Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vīnbergs, Vētra, Nerips par Eiropas čempionātu izlozēm

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Vīnbergs, Vētra, Nerips par Eiropas čempionātu izlozēm
Gundara Vētras rēķinā ir 50 uzvaras FIBA Eirolīgā
Foto: basket.ugmk.com

Svētdien, 4. decembrī, Vācijas pilsētā Fraizingā notika 2013. gada Eiropas čempionātu vīriešiem un sievietēm kvalifikācijas grupu izloze, kurā savus nākamās vasaras pretiniekus uzzināja Latvijas valstsvienības. Sportacentrs.com aicināja savā vērtējumā dalīties basketbola kluba "Ventspils" galveno treneri Gundaru Vētru, sieviešu basketbola kluba "TTT Rīga" galveno treneri Aigaru Neripu un ilggadējos Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības trenerus Aivaru Vīnbergu un Ainaru Zvirgzdiņu.

Dāmas

Londonas Olimpisko spēļu vai Olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībnieces Krievija, Turcija, Francija, Čehija, Horvātija un Lielbritānija ir nodrošinājušas vietu finālturnīrā.

Pārējās 25 komandas tika sadalītas piecās grupās ar piecām komandām katrā, jo Bosnija-Hercegovina atsauca savu dalību. Sacensības notiks 2012. gada 13. jūnijā – 14. jūlijā. Kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas. Finālturnīrs risināsies 2013. gada 15. - 30. jūnijā Francijā.

Pirmā groza komandas grupās sadalīja Peters Radegasts. Dejans Bodiroga pretiniekos Latvijai no otrā groza izvilka Grieķiju, Henriks Detmans no trešā groza izraudzījās Itāliju, Fransuā Templs ceturtajā grozā sameklēja Somiju.

Latvija kvalifikācijas spēles sāks 13. jūnijā, savā laukumā uzņemot Itāliju. Mājās 20. jūnijā jāspēlē ar Grieķiju, 4. jūlijā ar Luksemburgu un 11. jūlijā ar Somiju.

EuroBasket Women 2013 kvalifikācijas turnīra izloze

GrozsA grupaB grupaC grupaD grupaE grupa
1BaltkrievijaMelnkalneLietuvaSpānijaLatvija
2IzraēlaPolijaSlovākijaVācijaGrieķija
3UngārijaSerbijaNīderlandeBulgārijaItālija
4UkrainaIgaunijaBeļģijaRumānijaSomija
5PortugāleŠveiceSlovēnijaZviedrijaLuksemburga

Kungi

Finālturnīram ir kvalificējušās Olimpisko spēļu vai Olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībnieces: 1) Spānija, 2) Francija, 3) Krievija, 4) Maķedonija, 5) Lietuva, 6) Grieķija, 7) Slovēnija, 8) Lielbritānija.

Vēl 31 komanda tika sadalīta piecās grupās pa piecām komandām katrā un vienā grupā ar sešām komandām. Kvalifikācijas spēles risināsies 2012. gada 15. augustā - 11. septembrī. Finālturnīram kvalificēsies katras grupas pirmās un otrās vietas ieguvējas, kā arī četras labākās trešo vietu īpašnieces.

Finālturnīrs piecās Slovēnijas pilsētās notiks 2013. gada 4. - 22. septembrī.

EuroBasket 2013 kvalifikācijas grupu izloze

#A grupaB grupaC grupaD grupaE grupaF grupa
1SerbijaVācijaHorvātijaGruzijaSomijaTurcija
2IzraēlaBulgārijaUkrainaBosnijaPolijaItālija
3MelnkalneZviedrijaUngārijaLatvijaBeļģijaPortugāle
4IgaunijaAzerbaidžānaAustrijaNīderlandeŠveiceČehija
5SlovākijaLuksemburgaKipraRumānijaAlbānijaBaltkrievija
6Islande-----

Aivars Vīnbergs, Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris no 1996. līdz 2003. gadam (bilance 26-29)

“Nav slikti,” uzzinot, ka Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība ielozēta E grupā ar Grieķiju, Itāliju, Somiju un Luksemburgu, teica basketbola kluba “RTU/Merks” galvenais treneris Aivars Vīnbergs. “Uzdevums ir risināms, izlozes rezultāti labi. Manā skatījumā, Latvija uz sāncenšu fona izskatās cienīgi. Ja spējam savākt attiecīgu sastāvu, esam uzskatāmi par grupas favorītiem.

