kas var aizstāt iepriekšējos līderus. Pirmoreiz finālturnīrā spēlēs 24 komandas, tādēļ būs svarīgi, kādā grupā nonāksim (izloze notiks 28. jūnijā – J.F.). Kopumā līmenis Eiropas handbolā ir izlīdzinājies. LHF ģenerālsekretārs piesauc vietu desmitniekā. Protams, ja nebūs augstākie mērķi, tad nav vērts cīnīties. Ja vien Latvijā būtu kaut viena pusprofesionāla komanda, kāda manā laikā bija ASK, tad jaunajiem būtu kur attīstīties. Tagad atliek vienīgi steidzami meklēt labus klubus ārzemēs. Taču tajos ir jātiek pie spēlēšanas. Ja vienkārši sēdēsi malā, tad jēga būs maza. Cerību stariņš Latvijas handbolā ir paspīdējis, jācenšas to nosargāt."

GUNTIS CIEMATNIEKS, Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretārs:

"Latvijas valstsvienības mērķis Eiropas čempionāta finālturnīrā būs vieta labāko desmitniekā, kas ļaus pacīnīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Ja reiz varam uzvarēt tādu komandu kā Slovēnija, kas izcīnīja bronzas medaļas 2017. gada pasaules čempionātā un ir Top5 komanda pasaulē, tad šādā sastāvā un ar augstu motivāciju mūs respektēs jebkura pretiniece. Lai apliecinātu, ka šis nav tikai īslaicīgs panākums, nākamgad aprīlī Latvijas izlasei būs 2021. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, kurās arī sagaidām veiksmīgu iznākumu."

HELMUTS TIHANOVS, bijušais Latvijas izlases vārtsargs:

"Medaļas Eiropas čempionātā gluži negaidīsim, bet vēsturiski mēs allaž esam bijuši starp Eiropas Top20 komandām. Kamēr finālturnīrā startēja 16 izlases, Latvijai bieži vien pietrūka pavisam nedaudz. Bija saspringtas cīņas un dažādas drāmas, kas liedza sasniegt kāroto mērķi. Domāju, ka Latvija tuvākajā nākotnē varētu noturēties starp finālturnīra dalībniecēm, es kādudien redzu Latvijas izlasi starp Top10 komandām Eiropā. Iespējams, tas mainīs attieksmi pret handbolu Latvijā, jo citviet Eiropā tas ir ļoti populārs sporta veids, ar kuru nodarbojas vai vismaz kādreiz ir nodarbojušies ļoti daudz cilvēku. Varbūt starp komandu sporta veidiem Latvijā notiks pārmaiņas, jo daži sporta veidi savus mērķus nav izpildījuši."

  +4 [+] [-]

, 2019-06-13 17:35, pirms 5 gadiem
Esmu piesardzīgs par to, ka varētu nākotnē regulāri tikt vismaz EČ f-turnīros. Mums ir daudz pieredzējušo spēlētāju, kuri jau pārsnieguši vai nākošsezon sasniegs 30 gadu vecumu. Daudz kas atkarīgs, cik ilgi izlasē turpinās spēlēt tas pats Krištopāns. Mums akūti vajadzīgs tas, lai gados jaunie spēlētāji nemarinētos Latvijas čempionātā, vēlams, tiktu augstāk par Vācijas 3.līgu. Kreicbergu 23 gados jau negribas pieskaitīt pie jaunajiem, jo viņš jau izlasē ir sen. No jaunajiem Strazdiņš, kuram ir 20 gadi, vienīgais tiek daudz minūtēm mūsu izlasē.

Klešniks - 1980. dz.g.,
Lillienfelds - 1982. dz.g.,
Jurdžs - 1983. dz.g.,
Pavlovičs - 1984. dz.g.,
Veršakovs - 1986. dz.g.,
Dude - 1987. dz.g.,
Puriņš - 1988. dz.g.,
Krištopāns - 1990 .dz.g.,
Tuminskis - 1990 .dz.g.,
Ērmanis - 1990 dz.g.,
Politers - 1990 dz.g.,
Arājs - 1990. dz.g.,
Kukša - 1990. dz.g.

