Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Igaunijas čempionu treneris: "Jāmācās no Islandes futbolistiem!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Igaunijas čempionu treneris: "Jāmācās no Islandes futbolistiem!"
"Eclex Tallinn" basketbolistes: vismaz trešā vieta Nordea Basketbola līgas pirmajā aplī
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Iespējams, ka "Top 6" turnīrā spēlēs trīs Latvijas un trīs Igaunijas komandas. Jāatzīst, ka jau divu Igaunijas komandu līdzdalība elites grupā būtu labs panākums. Treneri domā, ka Nordea Basketbola līga ir ļoti, ļoti noderīga," viesošanās laikā Rīgā sarunā ar Sportacentrs.com uzsvēra Igaunijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Jānuss Levkojs. 2014. gada vasarā Igaunija spēlēs vienā Eiropas čempionāta kvalifikācijas grupā ar Latviju, Itāliju un Portugāli.

Igaunijas kungi izcīnīja ceļazīmi uz Eiropas čempionātu, dāmām kvalifikācijā bija vairāk uzvaru nekā zaudējumu un juniores nopelnīja sudraba medaļas Pasaules 3x3 čempionātā Indonēzijā. Labs gads Igaunijas basketbolam?
Neapšaubāmi, vīriešu izlases nokļūšana finālturnīrā ir liels panākums. Bija brīži, kad neveicās, taču tas pieder vēsturei. Uzskatu, ka neliels pacēlums redzams arī sieviešu basketbolā. Izveidojusies laba junioru komanda, basketbolā trenējas vairāk meiteņu. Kā valstsvienības treneris arvien vairāk rēķinos ar jaunajām spēlētājām. Un tas jau ir panākums.

No otras puses, Igaunijā ir maz cilvēku un maz vietu, kur spēlēt basketbolu. Tas izpaužas arī sezonas gaitā. Piemēram, “Eclex” sastāvā šobrīd ir daudz savainotu un saslimušu spēlētāju. Trūkst maiņu. Esmu un palieku optimists. Uzskatu, ka Igaunijas un Latvijas līga kļuvusi par pieklājīgu turnīru. Tagad iespējama situācija, ka “Top 6” turnīrā spēlēs trīs Latvijas un trīs Igaunijas komandas. Jāatzīst, ka jau divu Igaunijas komandu līdzdalība elites grupā būtu labs panākums. Cik esmu runājis ar treneriem, visi saka, ka Nordea Basketbola līga ir ļoti, ļoti noderīga.

Vai nākamajā vasarā turpināsiet trenēt Igaunijas izlasi?
Turpināšu darbu. Eiropas čempionāta kvalifikācijā mums jāspēlē pret Latviju, Itāliju un Portugāli. Grupa ir stipra, protams, esam autsaideru lomā. Mums būs gados jauna komanda, tāpēc Latvija un Itālija uzskatāmas par grupas favorītēm. Latvijas basketbolistes visu laiku ir spēlējušas augstā līmenī. Viņas ieguvušas lielāku pieredzi, taču mums arī kādreiz jāsāk spēlēt pret stiprām konkurentēm. Mums jāiet pa šo ceļu un cīņas tādā grupā tikai palīdzēs.

Kā vērtējat atteikšanos no B divīzijas turnīra izspēles?
Spēlēt pret stiprākajām komandām ir labs izaicinājums. Piemēram, pagājušajā gadā guvām iespēju pārbaudes spēlē sacensties pret Krievijas valstsvienību. Trīs ceturtdaļas spēlējām līdzīgi, tikai beigās neizturējām. Jo vairāk spēlēsim pret tādām komandām, jo lielāks būs ieguvums. Skatieties, kā ir futbolā. Piemēram, mazā Islande iekļuva pārspēlēs un līdz pēdējam brīdim cīnījās par ceļazīmi uz Pasaules kausu. Tāpat uz Igauniju brauc augsta līmeņa komandas. Eiropas čempionāta jaunā izspēles kārtība basketbolam radīs vairāk ieguvumu.

Parunāsim par jūsu trenēto “Eclex” komandu. Vai tā ir novājināta, salīdzinot ar pagājušo gadu?
Pēc Jaunā gada kļūsim spēcīgāki. Mirjama Nikolaja bija savainota un nevarēja spēlēt, taču būs atpakaļ ierindā. Jā, viņas prombūtne ir pavājinājusi komandu. Savukārt Vīve Rebane vispār uzskatāma par vienu no Igaunijas sieviešu basketbola līderēm un viņai ir jāspēlē ārzemēs. Šajos apstākļos Mirjama būs mūsu slepenais ierocis (smaida). Aigaram (Neripam) pateicu, ka nākamajā tikšanās reizē būsim labāk gatavi.

Bilance 10-2 pēc pirmā apļa apmierina?
Normāls, apmierinošs rezultāts. Izcīnījām labas uzvaras, piemēram, pret “RSU/Merks”. Tiesa, pret TTT nebija daudz izredžu, taču piektdien aizvadījām ļoti smagu spēli Liepājā. Brauciens izvērtās grūts – septiņas stundas ceļā, uzreiz spēle. Piespiedāmies un uzvarējām. Nekāda vaina, mums vajag vairāk tādu spēļu!

     [+] [-]

, 2013-12-11 17:29, pirms 10 gadiem
Pēc šī ir skaidrs, ka no Audentēm nekādu cīņu nesagaidīt šodienas spēlē!