Grieķijai zaudējām Eiropas čempionāta pirmajā spēlē Polijā. Tagad ir laba iespēja izdarīt reveransu un atspēlēties. Sanāca interesanti. Grieķis, būdams Latvijas izlases treneris, zaudēja Grieķijai. Latvija tika tālāk, taču trenerim vienlaikus sanāca nedaudz sasmērēt bikses savā zemē. Intriga ir tajā, vai viņš varētu kļūt par Grieķijas izlases treneri.

Itālijā ir spēcīga sieviešu basketbola līga, labs nacionālais čempionāts, bet izlašu līmenī pēdējo gadu rezultāti īsti nepārliecina. Galvenais ir mūsu pašu sastāva komplektācija. Ja spēsim piesaistīt un motivēt labākās spēlētājas, kuras nav paziņojušas par karjeras beigām izlasē, šis uzdevums būtu jāatrisina. Salīdzinot ar citām, mūsu grupa nerada diskomforta sajūtu.

Vērtējot jauniešu čempionātu izlozes, spēcīga grupa ir U20 meitenēm. Jāspēlē ar Spāniju, Lietuvu, Baltkrieviju. Brīvas rokas ir U20 vīriešu izlases galvenajam trenerim Agrim Galvanovskim, jo vietu augstākajā divīzijā saglabās visas komandas (2013. gada čempionātā eksperimentālā kārtā sacentīsies 20 komandas, ieskaitot četras jaunpienācējas no B divīzijas). Trenerim tā ir laba priekšrocība."

Gundars Vētra, bilance FIBA Eirolīgā 50-12

No 2007. līdz 2011. gadam Vētra vadīja divus no trim vadošajiem Krievijas sieviešu basketbola klubiem. Jekaterinburgas UGMK rindās treneris uzvarēja 6 no 9 turnīriem, bet CSKA priekšgalā izcīnīja pirmo vietu 2 no 4 sacensībām (FIBA Pasaules klubu turnīrs un Krievijas kauss).

“Itālija, Latvija un Grieķija šobrīd ir vienāda līmeņa komandas. Daudz noteiks sastāva komplektācija. Nav zināms, vai valstsvienībā spēlēs Anete Jēkabsone-Žogota, taču Jekaterinburgas klubā viņas sniegums ir labs. Pārējās meitenes vērtēt ir grūtāk. Labi spēlē Zane Tamane, bet nav īstas skaidrības par Guntu Baško-Melnbārdi.

Vīriešu izlasei interesants pretinieks no pirmā groza ir Gruzija. Šovasar viņi bija labi fokusējušies debijai Eiropas čempionātā, taču nav zināms, kā komanda izskatīsies nākamajā vasarā. Pat spēlēs pirms čempionāta un finālturnīrā Gruzijas sniegums atšķīrās. Līdzīgs skatījums ir par Bosniju, kas šovasar pārsteidza. Tas nav slikts variants.

Pārējās grupas komandas ir ņemamas. Neesmu daudz sekojis Nīderlandes basketbolam, taču viņiem noteikti ir spēlētāji, kuri var spēlēt. Rumānijā attīstās nacionālais čempionāts, klubi kļūst spēcīgāki. Latvijai ir jātiek pirmajā trijniekā, cerams, to četru komandu vidū, kuras nodrošinās vietas finālturnīrā.

Sievietēm pateicīgākais variants ir aizvadīt spēles uzreiz pēc sezonas nacionālajos čempionātos. Labāk atpūsties pēc izlases spēlēm nekā vasaru sākt ar lielo atvaļinājumu.

Par vīriem runājot, ja esi jaunāks un nepieredzējis, vajadzīga ilgāka gatavošanās. Tādās situācijās komandu vairāk jāiespēlē. To parādīja 2011. gada vasaras pieredze, kad komanda vislabāk iespēlējās jau Eiropas čempionāta laikā. Ieteicams sākt ātrāk. Pats labprātāk strādātu pēc sezonas.”

