Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

"Ventspils" gatavojas turku barjerai - ko sagaidīt?

Andrejs Siliņš

"Ventspils" gatavojas turku barjerai - ko sagaidīt?
Attēlā izmatoti FIBA materiāli

Latvijas vicečempioni basketbolā “Ventspils” šonedēļ sāks FIBA Eiropas kausa izslēgšanas turnīru un ceturtdaļfinālā ventspilniekiem barjeru uzcēlusi turku vienība “Bahcesehir”. Cik augsta ir šī barjera un vai tā ir kurzemniekiem pārvarama?

Latvijas klubs Eiropas astoņniekā - tikai sesto reizi vēsturē

Kamēr Latvijas-Igaunijas līgā “Ventspils” iekārtojusies stabilā ceturtajā pozīcijā un jau šobrīd piedzīvojusi sešreiz vairāk zaudējumu nekā visā pagājušajā sezonā kopā, FIBA Eiropas kausā kurzemnieki demonstrējuši stabilu sniegumu (11 uzvaras 12 spēlēs un labākie vai vieni no labākajiem rādītājiem virknē statistikas kategoriju) visas sezonas garumā un pelnīti iekļuvuši ceturtdaļfinālā. Protams, būtiskā atšķirība uzvaru un zaudējumu bilancēs abos turnīros skeptiķiem (reālistiem?) likusi nerimstoši atkārtot, cik vāju konkurenci piedāvā FIBA rīkotais turnīrs. Šo rindu autors gan aicina Latvijas basketbola līdzjutējus novērtēt, ka kāds Latvijas klubs Eiropas mēroga turnīrā spējis tikt starp labākajām astoņām komandām.

Pirmkārt, tas noticis ārkārtīgi reti - šī ir tikai sestā tāda reize kopš neatkarības atgūšanas. Otrkārt, kopējā situācija Latvijas profesionālajā sportā krāsojas pelēkos toņos un liek piesardzīgi lūkoties nākotnē - tāpēc mums jāizbauda katrs brīdis, kad kāda Latvijas komanda spēj pieteikt ne vien ar vārdiem, bet arī ar darbiem pamatojamas ambīcijas uz tituliem starptautiskajā arēnā (“Barona” izcīnītais FIBA Eiropas kauss joprojām ir vienīgais tituls vīriešu klubu basketbolā kopš neatkarības atjaunošanas). Jo pārliecības par to, ka Latvijas klubi būs spējīgi nodrošināt dalību starptautiskajos turnīros arī nākamsezon, nav. Kur nu vēl pacīnīties par kaut ko nopietnu.

Latvijas klubi Eiropas turnīru Top8

SezonaKlubsTurnīrs (pēc ranga)BilanceNoslēgumā
2002/03VentspilsFIBA Čempionu kauss (3.)12-83. vieta
2004/05VentspilsULEB kauss (2.)11-31/4fināls
2007/08Barons/LMTFIBA Eiropas kauss (3.)9-41. vieta
2010/11VentspilsFIBA Izaicinājuma kauss (3.)9-61/4fināls
2011/12VentspilsFIBA Izaicinājuma kauss (3.)9-61/4fināls
2019/20VentspilsFIBA Eiropas kauss (4.)

2003./04. gada sezonā FIBA Eiropas kausā (4.) tika rīkoti finālturnīri katrai konferencei, un “Valmiera” izcīnīja trešo vietu starp 12 komandām Austrumos. Kopā turnīrā piedalījās 41 komanda.

Pārliecinoša debija uz starptautiskās skatuves

Lai arī “Ventspils” vietu ceturtdaļfinālā nodrošināja ļoti laicīgi, līdz pat pēdējai kārtai kurzemniekiem bija jācīnās par nosacīti vieglāku pretinieku izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā. Proti, paliekot otrajā vietā savā grupā, “Ventspilij” nāktos spēkoties ar “Pinar Karsiyaka”, kas būtu ievērojami jaudīgāks pretinieks nekā “Bahcesehir”. Ne tikai tāpēc, ka Izmiras komanda Latvijā un Ventspilī jau viesojusies un ir labāk pazīstama Latvijas groza bumbas gardēžiem, bet arī tamdēļ, ka “Pinar Karsiyaka” ir karstākā komanda spēcīgajā Turcijas čempionātā. Izmirieši šosezon vietējā mērogā zaudējuši tikai trīsreiz un ieņem līderpozīciju, esot priekšā arī Eirolīgas grandam “Anadolu Efes”, “Fenerbahce” un visām citām Eiropas labākajos turnīros startējošajām komandām.

