Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Treneris un ģenerālmenedžeris vienā personā - ierasta prakse?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Treneris un ģenerālmenedžeris vienā personā - ierasta prakse?
Normunds Sējējs
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Negribu zināt, cik spēlētāji pelna, jo man tas nav svarīgi – tā teikuši vairāki treneri, arī tie, kuri vadījuši Rīgas "Dinamo". Tomēr Normundam Sējējam izvēles nav – pats parakstīja līgumus, pats tagad trenē. Lai saprastu, cik ierasta prakse ir ģenerālmenedžera un trenera amatu apvienošana, apskatījām vairākas Eiropas vadošās līgas.

Sējējs - cilvēks orķestris?

Pēc tam, kad Minskā izdevās iegūt vienu punktu, lai gan tika izdarīts divreiz mazāk metienu nekā spēja laukuma saimnieki, Rīgas "Dinamo" hokejisti pretiniekus nomētājuši sešās spēlēs pēc kārtas. Izcīnot tikai trīs punktus par Austrumu konferences pastarītes Novokuzņeckas "Metallurg" apspēlēšanu…

Plus astoņi izbraukumā pret Kazaņas "Ak Bars". Plus 21 izbraukumā pret Ņižņekamskas "Neftekhimik". Plus septiņi izbraukumā pret Toljati "Lada". Plus 25 mājās pret Omskas "Avangard", kas joprojām atrodas starp Kontinentālās hokeja līgas piecām labākajām komandām. Plus 17 mājās pret Novosibirskas "Sibir". Summā plus 78 metienos, bet nulle punktu turnīra tabulā.

Uzvar komanda, bet zaudē treneris, un Rīgas "Dinamo" stūres rats kopš sezonas sākuma atrodas Normunda Sējēja rokās. Pagājušajā sezonā pēc neapmierinošā starta viņš tika nolikts blakus somam Kari Heikilem, pēc kura atlaišanas kļuva par galveno treneri. Tomēr amatu nevēlējās saglabāt, pirms devītās sezonas līdz Latvijai atvedot pasaules čempionu Pēru Mertsu.

Tomēr zviedrs pēdējā brīdī atteica, atstājot Sējēju bezizejas situācijā un liekot apvienot ģenerālmenedžera un galvenā trenera pienākumus. Ar 14 spēlēs sakrātajiem sešiem punktiem Rīgas "Dinamo" joprojām atrodas Kontinentālās hokeja līgas pēdējā vietā. Astotā pozīcija Rietumu konferencē ir 16 punktu attālumā. Lūk, vēl lielāka bezizejas situācija.

Citu prakse un pieredze

Tomēr Sējējs nav vienīgais Kontinentālajā hokeja līgā, kurš apvieno galvenā trenera un ģenerālmenedžera pienākumus. 2014. gadā debitēja "Sochi" komanda, un tās komplektēšana un vadīšana tika uzticēta Vjačeslavam Bucajevam.

Pirmajā gadā izslēgšanas spēles izdevās sasniegt kā astotajai labākajai komandai rietumos, bet pagājušajā sezonā Soči ierindojās ceturtajā vietā. Vienībai bija četri vienlīdzīgi virknējumi, kas spēja turēt spēles tempu augstu visa mača garumā, un tas deva rezultātu. Desmit spēlētājiem – astoņiem uzbrucējiem un diviem aizsargiem – izdevās sezonu pabeigt ar vismaz 20 punktiem.

Šajā sezonā "Sochi" turpina spēlēt septiņi no viņiem, tostarp seši rezultatīvākie, lai gan apstiprinātas ziņas par komandas finansiālajām likstām un neizmaksātajām algām.

Ja skatāmies uz tuvākajām kaimiņvalstīm, tad Zviedrijā un Somijā nav cilvēka, kas apvienotu abus amatus. Tāpēc jāizceļ Lahti "Pelicans" variants, kur viss notiek pilnīgi pretēji. Bijušajam vārtsargam Pasi Nurminenam piederošajā komandā ir galvenais treneris, divi asisteni, ģenerālmenedžeris, sporta menedžeris, komandas menedžeris, divi fiziskās sagatavotības treneri, četri skauti.

Tomēr 2012. gadā Somijas finālu sasniegusī komanda divās no nākamajām četrām sezonām nav sasniegusi izslēgšanas spēles, bet atlikušajās divās reizēs apstājusies jau ceturtdaļfinālā. Jeb sakārtots birojs vēl nenozīmē sakārtotu sniegumu laukumā.

