Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anete Jēkabsone-Žogota: "Šosezon man jātiek atpakaļ formā!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anete Jēkabsone-Žogota: "Šosezon man jātiek atpakaļ formā!"
Anete Jēkabsone-Žogota 2013. gada 23. janvārī, Eirolīgas spēlē pret "USO Mondeville"
Foto: Basket.ugmk.com

"UGMK nelīdzinās citiem klubiem. Vadība dara, lai nodrošinātu spēlētājām visu nepieciešamo. Mums tikai jārūpējas par rezultātu. Pārdzīvojumiem par neiekļaušanu spēles pieteikumā nav laika – te ir Jekaterinburga!" piecas nedēļas pirms Eirolīgas "Astoņu Fināla" sarunā par sezonas pirmo pusi un atgriešanos laukumā pēc savainojuma stāsta Jekaterinburgas basketbola kluba UGMK aizsardze Anete Jēkabsone-Žogota.

Olafa Langes trenētajam klubam neizdevās Eirolīgas regulāro sezonu noslēgt ar perfektu bilanci, taču tas nav traucējis Jekaterinburgas basketbolistēm pirmajos divos sezonas starpfinišos šķērsot mērķa līniju ātrāk par konkurentēm. Klubs piekto gadu pēc kārtas uzvarēja Krievijas kausa izcīņā, savukārt Eirolīgā uzvaru un zaudējumu attiecība 11-1 nodrošināja pirmo vietu regulārās sezonas kopvērtējumā. Līdz galvenajam sezonas startam Eirolīgas finālos, kas risināsies 18. - 24. martā, klubam palikušas četras spēles Krievijas čempionātā.

Kā esi apmierināta ar komandas sniegumu? Vai trīs mēnešu laikā izdevies iejusties spēlē?
UGMK rezultātus vērtēju pozitīvi, lai gan pēdējās spēlēs komanda nav rādījusi labāko sniegumu un gandarījums nelīdzinās tam, kādu ieguvām pirms Jaunā gada. Tiesa, pirms brīvdienām zaudējām pēdējo spēli pret “Sparta&K”, taču pati laukumā neizgāju. Mums vēl daudz jāstrādā, lai kļūtu par Eirolīgas čempionēm. Tā ir trenera, komandas un katras spēlētājas atbildība. Saprotam, ka pienācis gads, kad Jekaterinburgai būtu jāuzvar Eirolīgā. Lai to izdarītu, individuāli jābūt gatavai katrai spēlētājai.

Vai jūti, ka darbam noskaņojušās visas spēlētājas?
Spēlētāju individuālā attieksme un noskaņošanās ir augstā līmenī. Kad atbrauks pretinieču komandas, to varēs just vēl vairāk. Pagaidām stresu un uztrukumu nejūtu. Esam ieguvušas laiku trenēties un sagatavoties.

Menedžeris Rjabkovs un kluba prezidents Kozicins uzrunāja spēlētājas par startu Eirolīgā?
Klubs jau ilgāku laiku gatavojas “Astoņu Fināla” rīkošanai. Uzrunu nav bijis. Domāju, viņi vairāk neko neteiks. Dots viens uzdevums un tas arī viss. Priekšā nekas nav jāsaka, visi saprot.

Minēji par kritumu pēc Jaunā gada. Tas saistīts ar Jaunā gada pauzi vai plānotu piebremzēšanu pirms galvenajiem startiem?
Viena iemesla nav. Atšķirībā no citām komandām, UGMK nav jāspēlē “play-off”, jo rīkotāji vietu “Astoņu Finālā” nodrošina automātiski. Varbūt tas nedaudz atslābina. Otrkārt, pret Krievijas komandām visu laiku uzvaram. Neatkarīgi, vai būs plus +30 vai plus desmit, zinām, ka uzvarēsim. Gadās, ka gatavošanās pret atsevišķām Krievijas komandām nav tik nopietna kā Eirolīgā.