Tikmēr “Bahcesehir” Turcijas superlīgā ir pilnīgi pretējā situācijā - komanda ieņem 14. no 16 vietām un ir tuvāk izkrišanai nekā “play-off” turnīram. Tiesa, kluba iespējas un komandas sastāvs liek domāt, ka izkrišana ir visai nereāla, tāpēc atlikušajā sezonā turki var droši galveno uzsvaru likt uz Eiropas debijas spodrināšanu. Tieši tā - tikai pirms trim gadiem dibinātais klubs vienas sezonas laikā nopelnīja iespēju startēt Turcijas virslīgā, nākamajā sezonā ļoti pieklājīgi tajā debitēja, paliekot tikai vienas uzvaras attālumā no izslēgšanas turnīra, un šosezon pirmo reizi pieteica dalību kādā no starptautiskajiem turnīriem. Uz ambīcijām izaugt par nopietnu spēku Eiropā klubs atspēries no zemākā pakāpiena - FIBA Eiropas kausa.

Piecas uzvaras sešās spēlēs pirmajā grupu turnīrā garantēja pirmo vietu D apakšgrupā, bet otrajā kārtā trīs uzvaras un trīs zaudējumi ļāva ieņemt otro vietu L grupā, piekāpjoties vien jau minētajai “Pinar Karsiyaka”. “Turcijas čempionātā viņi noteikti noturēsies augstākajā līgā, jo pēdējās divās vietās esošās komandas ir ļoti vājas. Tāpēc prioritāte noteikti būs Eiropas kauss, viņi par 100% gatavosies un koncentrēsies spēlēm pret “Ventspili”,” situāciju sarunā ar Sportacentrs.com ieskicē latviešu izcelsmes “Eurosport” žurnālists Turcijā Daniels Suha Ozkaja.

Statistikas līderi un 36 spēles “Celtics” kreklā

“Bahcesehir” klubs bāzēts Eiropas lielākajā pilsētā Stambulā, kur mājvietu sev raduši pat astoņi basketbola klubi, kas šosezon piedalās Turcijas čempionāta elitē. Lielā konkurence par basketbola līdzjutēju savā pilsētā un ļoti jaunā vēsture, kas nav vēl radījusi paliekošas tradīcijas fanu vidū, neļauj regulāri pārpildīt savu 3200 skatītāju ietilpīgo arēnu, tomēr sportiskā intriga, iekļūstot starptautiska turnīra izslēgšanas spēlēs varētu būt laba ēsma, lai uz maču pret “Ventspili” būtu pilnas tribīnes. Turklāt, atšķirībā no virknes citu klubu, “Bahcesehir” ir laba augsne kļūt par aktīvi atbalstītu komandu. Proti, klubs nes privātskolas vārdu, zem kura apvienotas gan pamatskolas, gan koledžas un universitātes. “Skolas īpašnieks ļoti mīl sportu un tāpēc dibināja šo klubu,” skaidro Ozkaja. “Viņš redz šo klubu kā sociālās atbildības projektu un pievērš tam lielu uzmanību.”

Līdzjutēju vidū var atrast gan aktīvos skolniekus un studentus, gan absolventus, un akadēmiskais resurss ļāvis kļūt par klubu, kas ļoti veiksmīgi izmanto visa veida medijus. “Turcijā ne futbola, ne basketbola klubi pārāk nevēlas atvērt savas durvis medijiem, bet “Bahcesehir” šajā ziņā ir eiropeiska mentalitāte, tāpēc, pat ja klubam nav daudz pastāvīgo fanu, ar labu reklāmas stratēģiju un mediju pasākumiem svarīgās spēles ir apmeklētas,” atklāj žurnālists. “Ar savu attieksmi pret medijiem klubs izpelnījies simpātijas basketbola aprindās.”

