Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Cik ilgi vēl, Kobe?

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Cik ilgi vēl, Kobe?
Kobe Braients - cik ilgi vēl spīdēs viena no spožākajām NBA zvaigznēm līgas vēsturē
Foto: AFP/Scanpix

Viena no pēdējās desmitgades spožākajām Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) superzvaigznēm Kobe Braients aizvada savu 16. sezonu pasaules basketbola Mekā. Cik ilgi vēl šobrīd 33 gadus vecais spēlētājs turpinās karjeru?

Braients ienāca līgā kā tikko vidusskolu pabeidzis tīnis 1996. gadā. Gluži kā Maiklu Džordanu, arī Braientu neizvēlējās ar pirmo numuru draftā. Braients trāpīja velna ducī, proti, tika paņemts kā 13. Un to izdarīja Šarlotes "Hornets". Tieši tā – "Hornets" organizācija ir tā, kas jau nākamajā sezonā varēja kost pirkstos, jo palaida projām nākamo NBA superzvaigzni un spēlētāju, kurš vistuvāk spējis atainot Maikla Džordana iespēto. "Hornets" gan jau pirms drafta bija nolēmuši – lai ko iegūs, mainīs to prom uz "Lakers", pretī saņemot Vlade Divacu. Iespējams, Braients būtu izvēlēts arī vēl zemāk, jo runā, ka "Hornets" pat neesot apsvēruši iespēju izvēlēties šo 17 gadus veco jaunekli. Nostrādāja Džerija Vesta faktors – "Lakers" tā laika ģenerālmenedžeris noskatīja aizsargu pirmsdrafta treniņos un uz vienošanās pamata lika Šarlotei draftēt tieši šo zēnu. Pašai "Lakers" organizācijai pirmā izvēle togad bija vien ar 24. numuru, ar kuru tika paņemts Dereks Fišers. Interesanti, ka tagad Braients spēlē tieši ar 24. numuru uz krekla.

Pirmo kontraku ar "Lakers" parakstīja nevis pats Kobe, bet gan viņa vecāki, jo puisim tobrīd vēl bija tikai 17 gadi, tātad nebija sasniegta pilngadība. Braients pāris mēnešus bija visu laiku jaunākais spēlētājs NBA vēsturē, bet tās pašas sezonas decembrī aizsargu apsteidza par 20 dienām jaunākais Džermeins O'Nīls. Savukārt 2005. gadā Kobe atkrita uz trešo vietu šajā nenozīmīgajā rādītājā, priekšā abiem (ar O'Nīlu) aizgāja cits "Lakers" spēlētājs – tagadējais pamatcentrs Endrjū Bainams (devītais šajā sarakstā ir Andris Biedriņš).

Cik gan patīkami pagremdēties atmiņās, taču nu pie lietas!

Braientam ir 33 gadi,kas būtībā nav nekāds dižais vecums, ja skatāmies uz basketbolistu un vispār sportistu profesionālā līmeņa mūža ilgumu. Vecākais NBA vīrs ir Metjū Hikijs, kurš Providensas "Streamrollers" rindās uzlaida vēl gandrīz 46 gadu vecumā, bet vīrs vārdā Roberts Javorskis Filipīnu līgā spēlēja arī 52 gadu vecumā. Tās, protams, ir galējības. Šodien NBA opīša tituls pieder Kurtam Tomasam, kurš 39 gados ir "Trail Blazers" rezerves iespēja garajā galā. Tikai dienu jaunāks ir Grants Hils, kurš kādreiz dzēra "Sprite", bet šodien ir paraugs ikvienam sportistam, kā rūpēties par savu ķermeni un joprojām 39 gadu vecumā būt NBA pamata piecinieka spēlētājam.