Arī Vācijā nav cilvēka, kurš reizē būtu ģenerālmenedžeris un galvenais treneris. Vismaz oficiāli, jo ir komandas, kurās augstākais norādītais amats ir galvenais treneris, bet ģenerālmenedžera vai sporta direktora vārds nemaz nav atrodams.

Toties divi ir Šveicē. Kanādietis Kriss Maksorlijs 2000. gadā aizveda Londonas "Knights" līdz uzvarai Lielbritānijā, bet sezonu vēlāk pārcēlās uz Šveici, kļūstot par Ženēvas "Servette" galveno treneri un ģenerālmenedžeri un ar pirmo piegājienu uzvarot valsts otrajā līgā.

Līdz Šveices titulam Maksorlijam nav izdevies aizsniegties joprojām, lai gan komanda divas reizes iekļuvusi finālā un vēl četros gadījumos spēlējusi pusfinālā. Toties 2014. un 2015. gadā iegūts Špenglera kauss, un savu roku panākumos pielicis arī Latvijas izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš.

Otrs piemērs meklējams komandā, kas rīko Špenglera kausu – "Davos". Arno Del Kurto par galveno treneri kļuva 1996. gadā un četras reizes aizveda komandu līdz Šveices čempiones titulam, līdz 2010. gadā uzņēmās arī ģenerālmenedžera pienākumus. Un tas ļāvis vēl divas reizes kļūt par labāko komandu valstī.

Bucajevs, Maksorlijs un Del Kurto – kas viņiem kopīgs? Visi vispirms ir treneri un tikai tad ģenerālmenedžeri. Turklāt treneri ar vispirms gūtiem panākumiem zemākās līgās.

Bucajevs tika atzīts par Jaunatnes līgas labāko treneri, kad saņēma piedāvājumu pievienoties Maskavas CSKA treneru štābam un kļūt par asistentu. Maksorlijs uzvarējis ne tikai Lielbritānijā, bet arī divas reizes kļuvis par Austrumkrasta līgas čempionu. Del Kurto pirms pievienošanās Davosai, kur jau otrajā sezonā tika atzīts par valsts labāko treneri, uzvarēja Šveices trešajā līgā.

Vai Latvijas hokeja sabiedrībā ir kāds, kurš Sējēju vispirms uzskata par treneri un tikai tad – par ģenerālmenedžeri?

  +7 [+] [-]

, 2016-10-03 18:57, pirms 8 gadiem
Sējējs ir ne šis ne tas. nevar apvienot divus darbus..

  +1 [+] [-]

, 2016-10-03 19:05, pirms 8 gadiem
nu cik ta sito var malt

     [+] [-]

, 2016-10-03 19:11, pirms 8 gadiem
Sējējs ir varbūt visai labs GM, bet par treneri uzreiz nekļūsi... Bet laika nav.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-03 19:12, pirms 8 gadiem
Būsim godīgi, Sējējs arī kā GM ir nulle... Tikai tāds spītīgs āzis var bradāt pa vieniem un tiem pašiem grābekļiem. Jā, protams, bija Hosa, Hartigans, Elisons un Novaks, bet ir liels jautājums, vai tas nebija Skudras roku darbs. Tiesa, Skudra arī ieskapēja Arnasonu un Iguldenu, kuri nolika skaistu brūnu massu pie Savicka durvīm...

  -1 [+] [-]

, 2016-10-03 19:14, pirms 8 gadiem
denebs rakstīja: Sējējs ir varbūt visai labs GM, bet par treneri uzreiz nekļūsi... Bet laika nav.
Varbūt Sējējam tā šķiet, ka viņš varētu kļūt par treneri... Tāpat kā viņam škiet, ka viņš bija maestro uz ledus. Varbūt viņš ir ieziepēšanās maestro, bet no hokeja viņam būtu jāturas pa gabalu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-03 19:34, pirms 8 gadiem
Bada laikā velns pat mušas ēd, bet nav ko Normim pārmest, naudas nav , nav arī rezultātu, ar demotivētiem čekeriem jau neko nevar.

  +3 [+] [-]

, 2016-10-03 20:20, pirms 8 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Bada laikā velns pat mušas ēd, bet nav ko Normim pārmest, naudas nav , nav arī rezultātu, ar demotivētiem čekeriem jau neko nevar.
kads sakars ir at naudu.speletaji palikusi gandriz tie pasi,bet ka spele.divi metas pec vienas ripas. tas ir haoss uz laukumu.kur ir kada taktika.sitie speletaji ari speleja pie Abola,tads bardags nebija.

