Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Nelaimes putns Džirardi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Nelaimes putns Džirardi
Dens Džirardi atrod arvien jaunus veidus, kā izgāzties
Foto: AP/Scanpix

Pirms četriem mēnešiem noslēdzis jaunu kontraktu uz sešiem gadiem par 33 miljoniem Amerikas Savienoto Valstu dolāru, Dens Džirardi no Ņujorkas "Rangers" tiek uzskatīts par Nacionālās hokeja līgas pēdējo sezonu vienu no labākajiem aizsargiem. Taču karjeras svarīgākajā nogrieznī - 2014. gada Stenlija kausa finālā - viņš pārvērties līdz nepazīšanai: no pretinieku līderu neitralizētāja līdz aizsargam, kura parādīšanās laukumā komandas faniem liek šausmās saķert galvu.

Pirms Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa 2014. gada fināla starp Ņujorkas "Rangers" un Losandželosas "Kings" bija skaidrs - Amerikas Savienoto Valstu lielākās pilsētas pārstāvjiem, kuri izšķirošajiem mačiem bija kvalificējušies pirmo reizi kopš 1994. gada, kad kapteinis bija Marks Mesjē, panākumu var nodrošināt tikai izcils vārtsarga Henrika Lundkvista sniegums. Tomēr pirmo spēļu laikā kļuva skaidrs, ka karaļu pārspēks ir pārāk liels un ka Lundkvists izglābs kādu maču (šonakt izcīnītajā panākumā viņš tika galā ar 40 no 41 metiena, izturot spiedienu arī trešajā trešdaļā), nevis visu sēriju, tādējādi skandināvam nepieciešama komandas biedru palīdzīgā roka.

Uzbrukums sākas no aizsardzības, bet tās pirmajā pārī spēlē amerikānis Raiens Makdona un kanādietis Dens Džirardi. Pirmais pēdējo gadu laikā uzplaucis kā skaists zieds, kļūstot par vienu no Nacionālās hokeja līgas labākajiem uzbrūkošajiem aizsargiem un nopelnot vietu Amerikas Savienoto Valstu izlasē 2014. gada olimpiskajās spēlēs. Šādiem spēlētājiem treneri vislabprātāk blakus redz stabilas un pārbaudītas vērtības, un Džirardi tāda ir jau vairākas sezonas; pirms gada un diviem viņš tika uzskatīts par vienu no galvenajiem kandidātiem spēlēšanai lieliskajā Kanādas olimpiskajā komandā.

Stāsts par Džirardi nonākšanu Nacionālajā hokeja līgā parāda, ka nevajag padoties pie pirmajām neveiksmēm, bet gan jāturpina strādāt un pilnveidot savas prasmes. Neizvēlēts draftā, aizsargs noslēdza līgumu ar Ņujorkas "Rangers" fārmklubu, taču 2005. gada sezonu sāka vēl vienu līmeni zemāk - Austrumkrasta hokeja līgā. Nākamajā sezonā ticis pie līguma ar lielo klubu, Džirardi sagaidīja savu iespēju (savainojumā iedzīvojās Darjus Kasparaitis), vietu "Rangers" pamatsastāvā vairs neatdodot un pirmo spēli izlaižot pēc piecām sezonām jeb 330 spēlēm ribu savainojuma dēļ.

Galvenā trenera Džona Tortorelas vadītajā komandā Džirardi spēlēja arvien lielāku un lielāku lomu, 2012. gadā pēc Marka Stāla smadzeņu satricinājuma laukumā pavadot gandrīz 28 minūtes spēlē (ilgākais rādītājs starp visiem līgas spēlētājiem) un nopelnot vietu Visu zvaigžņu spēlē. Lai gan Tortorela pēc kārtējās neveiksmes izslēgšanas spēlēs tika atlaists, arī Ņujorkas "Rangers" vadība prata novērtēt aizsarga pienesumu, 28. februārī viņu apbalvojot ar līgumu uz sešām sezonām 33 miljonu Amerikas Savienoto Valstu dolāru vērtībā.

Taču karjeras svarīgākais mirklis - Stenlija kausa 2014. gada fināls - Džirardi kļuvis par ļaunu murgu, kuru viņš noteikti vēlētos aizmirst pie pirmās iespējas. Par nelaimes putnu kanādiešu aizsargs kļuva jau pirmajā mačā, kuru Ņujorkas "Rangers" pamanījās zaudēt pēc izvirzīšanās vadībā ar divu vārtu pārsvaru. Pamanījās zaudēt pagarinājumā pēc tam, kad ripa pārlēca Džirardi nūjai, bet viņš, glābdams situāciju, izdarīja piespēli Maikam Ričardsam, kurš nekavējoties rezultatīvi asistēja Džastinam Viljamsam.