To, ka Braients neaizspēlēsies līdz laikam, kad pretendēs uz šo vīru ilglaicīgās spēlēšanas rekordu gāšanu, varam apgalvot gandrīz droši. Kobem ir palikuši divi trīs gadi šai līgā un basketbolā vispār. Nedomāju, ka Braients būs tas, kurš mētāsies ar vārdiem un rīcībām – ja aizies, tad aizies pavisam. Galu galā ir lieliski piemēri, no kuriem mācīties, kaut vai tas pats jau minētais Džordans, kurš vēl 40 gadu vecumā bumbojās (un nedarīja to slikti), lai raisītu lielāku interesi ap sev piederošo "Wizards" klubu.

Tomēr ir lietas un fakti, kas liek domāt, ka Braients varbūt JAU aizvada savu pēdējo sezonu NBA.

Bēdīgi slavenais amerikāņu beisbolists Alekss Rodrigezs šī gada sākumā atklāja, ka Braients nopietni apsvēris kārt kedas uz nagliņas jau pirms šīs sezonas. Braients Rodrigezam atklājis – labā ceļgala un kreisās potītes savainojumi likuši ļoti nopietni apsvērt karjeras beigšanu, vēl nesākoties sezonai. Kas zina, vai Braients spēlētu basketbolu, ja vien nebūtu bijis lokauts... "Zinu, ka pirms tam viņam ļoti sāpēja. Sāpju dēļ viņš apsvēra beigt karjeru. Taču pēc tam, kad bija atbraucis no Vācijas, esot juties atkal kā 27 gadus vecs," Rodrigezs atklāja, ka Braienta domas mainījusi ikgadējā vizīte pie sava speciālista Vācijā. Kā zināms, arī Aigars Fadejevs darbojies pie tā, lai Kobem mazinātos sāpes ceļgalos, un viņš joprojām būtu viena no šīs spēles spožākajām zvaigznēm. Par potītēm - atceros, pie Deivida Letermena vai Džimija Kimmela ciemojoties, Kobe pats atklāja, ka ik rītu mostoties ar sāpēm tajās un katru rītu jāpaiet zināmam laiciņam, lai iekustētos.

Dabu neapmānīsi. Ar katru savainojumu, ko tu gūsti, tu kļūsti vājāks. Tieši fiziski. Braients sevi nav saudzējis – spēlēts ar dažnedažādiem savainojumiem. Kaut vai šosezon pat – Zvaigžņu spēlē Kobe ne tikai salauza degunu, bet arī guva vieglu smadzeņu satricinājumu. Normālos apstākļos klubs, kuram rūp sava superzvaigzne, spēlētājam aizliegtu iet laukumā, kamēr ar galvu viss nav kārtībā par simt procentiem. Kobem neviens neko nevar aizliegt, viņš pats pieņem lēmumus. Uzliek masku uz sejas un turpina. Nav skaidrs, vai Braients neapzinās, cik bīstama ir šāda izvēle vai arī viņš to vienkārši ignorē, jo vēlme būt laukumā un vest aiz sevis veselu dinastiju ir lielāka. Un tas cilvēcīgi ir saprotams.

Braients šosezon atzina – viņš vairs nedzenas pēc sestā gredzena tik ļoti, ka būtu gatavs tā dēļ mainīt komandu. Kobe ir īpašs spēlētājs. Ne tikai tāpēc, ka skatāmības ziņā Braients, šo rindu autora prāt, ir trešais izcilākais basketbolists vēsturē (aiz Maģiskā Džonsona un Maikla Džordana), bet arī tāpēc, ka visu karjeru bijis vienas un tās pašas komandas līderis. Bija mirkļi, kad aizsargs varēja nonākt arī citur, bet tas nenotika, un tas ir galvenais. Pieci gredzeni un, reāli skatoties, neizskatās, ka kaut kur tālumā ceļa priekšā spīd arī sestais. Lai gan ne brīdi nevajag šaubīties – Kobe darīs visu iespējamo, ko uzskatīs par nepieciešamu, lai to tomēr dabūtu. Ar to būs par maz.