Lai arī Turcijas čempionātā pēc visai labās debijas elitē (9.vieta) šajā sezonā sekojis ievērojams kritums, Ozkaja norāda, ka klubs neskopojas ar finansēm komandas uzturēšanai: “Budžeta ziņā viņi noteikti būtu starp Top8 komandām Turcijas līgā.” Kādu sastāvu izdevies nokomplektēt ar tādām iespējām? Komandas līderis ir Trejs Goldens, kurš pagājušosezon spēlēja Saratovas “Avtodor”, bet šobrīd ir rezultatīvākais Turcijas čempionāta spēlētājs ar vidēji mačā gūtiem 22,7 punktiem (trešais Eiropas kausā - 18,1 punkts) un labākais piespēlētājs gan Turcijā, gan Eiropas kausā (attiecīgi 7,7 un 8,3). “Pēdējās spēlēs ļoti labu sniegumu rāda Dvaits Hārdijs un Mangoks Matiangs. Komandas spēks pārsvarā balstās uz leģionāru pleciem,” novērojumos dalās “Eurosport” žurnālists.. Dienvidsudānā dzimušais Austrālijas centrs Matiangs ir labākais cīņā par bumbām kā Turcijas līgā, tā Eiropas kausā (10,6 un 10,3), kā arī otrais labākais metienu bloķētājs Turcijā (1,4) un sestais labākais Eiropas kausā (1,3). Pēdējā kategorijā pārliecinoši labākais Eiropas kausā ir ventspilnieks Klāvs Čavars - vidēji 2,4 bloķēti metieni mačā.

No vietējiem kadriem Ozkaja izceļ komandas kapteini Canu Altintigu, bet pārējie nozīmīgu pienesumu nedodot. Kādu laiku no ierindas bija izkritis 36 spēles NBA aizvadījušais (Bostonas “Celtics”) spēka uzbrucējs Džadžuans Džonsons, kurš 2018. gadā Deivida Blata vadībā izcīnīja ULEB Eiropas kausu. Toreiz par Džonsona un pārējo Stambulas “Darussafaka” spēlētāju fizisko sagatavotību rūpējās latviešu treneris Oskars Ernšteins. Pagājušajā sezonā 2011. gada drafta pirmajā kārtā izvēlētais Džonsons spēlēja Krasnodaras “Lokomotiv Kuban”. Pēc savainojuma izārstēšanas Džonsons atgriezies sastāvā un viņam vajadzētu būt gatavam spēlēm pret “Ventspili”.

Efektīvākie spēlētāji

VentspilsPABRPEFFBahcesehirPABRPEFF
K.Čavars11.57.32.0+20.2Dž. Džounss*13.36.33.3+19.0
R. Luters11.89.32.0+19.8M. Matiangs12.310.30.8+18.8
T. Šortss13.92.75.8+19.2T. Goldens18.12.58.3+18.6
R. Zaķis12.46.80.7+13.4K. Klārks11.73.81.1+11.9
J. Bērziņš12.34.11.9+12.8Dž. Džonsons11.94.30.5+11.2

* - pievienojās janvārī, aizvadījis tikai pēdējās trīs spēles.

Ar mērķi kļūt par stabilu vērtību Eiropā

“Kluba ilgtermiņa mērķis ir kļūt par stabilu Turcijas “play-off” līmeņa komandu, kas pastāvīgi spēlētu Eiropas turnīros,” Stambulas vienības plānus atklāj Ozkaja. Ar to arī skaidrojama kluba vadības rīcība pēc nesekmīgi iesāktās sezonas. Laika gaitā nomainījās gan atsevišķi spēlētāji, gan galvenais treneris. “Bahcesehir” zaudēja pirmās sešas spēles vietējā čempionātā un jau oktobra beigās parādījās runas, ka grieķu speciālista Stefanosa Dedasa krēslam iezāģēta viena no kājām. Drīz vien tā lūza, un Dedass pēc divām sekmīgām sezonām trešās ievadā atstāja klubu (jau ticis pie cita darba Izraēlā). Kā viens no potenciālajiem viņa aizstājējiem tika minēts Oktajs Mahmuti - turku treneris, kurš kandidēja arī uz Latvijas vīru valstsvienības galvenā trenera amatu. Tomēr klubs izvēlējās atbildīgajā postenī iecelt citu vietējo speciālistu Zaferu Aktašu.

