Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Kurš kļūs par Stenlija kausa MVP: Dautijs, Kopitars vai Viljamss?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kurš kļūs par Stenlija kausa MVP: Dautijs, Kopitars vai Viljamss?
Džastins Viljamss
Foto: AFP/Scanpix

Ja Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausā uzvarētu Ņujorkas "Rangers", par izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju tiktu atzīts zviedru vārtsargs Henriks Lundkvists. Taču 2014. gada čempione būs Losandželosas "Kings", kuras rindās nav izkristalizējies viens pārliecinošs līderis, tomēr netrūkst spēlētāju, kuri būtu pelnījuši vērtīgākā balvu.

"Esmu ar viņu spēlējis kopā pietiekami ilgi un viņš ir atvairījis pietiekami daudz tādu metienu, lai tagad tas nebūtu šokējoši, drīzāk paredzami," par Losandželosas "Kings" vārtsarga Džonatana Kvika atlētisko spēles stilu sarunā ar Yahoo! Sports teica komandas kapteinis Dastins Brauns. Tiesa, kad abi pārstāvēja Amerikas Savienotās Valstis olimpiskajās spēlēs, Brauns ievēroja, ka arī paši pieredzējušākie spēlētāji neslēpa sajūsmu par kārtējo fantastiskā stilā atvairīto metienu, par kārtējo situāciju, kurā komanda glābta no ielaistajiem vārtiem.

Uzaudzis stundas brauciena attālumā no Ņujorkas, Kviks nekad nebija spēlējis "Rangers" mājvietā - pasaulē slavenākajā arēnā "Madison Square Garden". Debija pienāca Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa fināla trešajā mačā, un amerikāņu vārtsargs iespēju izmantoja ar uzviju - 32 atvairīti metieni, sausā spēle un Losandželosas "Kings" uzvara ar 3:0. Kad Kviks rāda labāko sniegumu un karaļiem talkā nāk veiksme, tā kļūst par nepārspējamu kombināciju.

Un Losandželosas "Kings" visus trīs vārtus guva ar veiksmes palīdzību. Rezultātu atklāja Džefs Kārters, pēc kura metiena ripa trāpīja Ņujorkas "Rangers" aizsargam Denam Džirardi un atrada ceļu sāncenšu vārtos mazāk nekā vienu sekundi pirms pirmās trešdaļas noslēguma. Pārsvaru ar metienu no zilās līnijas dubultoja Džeiks Mazins, bet ripa pa ceļam trāpīja Martēnam Senluī. Savukārt "Rangers" cerībām punktu pielika Maiks Ričardss, kurš pretuzbrukumā mēģināja izdarīt piespēli, taču ripa pēc rikošeta nonāca atpakaļ uz nūjas lāpstiņas, turklāt mājinieku vārtsargs Henriks Lundkvists jau bija pārvietojies uz pretējo stūri.

Losandželosas "Kings" Stenlija kausā pēdējoreiz uzvarēja 2012. gadā, un par izslēgšanas spēļu vērtīgāko spēlētāju tika atzīts tieši Kviks, kurš 20 mačos atvairīja 94,6% sāncenšu metienu un vidēji spēlē ielaida 1,41 ripu. Tuvākajos gados rādītāji varētu tikt apdraudēti tikai tādā gadījumā, ja tiek izgudrota laika mašīna un pirmais to lietot drīkst 2012. gada Kviks.

Taču amerikānis nebūs vērtīgākais spēlētājs 2014. gadā. Pirms diviem gadiem viņš nevienā mačā neielaida četrus vai vairāk vārtus, bet šoreiz bijuši astoņi gadījumi. Bieži vien talkā nācis rezultatīvais Losandželosas "Kings" uzbrukums, kas pusfinālā ņēma virsroku pret regulārajā čempionātā visvairāk vārtus guvušo komandu Čikāgas "Blackhawks". Un izslēgšanas spēļu labākais snaiperis ar 13 precīziem metieniem ir slovāks Marians Gaboriks, kurš vienībai pievienojās sezonas noslēgumā. Bet arī viņa izredzes iegūt MVP balvu ir mazas. Toties ir trīs līderi.

