Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Rūdolfs Rozītis: "Liepājas basketbols ir uz pareizā ceļa"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Rūdolfs Rozītis: "Liepājas basketbols ir uz pareizā ceļa"
Rūdolfs Rozītis, Djēgo, Ģirts Splīte un Kristīne Dreimane. Foto: Ritvars Stankēvičs

"Ap tādām meitenēm kā Madara Šmite un Maija Aploka jābūvē Liepājas komanda – gadiem. Tad Liepāja spēs konkurēt ar Rīgu. Tā varam izaudzināt paši savējo," noslēdzot sekmīgo sezonu, Sportacentrs.com teica sieviešu basketbola kluba "Liepāja" galvenais treneris Rūdolfs Rozītis.

Latvijas Jaunatnes basketbola līgas 2024. gada sezona beidzās uz patīkamas nots – pirmo reizi vēsturē trīs vecākajās meiteņu grupās uzvarēja reģionu komandas no Valmieras, Daugavpils un Liepājas. Jāizceļ lielais atbalsts – visām uzvarētājām bija lielas un skaļas līdzjūtēju grupas.

Emocionālākais un sportiski augstvērtīgākais šoreiz bija vecākās grupas finālturnīrs. Abos pusfinālos un finālā intriga saglabājās līdz pēdējai sekundei. Komandas beigās šķīra divi, viens un trīs punkti, tādēļ uzvaras prieki bija īsti.

“Jūtu gandarījumu. Sākot no brīža, kad apvienoju darbu klubā un jaunatnē, katra sezona bija solis uz priekšu. Solis uz augšu bija arī sieviešu komandai, jo atjauninātā sastāvā iekļuvām “BioSil” Baltijas līgas izslēgšanas spēlēs,” pēc U19 fināla atzina Rozītis, kurš kopā ar palīgu Ģirtu Splīti brīdi pirms tam uzkopa brangi aplaistītās Daugavas sporta nama ģērbtuves.

Sajūtu gammu paspilgtināja daudzie pārbaudījumi. Liepājnieces aprīlī trenējās bez trīs līderēm un komandas labākā spēlētāja aizsardzībā nevarēja palīdzēt arī spēlēs. Madara Šmite piedzīvoja nopietnu slimību, tādēļ Latvijas izslēgšanas spēles sagaidīja slimnīcā.

“Pēc “BioSil” Baltijas līgas ceturtdaļfināla pret Klaipēdas “Neptūnas” saslima komandas kapteine Raivita Koreņika. Nevarēja trenēties, atnāca tikai nospēlēt. Enija Ķīvīte saslima un netrenējās. Madara... ”Top 3” rezultatīvākās spēlētājas un labākās cīņā par atlēkušajām bumbām – nepiedalījās treniņprocesā. Minētie notikumi jaunatnes līgas zeltu padara īpašu.”

Spēlētāju veselība nebija vienīgais izaicinājums. Sieviešu komandas spēlētājas paralēli piedalījās LJBL spēlēs četrās vecuma grupās (U15, U16, U17 un U19), bet 2008. un 2009. gadā dzimušās meitenes uzvarēja Eiropas Meiteņu basketbola līgas finālturnīrā Tallinā.

Mēģini saglabāt mieru. Sameklēt jaunus risinājumus. Sabalansēt slodzes, minūtes, spēļu skaitu. Gājām cauri daudzām lietām, taču labi tikām galā. Gan klubs, gan sporta skola pielika pirkstu, lai tiktu līdz sezonas beigām. Izdarīts ļoti daudz darba,” Rozītis stāstīja par finālu pārklāšanos.

Prioritāte ir spēlētāju attīstība un veselība, nevis zelta medības. Treneri labāk nekā agrāk apzinās, ka lielāku ieguvumu audzēknēm dos spēles spēcīgākā konkurencē pret vecākām sāncensēm, nevis perfektas bilances jaunatnes sacensībās. “Fināli bija treneru kopīga darba rezultāts. Skatījāmies, plānojām – lai spēļu nav par daudz. Prioritāte, lai meitenes spēlē kvalitatīvi, nevis – par daudz.”

“Jāsaka paldies citu komandu treneriem. Viena no Liepājas līderēm – Estere Petrus – jaunatnē pārstāv “Rīga/Centrs” vienību. Milzīgs paldies par sapratni trenerim Aigaram Neripam – viņa U19 komandai izšķīrās regulārās sezonas iznākums, taču Estere aprīļa cīņās nepiedalījās. Pārklājās Latvijas Sieviešu basketbola līgas un LJBL spēles, bet treneris teica – sieviešu līga ir prioritāte. Pretinieču treneris uz svarīgākajiem mačiem atdeva savu līderi.