  +3 [+] [-]

, 2016-10-03 20:39, pirms 8 gadiem
Prussian2 rakstīja: Un mums šādu treneru pilna tirsa kas neko nav pat sasnieguši kā treneri LHV vai junioru čempionātos - Ozoliņš, Niživijs u.c.
Ar treneriem mums viss ir bumbās, tikai viņi strādā ārzēmēs vai klubos ar puikām. Tas, ka Sējējs, Cipruss, Ozoliņš vai Ņiživijs nav un nebūs treneri, nav viņu vaina. Un pat ne naudas jautājums. Tas parāda, ka klubs pieder kādam čaiņikam, kuram ir krievu nauda, bet pietrūkst intelekts, ko ar to naudu darīt... Varu iedomāties, kādas ir valdes sēdes Itera ofisā - viens aktieris dzied, bet pārējie aplaudē.

  -1 [+] [-]

, 2016-10-03 21:07, pirms 8 gadiem
diezgan liels bezsakars sarakstīts. tagad P.Mertss vainīgs, viņš esot licis Sējējam apvienot amatus. Fundamentāls jautājums - vai Sējējs vispirms ir treneris?

uz to ļoti skaidra atbilde būtu 2008.gadā, kad Sējējs bija vairāku gadu trenera pieredze un pēkšņi GM? kāds vēl menedžeris?? vispirs bija treneris.

tā ka vērtējams tikai katrs individuālais gadījums. ir rezultāts - tad ir labs gan GM, gan trenera darbs. vai šogad Sējēja kā GM darbs ir labi vērtējams? kādu dimantu ir atradis?

  -1 [+] [-]

, 2016-10-03 21:13, pirms 8 gadiem
labrags rakstīja: kads sakars ir at naudu.speletaji palikusi gandriz tie pasi,bet ka spele.divi metas pec vienas ripas. tas ir haoss uz laukumu.kur ir kada taktika.sitie speletaji ari speleja pie Abola,tads bardags nebija.
Sastāvs ir bēdīgs un jau vairākus gadus. Kādi agrāk bija leģi un kādi ir tagad?

  +3 [+] [-]

, 2016-10-03 21:29, pirms 8 gadiem
tikmēr Ņeftehimik atlaiž Popihinu, bilance 8-8 un viens punkts līdz play-off, bet Savickis nestrebj kartsu ..

     [+] [-]

, 2016-10-03 22:07, pirms 8 gadiem
[quote jirgens_rozenbergs_dzo_cimmermans]
Sastāvs ir bēdīgs un jau vairākus gadus. Kādi agrāk bija leģi un kādi ir tagad?
tapat var teikt kadi bija Darzins un Mikelis

  -2 [+] [-]

, 2016-10-03 22:41, pirms 8 gadiem
Ko jūs te varat raudāt par treneri. Kāda starpība kāds treneris?? Kad Znaroks vadīja izlasi, tad Znaroks visiem bija slikts, tika pie Krievijas stūres, kļuva par čempionu. Ja Dinamo vadītu Maiks Bebkoks arī viņš būtu slikts un visi raudātu, ka vajag citu treneri. Problēma jau nav trenerī, problēma ir spēlētājos. Nejau Sējējs vainīgs, ka čali nespēj trāpīt vārtos metot 40x pa vārtiem. Viņš taču neiet un nemet. Kāpēc, kad Hosa bija Dinamo, viņš bija vienīgais, kas treniņos palika pēdējais un meta pa vārtiem, kamēr rokas gura? Tāpēc arī viņš mācēja ripu vārtos dabūt. Šitie gurķi to nav spējīgi izdarīt. Un nav ko tur vainot par to treneri - jāsāk ar tiem, kas laukumā nespēj gūt vārtus.

     [+] [-]

, 2016-10-03 22:46, pirms 8 gadiem
Seejeejs gaadaa par to,lai turpmaak uz Latvijas hokejistiem vairs nemestu aci..stedziigi vinu padziit!!!