Labākais līgas aizsargs 2014. gada izslēgšanas spēlēs ir Drū Dautijs. Kad Losandželosas "Kings" izdevās iepriekšējā kārtā izslēgt pašreizējo čempioni Čikāgas "Blackhawks", tieši kanādietis kļuva par galveno panākuma kaldinātāju, jo viņš bija uzdevumu augstumos, kamēr pretējā laukuma galā cits Kanādas olimpiskās izlases spēlētājs Dankans Kīts izšķirošajos brīžos biežāk pievīla nekā glāba vai demonstrēja meistarību, kas liktu neticībā berzēt acis.

Lai gan finālu Dautijs sāka ar rupju kļūdu, kas "Kings" maksāja zaudētus vārtus, pēcāk izdevās reabilitēties ar fantastisku vārtu guvumu un neizšķirta panākšanu. Savukārt trešajā mačā viņš izdarīja labāko noteikumu pārkāpumu vēsturē, neatļauti kavējot un nogāžot Riku Nešu, kurš būtu iemetis tukšos vārtos. Tādējādi Dautijs lietderību pierādījis abos laukuma galos un visdažādākajās situācijās, tāpēc dažos Kanādas medijos viņa pielūgšana nonākusi līdz jautājumam: vai Dautijs ir labākais spēlētājs pasaulē?

Taču sacensībā par vērtīgākā spēlētāja balvu viņam priekšā redzu vismaz divus spēlētājus - slovēņu centra uzbrucēju Anži Kopitaru un aukstasinīgo kanādieti Džastinu Viljamsu, kurš snieguma virsotnē uzkāpj pašos svarīgākajos mirkļos.

Kopitars ir izslēgšanas spēļu rezultatīvākais spēlētājs un Losandželosas "Kings" pirmās maiņas motors. Pirmajā kārtā viņam pretī stājās Logans Kutūrs no Sanhosē "Sharks", otrajā - Raiens Geclafs no Anaheimas "Ducks", trešajā - Džonatans Teivss no Čikāgas "Blackhawks". Tikai pirmais netika iekļauts Kanādas olimpiskās izlases sastāvā, viens no pirmajiem paliekot aiz strīpas. Tomēr uzslavas slovēnis pelnījis nevis par sniegumu uzbrukumā, bet gan par paveikto aizsardzībā.

Piemēram, pirmajā spēlē pret Ņujorkas "Rangers", laukumā atrodoties Kopitaram, Losandželosas "Kings" izdarīja deviņus metienus, kamēr sāncenši - nevienu. Tāpat centra uzbrucējs vienatnē atņēma vairāk ripu nekā visa "Rangers" komanda kopā. Un visam pa virsu fakts, ka tikai piecās no 24 izslēgšanas spēlēm Kopitars nav guvis vismaz vienu punktu.

Sēriju sestajās un septītajās spēlēs Kopitars sakrājis deviņus punktus, bet viņam priekšā ar desmit punktiem ir Viljamss. Pateicoties lieliskajam sniegumam izšķirošajos brīžos, viņš ticis pie iesaukas "Misters Septītā Spēle"; tam ir pamats, jo Viljamss ir rezultatīvākais spēlētājs Nacionālās hokeja līgas septīto spēļu vēsturē. Tomēr galvenais iemesls, kāpēc viņu uzskatu par galveno kandidātu vērtīgākā spēlētāja balvai, ir sniegums finālsērijā - viņš ir Losandželosas "Kings" labākais spēlētājs.

Pirmajā mačā Viljamss noķēra pa gaisu lidojošu ripu, iekaroja Ņujorkas "Rangers" aizsardzības zonu un sagaidīja partnerus, piespēlēja Dautijam, kurš panāca 2:2. Tas nebija viss, jo Viljamss pagarinājuma piektajā minūtē izmantoja pretinieku kļūdu un guva uzvaras vārtus. Otrajā spēlē, kurā Losandželosas "Kings" trīs reizes nonāca iedzinējos ar trīs vārtu deficītu, Viljamss rezultatīvi piespēlēja pirmajos trīs vārtu guvumos, bet trešajā mačā izcila piespēle Kārteram uzvaras vārtu guvumā.

Lai kādi izcilnieki būtu Dautijs un Kopitars, Viljamsa pienesums ir pārāk svarīgs, lai viņu neapbalvotu ar vērtīgākā spēlētāja jeb MVP trofeju. Vismaz pēc Stenlija kausa fināla pirmajām trīs spēlēm.