Vasarā Braients gatavojas atkal pārstāvēt ASV valstsvienību olimpiskajās spēlēs. Tas nozīmē ne vien skaistus un atcerēties vērtus mirkļus, bet arī krietni samazinātu atkopšanās laiku pēc sezonas, kas "Lakers" vīriem, visticamāk, beigsies ap jūniju, bet veiksmes gadījumā pat var ievilkties līdz Jāņu laikam... Pat, ja tā nenotiks un "Lakers" sezona beigsies ātrāk, nedomājiet, ka Braients līdz izlases gatavošanās posmam to vien darīs kā ārstēsies. To arī, bet paralēli tam noritēs treniņdarbs. Šis vīrs nekad neapstājas, nedēļu pēc sezonas viņš ir zālē un gatavojas nākamajai sezonai.

Bet - vai šoreiz tāda būs?

Visi lēmumi, ko esi pieņēmis karjerā attiecībā par savu veselību, atmaksāsies pēc tam, kad būsi beidzis spēlēt. Tādā ziņā Andra Biedriņa pirms pāris vasarām teiktais "diezin vai spēlēšu sevišķi ilgāk par sava pašreizējā līguma termiņu" ir pilnīgi saprotams un pieņemams. Arī Braients pēc šīs sezonas ļoti nopietni apsvērs visus par un visus pret. Arī Braients ir redzējis laukuma malā ar kruķīti staigājošos vēl nesen karjeru beigušos sportistus...

Ļoti daudz būs atkarīgs no tā, kas notiks turpmākajās septiņās dienās. Šobrīd Braients netic saviem partneriem laukumā, uz ko norāda situācijas, kad pat pret trim aizsargiem Kobe izmet pats, nevis atdod bumbu kādam no saviem komandas biedriem. Tādu gadījumu nav mazums šajā sezonā. Savukārt tas nozīmē to, ka, ja "Lakers" vadība atlikušajā nedēļā neīstenos kādu iespaidīgu un galvenais Braientam pa prātam esošu maiņas darījumu, šī varētu būt arī pēdējā izcilā aizsarga sezona. Ja notiks pretējais, un "Lakers" maiņas rezultātā strauji pastiprinās sastāvu, ja Kobe redzēs, ka jaunpienācēji var palīdzēt viņam izcīnīt sesto titulu, pēdējā, visticamāk, nebūs ne šī, ne arī vēl nākamā un, iespējams, pat aiznākamā sezona. Kobe komandu nemainīs, bet vai mainīsies komanda?

"Lakers" vadība izmisīgi meklē pirmo numuru jau ilgāku laiku, taču tas noteikti ir tikai viens no neskaitāmiem variantiem Miča Kupčaka pierakstu blociņā. Par to, ka šis vīrs ir spējīgs pielasīt Kobem blakus zvaigznes, nevajag šaubīties. To pierāda viņa darbi kopš stāšanās ģenerālmenedžera amatā jaunās tūkstošgades sākumā.

Līdz ar to varam arī visu pagriezt tādā plāksnē – tieši no Miča Kupčaka darba atlikušajā nedēļā varētu būt atkarīgs tas, cik ilgi vēl baudīsim Braienta spēli tagadnē, nevis video ierakstos skatoties un apbrīnojot aizsarga izcilos gājienus no pagātnes.

Cik ilgi vēl spēlēs Kobe Braients?

  • 38

  • 106

  • 613

  • 99


1 2 37 komentāri

+114 [+] [-]

, 2012-03-09 09:58, pirms 12 gadiem
Nākamās divas sezonas saņem rekordpiķi- attiecīgi 27, 30 citroni, domāju vēl noteikti abas sezonas uzspēlēs. Un šaubos ka ies prom, jo izskatās ka viņš visvairāk mīl pašu basketbolu.