     [+] [-]

, 2016-10-03 23:08, pirms 8 gadiem
Muzikants123 rakstīja: Ko jūs te varat raudāt par treneri. Kāda starpība kāds treneris?? Kad Znaroks vadīja izlasi, tad Znaroks visiem bija slikts, tika pie Krievijas stūres, kļuva par čempionu.
Par kādu vēl čempionu? Tas bija olimpiskā gada PČ, kad visiem pārējiem tiešām galīgi pie kājas bija tas pasaules čempionāts, sastāvi bija vienkārši smieklīgi bet krievi atsūtīja gandrīz vai olimpisko izlasi. Kad pretī nopietnāki spēki, tad uzreiz parādījās patiesā aina. Tā ka neko nopietnu ar Krievijas izlasi Znaroks nav sasniedzis.

  -1 [+] [-]

, 2016-10-03 23:17, pirms 8 gadiem
Visi Rīgas klubu projekti kaut kad pārstāj eksistēt. Te problēma sākas jau no Savicka, ja ir nauda tad ir rezultāts, ja naudas nav tad rezultāta arī nebūs. Savicki, maksā algas laicīgi!

     [+] [-]

, 2016-10-03 23:40, pirms 8 gadiem
Muzikants123 rakstīja: Ko jūs te varat raudāt par treneri. Kāda starpība kāds treneris?? Kad Znaroks vadīja izlasi, tad Znaroks visiem bija slikts, tika pie Krievijas stūres, kļuva par čempionu. Ja Dinamo vadītu Maiks Bebkoks arī viņš būtu slikts un visi raudātu, ka vajag citu treneri. Problēma jau nav trenerī, problēma ir spēlētājos. Nejau Sējējs vainīgs, ka čali nespēj trāpīt vārtos metot 40x pa vārtiem. Viņš taču neiet un nemet. Kāpēc, kad Hosa bija Dinamo, viņš bija vienīgais, kas treniņos palika pēdējais un meta pa vārtiem, kamēr rokas gura? Tāpēc arī viņš mācēja ripu vārtos dabūt. Šitie gurķi to nav spējīgi izdarīt. Un nav ko tur vainot par to treneri - jāsāk ar tiem, kas laukumā nespēj gūt vārtus.
Nu nav korekti meginat dabut atbildibu nost no Sejeja pleciem. Kas tad noalgoja sos gurkus kuri uz neko nav spejigi?
Turklat vins visus sos gurkus loti labi pazina...

     [+] [-]

, 2016-10-03 23:57, pirms 8 gadiem
ķēmu ķērājs rakstīja: Par kādu vēl čempionu? Tas bija olimpiskā gada PČ, kad visiem pārējiem tiešām galīgi pie kājas bija tas pasaules čempionāts, sastāvi bija vienkārši smieklīgi bet krievi atsūtīja gandrīz vai olimpisko izlasi. Kad pretī nopietnāki spēki, tad uzreiz parādījās patiesā aina. Tā ka neko nopietnu ar Krievijas izlasi Znaroks nav sasniedzis.
Nu atļaušos piebilst, ka viņš ir divkārtējs KHL čempions.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-04 08:24, pirms 8 gadiem
ja būtu Sējēja vietā tagad cits treneris un viņa vadībā komanda tik slikti spēletu, tad viņš jau būtu atlaists? Sējej atkāpies ēzel

     [+] [-]

, 2016-10-04 09:31, pirms 8 gadiem
Visi saprot ka Sējējs kā galvenais treneris neder komandai!!!
Ja spēlētāju sastāvs Sējēja vadībā ir nokomplektēts tad tagad viņa vārdi ka pārskatīs ārzemnieku devumu komandā ir vairāk kā naivi lai neteiktu ka paša pilnīga blamāža.
Spēlētāju līmenis ir pietiekošs lai nekultos pa tabulas asti.
Liekas ka jo ilgāk šis kungs turpinās darboties jo rezultāts būs vairāk kā pilnīgi bezcerīgs.
Košlenes " žļammāšana" ir apkaunojoša jo vismaz valstu himnu laikā to nedrīkstētu darīt....bet spēles laikā normāli jo nav jau ko komandai pateikt un labāk turēt muti un neizgāzties

     [+] [-]

, 2016-10-04 10:30, pirms 8 gadiem
Esi vecis atkāpies treneri nekādi kapteinis nekāds vārtsargi nekādi nauda vējā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-10-04 12:14, pirms 8 gadiem
Lieta jau tāda ka sevi viņš neatlaidīs un savickim jau arī viss bumbās vaina ir spēlētājos kuri nesaprot latviski un nesaprot ko no viņiem prasa bet nu tas tā

     [+] [-]

, 2016-10-04 13:35, pirms 8 gadiem
Treneri vajag, kuru spēlētāji respektē, nevis sējēju.