“Svingojošie divdesmitie”. Liepājas treneru tandēms – Rūdolfs Rozītis un Ģirts Splīte – Baltijas un Latvijas līgas spēlēs bija redzami, tērpti 20. gadsimta divdesmitajiem gadiem raksturīgos uzvalkos. Abi strādā arī Liepājas sporta spēļu skolā. Kā sadalīti pienākumi?

“Pirms diviem gadiem – 2022. gada pavasarī, kad Liepāja izcīnīja LSBL bronzu – vēl nestrādāju sporta skolā. Mārtiņš Brūveris bija treneris, es sēdēju un konsultēju. Nākamajā sezonā ļoti atjauninājās sieviešu komanda – aizgāja Ketija Vihmane, Elvija Veršele, Ance Aizsila. Vietā nāca daudz jaunākas spēlētājas – tad paņēmu jaunatnes līgas vecāko grupu, savukārt Ģirtam tika U17.”

Liepājas sieviešu komandai bronzas finišs bija 25. aprīlī Daugavpilī, bet Rūdolfam un Ģirtam darbs sporta skolā turpinājās līdz 12. maijam. “Rīdzenes” zāle, Daugavas sporta nams, Mārupes pamatskolas zāle Tīrainē, Mārupes vidusskola – pirms neilgas atpūtas jāstrādā bija katru piektdienu, sestdienu un svētdienu.

“Labākās jaunatnes spēlētājas piedalās kluba treniņprocesā – ne pēc vecuma, bet atbilstoši līmenim, kuru spēj turēt. Miksējām labākās ar labākajām no dažādām vecuma grupām. Ģirts man asistēja pie vecākās grupas, es gāju palīgā jaunākajai grupai.”

Jaunatnes piramīda turpina augt. “Ļoti daudz izdarīja Kaspars Mājenieks. Viņa darba novērtējums – daudzu gadu piedāvājums Igaunijā. Kaspars ielika ļoti labus pamatus Liepājā. Arī piesaistot jaunos trenerus Ģirtu Splīti un Niku Lagzdiņu. Pēdējais dara ļoti labu darbu – meitenes finālos palika sestajā vietā, bet rezultāts pakārtots spēlētāju attīstībai. Redzu, ka ir talants un notiek labs darbs.”

Sezonas noslēgumā – pilns medaļu komplekts. Liepājnieces devīto gadu pēc kārtas izcīnīja medaļu Latvijas Sieviešu basketbola līgā, šoreiz bronzas vērtē. Piektajā maijā kurzemnieces pirmo reizi uzvarēja LJBL U19 čempionātā, bet nedēļu vēlāk sekoja sudrabs U17 finālturnīrā. “Liepājas basketbols ir uz pareizā ceļa, bet vēl daudz jāizdara. Nevaram dzīvot uz lauriem, jo darbs turpinās.”

Liepājas klubu basketbolu pirms dažiem gadiem savos plecos uzcēla Normunds Atvars. Pārbaudījumu bija un ir daudz, taču pēdējās sezonās viņš saņēmis pārdomātāku atbalstu no svarīgākajiem partneriem – Liepājas pašvaldības sporta pārvaldes un Liepājas sporta spēļu skolas.

Pēdējie divi gadi bijuši labākie Liepājas basketbolā – tādā ziņā, ka izveidojusies konkrētāka un sinhronāka sadarbība ar visām iesaistītajām pusēm. Iesaistās visi – klubs, sporta skola, Liepājas pašvaldības sporta pārvalde. Ne velti Liepāja pērn tika atzīta par gada pašvaldību sportā.”

Nav noliedzams fakts, ka Lietuvas klubu basketbolā pēdējos gados vērojama straujāka izaugsme. Latvijā vēl daudz jādomā par savu klubu nostiprināšanu. “Konkurence ir veselīga. Daugavpils visu laiku ļoti labi strādāja, taču tagad iegulda vēl vairāk un attīsta savas spēlētājas. Paskaties uz 2007. gadā dzimušajām meitenēm – Anna Liepiņa, Tamirise Simonova, Mila Luzgina.”

Jaunatnes līmenī sperts solis uz priekšu, bet virslīgā tas vēl jāsajūt. “Reģioni tagad ir spēcīgāki nekā pirms dažiem gadiem, taču jāsasparojas vēl. Ļoti patīk, ka Ventspils uzvarēja otrajā divīzijā. Ceru, ka nāks iekšā pirmajā divīzijā. Tāpat Valmiera – viņām ir ļoti daudz meiteņu, kuras atnāks uz Rīgu. Reģionos ir vajadzīgas komandas, kur meitenes var spēlēt – tad arī izlasēm būs lielāks resurss.”