 +20 [+] [-]

, 2012-03-09 09:58, pirms 12 gadiem
Es domāju,ka Kobe noteikti vēl spēles kādas 4 sezonas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +19 [+] [-]

, 2012-03-09 10:11, pirms 12 gadiem
Es arī domāju, ka šī noteikti nav pēdējā sezona Kobes karjerā un tas, ka pirms sezonas ir domājis beigt spēlēt nav liels rādītājs, jo nešaubos, ka tas pats Hils domā tieši to pašu pirms katras jaunas sezonas. Nepiekrītu arī pesimistiskajām prognozēm par 6. gredzena neiespējamību. Lakers rindās var notikt visādi brīnumi saistībā ar sastāvu kā vēl šogad pirms maiņu perioda beigām tā nākamsezon kad dažām zvaigznēm beidzas līgumi. + Protams, ja Lakers spēlē izcili PO arī bez izmaiņām viņiem IR iespējas aizspēlēties līdz finālam un tur jau var notikt viss.

  +3 [+] [-]

, 2012-03-09 10:31, pirms 12 gadiem
Jā, var tik iedomāties, kāds Braients un citi šie profesionālie basketbolisti, kuri līga pavadījuši patsmitiem gadu, izskatīsies vecumdienās, ja jau tagad no rītiem ar grūtībam ir celties no gultas.

  +8 [+] [-]

, 2012-03-09 10:44, pirms 12 gadiem
ļoti intresants raksts!

 +27 [+] [-]

, 2012-03-09 10:50, pirms 12 gadiem
Kamēr Biedriņš viņu neizkonkurēs....!!!!!

  +5 [+] [-]

, 2012-03-09 10:51, pirms 12 gadiem
kamēr vilks komandu

 +22 [+] [-]

, 2012-03-09 10:56, pirms 12 gadiem
gercis89 rakstīja: Jā, var tik iedomāties, kāds Braients un citi šie profesionālie basketbolisti, kuri līga pavadījuši patsmitiem gadu, izskatīsies vecumdienās, ja jau tagad no rītiem ar grūtībam ir celties no gultas.
Jā, labāk AB , kurš ātri savāca lielo kontraktu un spēka pietiek vēl iedzert un iešņaukt Vēl paspēs žurnālam Cosmopolitan bildēties

  +9 [+] [-]

, 2012-03-09 11:03, pirms 12 gadiem
gercis89 rakstīja: Jā, var tik iedomāties, kāds Braients un citi šie profesionālie basketbolisti, kuri līga pavadījuši patsmitiem gadu, izskatīsies vecumdienās, ja jau tagad no rītiem ar grūtībam ir celties no gultas.
Saka jau ka veselību par naudu nopirkt nevar, bet par Kobes naudu laikam var gan!
Domāju ka viņam mierigi sanāks jaunām potītēm.

 +20 [+] [-]

, 2012-03-09 11:03, pirms 12 gadiem
Forever in my heart!

 +14 [+] [-]

, 2012-03-09 11:12, pirms 12 gadiem
njaa taa izskatas,ka mil basiti,pat ar tadu ligumu kaa vinjam,dzekam cepuri nost!nav kaa musu balelins dabuja lielo ligumu,talakais jau visiem zinams feil

     [+] [-]

, 2012-03-09 11:31, pirms 12 gadiem
Tak speles kamer nonaks ratinkresla! Es nebutu parsteigts, ja vins speles lidz 40 gadu vecumam, jo let's face it - basketbols ir visa vina dzive un lasot vina biografiju, es isti nezinu, ko sis cilveks daris, kad vairs nevares spelet basketbolu. Tapec es domaju, ka vins noteikti speles tik ilgi, kamer vares kaut cik jedzigi paskriet. Zinot vina tehniku un meistaribas limeni, man ir pamatotas aizdomas, ka sniegums laukuma ari 40 gados butu vairak neka pieklajigs!

p.s. sorry, ka nav garumzimju, bet apleju klavieturu ar kafiju un dazi taustini vairs nestrada...

 +28 [+] [-]

, 2012-03-09 12:35, pirms 12 gadiem
laikam tikai Siliņš var salīdzināt AB un Kobes attieksmi pret basīti
Slēpts komentārs: wifebeater

 +29 [+] [-]

, 2012-03-09 12:45, pirms 12 gadiem
Black Mamba, viņš ir īsts basketbolists un cīnītājs.