“Pēc trenera maiņas komanda ieguva ritmu un pēdējās spēlēs jau demonstrējusi diezgan labu basketbolu,” redzēto Turcijā atstāsta Ozkaja. Pirms mača pret “Ventspili” turki vietējā čempionātā pārtrauca trīs zaudējumu sēriju, mājās ar 91:87 pieveicot ULEB Eiropas kausā spēlējošo “Darussafaka”. Treneris Aktašs izmantoja astoņus spēlētājus, bet pie vairāk nekā piecām minūtēm spēles laika tika vien seši basketbolisti - bez pieciem leģionāriem arī jau pieminētais kapteinis Altintigs.

Treneris Aktašs iepriekš klubā strādājis kā asistents, bet pagājušajā sezonā vadīja Turcijas pēc spēka trešās līgas komandu “Bornova Belediye”, ko aizveda līdz vietai otrajā līgā. Arī šo sezonu Aktašs sāka pie “Bornova Belediye” stūres, taču, parādoties iespējai strādāt virslīgā, to izmantoja un atgriezās “Bahcesehir” jau kā galvenais treneris. “Viņam patīk spēlēt ātru basketbolu, komanda spēlē augstā tempā,” Ozkajas raksturotajā Stambulas komandas stilā var vilkt paralēles ar Artūra Visocka-Rubeņa basketbolu ventspilnieku izpildījumā.

Statistikas salīdzinājums šosezon FIBA Eiropas kausā

Ventspils (V)KategorijaBahcesehir (V)
96.7 (1.)Punkti81.7 (16.)
52.4% (1.)Metieni no spēles50.7% (4.)
39.8% (4.)3p. precizitāte34.5% (14.)
22.2 (2.)Piespēles20.0 (10.)
41.6 (2.)Atlēkušās bumbas35.9 (14.)
73. (10.)Pārtvertās4.8 (18.)
3.8 (2.)Bloķēti metieni2.9 (7.)
11.7 (14.)Kļūdas11.8 (13.)
+118.8 (1.)Efektivitāte+95.3 (10.)

Pirmā “Ventspils” un “Bahcesehir” spēle notiks trešdien Turcijā, bet atbildes mačs paredzēts nedēļu vēlāk, 11. martā, Ventspilī. Abas spēles tiešraidē būs skatāmas Sportacentrs.com TV.

Uzvarētāji katrā Eiropas kausa izslēgšanas turnīra kārtā, ieskaitot finālu, tiks noskaidroti divu spēļu summā.

  +2 [+] [-]

, 2020-03-02 13:59, pirms 4 gadiem
Pretinieks pēc leģionāriem izklausās spēcīgs bet rezervju nav kas būtu jāizmanto bet BKV visas iespējas tikt final 4

  +3 [+] [-]

, 2020-03-02 14:10, pirms 4 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Pretinieks pēc leģionāriem izklausās spēcīgs bet rezervju nav kas būtu jāizmanto bet BKV visas iespējas tikt final 4
Šajā turnīrā nav Final 4.

  +1 [+] [-]

, 2020-03-02 21:08, pirms 4 gadiem
Jāpanāk, ka viņiem ir piezīmju problēmas, tad būs ļoti labas iespējas uzvarēt.

  +1 [+] [-]

, 2020-03-02 21:44, pirms 4 gadiem
raiversons rakstīja: Jāpanāk, ka viņiem ir piezīmju problēmas, tad būs ļoti labas iespējas uzvarēt.
Ar to nepietiks, lai uzvarētu. pats galvenais lai mūsējiem ir laba aizsardzība un laba momentu realizācija.

  +2 [+] [-]

, 2020-03-02 21:58, pirms 4 gadiem
einars_dubrovskis_4801699 rakstīja: Ar to nepietiks, lai uzvarētu. pats galvenais lai mūsējiem ir laba aizsardzība un laba momentu realizācija.
Ja viņiem 6 spēlētāji tikai tiek pie spēles laika, kas lielāks par 5 minūtēm, tad ar piezīmju normu būtu jau stabili pamati ielikti uzvarai.

     [+] [-]

, 2020-03-03 15:30, pirms 4 gadiem
Velaties lieku peļņu ieejat caur šo saiti https://heedmoney.xyz/112597370054573/ piereģistrējies,un sāc pelnīt. Vēlu veiksmi,tas nav joks.