Lokālpatriotisms Latvijas Sieviešu basketbola vēl tikai veidojas. Tā pirmais vilnis bija novērojams 2007.-2015. gadā, kad sporta klubs “Cēsis” meta izaicinājumu Rīgas TTT. Savstarpējās spēles pulcēja pilnas tribīnes, bet atsevišķas izbraukuma spēles apmeklēja līdz četriem simtiem vidzemnieku. No otras puses, gadu vēlāk Liepāja palika vienīgā reģionu pārstāve visā līgā.

Tagad kustība sāk dzimt no jauna, faktiski jaunatnes līmenī. “Mans redzējums, atnākot uz Liepāju – neesmu liepājnieks, bet man ir jākļūst par liepājnieku. Viena no lietām, kuru redzam tribīnēs – un meiteņu komandām īpaši izteikti – ir ATBALSTS. Piemēram, futbola Virslīgā, derbijā starp Liepāju un Grobiņu, skatītājs nāk uz VIETĒJO SPĒLĒTĀJU. Tā ir prioritāte.”

LJBL U19 finālturnīra spilgtākais stāsts bija kapteines atgriešanās. “Madara Šmite un Liepāja – vidū jāliek vienlīdzības zīme. Ap viņu – un jaunāko Maiju Aploku – jābūvē komanda. Tur ir viss – ģimene, pati spēlētāja un līdzjūtējs. Savējo atbalstīs vienmēr. Bija tik forši skatīties Liepājas un Grobiņas spēli – neesmu nevienas komandas atbalstītājs, taču foršākais, ka nāk līdzjūtēji.”

Madara Šmite pērn tika uzaicināta trenēties un spēlēt TTT rindās. “Tas ir saprotami un normāli. Dabisks process, kādam jābūt. Galvenais – pašai Liepājai nevajag gulēt. Var redzēt kāds efekts ir puišu komandā, kad atnāk bijušie liepājnieki, piemēram, Roberts Freimanis. Tas ir TAVS, līdz ar to nāk pilnākas tribīnes un veidojas labāka atgriezeniskā saite. Tā ir daudz vērtīgāk.”

Rūdolfs Rozītis vasarā turpinās strādāt ar Latvijas junioru izlasi, kuras kandidātu lokā šogad ir neierasti daudz garo spēlētāju. Daudzas meitenes nupat spēlēja jaunatnes finālturnīros, kamēr Krista Lukašēvica un Dārta Īvāne guva pieredzi Spānijā un Itālijā.

“Sportiskajās aktivitātēs pauzei nav jābūt. Eiropas U18 čempionāts būs augustā, taču tas nenozīmē, ka jūnijā var atļauties neturēt sevi tonusā. Sadarbībā ar jaunatnes izlašu direktoru Ediju Eglīti un fiziskās sagatavotības treneri Ivaru Ikstenu veidosim individuālos plānus visām kandidātēm. Lai nav tā, ka treniņi sākas 1. jūlijā Liepājā. Vasarā būs daudz darba.”

Jaunatnes vasaru iesāks Eiropas U20 čempionāts, kas 6.-14. jūlijā notiks Lietuvas pilsētās Klaipēdā un Viļņā. Labākās juniores tiksies 3.-11. augustā Portugāles pilsētā Matusiņju, kas ir Portu ziemeļu priekšpilsēta. Ideālā gadījumā katra meitene spēlētu tikai vienā vecuma grupā, taču dzīvē var būt citādi.

“Nepatīkamais, ka vairākām U20 izlasem kandidātēm ir savainojumi, tātad iespējama spēlētāju pārklāšanās. Tas šobrīd rada lielākās bažas. Situācija, ka var nākties spēlēt divās izlasēs pēc kārtas, nav optimāla. Abām ir smagas grupas – būs liela komunikācija.”

“Savstarpējā saziņa ir laba, konkurentiem jābūt vienīgi laukumā. Ārpus tā jāsadarbojas – tikai tā varam viens otram palīdzēt. Prieks, ka labi sadarbojamies ar treneriem Aigaru Neripu, Aināru Čuksti un Ingūnu Markūni, visiem iesaistītajiem. Tajā ziņā visam jābūt kārtībā.”

Izmantotie resursi:
Viedoklis: Ieriķu iela, mums ir problēma!