  +4 [+] [-]

, 2012-03-09 13:04, pirms 12 gadiem
Gan jau, ka The Black Mamba speelees liidz 36 gadu vecumam, taatad veel 3 sezonas. Cerams, ka Lakers vadiiba spees savaakt pareizaas "daljinjas" lai speetu izciiniit veel 1 titulu un, lai Kobe vareetu iet pensijaa ar 6 gredzeniem pirkstoso taa pat kaa MJ. Veel arii gribeetos, lai Kobe tiek top 3 visu laiku rezultatiivako speeleetaaju sarakstaa. Veiksmi manam elkam!!!

  -2 [+] [-]

, 2012-03-09 13:09, pirms 12 gadiem
Veel gribeeju pateikt, ka cik es zinu Kobe neesaa 24 numuru, jo 8(kaadreizeejas numurs)+ 24= 32 ( Magic Johnson numurs)

  +2 [+] [-]

, 2012-03-09 13:24, pirms 12 gadiem
Pcsss.... Grants Hils dzer sprite ...Grants Hils dzer sprite...

  +1 [+] [-]

, 2012-03-09 13:30, pirms 12 gadiem
diezgan bezjēdzīgs raksts par īsti neko! Neko jaunu autors nepastāstīja!
Bet lai Kobem laba veselība!

  +1 [+] [-]

, 2012-03-09 13:53, pirms 12 gadiem
Domāju, ka pareizi GM ir jāaizmaina Bainams, jo izskatās, ka Gazols taisni ir tas spēlētājs, ar kuru Kobe labprāt kopā spēlētu. Vienīgi - tas Gazols, kurš bija pirms pāris gadiem nevis šis. Bet ar Bainamu prom un labu PG klāt, to visu var sasniegt, jo potenciāls Gazolam ir joprojām. Iemaina vēl kādu lai tiktu pie vidusmēra centra (aizsardzībā tendēta) un lūdzu jums atkal ir laba komanda.

Ideālais scenārijs - Bainamu aizmaina uz magic ar drafta izvēlēm pretī saņemot Hovardu, tad aizmainīt Gazolu pret kādu laba līmeņa PG, piemēram, Devinu Harisu. Bet tad jāskatās uz algu griestiem, vai viss sakrīt!

  +4 [+] [-]

, 2012-03-09 13:58, pirms 12 gadiem
Ļoti saistošs raksts, kuru ar prieku lasīju par šībrīža pasaules lielāko basketbola spīdekli! Black Mamba - keep scoring! :-)

  +4 [+] [-]

, 2012-03-09 13:59, pirms 12 gadiem
Kā arī labās rokas pirksts ir izmežģīts no pag,sez. Manuprāt vēl vismaz 2 sezonas, jo Lakers pa to laiku jāatrod cita zvaigzne, jo Lakers simbols ir un paliks Kobe. šaubos vai pat Lebrons būs labāks kā Kobe, Lebrons ir kā liels bullis,kas nedomā ar galvu, bet triecas tik uz priekšu, Kobe ir gudrs spēlētājs, spēlē ar galvu, un to dara 16 sezonas, lai arī kas nav runāts, rakstīts viņš ir un paliks labākais. Zinu ka ikviens kurš zin kas ir Basketbols, zin kas ir Kobe Braients.

Vēl vismaz viens tituls jāiegūst, šosezon šaubos, bet nākamsezon notiekti, būs gan 2 olimpiskās zelta, ieskaitot šī gada (Londonas), gan 6 čempiona tituli...Un ceru ka ar Hovardu.

  +6 [+] [-]

, 2012-03-09 14:33, pirms 12 gadiem
Gribētos pateikties raksta autoram par tiešām labu rakstu. Sen nebiju ko saturīgu un interesantu lasījis.
Cik Kobe ilgi vēl spēlēs, lai paliek viņa ziņā. Es vienmēr baudu viņa sniegumu un viņš ir nešaubīgi viens no izcilākajiem basketbolistiem EVER.