Kas iegāza Salamankā? Pārkeres nespēlēšana?
Kendisa ir laba un individuāli ļoti spēcīga spēlētāja. Protams, viņa pietrūka. Daudzi saka, ka Salamankai palīdz skaļie fani, taču, manuprāt, tie nav attaisnojumi, kuriem jāietekmē mūsu spēli. Pašas nebijām gatavas. Salamankas spānietes apliecināja savu entuziasmu un uzvarētgribu. Tajā dienā viņas vienkārši bija labākas.

Skatoties pēc Jekaterinburgas ziemas laika, spēlējāt naktī.
Arī tam nav jābūt attaisnojumam. Citā laika joslā uzturamies tikai pāris dienas. Lai vieglāk izturētu laika starpību, Salamankā ieradāmies divas dienas ātrāk. Jā, spēlējām divos naktī, taču tā nenotika pirmo reizi. Zaudējumā esam vainojamas tikai pašas. “Avenida” basketbolistēm tā bija ļoti svarīga spēle, viņas gāja uz visu, lai tiktu “play-off”.

2012. gada 3. novembrī Anete atgriezās laukumā pēc 283 dienu pārtraukuma, izcīnot uzvaru pār Novosibirskas “Dynamo-GUVD”. Foto: Basket.ugmk.com un bcummc.narod.ru

10. februāra spēlē pret Vologdas “Chevakata” Anete guva 10 punktus, tai skaitā realizējot 2 no 4 tālmetieniem

”Maša ir malacis, labi atjaunojas. Krustenisko saišu pārrāvums dažām spēlētājām var radīt psiholoģiskas bailes, taču viņa laukumā jūtas labi.”

2013. gada 23. janvāris, mājas spēle pret “USO Mondeville”. UGMK uzvarēja un pēc divām nedēļām nodrošināja pirmo vietu Eirolīgas regulārajā sezonā

Tavuprāt, cik komandu šogad var pacīnīties par galveno balvu?
Uzskatu, ka “Astoņu Fināls” būs ļoti interesants. Pagaidām vēl nav zināms, kuras komandas tiks astoņniekā. Atsevišķas favorītes nosaukt nevēlos, taču gaida tikšanās ar ļoti spēcīgiem pretiniekiem. Augstu līmeni sasnieguši Turcijas klubi “Fenerbahce” un “Galatasaray”. Pretendentu sarakstā atrodas Maskavas apgabala “Sparta&K”, taču vispirms komandām jāpārvar “play-off” kārta. Manuprāt, Orenburgas “Nadeždai” ir reālas izredzes tikt finālos un Zanītei (Zanei Tamanei) to arī novēlu. Būs interesanti!

UGMK pietrūkst “play-off” spēles?
No vienas puses, žēl, ka neizjutīsim sacensību ritmu. No otras – forši būs spēlēt mājās. Nekur nevajadzēs braukt un Jekaterinburga vienmēr sarīko labus turnīrus. Te radīta laba atmosfēra gan skatītājiem, gan komandām. Klubs rūpējas, lai Jekaterinburgas līdzjutēji būtu klāt katrā spēlē. Vismaz viens autobuss neatkarīgi no tā, kur spēlējam. Ja nekļūdos, viņiem tiek apmaksātas lidmašīnu biļetes. Vakar, pēc spēles pret Vologdu (saruna notika 11. februārī), zālē notika mākslinieku mēģinājumi – tiek gatavots šovs Eirolīgas spēļu minūtes un puslaika pārtraukumiem.

Jekaterinburgas sastāvā iekļautas astoņas ārzemnieces. Devītā ir naturalizētā Dīna Nolana. Spēles laika sadalīšana trenerim ir liels izaicinājums?
Manuprāt, viņam jāizdara grūtas izvēles. Rēķini, ka Krievijas līgā regulāri malā jāatstāj trīs meitenes. Tas ir ļoti daudz. Savādāk jāmaina spēlētājas, jāizmanto cita taktika un spēle veidojas savādāka. Ja trīs basketbolistes paliek malā, tas atstāj būtisku iespaidu.