  +3 [+] [-]

, 2019-06-13 19:18, pirms 5 gadiem
Ar patriotismu un pareizo motivāciju var uzvarēt PČ 3.vietas ieguvējus. Iedomājieties - mēs uzvarējām 3.pasaules komandu! Protams, ka ne bez veiksmes tas izdevās. Taču ikvienai pasaules komandai ikvienā sporta veidā uzvarās palīdz veiksme... Bet pamatā šai uzvarai bija meistarība un cīņasspars par Latviju!
Slēpts komentārs: Sashok

  +2 [+] [-]

, 2019-06-14 00:39, pirms 5 gadiem
Principā tā - ja mums ir Dainis Krištopāns, tad tā ir likumsakarība!

  -1 [+] [-]

, 2019-06-14 07:37, pirms 5 gadiem
Sashok rakstīja: Pirms mētājies ar tik skaļiem vārdiem, apskati slovēņu sastāvu nupat notikušajā spēlē. Kā arī neaizmirsti to, ka viņi jau bija izcīnījuši sev vietu zem saules.

Veiksme vai likumsakarība? Abi, ņemot vērā to, ka trāpījās samērā viegla grupa un tika paplašināts dalībnieku skaits EČ finālturnīram.
Es nemētājos ar skaļiem vārdiem. Skatoties uz tavu niku, paliek skaidrs, kāpēc tev ir tāda reakcija uz manis teikto. Lielai LV krieviski runājošo daļai nepatīk, kad LV kādā sporta veidā gūst panākumu, un tā vērtība tiek nonivelēta... Toties, kad Krievija hoķī ar mokām OS finālā uzvarēja vāciešus, tad nu gan jums svinības bija lielas, un saukļi par vareno hokeja Krieviju skanēja visur, kur vien varēja... Ko man skatīties uz slovēņu satāvu? 3. vieta pasaulē ir 3. vieta pasaulē. Mūsējie uzvarēja viņus. Ar meistarību, patriotismu un cīņas sparu, kārtējo reizi pierādot, ka latvieši nav ne par mata tiesu sliktāki par krieviem, kuri vairākos sporta veidos ir par mums augstāk tikai pateicoties savam lielam iedzīvotāju skaitam.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-14 08:10, pirms 5 gadiem
OILER1981 rakstīja: Es nemētājos ar skaļiem vārdiem. Skatoties uz tavu niku, paliek skaidrs, kāpēc tev ir tāda reakcija uz manis teikto. Lielai LV krieviski runājošo daļai nepatīk, kad LV kādā sporta veidā gūst panākumu, un tā vērtība tiek nonivelēta... Toties, kad Krievija hoķī ar mokām OS finālā uzvarēja vāciešus, tad nu gan jums svinības bija lielas, un saukļi par vareno hokeja Krieviju skanēja visur, kur vien varēja... Ko man skatīties uz slovēņu satāvu? 3. vieta pasaulē ir 3. vieta pasaulē. Mūsējie uzvarēja viņus. Ar meistarību, patriotismu un cīņas sparu, kārtējo reizi pierādot, ka latvieši nav ne par mata tiesu sliktāki par krieviem, kuri vairākos sporta veidos ir par mums augstāk tikai pateicoties savam lielam iedzīvotāju skaitam.
Un nebija jau tā, ka slovēņi atbrauca ar otro sastāvu. Ja viņiem nebūtu motivācijas, tad 2.puslaika sākumā 4 minūtēs nebūtu atspēlējuši 4 vārtu deficītu, un treneris nebūtu tik aktīvi dzīvojis līdzi spēlei.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2019-06-14 09:36, pirms 5 gadiem
OILER1981 rakstīja: Es nemētājos ar skaļiem vārdiem. Skatoties uz tavu niku, paliek skaidrs, kāpēc tev ir tāda reakcija uz manis teikto. Lielai LV krieviski runājošo daļai nepatīk, kad LV kādā sporta veidā gūst panākumu, un tā vērtība tiek nonivelēta... Toties, kad Krievija hoķī ar mokām OS finālā uzvarēja vāciešus, tad nu gan jums svinības bija lielas, un saukļi par vareno hokeja Krieviju skanēja visur, kur vien varēja... Ko man skatīties uz slovēņu satāvu? 3. vieta pasaulē ir 3. vieta pasaulē. Mūsējie uzvarēja viņus. Ar meistarību, patriotismu un cīņas sparu, kārtējo reizi pierādot, ka latvieši nav ne par mata tiesu sliktāki par krieviem, kuri vairākos sporta veidos ir par mums augstāk tikai pateicoties savam lielam iedzīvotāju skaitam.
Manā draugu lokā ir padaudz krieviski runājošo, un nezinu nevienu, kurš būtu tāds idiots. Bet tas, protams, nenozīmē, ka nav vates galvas, kuri tā dara...