Lai gan otrajā spēlē Džirardi bija laukumā, kad Losandželosas "Kings" guva pēdējos trīs vārtus, no 2:4 uzvarot ar 5:4 pagarinājumā, vairākās situācijās briesmīgi darbojās Makdona. Taču nākamais mačs atgādināja, ka neveiksmes nav pametušas Džirardi, - Ņujorkas "Rangers" zaudēja ar 0:3, sērijā nonākot iedzinējos ar 0-3, bet viņš atkal bija laukumā trīs ielaistajos vārtos. Turklāt viesi uzvaras ripu iemeta mazāk nekā sekundi pirms pirmās trešdaļas noslēguma pēc rikošeta no Džirardi slidas, savukārt trešais rezultatīvais metiens tika izdarīts pēc tam, kad viņš nepaspēja atpakaļ aizsardzībā.

Esam nonākuši līdz Ņujorkas "Rangers" pirmajai uzvarai, kas tika svinēta, pateicoties faktam, ka pirmo reizi piecos mēģinājumos izdevās noturēt divu vārtu handikapu. Tomēr Losandželosas "Kings" spiediens bija mežonīgs, īpaši noslēdzošajā trešdaļā. Lai atspēlētos, viesiem pietiktu ar vienu labu metienu, jo nelaimes putnam 29. minūtē skaitliskajā vairākumā uz pretinieku zilās līnijas salūza nūja, un to izmantoja sāncenšu kapteinis Dastins Brauns, kurš vienatnē izrēķinājās ar Lundkvistu.

Protams, ir skaidrs, ka neveiksmes nevar turpināties mūžīgi, tomēr labiem spēlētājiem izšķirošajos mirkļos tās jāatstāj aiz muguras; pēc zaudējuma Stenlija kausa finālā neviens negribēs klausīties atrunas par to, ka "man neveicās". Piemēram, Drū Dautijs atklāšanas mačā uzdāvināja Ņujorkas "Rangers" vārtu guvumu, bet paspēja reabilitēties nieka desmit minūtes vēlāk, gūstot vienus no skaistākajiem vārtiem izslēgšanas spēlēs.

Taču Džirardi sniegumā piesaista tas, ar cik mazu piepūli Losandželosas "Kings" malējiem uzbrucējiem ātrumā izdodas izlauzties pa flangu, atstāt aizsargu aiz muguras un apdraudēt Lundkvista sargāto cietoksni. Jā, viņš nekad nav bijis starp žiglākajiem aizsargiem hokejā, taču atkārtošanās atkal un atkal rosina aizdomas par savainojumu.

Debitants Tailers Tofoli pirmās spēles pamatlaika izskaņā pamet ripu garām Denam Džirardi un rada ļoti bīstamu momentu pie Henrika Lundkvista vārtiem. Lai gan neizdodas izcelties, tiek iedragāta sāncenšu pārliecība.
Džefs Kārters - viens no ātrākajiem raženajiem spēlētājiem - atstāj Denu Džirardi jaņos ceturtās spēles otrās trešdaļas beigās, bet arī viņam neizdodas pārspēt Henriku Lundkvistu.

Pat ja Džirardi tiešām moka savainojums, aizsargam jāatrod veids, kā sekas padarīt pēc iespējas niecīgākas, jo Ņujorkas "Rangers", lai kļūtu par pirmo komandu kopš 1942. gada, kas atspēlējusies no 0-3, būs nepieciešams ne tikai brīnums, bet arī visu spēlētāju, it īpaši līderu, labākais sniegums.

Slēpts komentārs: sandis444444
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-06-12 11:28, pirms 10 gadiem
Slavens rokmūziķis rakstīja: Kāds sakars
Sanča iekarsis

  +1 [+] [-]

, 2014-06-12 11:36, pirms 10 gadiem
huy rakstīja: Sanča iekarsis
jo ilgāk reindžeri paildzinās sēriju, jo vairāk brauks šim autoram virsū, kurš vakar vakarā pasludināja kingus par čempioniem un MVP no kingiem...
p.s. interesanti kas darīsies, ja kaut viens viņa pasludinātais fakts nepiepildīsies

  -4 [+] [-]

, 2014-06-12 12:02, pirms 10 gadiem
kanādietis Dens Džirardi. Pirmais pēdējo gadu laikā uzplaucis kā skaists zieds, kļūstot par vienu no Nacionālās hokeja līgas labākajiem uzbrūkošajiem aizsargiem un nopelnot vietu Amerikas Savienoto Valstu izlasē 2014.

IIHF jauni noteikumi? Kanādieši, kas netiek CAN izlasē var spēlēt pie jeņķiem? Jeb, kā tomēr ir?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-12 12:57, pirms 10 gadiem
Brože laikam ir par kings

  +4 [+] [-]

, 2014-06-12 13:01, pirms 10 gadiem
brožāks tak vispār dzīvē ir normāls tupiks kur nu vēl ņem un rāda uz citiem ar pirkstiem!