Par spēles dienas sastāvu uzzināt iepriekšējā dienā?
Olafs Lange cenšas sastāvu nosaukt pēc vakara treniņa. Gadās, ka tas notiek rīta nodarbības laikā. Nevienam nav patīkami, ja atstāj ārpusē, taču UGMK ir tāds klubs, kur tā notiek. Komandā vienmēr pulcētas daudzas spēlētājas un visas ar to rēķinās. Pārdzīvojumiem nav daudz laika – te ir Jekaterinburga! Neatkarīgi no tā, jāgatavojas nākamajai spēlei.

Spēlējot viesos, spēlētājas dzīvo atsevišķi?
Izbraukumos katra UGMK spēlētāja dzīvo savā numurā. Klubā viss ir augstākajā līmenī, tikai jāuzvar. Vadība dara, lai nodrošinātu spēlētājām visu nepieciešamo. Mums – jārūpējas par rezultātu. Tieši tāpēc mums daudz jāstrādā gan kā komandai, gan individuāli. Neviena nevelk segu uz savu pusi. Esam draudzīgas gan treniņos, gan sadzīvē. Visas zina, kāpēc šeit esam, tāpēc sadzīvot ir ļoti vienkārši.

Nākamsezon Krievijā atcels leģionāru limitu laukumā. Klubā sanācis to pārrunāt?
Krievietes par izmaiņām nav sajūsmā. Limita atcelšana ietekmēs Krievijas basketbolu. Krievu spēlētājām būs vairāk jāpacīnās un jāpierāda sevi, lai tiktu laukumā. No otras puses, tas nāks par labu. Pieaugs konkurence. Viņas zinās, ka laukumā nebūs obligāti jātur divas krievietes.

Domāju, krievu spēlētājas pieņem trenera izvēles. Viņām vairs nav astoņpadsmit vai divdesmit gadi, kad laukumā gribējās skriet četrdesmit minūtes. Spēlējot UGMK, zini, ka jāuzvar komandai. Ja komanda uzvar, priecāties var visas. Te nav diskusiju par laika sadali – kāpēc viņa vai kāpēc es.

Tava atveseļošanās notika kopā ar Mariju Stepanovu. Vai klubs parūpējās, lai viss būtu līmenī?
Nezinu, kāda būtu aprūpe citos klubos, jo spēlēju bez nopietniem savainojumiem. UGMK gan man, gan Mašai nodrošināja, lai viss būtu labi – laba klīnika Vācijā, labs ārsts. Viņi to paveica un ceru, ka tas izrādīsies veiksmīgs solis. Maša ir malacis, labi atjaunojas. Krustenisko saišu pārrāvums dažām spēlētājām var radīt psiholoģiskas bailes, taču viņa laukumā jūtas labi.

Ko Tev novēlēt tuvākajā mēnesī?
Veselību un pārliecību par saviem spēkiem. Lai man sanāk tas, ko daru.

Šosezon bijuši brīži, kad esi uzķērusi pārliecību?
Tas vēl nav noticis. Gandrīz gadu – astoņus, deviņus mēnešus – biju bez basketbola. Tas uzskatāms par ilgu periodu un domāju, ka šī sezona vajadzīga tikai, lai tiktu atpakaļ. Jāsajūt savu spēli, jāiejūtas basketbolā. Šajā komandā tas nemaz nenāk viegli. UGMK ir ļoti daudz spēlētāju, spēles laiks – ierobežots. Nebūsi gatava, nāks cita. Tas padara iejušanās laiku ilgāku.

UGMK 2013 reklāmas video
UMMC CUP

Turpinājums sekos!

  +5 [+] [-]

, 2013-02-12 14:35, pirms 11 gadiem
Lai veicas! Latvijas izlase būtu labākā vieta pārliecības un sajūtu atjaunošanai! :-)

  -1 [+] [-]

, 2013-02-12 15:12, pirms 11 gadiem
Tas labi! Sāku jau domāt ka Aneta taisās beigt spēlēt.