Aigars Nerips, “TTT Rīga” galvenais treneris no 2009. gada novembra

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības otrais treneris no 2006. līdz 2011. gadam, piedalījies divu Eiropas čempionātu kvalifikācijas kampaņās, trīs finālturnīros, Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā un 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā.

“Gatavošanos jāsāk ar komandas komplektāciju. Tieši tas noteiks rezultātu. Par konkurentiem un izredzēm var spriest tikai pēc tam. Spēku samērs Eiropā ir izlīdzinājies. Pietiek nespēlēt vienai vaii divām spēlētājām, kuras nes rezultātu un iznākums var būt atšķirīgs. Izmaiņas basketbola noteikumos vairs neatļauj tik agresīvu aizsardzību, tāpēc rezultatīvo spēlētaju loma pieaug.

Grieķija un Itālija ir spēcīgas komandas. Tālāk jāskatās, kādas spēlētājas kurās izlasēs spēlēs. Itālija pēc ilgāka laika vēlēsies tikt augstāk, Grieķija centīsies tikt pāri 2011. gada neveiksmei Eiropas čempionātā Polijā, kur netika ārā no grupas. Tās ir divas stiprākās pretinieces grupā. Somiju nevar nenovērtēt, jo šī komanda vasarā atsevišķas spēles nospēlēja ļoti labi. Skandināvijas valstīs progress notiek visās sporta spēlēs un basketbols ir to vidū. Par Luksemburgu ir zināms mazāk, taču šo komandu jāuzvar.

Spēlēšanu vasaras sākumā var vērtēt kā sezonas pagarinājumu. Visām izlasēm būs jāskatās, kuras spēlētājas ir gatavas spēlēt valstsvienībās un kādā formā. Viena no tāda modeļa priekšrocībām ir faktā, ka spēlētājas, kuras nespēlē vadošajos klubos, sezonu beidz pirmās un ātrāk nonāk izlašu rīcībā.”

Ainars Zvirgzdiņš, Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris no 2007. līdz 2009. gadam, bilance 31-22 (kopā ar 1992. gadu 31-25)

Basketbola kluba “Valmiera” galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš telefonsarunā atzina, ka šobrīd koncentrējas darbam Latvijas un Baltijas basketbola līgās, negatavojoties savu skatu vērst Latvijas izlašu virzienā. Treneris vasarā izskata darba piedāvājumu no ārzemēm, taču pirms līguma noslēgšanas nav gatavs to plašāk apspriest.

     [+] [-]

, 2011-12-05 20:17, pirms 12 gadiem
Nerips jau te gandrīz sajuties kā izlases galvenais treneris, kaut tā būtu vislielākā kļūda, ja viņš par tādu kļūtu. LBS, atrodiet taču normālu treneri. Ja galīgi nav naudas kvalificētam ārzemju speciālistam, tad labāk piedāvājiet Pēterim Višņēvičam.

     [+] [-]

, 2011-12-05 22:08, pirms 12 gadiem
Nerips būtu drausmīgi izlasei, vajadzīgs ārzemnieks, jo Latvijas treneriem der Zvirgzdins, Vētra un Zībarts. Neripu tak vareja redzet iepriekšējos chempjos spēlētajas nerespektēja. nekas labs tur nevar sanākt.

     [+] [-]

, 2011-12-06 03:18, pirms 12 gadiem
Veciem man patik A un F grupas,tur varetu but interasinti.

     [+] [-]

, 2011-12-14 16:27, pirms 12 gadiem
Storm rakstīja: Nerips jau te gandrīz sajuties kā izlases galvenais treneris, kaut tā būtu vislielākā kļūda, ja viņš par tādu kļūtu. LBS, atrodiet taču normālu treneri. Ja galīgi nav naudas kvalificētam ārzemju speciālistam, tad labāk piedāvājiet Pēterim Višņēvičam.
Es nesaprotu ar ko te visi tā slavē Višņevicu, skatoties Turības spēles, viens liels haoss, taktika nekāda, uzbrukums 0, viss ko var - ir iedot Medisam, lai dur cauri un viss, jūsu lielais varenais un talantīgais Visņevics, tāpēc viņš arī ir tur, kur ir nevis LV izlases treneris!