Džastins Viljamss noķer piespēli un rezultatīvi asistē Drū Dautijam

Džastins Viljamss gūst uzvaras vārtus pagarinājuma piektajā minūtē

Džastina Viljamsa piespēle ļauj Losandželosas "Kings" samazināt deficītu līdz minimumam

Džastina Viljamsa trešā piespēle otrajā mačā

Džastins Viljamss atrod Džefu Kārteru un piespēlē Losandželosas "Kings" uzvaras vārtos

1 2 49 komentāri
Slēpts komentārs: fubols.uspele
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-06-11 18:20, pirms 10 gadiem
fubols.uspele rakstīja: PK priekšvakarā kam interesē kaut kādi slidotāji....
Man

  +7 [+] [-]

, 2014-06-11 18:22, pirms 10 gadiem
SC norakstījuši Rendžerus.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-11 18:24, pirms 10 gadiem
Rendžeri paši sevi norakstīja, kad biļešu cenas samazinājās par 46%.
Un kāpēc gan Kviks nevarētu iegūt MVP?
Bischofs rakstīja: SC norakstījuši Rendžerus.

  +2 [+] [-]

, 2014-06-11 18:25, pirms 10 gadiem
Brožes kungs,vai Jūs kāds pareģis būtu,ja tik pārliecinoši variet sacīt,ka NHL Stenlija kausa ieguvēji būs Kings?

Rezultāts sērijā ir 3-0,Ņujorkas zēniem jāuzvar četras spēles,un viņi ir čempioni! Un tas nebūtu nekāds brīnums,tas tikai būtu normāli. Iespējams ir viss.

 +13 [+] [-]

, 2014-06-11 18:26, pirms 10 gadiem
Es esmu kings fans , bet šitādus virsrakstus nevajag rakstīt pirms sērija nav beigusies .

  +1 [+] [-]

, 2014-06-11 18:27, pirms 10 gadiem
Manā skatījumā, Kviks varētu būt MVP!!!

  +4 [+] [-]

, 2014-06-11 18:31, pirms 10 gadiem
Ulvis Brože rakstīja: Taču 2014. gada čempione būs Losandželosas "Kings"
Nu nu... LA Kings paši atradās 0:3 iedzinējos 1. kārtā pret Sharks.
Viss vēl tikai priekšā! Es par septiņām spēlēm!

  +3 [+] [-]

, 2014-06-11 18:34, pirms 10 gadiem
fubols.uspele rakstīja: PK priekšvakarā kam interesē kaut kādi slidotāji....
pff haha, kam interesē mīkstmiesīgi sīkie, kas nespēj noturēties kājās pēc 1 grūdiena?

  +4 [+] [-]

, 2014-06-11 18:38, pirms 10 gadiem
Ja Kingi pagrūdīs, neapskaužu Brožes kundziņu...

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:38, pirms 10 gadiem
Dautijs

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:39, pirms 10 gadiem
Kopitars!!!

  +2 [+] [-]

, 2014-06-11 18:40, pirms 10 gadiem
Reaktors2 rakstīja: pff haha, kam interesē mīkstmiesīgi sīkie, kas nespēj noturēties kājās pēc 1 grūdiena?
Futbolisti vienmēr ir bijuši mīkstie ar visu želejmataino Kristīni priekšgalā.

  +4 [+] [-]

, 2014-06-11 18:41, pirms 10 gadiem
Kāpēc pie variantiem nepiemin Gaboriku?
Ļoti laba statistika.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:47, pirms 10 gadiem
Kviks!

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:51, pirms 10 gadiem
Gribētos jau, lai slovēnis ieliek visiem....

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:54, pirms 10 gadiem
Rangers izcels seeriju!!!

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:55, pirms 10 gadiem
PK himna korejiešu versijā: https://www.youtube.com/watch?v=HkM...

     [+] [-]

, 2014-06-11 18:55, pirms 10 gadiem
Senluī, ka jums saku!

  +1 [+] [-]

, 2014-06-11 18:56, pirms 10 gadiem
OMG, ir jābūt pilnīgam D--A--U--N--I--M, lai pie rezultāta 3:0 priekšlaicīgi kādu jau kronētu par čempionu... Tie paši Kings finālā nebūtu tikuši, ja pirmajā kārtā atrodoties iedzinējos ar 0:3 pret Sharks, nebūtu uzvarējuši 4 spēles pēc kārtas, autoram pilnīgs facepalm, kurš saka, ka to pašu nevar izdarīt Rangers... Pilns ar kaut kādiem mazgadīgiem amatieriem autoru vietā šajā portālā...