 +16 [+] [-]

, 2012-03-09 14:38, pirms 12 gadiem
ljoti ceru, ka LAL dabuus labu pirmo nummuru, pretim neatdodot ne Gasolu ne Bynumu, bet reaali skatoties, tas laikam nav iespeejams. man liekas, ka viens no LAL variantiem ir D.Will, kursh skaidri pateica, ka Netos nepaliks, bet tad LAL ir jaadod kaut kas labs pretim, jo tie jau ar ar garu degunu negribees palikt, lai gan taads variants ir ljoti reaals. ceru, ka treids sanaaks, un Kobe dabuus sesto gredzenu, ko noteikti ir pelniijis ar savu attieksmi un speeli laukumaa.

 +10 [+] [-]

, 2012-03-09 15:37, pirms 12 gadiem
Pēdēja sezona?!?! Jūs smejaties? Viņš basketbolu mīl ar visu savu sirdi un dvēseli. Spēlē klibs,ar lauztu pirkstu un ko tik vēl ne! Nedomāju, ka tik ātri beigs savu karjeru.

  +6 [+] [-]

, 2012-03-09 16:05, pirms 12 gadiem
The_Lakers_Fan rakstīja: Veel gribeeju pateikt, ka cik es zinu Kobe neesaa 24 numuru, jo 8(kaadreizeejas numurs)+ 24= 32 ( Magic Johnson numurs)
Kā Kobe intervijā teica par savu numuru ;Tagad tas ir par vienu lielāks nekā Jordanam.

  +6 [+] [-]

, 2012-03-09 17:01, pirms 12 gadiem
Un varētu domāt, ka, piemēram, Devins Veids, ceļas ar mazāk sāpošiem kauliem un locītavām... Man vēl tgd ir atmiņā Alonso Morninga sacītais par sāpēm, ledus maisiņiem, un mocību pilnajām naktīm, pēc 2006 gada čempiona gredzena izcīnīšanas... Un viņš jau ar ir tikai viens no. Profesionālais sports ir sevis kropļojošana, to atzīst lielāka daļa sportisti.

  -2 [+] [-]

, 2012-03-09 17:31, pirms 12 gadiem
vēl ilgi

  -1 [+] [-]

, 2012-03-09 18:09, pirms 12 gadiem
(inlove)

ezers23 rakstīja: Forever in my heart!

  -2 [+] [-]

, 2012-03-09 18:27, pirms 12 gadiem
baigi daudz skaļu un visai nepamatotu apgalvojumu. Būs interesanti pēc kādi gadiem 4 vēlreiz palasīt šito murgu

     [+] [-]

, 2012-03-09 22:38, pirms 12 gadiem
Siliņš malacis, varens raksts!

  +5 [+] [-]

, 2012-03-10 01:13, pirms 12 gadiem
Cik ilgi vēl, Kobe?
Ilgi vēl, Kobe!

  +8 [+] [-]

, 2012-03-10 01:13, pirms 12 gadiem
kaarteejais silinja bulshits.
kobe speles vismaz 3 -4 un iespejams vel vairak sezonas. kobe nebut nav traumatisks speletajs un esot reali labakajam dotajaa bridi speljoshajam speletajasm mest speli pie malas, kaut vai naudas delj butu stulbi. tas pats valters sandis cik speles? vinam jau 19 gadu vecuma bija trauma kuras delj vins apsvera karjeas beigshanu. ko tagad 33 darit? un neesot pat nba chempionam? kobe lbl superzvaignes statusa es nebaidos teikt butu gatavs but pat 55 gadu vecuma.

 +10 [+] [-]

, 2012-03-10 21:38, pirms 12 gadiem
peha rakstīja: Kā Kobe intervijā teica par savu numuru ;Tagad tas ir par vienu lielāks nekā Jordanam.
Lebrons izvēlējās 6 numuru, jo tas bija Uļas numurs!
1 2 37 komentāri