  -1 [+] [-]

, 2014-06-12 15:11, pirms 10 gadiem
Slavens rokmūziķis rakstīja: Dažbrīd vajag sasaistīt kopā vairākus teikumus, lai saprastu, par ko tiek runāts kādā konkrētā teikumā

"Uzbrukums sākas no aizsardzības, bet tās pirmajā pārī spēlē amerikānis Raiens Makdona (teikumā nepārprotami tiek minēts kā pirmais) un kanādietis Dens Džirardi. (tiek minēts kā otrais) Pirmais (un nevis otrais) pēdējo gadu laikā uzplaucis kā skaists zieds, kļūstot par vienu no Nacionālās hokeja līgas labākajiem uzbrūkošajiem aizsargiem un nopelnot vietu Amerikas Savienoto Valstu izlasē 2014. gada olimpiskajās spēlēs."
Laikam, ka tev taisnība, bet, ja raksts ir par Džirardi, tad kāda velna pēc jāmin ko Makdona dara un par Džirardi neko

  +2 [+] [-]

, 2014-06-12 17:21, pirms 10 gadiem
Novelt vainu uz Džirardī ir vienkārši muļķīgi. Par nelaimes putnu iesauktais Dens šobrīd saņem kritiku visā Ziemeļamerikā un žurnālisti, kas ir vienkārši prastis skribenti, norok viņu viens pēc otra, jo publikai ir vajadzīgs kāds, pie kura snieguma piekasīties. Tā sakot, ja ir pieprasījums - ir piedāvājums.

Par "nelaimes putniem" var saukt arī vairākus NYR uzbrucējus, kaut vai Zukarello neizmantoja iespējas trešajā spēlē, kur ripa citādos gadījumos ir viegli gājusi vārtos.

Stenlija kausa finālam ir sava statiskā strāva, kas rada īpašu atmosfēru uz ledus un arī ārpus tā, tāpēc nevajag šos svētkus izbojāt arī spēlētājiem (akmenīts mediju lauciņā), kuri mēdz būt visai pavirši savā pašu darbā gan Amerikā, gan Latvijā. Brizgalova situācija aizvadītajā gadā bija spilgts piemērs arī tuklu un ne tik sportiski aktīvu žurnālistu slimajiem izdomājumiem, lai būtu cilvēki, kas vienkārši pakļautos bara spiedienam un nolamātu hokejistus, kas dienu no dienas pilda savas rutīnas un dara to no visas sirds.

  -1 [+] [-]

, 2014-06-12 20:45, pirms 10 gadiem
Autoram derētu mainīt profesiju..

     [+] [-]

, 2014-06-13 09:58, pirms 10 gadiem
NHL-ā rakstīja: Novelt vainu uz Džirardī ir vienkārši muļķīgi. Par nelaimes putnu iesauktais Dens šobrīd saņem kritiku visā Ziemeļamerikā un žurnālisti, kas ir vienkārši prastis skribenti, norok viņu viens pēc otra, jo publikai ir vajadzīgs kāds, pie kura snieguma piekasīties. Tā sakot, ja ir pieprasījums - ir piedāvājums.

Par "nelaimes putniem" var saukt arī vairākus NYR uzbrucējus, kaut vai Zukarello neizmantoja iespējas trešajā spēlē, kur ripa citādos gadījumos ir viegli gājusi vārtos.

Stenlija kausa finālam ir sava statiskā strāva, kas rada īpašu atmosfēru uz ledus un arī ārpus tā, tāpēc nevajag šos svētkus izbojāt arī spēlētājiem (akmenīts mediju lauciņā), kuri mēdz būt visai pavirši savā pašu darbā gan Amerikā, gan Latvijā. Brizgalova situācija aizvadītajā gadā bija spilgts piemērs arī tuklu un ne tik sportiski aktīvu žurnālistu slimajiem izdomājumiem, lai būtu cilvēki, kas vienkārši pakļautos bara spiedienam un nolamātu hokejistus, kas dienu no dienas pilda savas rutīnas un dara to no visas sirds.
Pilnīgi piekrītu! Vienīgi... Brizgalovs tik tiešām ir amplis!

  +1 [+] [-]

, 2014-06-13 10:23, pirms 10 gadiem
sandis444444 rakstīja: Autor Tu esi perfekts savā dzīvē? Tev nenotiek tādas lietas nekad? Ja tā, tad Tevi vajadzētu pārbaudīt!

Perfektais Latvijas hokeja apskatnieks, kurš perfekts ir visās dzīves situācijās, kuram dzīvē NEKAD nav bijuši kritumi no kuriem liekas ka ārā nekad viņš netiks!

Viņš ir PERFEKTS, viņš ir MAŠĪNA - viņš ir - ULVIS BROŽE!

ps: otru tādu cilvēku pasaulē neatradīsiet, viņš ir vinīgais!!
Ja spēlētājs tiek uzskatīts par vienu no pēdējo sezonu labākajiem aizsargiem, tad no viņa tiek gaidīts arī attiecīgs sniegums. Taču ja viņš spēlē finālā (!) ar tik neveiksmīgu sniegumu, tad tas ir jāņem vērā un nevar izlikties to neredzam. Neviens neapgalvo, ka viņam jābūt perfektam, bet gan vienkārši raksts ir par to, cik negaidīti sliktu sniegumu viņš rāda visizšķirošākajā spēļu sērijā.