  +1 [+] [-]

, 2014-06-11 18:58, pirms 10 gadiem
Maxvell Smart rakstīja: Un tu noturētos kājās ja tevī ieskrietu 80kg čalis ar 30km/h lielu ātrumu?
Beidz blatot, tur visi nenormāli tēlo, lai tik pretinieks kartīti dabū.
Nesen paskatijos vienu spēli, pietika ar 20 min, lai es izslēgtu laukā, jo tas teatris vienkārši nav izturams.

     [+] [-]

, 2014-06-11 19:01, pirms 10 gadiem
Nigga rakstīja: OMG, ir jābūt pilnīgam D--A--U--N--I--M, lai pie rezultāta 3:0 priekšlaicīgi kādu jau kronētu par čempionu... Tie paši Kings finālā nebūtu tikuši, ja pirmajā kārtā atrodoties iedzinējos ar 0:3 pret Sharks, nebūtu uzvarējuši 4 spēles pēc kārtas, autoram pilnīgs facepalm, kurš saka, ka to pašu nevar izdarīt Rangers... Pilns ar kaut kādiem mazgadīgiem amatieriem autoru vietā šajā portālā...
Pēdējo reizi Stenlija kausa finālā no 0-3 kāda komanda atspēlējās tad, kad Latvija bija nacistiskās Vācijas sastāvā - 1942. gadā.

Vari pats rēķināt, cik liela varbūtība, ka atspēlēsies.

Turklāt Rangers sastāvā MVP visdrīzāk būtu Lundkvists, kas jau rakstā tika minēts.

     [+] [-]

, 2014-06-11 19:01, pirms 10 gadiem
Pāragri, bet nu domāju, ka Dautijs būtu pelnijis

  +1 [+] [-]

, 2014-06-11 19:06, pirms 10 gadiem
Šitādus žurnālistus ar mietu dzīt prom.. Atradies gaišreģis , reāli izbojāja garīgo - dari savu darbu un raksti informāciju kas balstās uz faktiem neviss izsaki savu viedokli..

     [+] [-]

, 2014-06-11 19:10, pirms 10 gadiem
Maxvell Smart rakstīja: Un tu noturētos kājās ja tevī ieskrietu 80kg čalis ar 30km/h lielu ātrumu?
Vo vo, hokeju spēlē mīkstie galīgi, ja tev čalis ar slidojuma ātrumu 60 kmp/h ielido otrā čalī kurš nesas viņam virsū ar apmēram 40 kmp/h , tad liekas, ka tevi kā stāvošu nones tikai ar 100 kmp/h . Daiveristam tie 30 kilometri stundā ir daudz grūtāk izturami

     [+] [-]

, 2014-06-11 19:13, pirms 10 gadiem
Autor nomierinies! Vēl nekas nav beidzies!

  -1 [+] [-]

, 2014-06-11 19:20, pirms 10 gadiem
Jānis_LV rakstīja: Autor nomierinies! Vēl nekas nav beidzies!
Ir ir beidzies.

     [+] [-]

, 2014-06-11 19:20, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Pēdējo reizi Stenlija kausa finālā no 0-3 kāda komanda atspēlējās tad, kad Latvija bija nacistiskās Vācijas sastāvā - 1942. gadā.

Vari pats rēķināt, cik liela varbūtība, ka atspēlēsies.

Turklāt Rangers sastāvā MVP visdrīzāk būtu Lundkvists, kas jau rakstā tika minēts.
viņš nerunā par varbūtību, bet faktu, jeb tieši ka čempione būs Kings!
pie tam par MVP ir kļuvuši arī zaudētāju komandas spēlētāji...
beidzamie divi Žigers un Hekstāls bija vārtsargi, tieši tāpat kā Lunkvists!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-06-11 19:38, pirms 10 gadiem
Drīzāk jau Kviks nekā Kopitars.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-11 19:46, pirms 10 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Kāpēc pie variantiem nepiemin Gaboriku?
Ļoti laba statistika.
Pilnīgi piekrītu. Tas arī ir viens no maniem variantiem!
1 2 49 komentāri